każdy znajdzie coś dla siebie. Proponowane smaki to: I. Peperoni (ostra z kiełbasą) 4 szt II. Hawajska (słodka z ananasem) 4 szt III. Margarita (podstawowa z szynką) 4 szt IV. Wegetariańska (serowa ze szpinakiem i oliwkami) 4 szt Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 25 g drożdży(...)ostrej: peperoni) 1 łyżka wina wytrawnego (do wersji ostrej: peperoni) Dodatkowo: 370 g sera żółtego I. Peperoni 70 g kiełbasy 70 g papryki ½ cebuli II. Hawajska: 60 g szynki 2 plastry ananasa 2 łyżki kukurydzy III. Margarita: 60 g szynki 60 g pieczarek IV. Wegetariańska: 125 g mozzarelli (1 kulka) 10 szt. czarnych oliwek Farsz szpinakowy: 120 g mrożonego
KuchniaWeDwoje.pllubi i co posiada w lodówce:) Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: 2 placki do tortilli 100 g serka kanapkowego 3 plastry szynki 3 plastry sera 2 korniszony marynowanie ¼ papryki marynowanej 4 listki sałaty masłowej Przygotowanie: Tortille posmarować serkiem, ułożyć szynkę i ser żółty. Następnie ułożyć po 2 liście sałaty(...)papryki wzdłuż tortilli. Tortille mocno zawinąć i pokroić każdą na 8 pasków, wbijając w każdy kawałek wykałaczkę. Krok po kroku: 1. Wysmarować tortille serkiem, ułożyć szynkę i ser 2. Ułożyć sałatę, ogórka i paprykę 3. Zwinąć tortillę 4. Pokroić tortillę Pobierz wersję do druku: Pobierz Mini tortilla Artykuł Mini tortilla pochodzi
KuchniaWeDwoje.pl20Dziś prosto z Tajlandii zabieram Was w podroż do Włoch! Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie połączenie idealnie się komponuje i sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem, a nawet prosi o dokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna(...)szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak – 500 g * ricotta – 200 g * szynka parmeńska – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek -2 ząbki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa * oliwa z oliwek – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy
Ostra na SłodkoSzybka i tania przekąska na imprezę lub wieczorny seans filmowy. Chrupiące zawijasy z szynką parmeńską najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy, ale oczywiście można zrobić inny. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Nadzienie: 100 g szynki parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej 100 g tartego sera mozzarella mały słoiczek przecieru(...)pomidorowego (100 g) 1 […] Artykuł Zawijasy z szynką parmeńską pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plSylwestrowe koreczki z mozzarellą, przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil, ponadto smak, wygląd, ... Składniki : opakowanie sera mozzarella MINI opakowanie szynki wędzonej w plasterkach oliwki // pomidorki koktajlowe łyżeczka posiekanego szczypiorku wykałaczki Przygotowanie : Kuleczki serowe odsączamy z zalewy i zawijamy je w plasterek szynki podwijając ją różnorodnie tak aby był widoczny kawałek kulki sera. Na wykałaczkę nabijamy pomidorka lub oliwki oraz kulkę(...)sera w szynce. Posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem
Mechanik w kuchniPikantne roladki z szynki to propozycja na sylwestrową przekąskę. Składniki : 8 plasterków szynki konserwowej 1 opakowanie serka kanapkowego śmietankowego połowa średniej cebuli 1 papryczka piri piri lub chilli łyżeczka posiekanego koperku łyżeczka posiekanego szczypiorku łyżeczka masła ok łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie : Zaczynamy od cebuli, szatkujemy ją w drobną kosteczkę razem z papryczką i podsmażamy na maśle na złoty kolor(...)misy, dodajemy szczypiorek, koperek i wystudzoną oraz bez nadmiaru tłuszczu podsmażoną cebulkę z papryczką. Wszystko mieszamy doprawiając sokiem z cytryny i pieprzem. Gotowy farsz układamy na plasterku szynki w postaci wałeczka i zawijamy w roladkę. Roladki przecinamy w pół pod skosem i układamy na stojąco na talerzu. Przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone
Mechanik w kuchni20Dziś prosto z Tajlandii zabieram Was w podroż do Włoch! Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie połączenie idealnie się komponuje i sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem, a nawet prosi o dokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna(...)szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak – 500 g * ricotta – 200 g * szynka parmeńska – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek -2 ząbki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa * oliwa z oliwek – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy
Ostra na SłodkoDziś prosto z Tajlandii zabieram Was w podroż do Włoch! Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie połączenie idealnie się komponuje i sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem, a nawet prosi o dokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna(...)szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak – 500 g * ricotta – 200 g * szynka parmeńska – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek -2 ząbki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa * oliwa z oliwek – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy
Ostra na SłodkoSzparagi w mundurkach Danie Śniadania Porcje 2 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 11 minut Składniki 1 paczka szparagów (najlepiej zielonych) 1 paczka szynki surowej podsuszanej (np. parmeńska, serrano) 4 szt. jajek 20 g masła (roztopionego) Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (jeśli używamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać). Szparagi gotować(...)parze przez 1 minutę, następnie zalać zimną wodą. Plastry szynki jeśli jest taka konieczność podzielić na mniejsze kawałki/paski i zawijać w nią szparagi. Główki szparagów posmarować rozpuszczonym masłem (lub zanurzać z rozpuszczonym maśle). Zawinięte w szynkę szparagi układać w naczyniu żaroodpornym. Piec 10 minut. W trakcie pieczenia szparagów naszykować jajka w ulubiony sposób. Proponuję ugotować na miękko lub zrobić
Wypieki i RumieńceOpiszę w dwóch słowach: śniadanie mistrzów! :) Składniki (na 1 porcję): - 4 szparagi - 2 plastry szynki dojrzewającej (np. prosciutto, parmeńskiej) - 1 jajko - parmezan - masło - pieprz Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki (wystarczy wygiąć szparaga, a złamie się w odpowiednim miejscu). Do wysokiego garnka wlewamy wodę, delikatnie ją solimy i wkładamy szparagi na stojąco, tak aby górne końcówki nie były pokryte wodą(...)bardzo delikatne, więc ugotują się na parze). Szparagi gotujemy al dente ok 5 minut od zagotowania, następnie wyjmujemy z wody i przelewamy bardzo zimną wodą. Szparagi owijamy szynka (po dwa na jeden plaster), następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie smażymy jajko sadzone na maśle. Szparagi w szynce wykładamy na talerz, na szparagach układamy jajko
Cook&Lovewieprzowe) - 1 czerstwa kajzerka - mleko do namoczenia kajzerki - 1 jajko - 1 cebula - olej (do usmażenia cebuli) - 3 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - pieprz czarny - słodka papryka - ok. 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach Pozbawiony liści, opłukany kalafior wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy (bez przykrycia) al dente. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na niedużej(...)paprykę. Masę dokładnie wyrabiamy. Kalafior kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozchylamy różyczki i wypełniamy masą mięsną. Następnie masą pokrywamy cały kalafior. Na wierzchu układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy z papier do pieczenia i dopiekamy, aż szynka się
mojewypiekiinietylkotolerancji laktozy. Stąd pomysł by ciężki, tłusty sos zastąpić sosem pomidorowym. Do przygotowania potrawy potrzebujemy: – po 1 cykorii na osobę (mój małżonek zjadł dwie, tak mu smakowały!) – szynkę konserwową (plaster na sztukę cykorii) – przecier pomidorowy, pasatę z pomidorów – sól, pieprz – świeże zioła – 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku Cykorie obrać ze zwiędniętych i brzydkich liści(...)Ugotować w osłodzonej wodzie (ja gotuję do miękkości wtedy krócej zapiekam) i ostudzić. Przygotować sos – na odrobinie tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek (można też wrzucić kawałki szynki jeżeli macie ochotę na bardziej mięsna wersję), dodać pomidory, zioła i przyprawić do smaku i ewentualnie zblendować. Ostudzone cykorie owijać szynką i układać na dnie naczynia żaroodpornego. Polać sosem i zapiekać
Szybko Tanio Smaczniedogrywce Masterchef’a postanowiłem na śniadanie stworzyć swój omlet idealny. Tak naprawdę, omlet możemy przygotować z tego co w danym momencie mamy w lodówce :) Mój omlet będzie z szynką szwarcwaldzką, suszonymi pomidorami oraz parmezanem. Omlet idealny – składniki 3 jajka 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 6 pomidorów suszonych 20g parmezanu sól pieprz Omlet idealny – przepis Jajka wbijamy(...)natłuszczoną patelnię i smażymy z jednej strony (z drugiej strony jajka zetną się pod wpływem temperatury). Uważajcie aby omlet nie był zbyt gruby bo będzie surowy w środku. Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Składniki przekładamy na prawie usmażony omlet, składamy go na pół i smażymy go jeszcze dosłownie chwilę. Omlet przekładamy na talerz i posypujemy startym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lekko podgotowanej, będzie smacznie. Polecam! Na podstawie przepisu z książki "River Cottage light & easy" Hugh Fearnley - Whittingstall składniki 1 mały kalafior (ok 300 - 400 g) ok 75 g szynki parmeńskiej lub innej podsuszanej szynki garść natki pietruszki do posypania sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki płynnego miodu sok z cytryny - do smaku(...)pokroić tylko różyczki, a wewnętrzną grubą łodygę odrzucić. Pokrojony kalafior umieścić w dużej misce, dodać sos i dobrze wymieszać. Przełożyć na talerze lub jeden duży talerz, przybrać kawałkami szynki, polać dodatkową oliwą posypać natką pietruszki, podawać. Smacznego
Stare Garyprzed Ciałem Pedagogicznym, pogoda była piękna! Słońce i lekki wiatr we włosach. Pachniało swobodą! A w Kuchni zapachniało latem i to nie byle jakim, bo włoskim ;) Mini pizze z szynką parmeńską Potrzebujesz: Na ciasto: 350g mąki pszennej 180ml letniej wody 20g świeżych drożdży 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Pasta: 250g suszonych pomidorów garść(...)stołowe koncentratu pomidorowego 1 łyżka stołowa oliwy szczypta soli Dodatkowo: 2-3 duże pomidory 1-2 kulki sera mozzarella kilka gałązek świeżego oregano garść liści świeżej bazylii kilka plasterków szynki parmeńskiej lub długo dojrzewającej Sposób przyrządzenia: 1. Bardzo dokładnie wyrób ciasto z podanych składników. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. W miarę potrzeby dodaj więcej mąki
Kuchnia w Słońcu Skąpana