kanapek. Moja uniwersalna pasta jajeczna składa się z rozdrobnionych ugotowanych na twardo jajek, majonezu, dodatków smakowych, oraz jak lubimy dodatkowych składników, które zależą od naszych preferencji smakowych. Można dodawać szynkę, wędzone ryby, kiełbasę, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, rzeżuchę, natkę pietruszki i inne. Tym razem do jajecznej pasty dodałam tylko rzodkiewki i szczypiorek, pasta jest pyszna idealnie nadaje się do kanapek. Pastę(...)więcej majonezu. Pasta z jajek z rzodkiewką od razu nadaje się do smarowania kanapek śniadaniowych. Polecam też inne przepisy na pastę z jajek: pastę jajeczną , Pasta z jajek i szynki pastę z rzeżuchą. The post Pasta z jajek z rzodkiewką i szczypiorkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomysł dla tych osób, co mają mało czasu a goście już są w drodze :) Czasem najprostsze dania smakują najlepiej - wystarczy kilka składników! Składniki: 4 jajka puszka kukurydzy 25 dag szynki konserwowej 25 dag żółtego sera 6-8 kawałków papryki marynowanej 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo - obierz i pokrój w kostkę, wrzuć(...)miski. Kukurydzę odsącz na sitku i dodaj do jajek. Szynkę, ser i paprykę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj majonez i dopraw solą z pieprzem. Sałatkę udekoruj papryką i szczypiorkiem
Alutka-Gotujekolację czy śniadanie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( dla 3 osób ) 12 kromek chleba tostowego 12 plasterków sera żółtego 6 pieczarek 12 plasterków szynki konserwowej 2 jajka bułka tarta sól pieprz Wykonanie Z naszego chleba tostowego odcinam wszystkie boki , następnie wałkiem do ciasta wałkuję do uzyskania płaskiej kromki chleba(...)już mamy wszystkie kromki chleba przygotowane , to na każdą kromkę wykładamy po jednym plasterku sera żółtego , plasterek szynki konserwowej , oraz , z 2 , 3 plasterki pieczarki , kiedy mamy na naszej kromce wszystkie składniki , zwijamy je w roladki , i tak postępujemy do wykorzystania chleba tostowego . Kiedy mamy przygotowane roladki , rozbijamy jajko i osobnym talerzu wsypujmy bułkę tartą , dodajemy do jajka odrobinę
Mój Smaktaka prosta kompozycja, która zawsze smakuje. Do jej przygotowania użyłam wędlin które należało już wykorzystać więc śmiało można powiedzieć że należy ją przygotowywać przy lodówkowych porządkach ;) Zapiekanka ziemniaczana z szynką Składniki : 1 kg ziemniaków średniej wielkości około 300-400 g szynki (wędliny, u mnie różne kiełbasy i szyneczki) 1 duża cebula 200 ml śmietany
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMożna je przygotować nawet dzień wcześniej, a nadzienie może być dowolne, co kto lubi :) Składniki: * 1 placek tortilli * 2 trójkąciki serka topionego (może być ziołowy) * 3 plasterki szynki konserwowej * 4 większe plastry sera * 2 paski czerwonej papryki Wykonanie: Placek tortilli posmarować serkiem topionym, na cały placek rozłożyć plasterki sera, a szynkę konserwową na połowie
Zrób to smacznieSmakowity obiad, ciepła kolacja, jak kto woli :) Potrawka z dodatkiem makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka. Składniki: ½kg chudej szynki wieprzowej 300g kiełbasy z szynki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki
Kuchnia w czekoladziełączyć z innym mięsem, nadziewać kaszą lub warzywami. Zapiekać, dusić oraz gotować na parze. Dzisiaj proponuję formę roladek. Składniki: -4 sztuki mięsa z udek kurczaka bez kości -4 plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek, biały i czarny pieprz, tymianek(...)skórka cytryny, papryka słodka i ostra lub inna podobna mieszanka ziół Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika
Kulinarne przemysleniabeszamel – najlepiej domowej roboty pierś z kurczaka – 1 sztuka świeży szpinak – 1 garść pieczarki – 4 – 6 sztuk czarne oliwki – 6 – 8 sztuk kukurydza – 2 łyżki ser – 4 plasterki szynka – 2 plasterki przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka jajko – 1 sztuka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Ciasto na calzone : Do dużej miski wsypać mąkę, sól i drożdże. Następnie dolać 150 ml wody(...)Kiedy ciasto będzie gotowe, wysypać trochę mąki na blat, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę i przesmażyć na oleju. Pieczrki umyć i pokroić. Ser i szynkę również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch
kuchniabellissima.wordpress.comMega kanapka jest to fajne rozwiązanie na sycące śniadanie SKŁADNIKI : ( na 2 kanapki ) chleb – 3 kromki ser mozzarella – 1 opakowanie – 150 gram pesto z bazyli jajka – 2 sztuki majonez szynka – 2 plasterki sałata – 2 liście sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Dwie kromki posmarować pesto i przekroić na pół. Pokroić mozzarellę i ułożyć na połówkach posmarowanych kromek. Dodać szynkę
kuchniabellissima.wordpress.comroku w lasach jest mnóstwo kurek więc można je wykorzystać w swoich daniach. U mnie pierwsze kurki wylądowały tradycyjnie w jajecznicy a kolejne w sosie. ok 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej sól pieprz czarny świeżo mielony 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 300 g kurek 2 łyżki masła(...)cebula 1 łyżka mąki 100 ml słodkiej śmietanki Szynkę pokroić na plastry o grubości 1,5 cm,oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać olej,obsmażyć mięso na rumiano i podlać 3- 4 łyżkami gorącej wody Patelnię nakryć pokrywką i dusić chwilę by wytworzył się lekki sosik. Na osobnej patelni roztopić masło,dodać pokrojoną
Kolorowa kuchnia Elkimożna zmieniać według własnych upodobań, smaków lub po prostu wykorzystujemy to co mamy w lodówce. Składniki: 3 placki tortilli 1 serek ziołowy typu almette* rukola ser żółty w plasterkach szynka konserwowa w plasterkach Przygotowanie: Na tortilli cieniutko rozsmarować serek, rozłożyć warstwę rukoli, posmarować cienko serkiem, ułożyć ser żółty, posmarować cienko serkiem, ułożyć plasterki szynki i na końcu znowu cienko posmarować
Ala piecze i gotujefont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Brukselka – 50 dag Ser żółty -15 dag Szynka wędzona – 10 dag Sól Pieprz kolorowy Cukier Natka pietruszki Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić. Brukselkę(...)przekroić na pół, wsypać do miski dodać szynkę pokrojona w kostkę oraz ser żółty pokrojony w paseczki, dodać do smaku sól i pieprz kolorowy, na końcu można dodać natkę pietruszki
Camilla w kuchniSkładniki 30-40 miniaturowych kulek mozzarelli 100 ml oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej szczypta chili w proszku sól pieprz 12 plastrów szynki parmeńskiej, przekrojonych wzdłuż na pół 1 pęczek świeżej bazylii Przygotowanie Przygotowałem marynatę: do miski wlałem olej, dodałem zgnieciony czosnek, posiekaną paprykę, chili, sól i pieprz do smaku. Dodałem(...)mozzarellę, wymieszałem i odstawiłem do lodówki na 30 minut. Odcedziłem mozzarellę z zalewy i owinąłem każdą kulkę wraz z listkiem bazylii w połowę plasterka szynki. Przebiłem wykałaczką
R'n'G Kitchenstygną, przygotowujemy składniki, które chcemy zawinąć. Tym razem użyłam: serka feta serka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty z czarnych oliwek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej szpinaku szynki szczypiorku chorizo cienkich plastrów żółtego sera pieprz i ulubione zioła Każdy naleśnik smarujemy fetą, śmietankowym serkiem lub pastą oliwkową, dzięki czemu, po zwinięciu reszta składników lepiej trzyma się w środku(...)roladki. Smarowidło rozprowadzamy na środek naleśnika, resztę składników na 3/4 jego wielkości. Zwijamy od strony zapełnionej składnikami, a kończymy na pustym kawałku naleśnika. Ja połączyłam na przykład: fetę z szynką i szpinakiem; pastę oliwkową z chorizo i suszonymi pomidorami, ale tak jak wspomniałam- wszelkie wariacje są na miejscu. Dajmy się ponieść wyobraźni, zaszalejmy, dodajmy to, co lubimy i w dowolnej
PichceniomaniaSkładniki: po 2 lub 3 szparagi na jeden plasterek hiszpańskiej szynki serrano lub prosciutto, 2-4 łyżeczki ostrej musztardy, 60ml słodkiej śmietanki 30%, szczypiorek. Przygotowanie: Szparagi ugotować w wodzie ( wody nie solić i uważać by nie rozgotować szparagów ). Po ugotowaniu szparagi przestudzić. Po przestudzeniu szparagi zwinąć w plasterki szynki - po 2-3 szparagi w jeden plaster. Przesmażyć chwilkę na patelni
W kuchni u Moniki