pokusić się i stworzyć różne warianty smakowe, dodając np. koperek, paprykę konserwową lub zwykłą, rzodkiewkę co kto lubi. Przepis pochodzi ze strony Swojskie jedzonko . Składniki: ok. 20-30 dag szynki konserwowej lub zwykłej (najlepsza konserwowa prostokątna) ok. 200-300 g twarogu naturalnego President lub innego serka naturalnego 2-3 ogórki konserwowe 5-6 podgrzybków marynowanych łyżka chrzanu 4 łyżki majonezu(...)więcej aby dłużej postała na stole, choć i tak szybko znika) sól, pieprz do smaku ja dodałam jeszcze odrobinę kuminu rzymskiego dodatkowo: koperek, natka pietruszki, papryka marynowana lub świeża Szynkę ułożyć tak aby plastry zachodziły na siebie i tworzyły prostokąt. Do miski przełożyć serek, dodać majonez, chrzan i przyprawy. Grzybki i ogórki pokroić w drobną kostkę i również przełożyć
Mam apetyt na ...Sałatka makaronowa z serem i salami Smaczna, treściwa i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka makaronowo-warzywna z żółtym serem, salami, szynką i pysznym sosem. Polecam! Składniki: 200g makaronu – użyłam makaronu świderki 10dkg salami 10dkd chudej szynki 15 dkg żółtego sera 2 -3 ogórki gruntowe 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku(...)łyżka musztardy pół łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku sól i pieprz – po około pół łyżeczki *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Szynkę oraz salami kroimy w kosteczkę *** *** Ser żółty, paprykę, ogórka i rzodkiewki również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** W miseczce łączymy ze sobą składniki sosu
Blog z ApetytemSzynka długodojrzewająca podana z melonem, mozzarellą, parmezanem oraz bazylią udekorowana orzeszkami piniowymi W stylu włoskim, kolorowa przystawka, idealna na upalny dzień, orzeźwiająca i sycąca. Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 200 g szynki dlugodojrzewajacej w cienkich plastrach 1/2 dojrzałego melona (u mnie jest to charentais) 200 g mozzarelli 2 garści świeżych liści bazylii 1 garść uprażonych orzeszków piniowych(...)łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 100 ml kremu balsamicznego Wykonanie: Ułożyć na półmisku naprzemiennie plastry szynki, melona i mozzarelli, udekorować liśćmi bazylii, płatkami parmezanu oraz orzeszkami piniowymi (tylko dla nieuczulonych na nie). Na koniec skropić oliwą oraz kremem balsamicznym. Podawać ze świeżą bagietką. Smacznego
Wino Francja Kuchniakiedy zrobię za mało ostre to prostestują. Lubicie jambalayę? To danie przyrządzam na wiele spososób. Ostatnio robiłam je z pomidorami . Najczęściej jednak gości u mnie jambalaya na ostro z szynką, krewetkami i curry. Dzisiaj właśnie przyrządziłam podobne danie ale dodałam jeszcze kurczaka. To danie można komponować z różnymi warzywami i mięsem, nawet z kiełbasą! Jambalaya przepis Składniki: 250 g ryżu(...)nieugotowanego 1 kostka bulionowa, warzywna i bio 1 mała żółta papryka 1 mała czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 duży por 3 łyżki natki pietruszki 300 g gotowanej szynki 150 gotowanych krewetek 200 g grillowanego kurczaka 2 chili, czerwone i zielone 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu lub wedle smaku 2 łyżeczki curry w proszku 2 łyżki oliwy do smażenia Ryż wypłukaj
codojedzeniaJajka dobre i z charakterem ;). Dzieciom nie koniecznie mogą smakować, gdyż są ostre, chrzan i rzodkiewka robią swoje. Składniki: jajka szynka konserwowa rzodkiewka 1-2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz do smaku majonez (1-2 łyżeczki w zależności od ilości jajek) Szynkę i rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obłupać i przekroić na pół. Wyjmujemy żółtka(...)przekładamy je do miski. Do żółtek dodajemy majonez i wyrabiamy widelcem na gładką masę. Do masy dodajemy szynkę, rzodkiewkę, chrzan oraz doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest zbyt zbita dodajemy jeszcze trochę majonezu. Takim farszem napełniamy białka jaj i dowolnie dekorujemy
Mam apetyt na ...Wielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odbierzcie mnie źle, wyszło wszystko bardzo fajnie, smacznie, choć dużo delikatniej niż się spodziewałam. Jedyny problem miałam natomiast z krojeniem. Tych dobroci w postaci marchewki, cebuli, ogórków, jajek, szynki, groszku i kukurydzy było po prostu zbyt wiele. Trudno było ukroić kawałek, by nie „targał” się on przy samym krojeniu czy przenoszeniu na talerz. Osobiście dałabym mniej dodatków. Myślę(...)ogórków konserwowych 20-25 g żelatyny 200 g majonezu 1 mała czerwona cebula (pominęłabym ją) 80-100 g marchewki (nie więcej, u mnie było 160 g) 100 g szynki drobiowej 2 ogórki konserwowe 2-3 łyżki groszku konserwowego 3 łyżki kukurydzy konserwowej (pominęłabym) sól, pieprz Marchewkę gotujemy na al dente. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę
Smaki Na TalerzuSzynka parmeńska i rukola to jakieś magiczne połączenie. Gdyby posypać mi tym kawałek styropianu to prawodpodobnie zjadłabym i poprosiła o dokładkę ;) Ja na śniadanie jednak zdecydowałam się na puszysty omlet i przyjemnie pikantną i rozgrzewającą salsę pomidorową z dodatkiem rzeżuchy. Składniki: Omlet: - 4 jajka - 1/4 szklanki mleka, ewentualnie wody - mała cebula - ząbek czosnku - 2 duże pieczarki - sól, pieprz do smaku(...)łyżka masła - rukola i szynka parmeńska do podania Salsa pomidorowa: - 2 pomidory malinowe - płatki chilli (ja użyłam pomidorów suszonych w proszku z dodatkiem płatków chilli) - łyżeczka soku z cytryny - świeżo mielony pieprz - sól morska - olej pistacjowy (można zastąpić innym ulubionym, np rydzowym lub oliwą z oliwek) - rzeżucha Na patalni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję posiekaną cebulą i czosnek. Gdy cebula się
Cook&Loveałatka z brązowym ryżem, szynką i pieczarkami marynowanymi. Polecam na urozmaicenie kolacji, do lunch- box'u lub na imprezki. Składniki: 100 g brązowego ryżu (polecam Skworcu ) 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 200 g marynowanych pieczarek 20 dag szynki konserwowej duża garść świeżej, siekanej natki pietruszki 4 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy(...)osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. Brązowy ryż gotujemy około 30 minut. Paprykę, pieczarki i szynkę konserwową kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki sałatki łączymy. Mieszamy, schładzamy w lodówce. Smacznego
Smak mojego domuKurczak z szynką parmeńską i szałwią , czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem to popularne na świecie danie kuchni włoskiej. Saltimbocca to w wolnym tłumaczeniu „hop do buzi” lub “wskoczyć do ust” :) Jest to bardzo proste i szybkie danie, jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. Tradycyjnie Saltimbocca jest przygotowywana z cielęciny, choć obecnie często pojawia się wersja z drobiem. Cechą(...)charakterystyczną jest bardzo cienki filet (im cieniej tym lepiej) przykryty plastrami szynki parmeńskiej i listkami świeżej szałwii. Szałwia nadaje charakterystycznego aromatu, dlatego nie ma możliwości, aby zastąpić ją innym ziołem. Całość polewana jest sosem na bazie białego, wytrawnego wina, który przygotujecie dosłownie w 30 sekund :) Saltimbocca alla Romana z kurczakiem jest przykładem na to, że z kilku składników dobrej jakości
Moja Delicjaright;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kanapeczki z Biedroneczki – Składniki: Suchary pszenne mini Pano – kilka sztuk ser żółty – kilka plasterków ulubiona szynka – kilka plasterków ketchup pikantny zioła prowansalskie @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float(...)media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kanapeczki z Biedroneczki – Wykonanie: Ser i szynkę pokroić na małe kwadraciki (nieco mniejsze niż wielkość sucharków). Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Poukładać kilka mini pszennych sucharków (można je kupić w Biedronce). Na każdym sucharku zrobić kleks
Kulinarne Przebojepolecam. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jeśli mamy już ugotowane jajko to przygotowanie tej pasty trwa dosłownie chwilkę. Składniki: porcja dla 1 os 2 jaja 2 plasterki szynki - wybrałam drobiową 2-3 łyżki jogurtu naturalnego najlepiej greckiego sól i pieprz do smaku Przygotowania: jaja gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o grubych oczkach szynkę siekamy drobno jaja(...)szynką łączymy z jogurtem i doprawiamy do smaku Zjadamy najlepiej z chlebem żytnim - no to mój ulubiony :) Smacznego
Gotowanie z pasjąSkładniki: ciasto francuskie 1 czerwona papryka 5 plasterków szynki konserwowej 100 g sera cheddar 4 jajka 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka oleju Ciasto francuskie kroję na 8 kwadratów. 1 kwadrat moczę wodą za pomocą pędzelka i przykładam do niego drugi kwadrat. Chodzi mi o to by ciasto francuskie się przykleiło. Czynność powtarzam- tak powstają mi 4 (podwójne) kwadraciki(...)minut. Mają się upiec – będą wysokie i lekko żółte. Wyjmuję ciasto i przygotowuję farsz. Na patelnię wlewamy olej i pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę, chwilę dusimy. W kwadracikach wykrawam kwadratowy otwór, przyciskam na środku ciasto żeby stworzyć taką miseczkę. Na dno powstałej miseczki wkładam 1 łyżkę papryki z szynką, posypuję startym na grubych oczkach cheddarem
MojaQchnia.plłyżeczki soli 1 łyżka oleju Sos: puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku bazylia oregano sól, pieprz, szczypta cukru Nadzienie: 500 g pieczarek 250 g szynki 3 cebule 1 łyżka oleju czosnek granulowany papryka w proszku sól, pieprz ser żółty starty na dużych oczkach Drożdże rozkruszamy do garnuszka. Zalewamy je 2-3 łyżkami letniego mleka(...)gotujemy aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz bazylią i oregano. Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze części (jednak niezbyt cienko). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną szynkę. Wszystko smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy całość, aż do odparowania wody, jaką puszczą
Smaki Na Talerzuporem, wędzonym kurczakiem i żółtym serem , której jak pisałam, nie miałam okazji spróbować dobrze schłodzonej, postanowiłam dać jej jeszcze jedną szansę i przygotować podobną. Tym razem wędzonego kurczaka zastąpiła szynka konserwowa, a cała sałatka została wzbogacona o dodatek czerwonej fasoli. Zrezygnowałam też z kwaśnej śmietany, przygotowując sałatkę z samego majonezu. Z tych dwóch, jakże podobnych sałatek, ta smakuje mi bardziej(...)aczkolwiek … ponownie utwierdzam się w przekonaniu, że wolę po prostu inne;) 200 g szynki konserwowej około 150 g żółtego sera 1 por 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki majonezu 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Szynkę kroimy na niewielkie paseczki. Ser trzemy na dużych oczkach tarki. Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą
Smaki Na Talerzu