Ciasto francuskie – opakowanie · Szpinak mrożony - opakowanie · 100 g szynki konserwowej · 100 g sera fety · 100 g twarogu · 100 g sera(...)wstawiam na 8 minut do mikrofalówki. Zlewam wodę i wykładam na patelnię ). Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą i czosnkiem. Odparowujemy. Przygotowany szpinak odstawiamy do wystudzenia. Szynkę konserwową kroimy w paseczki. Fetę i twaróg kruszymy i łączymy ze sobą. Ser żółty ścieramy na tarce, rozdrabniamy ( ja użyłam mikserka ) Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Wykładamy ser żółty
Smaki EwyDzięki poszczególnym warstwom, składniki nie łączą się ze sobą przypadkowo, ale tworzą niepowtarzalny smak. Polecam do wypróbowania przepisu. składniki na 4-5 porcji 1 brokuł 300 g szynki konserwowej mały słoiczek marynowanych pieczarek kukurydza z puszki czerwona fasola z puszki 300 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach 4 jajka ugotowane na twardo i starte(...)następnie gotujemy na parze około 5-7 minut, po czym studzimy. Ugotowanego brokuła kroimy na mniejsze kawałki ale nie zbyt małe. Odsączone z zalewy pieczarki kroimy na mniejsze części. Szynkę kroimy w niewielką kostkę. Pokrojonego brokuła wrzucamy na dno szklanej miski. Na warstwie brokuła rozprowadzamy połowę sosu czosnkowego. Kolejną warstwą sałatki jest odsączona z zalewy kukurydza oraz czerwona fasola
Smakowite DaniaŻółty ser, jajka, korniszon i szynka, to składniki na pyszny farsz na nasze gorące kanapki z piekarnika. To bez wątpienia jedna z lepszych, klasycznych przekąsek na ciepło, jakie jedliśmy. Proste i bardzo ekonomiczne , ale jednocześnie wyjątkowo smaczne danie znalezione przez nas na internetach. Poza tym wszystko robi się bardzo szybko. Zanim ugotują się jajka, przygotujesz pozostałe składniki i nagrzejesz piekarnik(...)sprawdzonym składem i mamy nadzieję, że po wykonaniu posmakuje wszystkim bez wyjątku. GORĄCE KANAPKI Z PIEKARNIKA Składniki: chleb: 12 kromek jajka: 4 szt. ser żółty: 100 – 150 g szynka: 100 g korniszon: 3 szt. natka pietruszki lub koperek: 1 łyżka majonez: 1 łyżka sól i pieprz GORĄCE KANAPKI Z PIEKARNIKA Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo. 2. Piekarnik rozgrzewamy
Kuchnia Na Wypasieugotować jajka na twardo Jak gotować jajka by nie pękały Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Jajka sadzone na szpinaku Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Jajka z szynką Sałatka z kuskusem i omletem Jajka zapiekane Zielona pasta z awokado Jajka marmurkowe Pasta z jajek i makreli wędzonej Naleśniki z jajecznicą Omleciki owsiane – 3 składnikowe Mini omlety biszkoptowe Omlet(...)cukinią i białym serem Omlet z bobem Omlet z jarmużem Omlet z kaszą gryczaną, groszkiem i jarmużem Omlet z młodą kapustą Omlet z ogórkami małosolnymi Mini omlety pieczone z szynka i rukolą Omlet z kiełkami słonecznika Omlet z kalafiorem i kiełkami słonecznika Omlet z marynowanym imbirem i sezamem Omlet po japońsku z wasabi i marynowanym imbirem Mini omlety z piekarnika
Dorota SmakujeSzynka przygotowana w szynkowarze, z łopatki, z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego, otoczona delikatną galaretką. Idealna po schłodzeniu w lodówce, krojona na cienkie plasterki - jako wędlina na kanapki. Najważniejszą częścią przygotowań jest marynowanie mięsa w przyprawach - to wtedy właśnie nabiera ona swojego niepowtarzalnego aromatu. Polecam wszystkim fanom wędlin domowych :) Składniki: 80 dag chudszej łopatki tzw. "orzech(...)garnku zagotować wodę, wstawić szynkowar. Woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa! Parzyć 2 godziny w 80°C. Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody i całkowicie wystudzić w nim szynkę. Następnie zimny szynkowar wstawić jeszcze do lodówki na kilka godzin. Teraz już można wyjąć szynkę z szynkowaru. Wędlina smakuje wyśmienicie, nawet po kilku dniach od przygotowania. Źródło
Świat Domowej KuchniDelikatna wędlina przygotowana w domu zawsze będzie o wiele lepsza niż ta ze sklepu. Mielonka z kurczaka i szynki jest mięciutka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Polecam szczególnie z domowej roboty chlebem ;-) Przepis przygotowany w oparciu o domowy szynkowar. Składniki: 60 dag piersi z kurczaka, 30 dag szynki, 10 dag słoniny, 1 łyżeczka soli peklowej (z małą górką), biały pieprz(...)smaku, 1 łyżeczka żelatyny. Kurczaka, szynkę i słoninę zmielić maszynką do mielenia mięsa. W 30 - 40 ml wody rozpuścić sól peklową i dodać do mięsa. Doprawić białym pieprzem i wszystko bardzo dokładnie wymieszać przez minimum 10 minut, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane mięso przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie
Świat Domowej Kuchniąki 220 g. wody 25 g.drożdży 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: 300 g. pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka plastrów szynki kilka plastrów salami 200 g. sera żółtego keczup (użyłam swojego z cukinii) masło do smażenia sól, pieprz, oregano Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłej wody. Dodać cukier i wymieszać. Odstawić(...)odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Cebula pokroić, podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek, a następnie pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojoną szynkę i salami. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć jeszcze kilka minut. Żeby woda odparowała. Ser zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką. Rozwałkować
Agusiowe smakołykiRobi się je bardzo szybko, nie licząc czasu pieczenia i prosto z ogólnie dostępnych składników. Polecam :) Składniki ( dla 3-4 osób ) - 200 gram makaronu ( dałam świderki ) - 200 gram ulubionej szynki ( lub innej wędliny ) - 1 mniejsza czerwona papryka - 150 gram sera żółtego ( ja dziś pomieszałam mozzarellę z oscypkiem ) - 200 ml śmietanki 30% - 500 ml wody - 1 duże jajko - 0,5 łyżeczki(...)łyżeczki papryki mielonej ( może być ostra lub łagodna, ja daję pół na pół z chili ) - 0.5 łyżeczki czosnku mielonego - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz do smaku - olej Wykonanie Szynkę i paprykę kroję w kostkę, ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Przygotowuję sos: Śmietankę, wodę i surowe jajko dokładnie mieszam, dodaję wszystkie przyprawy. Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem. Wsypuję
Kuchnia z widokiem na ogródprzekąską. Bardzo smaczna, delikatna z dodatkiem majonezu. Niebywale prosta i szybka w wykonaniu, a rezultat zaskakuje smakiem. Koniecznie wypróbujcie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sałatka balanga – składniki: 250 gram ulubionej szynki 250 gram tortellini 250 gram żółtego sera 1 puszka kukurydzy konserwowej majonez i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sałatka balanga – sposób wykonania: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu(...)Studzimy. Szynkę kroimy w niewielką kosteczkę. Kukurydzę należy odsączyć. Paprykę kroimy w kosteczkę. Szynkę i ser również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski dodajemy dużą łyżkę majonezu. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka Balanga pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!Kiedy posmakują, zmienią zdanie i pokochają tę sałatkę. Wypróbujcie sami. Serdecznie zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sałatka dla szwagra składniki: 1 mniejszy kalafior 250 gram żółtego sera 250 gram ulubionej szynki 1 pęczek szczypiorku pieprz do smaku 2 łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sałatka dla szwagra – sposób wykonania: Kalafior oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie. Należy pilnować, aby się zbytnio(...)rozgotował. Następnie żółty ser kroimy w kosteczkę. Szynkę również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek myjemy i drobniutko siekamy. Pokrojony kalafior, szynkę i ser przekładamy do miski. Posypujemy pieprzem i dodajemy majonez. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Majonezu można dodać więcej wg. uznania, Na koniec posypujemy szczypiorkiem. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka dla szwagra pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!Składniki: 100 g ryżu (1 woreczek) 3 jajka 4 ogórki konserwowe 0,5 puszki groszku konserwowego ok. 100 g szynki pół pęczka rzodkiewki sól mielony czarny pieprz mielona słodka papryka ok. 4-5 łyżeczek majonezu 2 łyżeczki musztardy np. ostrej Sposób przygotowania: We wrzącej osolonej wodzie ugotować ryż według opisu na opakowaniu. ryż odsączyć i wystudzić. Jajka ugotować(...)twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie szynkę oraz ogórki konserwowe również pokroić w drobną kosteczkę. Do dużej miski wsypać odparowany i wystudzony ryż. Następnie dodać szynkę, jajka, rzodkiewkę, ogórki konserwowe i groszek - wymieszać. Doprawić do smaku według uznania mielonym pieprzem i papryką słodką ewentualnie dosolić. Na koniec w kubeczku wymieszać majonez
Ciastka - domowe słodkościpiersi z kurczaka, 30 dag szynki, 10 dag słoniny, 1 łyżeczka soli peklowej (z małą górką), biały pieprz do smaku, 1 łyżeczka żelatyny. Delikatna wędlina przygotowana w domu zawsze będzie o wiele lepsza niż ta z sklepu. Mielonka z kurczaka i szynki jest mięciutka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Polecam szczególnie z domowej roboty chlebem ;-) Przepis przygotowany w oparciu(...)domowy szynkowar. Kurczaka, szynkę i słoninę zmielić maszynką do mielenia mięsa. W 30 - 40 ml wody rozpuścić sól peklową i dodać do mięsa. Doprawić białym pieprzem i wszystko bardzo dokładnie wymieszać przez minimum 10 minut, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane mięso przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć
Świat Domowej Kuchniskromnym zdaniem jest kwintesencją lata zamkniętą na jednym talerzu. Bogata w składniki i witaminy :D Bazą jest mieszanka kaszy i soczewicy z dodatkiem słodkich grillowanych brzoskwiń, borówek, smażonych pomidorków, szynki długo dojrzewającej, chrupkiego pieczywa i słonych serowych kulek w towarzystwie sosu z kwaśnym octem balsamicznym. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że mnóstwo różnych składników, ale w rzeczywistości(...)garść rukoli 5) kilka listków szczawiu sałatkowego 6) 2 brzoskwinie 7) 100 g szynki parmeńskiej 8) 100 g serka koziego kremowego 9) 100 g twarogu półtłustego 10) szklanka borówek 11) ok.10
Na kulinarnym poligonieróżnorodnych kanapek, a to do pracy, a to na drugie śniadanie, bo przecież trzeba coś zjeść. Kanapki są fajne, jeśli są różnorodne, a nie jeśli mają tylko cienki plasterek szynki pomiędzy dwiema kromkami chleba. Moje dziecko ostatnio odkryło, dzięki swojej babci, kanapki z masłem i solą. Rety!! ja go do ukończenia pierwszego roku bez soli karmiłam, sama też staram się(...)suszonych pomidorów 5) 10 czarnych oliwek 6) ogórek 7) 8 plastrów szynki parmeńskiej 8) kilka liści sałaty 9) kilka listków świeżej bazylii 10) oliwa z oliwek 11) świeżo mielony czarny pieprz
Na kulinarnym poligoniepełna różnych kolorów i smaków, to połączenie słodkiego i słonego przełamane kwaśnym octem balsamicznym, czyli wszystko, co lubię :) Gorąco zachęcam Was do jej wypróbowania. Sałatka z roszponki z pomelo, szynką parmeńską i bakaliami Składniki: Sałatka: 1) 100 g roszponki 2) pomelo 3) 80 g szynki(...)pomarańczy, 2 łyżki musztardy, 80 ml oleju i 2-3 łyżki miodu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. Na talerzu układamy roszponkę, na niej kawałki szynki parmeńskiej i kawałki pomelo. Na wierzch posypujemy miechunkę, suszoną żurawinę, orzechy i płatki migdałów. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem. Smacznego
Na kulinarnym poligonie