Rozpływające się w ustach mięso z wyraźnym posmakiem przyprawy do gyrosa. Do tego ostre papryki i kremowy delikatny sos. Danie podane z ryżem smakuje wyśmienicie! 500 g szynki wieprzowej 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 0,5 łyżeczki przyprawy do kebabu 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 czerwona papryka 1 zielona(...)Koperek do posypania Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej (z czubkiem) 2 szklanki zimnego mleka 50 g twardego żółtego sera 2 łyżki soku z cytryny Sól Pieprz Szynkę kroimy na mniejsze kawałki (małe bitki). Wszystkie przyprawiamy przyprawą do gyrosa, kebabu, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką. Mięso mieszamy z sosem sojowym. Wszystkie kawałki obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zdejmujemy
VioletoweKucharzenieoskonale prezentują się na wielkanocnym stole, ale nie tylko ! Składniki : 5 jajek 15 dkg wędzonej szynki 2 łyżki majonezu natka pietruszki Sposób wykonania : J ajka umyj, ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, przekrój wzdłuż na połówki. Ostrożnie wybierz np. małą łyżeczką z nich żółtka, włóż do miseczki, rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Następnie dodaj do żółtek drobno pokrojoną(...)kostkę szynkę , majonez i poszatkowaną zieloną natkę pietruszki ( część zostaw do dekoracji ), wymieszaj. Powstałą masą napełnij puste białka. Z góry posyp grubo pokrojoną natką pietruszki. Możesz też ozdobić kupkami z majonezu. Tak ozdobione pięknie wyglądają i pysznie smakują nie tylko na wielkanocnym stole. Polecam
Przepisy i porady kulinarneciasto 500 g mąki 1 szkl wody 10 g drożdży 1 łyżka cukru 25 g oliwy nadzienie na 3 szt 300 g szynki włoskiej Hańderek papryka pomidorki cocktailowe ser gouda oliwki pieczarki kukurydza sos pomidorowy oregano Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar. Wszystkie składniki(...)układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok 20 min aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód. Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy. Szynka Włoska Hańderek zdała egzamin na szóstkę , wyśmienicie nadaje się do pizzy. Doskonale smakuje też na kanapce i jako przekąska
Gotowanie jest łatwefigami ciasto drożdżowe z figami ciasto z figami i serem figi - jak zapiekać figi w cieście francuskim figi w cieście francuskim, na słodko Figi zapiekane z czekolada i szynką dojrzewającą Figi zapiekane z gorgonzolą figi zapiekane z karmelizowana papryką figi zapiekane z malinami francuskie babeczki z figami górka cielęca z figami Konfitura z fig z orzechami włoskimi – idealna do serów(...)wędlin odwrócona tarta z figami nalewka na świeżych figach pakieciki z indyka z figami piersi gęsi z figami przepiórki z figami pudding z figami i szynką serrano roladki z łopatki cielęcej sałatka z fig sałatka z fig z serem pleśniowym tarta kokosowa z figami tarta z figami tosty z figami wątróbka drobiowa z figami
królestwo garówmąki pszennej na pizzę amerykańską Młynów Stoisław 250 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży kilka pieczarek duża cebula kilka plasterków szynki sos pomidorowy suszona bazylia 2 szklanki startego żółtego sera Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, suche drożdże i mieszamy.Następnie dodajemy ciepła wodę i olej, zagniatamy ciasto.Gdy odchodzi już(...)dzielimy na kilka części w zależności jakiej chcecie wielkość pizzerek, ja robiłam wielkości małego talerzyka. Ciasto delikatnie rozpłaszczamy następnie smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, oprószamy bazylią i układamy pokrojoną szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, oprószamy solą i pieprzem, wierzch posypujemy startym żółtym serem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy
Sama słodycz i szczypta chilicienkich naleśników. Nadzienie do naleśników: 500 g pieczarek 1 duża cebula lub 2 średnie 30 dkg sera żółtego do utarcia i zapiekania kilka plasterków szynki lub innej wędliny łyżka oleju do smażenia sól, pieprz do smaku Cebulę obrać i pokroić w kostkę , pieczarki umyć i pokroić. Patelnię rozgrzać wrzucić na początek same pieczarki , po chwili(...)powinny zacząć puszczać wodę , którą najlepiej odlać. Po usunięciu nadmiaru wody, dodać olej do smażenia , dodać cebulę i wszystko chwilkę podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Szynkę , czy inną wędlinę pokroić w grubszą kostkę i dodać do smażących się warzyw. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku (ilość wg. uznania). Na tarce o małych oczkach utrzeć żółty ser. Do usmażonych
Aromatyczne PodróżePółmisek: wieprzowina a`la boeuf stroganoff Wieprzowina a`la boeuf strog a noff Składniki 4-5 osób : 700g chudej szynki wieprzowej 500g pieczarek 2 duże cebule 1 surowa czerwona papryka 3 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy pomidory w puszcze (całe) natka pietruszki przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, ostra papryka, sól(...)pieprz olej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Pewnego dnia, kierowany bliżej niesprecyzowanym impulsem, zakupiłem kawałek stosunkowo chudej szynki wieprzowej (około 70 dkg). W domu posiadałem też kilka innych ingrediencji, jakoż pieczarki, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszcze, cebulę, czerwoną paprykę. Nie do końca wiedząc, do czego może mi się to razem wzięte przydać, zacząłem się zastanawiać, co dalej zrobić
Aromatyczne Podróżemleka 100 g masła, roztopionego 1 łyżka cukru 2 jajka 30 g drożdży świeżych 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g szynki 200 g startego żółtego sera Sos 1 łyżka ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju sól pieprz bazylia oregano Wszystkie składniki dokładnie wymieszać Wykonanie: Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać cukier oraz(...)około 1h. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie i uformować wałek, podzielić go na równe 18 części. Z każdej części uformować kulkę i rozwałkować ją na płasko. Posmarować sosem, nałożyć szynkę, starty ser i zwinąć w kulkę. Układać na blaszkę wyłożoną papierem. Bułeczki należy umieszczać obok siebie w sporych odległościach. Odczekać około 15 minut aż wyrosną, a następnie posmarować je mlekiem
O kuchni z uczuciemSkładniki: 2 płaty ciasta francuskiego 20 dkg szynki 10 dkg sera żółtego 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 1 jajko czarny sezam Przygotowanie: Szynkę drobno pokroić, a … Czytaj dalej Zawijaski z farszem
czarrna od kuchnimąki pszennej 100 g margaryny duża szczypta soli jajko łyżka jogurtu greckiego nadzienie: 100 g sera pleśniowego 100 g sera mozzarella kilka suszonych pomidorów w oliwie kilka plastrów szynki dojrzewającej sos: 2 jajka 250 ml jogurtu greckiego łyżka ulubionych ziół szczypta soli Margarynę posiekać z mąkami, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Odłożyć na min 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto(...)boki formy na tartę. Ponakłuwać widelcem, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 12 minut. Sery pokroić na mniejsze kawałki, pomidory osączyć z oliwy, pokroić w paseczki. Szynkę porwać na niewielkie kawałki. Wszystko rozłożyć na podpieczonym spodzie. Jajka roztrzepać z jogurtem i przyprawami. Sosem zalać przygotowaną tartę. Wstawić do piekarnika na ok 30 minut
6nieborąk, wstyd się przyznawać! :> Takie pyszności na obiad mogę mieć codziennie. Przepis - bardzo podobny - znalazłam na internecie i zmieniłam pod moje preferencje smakowe. Zamiast salami możecie użyć zwykłej szynki, a zamiast boczku szynkę parmeńską. Kurczak jest bardzo soczysty, podczas pieczenia przechodzi wszystkimi zapachami, smakiem salami i przypraw z sosu. A ser? Ciągnie się jak na pizzy.. :) Idealny
Czarnawisienkanajsmaczniejsza sałatka w mojej kuchni, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu... Składniki: 10 ugotowanych jaj na twardo puszka kukurydzy majonez sól, pieprz szczypiorek lub ulubione zioła ew. szynka Jajka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzy z puszki, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez lub jogurt wg własnego smaku, mieszamy, posypujemy szczypiorkiem i gotowe. Możemy dodać również(...)szynkę gotowaną pokrojoną w kostkę lub paseczki
Pelusiowa Kuchniaśniadanie. Do przygotowania kotletów z cukinią będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 12 kotletów 1 cukinia (około 300 g) 100 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) 60 g szynki 100 g bułki tartej 1 jajko do smaku sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Kotlety z cukinią Przygotowanie: Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach(...)następnie przekładam na sito lub durszlak, oprószam solą i odstawiam na około 30 minut aby cukinia puściła sok. Szynkę kroję w drobną kostkę. Po 30 minutach: Do miski przekładam twaróg i rozdrabniam widelcem, następnie dodaję odciśniętą cukinię, jajko, bułkę tartą, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Z tak przygotowanej masy formuję w dłoniach kotlety. Smażenie: Kotlety smażę na rozgrzanym oleju
Uwaga Babcia Gotujezrazy – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Podobnie jak bitki, można przygotować gulasz z dzika , wówczas mięso należy pokroić w kostkę. 700 g szynki z dzika, mąka do oprószenia mięsa, 2 cebule, 500 g oczyszczonych grzybów leśnych* 4 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, listek laurowy, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier tłuszcz – smalec lub tłuszcz(...)gęsi, 150 ml czerwonego wytrawnego wina Szynkę z dzika umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety. Mięso kroimy w poprzek włókien, nigdy wzdłuż. Kotlety stłuc, oprószyć mąką. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić dodając szczyptę cukru i soli. Przełożyć do mięsa. Dodać listki laurowe, pieprz, rozmaryn, jałowiec, łyżeczkę do kawy soli. Wlać
królestwo garówSkładniki: Kukurydza w puszcze×3 osączyć przepłukać pod bieżącą wodą. Może być mrożona około 400 dag. 2 duże ziemniaki Szynka parmeńska 3 plastry 1 łyżka pietruszki i szczypiorku drobno posiekane 2 ząbki czosnku 0.5L. bulionu 1 marchew Sposób: Ziemniaki obrać pokroić w duża Kostkę I wstawić w nie osolonej(...)dodajemy kukurydzę,czosnek ,szczypiorek troszkę pietruszki blendujemy dokładnie Do czasu aż powstanie nam masa podlewając bulionem Gotujemy wszytko około 15 minut Następnie grilujemy nasza szynkę parmeńska na elektrycznym grillu do czasu całkowitego wysuszenia i Kroimy w kostkę . Smacznego
Viola cooks with passion