namysłach, wertowaniu internetu postanowiliśmy, że tym razem na obiad będzie polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim . Aby jednak polędwiczka nie była zbyt sucha po upieczeniu będzie ona owinięta w szynkę szwarcwaldzką. Danie to jest niezwykle syte, więc jedynym dodatkiem do niego może być sałatka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi skropiona odrobiną dobrej jakościowo oliwy. Składniki ok. 400 polędwiczki wieprzowej(...)cebula 400g pieczarek 12-14 plastrów szynki szwarcwaldzkiej ciasto francuskie sól pieprz ziołowy pieprz czarny jajko Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim – przepis Pieczarki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na odrobinie masła szklimy cebulę, jak będzie już szklista dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dusimy do czasu aż odparuje z nich woda. W międzyczasie polędwiczkę myjemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wpadłam na chwilę zostawić Wam pomysł na dorsza w szynce parmeńskiej. Nie jest to pomysł całkiem młody, ale tak mi się przypomniało i zrobiło. 2 porcje: 300 g tuszy z dorsza ok. 6-8 plastrów szynki parmeńskiej 120 g ryżu brązowego 1 duża czerwona papryka 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki oleju do smażenia Ryż ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oleju. Następnie przełożyłam je do garnka z ryżem i gotowałam do czasu, aż ryż wchłonął całą wodę. Dorsza doprawiłam pieprzem i zawinęłam w plastry szynki. Smażyłam na średnim ogniu, delikatnie obracając, aby ryba się nie rozpadła. Smacznego! Porcja ma ok. 557 kcal
Kucharzycagóry by wiatraczek szybciej się rozkręcał... 😀 Od roku wjechał do domu piekarnik parowy i powoli coraz więcej potraw ląduje w piekarniku na różne sposoby! Składniki: szynka tzw. kulka (u mnie były 2 szt, o masie około 3kg) pieczarki (dowolna ilość, najlepiej małe) śmietanka 18% (może być też 30%) czosnek granulowany majeranek papryka słodka kminek mielony sól pieprz(...)ząbki czosnku tłuszcz do smażenia rękaw do pieczenia Przygotowanie: Szynkę umyć i osuszyć. Ze wszystkich stron posypać przyprawami: czosnkiem, majerankiem, papryką, kminkiem, solą i zostawić w zamkniętym naczyniu na całą noc lub dłużej. Na następny dzień szynkę delikatnie opiekamy ze wszystkich stron na patelni (aby się pory w mięsie zamknęły i nie wypływał z niej
Dieta Rozdzielna i ZdrowieProdukty potrzebne: nać selera- 250 gram słonecznik - 100 gram majonez- 300ml ser- 50 gram szynka- 50 gram kukurydza w puszce- 5łyżek ananas kostka w puszce- pół puszki Sposób przygotowania: Nać selera pokroić na pół księżyce,ser,szynkę w kostkę. Słonecznik z prażyć na patelni. do miski wsypać, seler,ser, szynkę, kukurydzę, ananas. Dokładnie łyżka wymieszać, dodać łyżkę soku z puszki
pichcisztoSałatka z tortellini Bardzo smaczna sałatka z serowym makaronem tortellini, szynką, warzywami i pysznym czosnkowym sosem. Rewelacyjna opcja na imprezy ale nie tylko. Sałatka ta może stanowić pożywną kolacje lub ciekawe drugie śniadanie w pracy. Polecam! 250g tortellini z serem 20 dkg szynki (użyłam polędwicy sopockiej) 4 jajka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony(...)ząbki czosnku sól oraz pieprz – do smaku *** Czerwoną paprykę oraz obranego ze skórki ogórka kroimy w kosteczkę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Szynkę kroimy w kosteczkę *** *** Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dodajemy odsączoną kukurydzę oraz posiekany szczypiorek *** *** Makaron tortellini gotujemy według przepisu
Blog z ApetytemZaskakujące połączenie smakowe. Składniki: szynka parmeńska suszone morele serek śmietankowy sałata ( u mnie miks sałat) dressing balsamiczny Szynkę parmeńską smarujemy białym serkiem śmietankowym, kładziemy 1 morelę suszoną, zawijamy. Układamy zawijaski na sałacie, polecamy odrobiną dressingu balsamicznego. Artykuł Szybka przystawka z szynką parmeńską pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plszybkie w wykonaniu, będą gotowe w ciągu 20min, a jako dodatki można użyć wielu ciekawych składników wedle własnych preferencji smakowych. Poniżej podstawowy przepis na pizzerinki z serem żółtym i szynką. Składniki (na około 14szt): 1 płat ciasta francuskiego 150g sera żółtego 150g szynki Ketchup około 3-4 łyżki, lub przecier pomidorowy Oregano Ostra papryka w proszku Przygotowanie: Ciasto rozwijamy(...)zostawiamy nieposmarowany 4 – centymetrowy pas ciasta z jednej dłuższej strony, na który też nie będziemy układać pozostałych składników. Na ciasto układamy cienkie plastry sera żółtego, następnie rozkładamy plastry szynki i posypujemy suszonym oregano i papryką w proszku. Do pizzerinek możemy użyć innych dodatków jak salami, przesmażone pieczarki, oliwki, czy np. kukurydzę konserwową. Ciasto ze składnikami ciasno zawijamy wzdłuż dłuższego
Księga-SmakuZawiera mnóstwo żelaza, witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego organizmu szczególnie jesienią. Mięso z dzika jest również chudsze, niskokaloryczne (idealne dla osób dbających o linię ) i nie naszpikowane chemią. Szynkę marynowałam przez noc w czerwonym winie i przyprawach, a na drugi dzień nafaszerowałam suszonymi śliwkami i upiekłam. Podałam z puree w kolorach jesieni z pieczonej papryki i batata. Całość posypałam(...)uprażonymi orzechami włoskimi. Składniki: Pieczeń z dzika: 1 kg szynki z dzika 200 g suszonych śliwek 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka ziaren jałowca (drobniutko posiekanych) 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cynamonu 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 pełna łyżeczka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Puree z pieczonej
Oryginalny smakPiersi kurczaka owinięte plastrami boczku, a w środku mozzarella i szynka parmeńska. Proste, pyszne i efektowne. Cóż tu więcej pisać, spróbujcie sami:) 4 pojedyncze piersi kurczaka szynka parmeńska (tyle plasterków, ile chcemy otrzymać roladek) około 150 g mozzarelli (u mnie kulka bez zalewy; żółta, taka jak do pizzy) boczek w plastrach (1-2 op. surowego) sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy(...)ręcznikiem papierowym, usuwamy błonki. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół. Lekko je rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Na mięsie układamy po 1 plasterku szynki oraz po kawałku mozzarelli (u mnie pokrojona w małą kostkę). Kotlety zwijamy. Owijamy plastrami boczku. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i rumienimy mięso z obu stron. Następnie mięso dopiekamy około 10 minut w piekarniku
Smaki Na Talerzupomocna jest też waga, która dokładnie odmierzy ilość przypraw, moja niestety nie daje rady z tak małymi ilościami dlatego też przyprawy podałam w łyżeczkach. Na początek polecam wędlinkę z szynki. Pewnie ma jeszcze jakieś niedociągnięcia ale za to jest pyszna i zdecydowanie smaczniejsza niż sklepowe wędliny. składniki: 1 kg szynki wieprzowej 20 g soli peklowej 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)czubate łyżeczki majeranku 1/3 szklanki zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny Szynkę pokroić w drobną kostkę ok 1cm x 1cm. Następnie 300 g pokrojonego mięsa zmielić w maszynce na średnich oczkach. Do miski przełożyć mięso pokrojone i zmielone. Dodać sól, majeranek, paprykę i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać aby masa zrobiła się kleista
Monia miesza i gotujezastąpić guanciale-pancettą? Który rodzaj pomidorów użyć? Mamo, na szczęście (lub nie) w Polsce nie ma takiego problemu-ponieważ dodajemy to, co możemy kupić. Wierzcie mi,jeżeli dodamy troszkę szynki długodojrzewającej, kilka plasterków salami oraz chudy boczek-i tak wyczarujemy cudo. SKŁADNIKI: 1 cebula ok. 120 g wędzonego boczku Kilka plasterków salami 4-5 plastrów szynki długodojrzewajacej papryczka chili ok.1/4(...)Świeżo starty ser np. Parmezan Łyżka oliwy Spaghetti (choć w oryginalnym przepisie powinno być Bucatini) PRZYGOTOWANIE: Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy papryczkę, boczek, salami i szynkę-smażymy przez 10-12 minut. Dodajemy koncentrat, następnie wino i passatę. Całość wysmażamy na małym ogniu-przez około godzinę -od czasu -do czasu mieszając.Gotowy, gęsty sos -doprawiamy pieprzem
Kopystką po garachbędzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Tarta z dynią i szpinakiem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką(...)Sernik dyniowy z karmelem ------------------------------------------------------------- Sałatka z dynią i figami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 3 - 4 plastry pieczonej dyni 2 dojrzałe figi 50 g mozzarelli kilka plasterków dojrzewającej szynki garść listków sałaty radicchio 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny sól pieprz oliwa z oliwek krem balsamiczny Wykonanie: Dynię kroimy w kostkę, tak samo kroimy mozzarellę. Figi kroimy
Kulinarne przygody Gatitysól, pieprz Dodatkowo: – 4 bułki (u mnie maślane) – jajko sadzone usmażone w plastrze papryki – 4 liście sałaty rzymskiej – 8 plasterków ogórka kiszonego – 4 plastry szynki parmeńskiej – 4 plastry sera – kiełki lucerny – sos czosnkowy (jogurt + majonez + ząbek czosnku + sól, pieprz) lub ketchup Ogórki kroimy w plasterki. Przygotowujemy sos czosnkowy: niepełną łyżkę majonezu łączymy(...)chrupiące. Paprykę kroimy w poprzek i każdy plaster kładziemy na natłuszczonej masłem patelni, wbijając do środka jajko. Smażymy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne. Szynkę parmeńską możemy podsmażyć na suchej patelni lub pozostawić surową. Bułkę smarujemy od środka sosem, i od dołu układamy po kolei: sałatę, mięso z serem, szynkę, paprykę z jajkiem, 2 plasterki
Be Fit Be Strongsuszonych pomidorów chrzan musztarda (najlepiej Dijon) 200 g wędzonego łososia kilka liści sałaty 50 g cienko krojonego salami 150 g wyrazistego żółtego sera (u mnie Ementaler) 150 g chudej szynki garść rukoli 1 średnia papryka kilka ogórków konserwowych INGREDIENTS: 6 tortillas (this is basic, the rest is up to you :)) 2 packages (approx. 300 g) natural cream cheese few dried(...)serkiem, a pomidory zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Zabieramy się za układanie. Na tortilli najpierw rozsmaruj sos, ja połączyłam sos chrzanowy z łososiem, musztardowy z salami, a pomidorowy z szynką i serem. Na sosie ułóż mięso/rybę/ser, dopiero na to warzywa, ja połączyłam łososia z sałatą, salami z papryką i rukolą, a szynkę i ser z rukolą
Martyna Cooks