przypraw. Stanowi bazę na udany przepis, jednak samodzielnie można go modyfikować, dodać ulubione przyprawy czy inne składniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety mielone – Składniki 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki bądź łopatki 1 niewielka czerstwa bułka 2 jajka 1 cebula 3 łyżki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia kotletów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety mielone – Dodatkowe informacje(...)oprócz kotletów do obiadu w formie na ciepło często je kotlety mielone na kanapkę z dodatkiem sosu pomidorowego bądź czosnkowego. Mięso jakie wykorzystuje do przygotowania kotletów to zazwyczaj mieszanka szynki wieprzowej z łopatką wieprzową, Miele je za pomocą maszynki do mięsa na średnich oczkach. Jeśli mam możliwość to na miejscu w sklepie proszę o zmielenie mięsa,dzięki temu wiem
To Musisz WiedziećJajka zapiekane w muszelkach. Jajka zapiekane w muszelkach - bardzo szybkie i proste śniadanie. Pyszne jajka zapiekane z masłem, z dodatkiem szynki parmeńskiej i suszonych pomidorów. Jajka podane z posiekanym szczypiorkiem - doskonałe na szybkie i łatwe śniadanie. Przed włożeniem do piekarnika, jajka można posypać tartym, żółtym serem lub mozzarellą. Zamiast w muszelkach, jajka można zapiec w żaroodpornym półmisku(...)pietruszki lub koperku. Proste i szybkie śniadanie dla każdego - jajka zapiekane. Jajka zapiekane - składniki potrzebne do przygotowania potrawy ( 4 osoby): 8 świeżych jaj ok. 2 łyżki miękkiego masła szynka parmeńska pokrojona w paseczki suszone pomidory z oliwy, drobno posiekane posiekany szczypiorek odrobina soli do oprószenia tarty żółty ser - ewentualnie Przepis na jajka zapiekane: Krok 1. Każdą muszelkę posmarować miękkim
Moja Książka KucharskaJednym z moich ulubionych warzyw sezonowych są szparagi, dziś zapiekane z szynką szwarcwaldzką i serem żółtym, są przepyszne w tej postaci, idealnie smakują z dodatkiem sosu holenderskiego. SKŁADNIKI: 1 kg białych szparagów 200g szynki szwarcwaldzkiej 200g sera żółtego startego na grubych oczkach woda sól (około łyżeczki) cukier (około łyżeczki) masło (około łyżki) WYKONANIE: 1. Szparagi obieramy ze skórki, odcinamy twarde(...)Gotujemy wodę z dodatkiem soli, cukru i masła. Do gotującej się wody wrzucamy szparagi na około 5 minut, po tym czasie odcedzamy je z wody. 3. Każdą szparagę owijamy szynką szwarcwaldzką, układamy w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierz posypujemy serem żółtym. Całość zapiekamy około 20 minut w temperaturze
Dziś Ja gotujepowiem Wam, że farsz wyszedł tak smaczny , że prawie cały zjadłam :D Muszę częściej robić takie zestawienia...a tymczasem zapraszam na pyszną szyneczkę nadziewaną, ziemniakami, szpinakiem i suszonymi pomidorkami. Szynka ze szpinakiem - ok.1 kg szynki wieprzowej - 100g ugotowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia) - 4 całe suszone pomidory - 2- 3 ząbki czosnku - 200g świeżego szpinaku - 1 solidna łyżka masła - sól(...)całość po czym wkładamy do środka farsz i zawiązujemy dokładnie sznurkiem tworząc zgrabną pieczeń. Piekarnik rozgrzewamy do 170C ( termoobieg). Na patelni rozgrzewamy olej i na bardzo gorący wrzucamy szynkę i dokładnie ją obsmażamy po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem, który został na patelni i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na ok.50 min po czym zdejmujemy folię
Kuchnia Pełna Emocjiszparagi wciąż trwa. Udało mi się kupić piękne, zielone i jędrne. Nie mogę się najeść kremem szparagowym więc i tym razem powstała zupa- krem jednak z dodatkiem wspaniałej cukinii, szynki parmeńskiej i kiełków rzodkiewek. Mało kalorii, dużo witamin i smaku - czegóż więcej potrzeba? Krem szparagowo - cukiniowy - pęczek zielonych szparagów - 2 średniej wielkości młode cukinie - 1l wywaru z warzyw - sól, pieprz(...)gałka muszkatołowa - kiełki rzodkiewki - szynka parmeńska Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki oraz główki, obskrobujemy i tniemy na kawałeczki. Cukinię dokładnie szorujemy a następnie kroimy w kosteczkę, Wszystko razem łączymy w garnuszku i zalewamy zimnym wywarem. Gotujemy do miękkości na średnim lub wolnym ogniu. Na koniec wszystko miksujemy i doprawiamy. Na talerzu dekorujemy kawałeczkami szynki i kiełkami
Kuchnia Pełna EmocjiDziś mam dla Was prawdziwą gratkę - zwłaszcza dla miłośników zdrowego odżywiania. Jajko z ziołami , kawałeczkiem szynki i do tego gotowane a nie smażone. Robi się je bardzo prosto, szybko a to jest zawsze coś innego ;) Jajko gotowane w kokilce ( dla 1 osoby) - 1 plasterek ulubionej szynki - 1 duże jajko kurze - łyżeczka śmietany 12% - 1 łyżeczka posiekanych ziół - sól, pieprz(...)smaku - masło do smarowania kokilki Kokilę smarujemy masłem i obsypujemy siekanymi ziołami. Na spód wkładamy pokrojoną w plasterki szynkę a na to delikatnie wbijamy jajko. Polewamy śmietaną i wkładamy do rondelka z wrzącą wodą. Wody ma być tyle, żeby połowa kokilki była zanurzona. Przykrywamy rondelek i gotujemy ok.5
Kuchnia Pełna Emocjiświetny sposób na ćwiczenia kreatywności, które odmładzają nasz mózg. Porcja jak zwykle na 5-6 osób. Chlebek kanapkowy - 100g sera startego na wiórki - u mnie typu gouda, - 150g szynki- u mnie konserwowa - 150g suszonych pomidorów - ok.250 ml mleka - u mnie bez laktozy, ponieważ ja jej nie toleruję - u mnie łyżeczka cukru z uwagi na mleko, które jest słodkie . Jeśli używacie(...)zwykłego dajcie płaską łyżkę - 2 duże kurze jajka - olej z suszonych pomidorów - pestki dyni - ok. 300 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - sól, pieprz , czosnek suszony do smaku Szynkę i pomidory posiekałam w drobną kosteczkę. Jajka wbiłam do miski i razem z cukrem zmiksowałam. Następnie dodałam mleko i ok.70 ml oleju z pomidorów. W osobnej misce przesiałam mąkę wraz
Kuchnia Pełna Emocjimąki pszennej – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżeczka soli – 120 g żółtego tartego sera (zetrzeć na grubych oczkach) – 180 g szynki (lub kiełbasy) – 2 średnie cebule – 120 g masła – 2 jajka – 250 ml mleka – garść posiekanego szczypiorku Przygotowanie Cebulę posiekaj w drobną kostkę, podsmaż i ostudź. Masło roztop(...)odstaw do przestygnięcia. Ser zetrzyj na tarce, szynkę (lub kiełbasę) pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj starty ser, szynkę, szalotki (lub cebule) i posiekany szczypiorek. W oddzielnej misce zmieszaj mleko z jajkami i dodaj do miski z pozostałymi składnikami razem z rozpuszczonym masłem. Wszystko zmieszaj. Nakładaj do wysmarowanych masłem
Kocham CzekoladęBardzo lubimy ten pszenny chleb, dlatego piekę go nie tylko na Wielkanoc. Jest pyszny! Nadziany chrzanem, jajkami, szynką i szczypiorkiem lub brokułami stanowi samodzielne danie lub bardzo dobry dodatek do pieczonych mięs, jaj w majonezie, sałatki jarzynowej lub innych, mniej lub bardziej świątecznych potraw. Polecam! Składniki na wielkanocny chleb nadziewany: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży(...)kwaśnej śmietany 1 łyżka oleju 2 łyżki soli NADZIENIE: 200 ml kwaśnej śmietany 3-4 łyżki tartego chrzanu 3-4 jajka ugotowane na twardo 300 g pokrojonej szynki 1 duży pęczek szczypiorku (posiekany) lub kilka różyczek ugotowanego brokuła DODATKOWO: 1 jajko ziarno sezamu lub maku, czarnuszki, kminku itp. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy 1 łyżkę
Rozpustne gotowaniedominuje i nadaje sałatce smaku i charakteru i to właśnie on sprawił, że miałam ochotę przetestować ten przepis. 250-300 g drobnego makaronu 5-6 jajek 150-200 g szynki 1 czerwona cebula 1/2 główki sałaty lodowej pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 120 g serka kanapkowego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy(...)Przekładamy do miski. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu i obraniu, kroimy je w dosyć dużą kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno siekamy. Majonez łączymy z chrzanem oraz serkiem kanapkowym. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie rozcieramy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy
Smaki Na TalerzuCiasto na pizzę - gruby spód i puszyste brzegi. Dodatki do pizzy mogą być już dowolne - wasze ulubione - u mnie dziś z szynką oraz pieczarkami. Składniki: ciasto: 500 g mąki, 40 g drożdży świeżych, ok 250 ml ciepłej wody, 2 łyżeczki soli, szczypta cukru, 2 łyżki oleju dodatki: 350 g sera żółtego (może być też 300 g żółtego i 50g mozzarella(...)plastrów szynki, 200 g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia świeży pomidor Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier oraz 2łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą oraz zaczynem na początku za pomocą łyżki. Dodajemy olej i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na półtorej godziny. W tym czasie ser ścieramy
Lena Gotuje