taka prosta kompozycja, która zawsze smakuje. Do jej przygotowania użyłam wędlin które należało już wykorzystać więc śmiało można powiedzieć że należy ją przygotowywać przy lodówkowych porządkach ;) Zapiekanka ziemniaczana z szynką Składniki : 1 kg ziemniaków średniej wielkości około 300-400 g szynki (wędliny, u mnie różne kiełbasy i szyneczki) 1 duża cebula 200 ml śmietany
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMożna je przygotować nawet dzień wcześniej, a nadzienie może być dowolne, co kto lubi :) Składniki: * 1 placek tortilli * 2 trójkąciki serka topionego (może być ziołowy) * 3 plasterki szynki konserwowej * 4 większe plastry sera * 2 paski czerwonej papryki Wykonanie: Placek tortilli posmarować serkiem topionym, na cały placek rozłożyć plasterki sera, a szynkę konserwową na połowie
Zrób to smacznieSmakowity obiad, ciepła kolacja, jak kto woli :) Potrawka z dodatkiem makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka. Składniki: ½kg chudej szynki wieprzowej 300g kiełbasy z szynki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki
Kuchnia w czekoladziełączyć z innym mięsem, nadziewać kaszą lub warzywami. Zapiekać, dusić oraz gotować na parze. Dzisiaj proponuję formę roladek. Składniki: -4 sztuki mięsa z udek kurczaka bez kości -4 plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek, biały i czarny pieprz, tymianek(...)skórka cytryny, papryka słodka i ostra lub inna podobna mieszanka ziół Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika
Kulinarne przemysleniabeszamel – najlepiej domowej roboty pierś z kurczaka – 1 sztuka świeży szpinak – 1 garść pieczarki – 4 – 6 sztuk czarne oliwki – 6 – 8 sztuk kukurydza – 2 łyżki ser – 4 plasterki szynka – 2 plasterki przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka jajko – 1 sztuka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Ciasto na calzone : Do dużej miski wsypać mąkę, sól i drożdże. Następnie dolać 150 ml wody(...)Kiedy ciasto będzie gotowe, wysypać trochę mąki na blat, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę i przesmażyć na oleju. Pieczrki umyć i pokroić. Ser i szynkę również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch
kuchniabellissima.wordpress.comMega kanapka jest to fajne rozwiązanie na sycące śniadanie SKŁADNIKI : ( na 2 kanapki ) chleb – 3 kromki ser mozzarella – 1 opakowanie – 150 gram pesto z bazyli jajka – 2 sztuki majonez szynka – 2 plasterki sałata – 2 liście sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Dwie kromki posmarować pesto i przekroić na pół. Pokroić mozzarellę i ułożyć na połówkach posmarowanych kromek. Dodać szynkę
kuchniabellissima.wordpress.comroku w lasach jest mnóstwo kurek więc można je wykorzystać w swoich daniach. U mnie pierwsze kurki wylądowały tradycyjnie w jajecznicy a kolejne w sosie. ok 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej sól pieprz czarny świeżo mielony 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 300 g kurek 2 łyżki masła(...)cebula 1 łyżka mąki 100 ml słodkiej śmietanki Szynkę pokroić na plastry o grubości 1,5 cm,oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać olej,obsmażyć mięso na rumiano i podlać 3- 4 łyżkami gorącej wody Patelnię nakryć pokrywką i dusić chwilę by wytworzył się lekki sosik. Na osobnej patelni roztopić masło,dodać pokrojoną
Kolorowa kuchnia Elkimożna zmieniać według własnych upodobań, smaków lub po prostu wykorzystujemy to co mamy w lodówce. Składniki: 3 placki tortilli 1 serek ziołowy typu almette* rukola ser żółty w plasterkach szynka konserwowa w plasterkach Przygotowanie: Na tortilli cieniutko rozsmarować serek, rozłożyć warstwę rukoli, posmarować cienko serkiem, ułożyć ser żółty, posmarować cienko serkiem, ułożyć plasterki szynki i na końcu znowu cienko posmarować
Ala piecze i gotujefont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Brukselka – 50 dag Ser żółty -15 dag Szynka wędzona – 10 dag Sól Pieprz kolorowy Cukier Natka pietruszki Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić. Brukselkę(...)przekroić na pół, wsypać do miski dodać szynkę pokrojona w kostkę oraz ser żółty pokrojony w paseczki, dodać do smaku sól i pieprz kolorowy, na końcu można dodać natkę pietruszki
Camilla w kuchniSkładniki 30-40 miniaturowych kulek mozzarelli 100 ml oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej szczypta chili w proszku sól pieprz 12 plastrów szynki parmeńskiej, przekrojonych wzdłuż na pół 1 pęczek świeżej bazylii Przygotowanie Przygotowałem marynatę: do miski wlałem olej, dodałem zgnieciony czosnek, posiekaną paprykę, chili, sól i pieprz do smaku. Dodałem(...)mozzarellę, wymieszałem i odstawiłem do lodówki na 30 minut. Odcedziłem mozzarellę z zalewy i owinąłem każdą kulkę wraz z listkiem bazylii w połowę plasterka szynki. Przebiłem wykałaczką
R'n'G Kitchenstygną, przygotowujemy składniki, które chcemy zawinąć. Tym razem użyłam: serka feta serka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty z czarnych oliwek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej szpinaku szynki szczypiorku chorizo cienkich plastrów żółtego sera pieprz i ulubione zioła Każdy naleśnik smarujemy fetą, śmietankowym serkiem lub pastą oliwkową, dzięki czemu, po zwinięciu reszta składników lepiej trzyma się w środku(...)roladki. Smarowidło rozprowadzamy na środek naleśnika, resztę składników na 3/4 jego wielkości. Zwijamy od strony zapełnionej składnikami, a kończymy na pustym kawałku naleśnika. Ja połączyłam na przykład: fetę z szynką i szpinakiem; pastę oliwkową z chorizo i suszonymi pomidorami, ale tak jak wspomniałam- wszelkie wariacje są na miejscu. Dajmy się ponieść wyobraźni, zaszalejmy, dodajmy to, co lubimy i w dowolnej
PichceniomaniaSkładniki: po 2 lub 3 szparagi na jeden plasterek hiszpańskiej szynki serrano lub prosciutto, 2-4 łyżeczki ostrej musztardy, 60ml słodkiej śmietanki 30%, szczypiorek. Przygotowanie: Szparagi ugotować w wodzie ( wody nie solić i uważać by nie rozgotować szparagów ). Po ugotowaniu szparagi przestudzić. Po przestudzeniu szparagi zwinąć w plasterki szynki - po 2-3 szparagi w jeden plaster. Przesmażyć chwilkę na patelni
W kuchni u Monikitego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: opakowanie sałaty rukola (100 gram) 12 fig 10 dkg koziego sera 6 plastrów szynki parmeńskiej czarny pieprz mała czerwona cebula Sos: Jeśli chodzi o sos to, możecie kupić gotowy sos na bazie octu balsamicznego. Mam w domu taki sos zrobiony właśnie(...)będąc na wczasach nie miałam możliwości zakupu takiego sosu więc zrobiłam swój Był równie pyszny. 10 fig 3/4 szklanki czerwonego wina (wytrawne) Figi kroimy na pół, owijamy połową plasterka szynki parmeńskiej. Grillujemy (25 minut 160 stopni Celsjusza). Ta porcja jest porcją dla 4 osób. Sałatę rukolę układamy na talerzach. Na nią kruszymy kozi ser, grillowane figi, cienko pokrojoną czerwoną cebulę
mecooksmusi wyrastać. Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanka ciepłego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczka soli Dodatki: 150g szynki w kawałku 100g mozzarelli 1 cebula 5 pieczarek 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego zioła do pizzy, czosnek granulowany, pieprz 1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy(...)Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozgniatamy na blacie na kształt koła, zaginamy brzegi jak w tradycyjnej pizzy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Szynkę i mozzarellę tarkujemy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry. 3. Pizzerinki smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami, układamy dodatki w dowolnej kolejności. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut
Szefowa kuchniSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, 150g sera żółtego w plastrach, 100g szynki gotowanej w plastrach, 150g serka z ziołami typu Almette, bazylia, oregano. Przygotowanie: Ciasto francuskie posmarować serkiem. Położyć plastry szynki. Płożyć plastry sera żółtego. Zwinąć w rulon. Powycinać bułeczki. Położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć bazylią i oregano. Włożyć
W kuchni u Moniki