chyba w każdej postaci i nigdy nie przestanie mnie zadziwiać ile kombinacji można z nimi stworzyć. Składniki na jajecznicę amore (1 porcja): 1/2 małej cebuli 1/2 małego pomidora plaster szynki 2 jajka sól masło Rozgrzać na patelni masło. Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać pokrojonego drobno pomidora. Smażyć kilka minut. Wrzucić potargany plater szynki i smażyć kolejne
Karola gotujesmak, ale ja spróbowałam czegoś nowego i dla mnie okazało się to przepyszną kompozycją smaków. Składniki na jajecznice z ogórkiem kiszonym (1 porcja): Jeszcze przed ścięciem. 2 plasterki szynki najlepiej wieprzowej ogórek kiszony 2 jajka sól Podsmażyć na maśle kawałki szynki do zarumienienia. Dodać pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony i podsmażać zaledwie minutę. Wbić jajka, posolić i smażyć
Karola gotujeparmezanem. Zaskoczył mnie sposób podania przystawki, ponieważ trochę inaczej sobie to wyobrażałam, ale w smaku była naprawdę interesująca. Polecam! Filé de frango à parmegiana - Filet z kurczaka zapiekany z szynką długodojrzewającą, mozzarellą, parmezanem i sosem pomidorowym, podawany z ryżem i farofą. Mój faworyt bez dwóch zdań (nie licząc lemoniady!). Filet dobrze doprawiony, soczysty. Szynka obłędna. Ilość serów (moja miłość parmezan
Karola gotujearomatyczna i moja rodzina ją uwielbia na wielkanocnym stole. Kojarzy nam się ze świętami i moją babcią która ją robiła. 700 ml bulionu drobiowego 1 kiełbasa biała 15 dkg szynki wędzonej surowej masło klarowane 3 łyżki chrzanu tartego 100 ml śmietany 30 % 1 cebula 3 ziemniaki szczypior 3 jajka sól 1 liść laurowy 2 ziele angielskie 1/2 łyżeczki majeranku Ziemniaki(...)obieram i kroję w kostkę. Cebule obieram i też kroję Na maśle klarowanym przesmażam cebulę, dodaję pokrojoną szynkę i dalej przesmażam. Na końcu dolewam bulion drobiowy dodaję ziemniaki, liść laurowy, ziele, pokrojoną kiełbasę i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję chrzan,śmietanę, doprawiam solą, majerankiem i zagotowuję. Zupę podaję ze szczypiorkiem i ugotowanym jajkiem
wesoła kuchniaszczypta cukru 1 łyżka oleju 130 ml wody letniej przepis na żur: 1/2 litra bulionu drobiowego 1 garść suszonych grzybów 2 białe kiełbasy 10 dkg boczku wędzonego 10 dkg szynki surowej wędzonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku 250 ml zakwasu na żurek natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany(...)wydrążam środek i nalewam zupę. Żur: Grzyby namaczam przez noc i gotuję do miękkości około godzinę. Cebulę, obieram i przesmażam na oleju, Do garnka wlewam bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść laurowy i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaję zakwas, trochę wody od gotowania grzybów i śmietanę. Doprawiam majerankiem, pieprzem, solą. Podaję
wesoła kuchniaktóre są lekkie i dietetyczne. Postanowiłam sama zmielić mięso bo lubię łączyć rożne gatunki. Można oczywiście wykorzystać mięso gotowe mielone. klopsiki: 1 pierś z kurczaka 20 dkg mięsa od szynki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula papryka czerwona przyprawa 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki mąki zupa: 1 puszka kukurydzy 2 szklanki przecieru(...)laurowe 3 ziarna ziele angielskie 1/2 papryczki chili czerwonej i zielonej 1 papryka żółta 1 ząbek czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie natka pietruszki. olej Pierś z kurczaka, mięso od szynki, obraną cebule i czosnek miele maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję bułkę tartą, sól, pieprz, jajko, paprykę czerwoną, majeranek i wyrabiam. Formuję w rękach małe kulki które obtaczam
wesoła kuchniapszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody Wierzch: 2 łyżki sosu słodkie chilli 4 plastry chudej szynki 7 pieczarek 4 łyżki kukurydzy 1 duża kulka mozzarelli Kilka plastrów cukinii 5 pomidorków koktajlowych 100 g żółtego sera(...)odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką) i rozwałkowujemy koło o średnicy 32 cm. Ciasto przekładamy na dużą blaszkę. Wierzch smarujemy sosem, układamy szynkę pokrojoną w paseczki, plastry pieczarek, odsączoną kukurydzę, plastry mozzarelli i cukinii oraz pomidorki koktajlowe. Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 12-15 minut (funkcja z termoobiegiem
VioletoweKucharzeniediety paleo. To co im sprawia największy problem na początku to nawet nie rezygnacja z pieczywa (co zazwyczaj jest najtrudniejsze), ale przestawianie się z typowego myślenia: Śniadanie : chleb, masło szynka ewentualnie jajecznica . Drugie śniadanie : kanapki lub bułka. Obiad : mięso, ziemniaki, surówka . Kolacja : chleb, masło, szynka. Wszyscy zadają to samo pytanie co na śniadanie zamiast chleba i jajecznicy??? (tak na marginesie
PaleoLifedodatkiem jabłek i cebuli. Na samej kaczce mięska niewiele, ale z farszem - można się trochę najeść. Farsz upieczony w kaczce jest pyszny, niezwykle soczysty i aromatyczny. Kaczka faszerowana szynką i jabłkami 1 kaczka około 50 dag mięsa szynki 10 dag boczku wedzonego 1 cebula 2 łyżki satrtego jabłka 1 łyżka majeranku sól, pieprz świeżo zmielony sos sojowy 1 łyżka pieprzu
Gotuj Sam!SKŁADNIKI 1 kg schabu 3 pomarańcze 6 szalotek 200 g szynki parmeńskiej 5 łyżek koniaku świeży rozmaryn s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 kg di lonza di maiale 3 arance 6 scalogni 200 g di prosciutto crudo 5 cucchiai di cognac rosmarino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przed pieczeniem, schab oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Mięso(...)nacieramy solą i pieprzem. Schab owijamy szynką parmeńską. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Mięso układamy w naczyniu. Obok mięsa wykładamy kawałki pomarańczy, połówki szalotek i 4-5 gałązek świeżego rozmarynu. Na koniec mięso polewamy koniakiem. Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut
La grande e la piccola cuocacebula 1 szt. czosnek 2 ząbki sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki mąka 4 łyżki jaja 2 szt. roztopione masło 1 łyżka masło do wysmarowania formy szynka surowa dojrzewająca 7-8 plastrów METODA: Ziemniaki obrać,umyć, osuszyć i utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na sito (lub ścierkę lnianą, pończochę) i dokładnie odsączyć. Powinny być suche(...)masy dodać jaja, mąkę, sól, pieprz, startą na drobnych oczkach cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Małą formę keksową (podłużną) wysmarować cienką warstwą masła, wyłożyć szynkę surową dojrzewającą. na to wylać masę ziemniaczaną. Wierzch wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut. Dla wszystkich moich czytelników 10 % zniżki na produkty firmy Ambition
Kuchnia Paulettesidealne na zimne dni. Świetnie rozgrzewa i jest bardzo pożywne. Ja swój gulasz wzbogaciłam soczewicą czerwoną. Soczewica zagęściła gulasz i sprawiła, że danie jest bardziej sycące. składniki: 550 g szynki lub łopatki wieprzowej 2 l wody 2 marchewki 2 czerwone papryki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok 200 ml) sól 2-3 listki laurowe ok 2 łyżek(...)czubrycy czerwonej olej do smażenia Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe i zagotować. Szynkę pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojone mięso. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie podsmażone mięso przełożyć do garnka z wrzątkiem. Przykryć i gotować aż mięso będzie prawie miękkie. W międzyczasie marchewkę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion
Monia miesza i gotujesię delikatny i kremowy, co jest świetną odmianą dla trochę nudnego już sosu pomidorowego :) Składniki (2-3 porcje): 200 g makaronu spaghetti oliwa z oliwek * 50 g ulubionej szynki (można pominąć) 2-3 pomidory suszone w oliwie 250 ml przecieru pomidorowego 1-2 łyżki mascarpone 1 łyżeczka papryczek chilli w oliwie z oliwek * lub 1/2 świeżej papryczki chili sól(...)pieprz mieszanka włoskich przypraw 1 łyżka startego parmezanu świeże zioła Przygotow anie: Ugotować makaron al dente. Na oliwie podsmażyć pokrojoną szynkę i posiekane drobno pomidory. Dodać chilli, przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Pod koniec dodać mascarpone i przyprawy. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron, wymieszać i podawać posypane parmezanem i świeżymi ziołami. SMACZNEGO!!! * produkty z serii Deluxe dostępne
Malinowo w kuchniprzygotowaniu, wiec możemy nim w razie czego poczęstować niespodziewanych gości ;) Polecam. Składniki: 3-4 łyżki ugotowanej białej quinoy 2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy garść grzybków enoki 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej 2 łyżki klarowanego masła szczypior czarny pieprz sól Wykonanie: Grzybki podsmażamy na złoty kolor na klarowanym maśle pod koniec doprawiamy delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie zdejmujemy(...)patelni i wrzucamy na nią pokrojona szynkę i quinoę, chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Przekładamy je na spodek, na wierzchu kładziemy grzybki, całość posypujemy szczypiorkiem i już
Quinoa Raz!