Bardzo krucha, soczysta i aromatyczna szynka wieprzowa. Idealna na świąteczny stół ale nie tylko. Ja muszę ją robić częściej bo bardzo nam smakuje. Proponuję jako dodatek chrzan lub musztardę. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego tzw kulka Marynata 2 l wody 70 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego Kamis 8 ziarenek pieprzu czerwonego(...)ziarenek ziela angielskiego Kamis 5 liści laurowych Kamis 3 ziarenek jałowca Kamis przyprawa szynka domowa z jałowcem Kamis 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować i ostudzić. Do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Do zimnej wody włożyć mięso przykryć i odłożyć do lodówki na minimum
Ala piecze i gotujeskusiłam się na wiązkę zielonych szparagów. Kupiłam i przez dwa dni modziłam co by tu z nimi zrobić. Padło na “sfizioso antipasto” czyli “wyborną przekąskę”, a mianowicie szparagi w szynce parmeńskiej i parmezanie, zapiekane w cieście francuskim. Rezultat to prawdziwa uczta dla podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi, zdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie(...)naturalnym sezamem. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje. Do tego obowiązkowo białe wino, bo zapiekana szynka jest słonawa. Tym przepisem dołączam do akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”. Polecam. Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim Składniki na 4 osoby( przyjmuje 2 szparagi na osobę) 8 szparagów ( u mnie zielone
Mia Cucina Sofietaponownie proponuję, bo pyszne i lekkie. Jeśli chodzi o nadzienie to zależy co lubicie; jeśli zależy Wam na dużym kontraście między słodkimi figami a prawie pikantnym nadzieniem, to proponuję szynkę parmeńską, jeśli natomiast preferujecie łagodniejsze smaki, to użyjcie zwykłej szynki. Aha, bardzo ciekawego smaku nadzieniu nadaje również odrobina czosnku, rozmarynu i miód. Polecam bardzo tą pyszną mieszankę smaków) Inspiracja(...)strony) Tartinki z figami , ricottą i szynką Składniki na kruchy spód: 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 6 łyżek oleju 5 łyżek lodowatej wody sól Składniki na farsz: 250 g serka ricotta 100 g szynki ( zwykłej lub parmeńskiej) 40 g startego parmezanu 1 mała wiązka rozmarynu 2 łyżeczki miodu( u mnie z owoców leśnych) sól, pieprz, czosnek
Mia Cucina SofietaMoja rodzinka za kawałek dobrej pizzy da się pokroić)) Dla starszej magłaby istnieć tylko patatosa(ziemniaczana- czytaj z frytkami), młodsza gustuje w pizzy z szynką i pieczarkami. Tatuś lubi zdecydowane smaki: kiełbasa z gorzkawą czerwoną cykorią. Natomiast ja, zawsze wybieram te lżejsze: z serkiem ricotta i pomidorkami koktajlowymi, lub z grillowanymu warzywami. Tak Wam powiem szczerze, że troszkę(...)już znudziły wciąż te same smaki. Dlatego postawiłam na kreatywność i zmieniłam zarówno formę jak i smak. Poczyniłam drożdżowe ślimaczki z szynką i serem, o smaku pesto i tradycyjne z pomidorami ( gdyby pierwszy wariant nikomu nie przypadł do gustu). Do ciasta drożdżowego jak zawsze dodałam trochę semoliny, która wg mnie bardzo polepsza jego strukturę; natomiast, zamiast oliwy
Mia Cucina Sofietaświąteczne rodzinne posiedzenie. Natomiast ja zaserwuje niewielką alternatywę. Baza jakby podobna – marchew, pietruszka, ziemniaki i seler, ale nie zwykły gotowany, ale chrupiący, słodki i marynowany. Do tego szynka, świetnie pasuje. I w sumie tyle, coś nowego, ale jednak z nutą klasycznej jarzynowej, idealna na kolejne świąteczne dni. Składniki (na 3-4 porcje): 3 średnie marchewki 1 średnia pietruszka(...)średnie ziemniaki mały słoik selera konserwowego 1200g dobrej jakości szynki wieprzowej 2 łyżki majonezu łyżka gęstego jogurtu łyżeczka musztardy Dijon lub kremowej sól i pieprz do smaku Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, trochę solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Seler odsączamy
Smaczna StronaPinsa z szynką szwarcwaldzką, pomidorkami , mozzarellą i rukolą, na gotowym cieście, to szybkie, proste i mega smaczne danie/przekąska imprezowa, którą zrobisz w 10-15 minut już z pieczeniem! Pinsa – rzymska, mniej kaloryczna koleżanka pizzy i focacci – to placki, które były często jadane przez mieszkańców starożytnego Rzymu. Nazwa dania pochodzi od łacińskiego słowa „pinsere”, które oznacza(...)rozciągać”. Składniki Porcja dla 2-4 osób pinsa, 250g (1 op. u mnie z Lidla) szynka szwarcwaldzka, 80 g (1 op.) sos pomidorowy – ulubiony, 4-5 łyżek (u mnie Sos Combino Arrabbiata z Lidla) pomidorki koktajlowe, 8-10 szt. mozzarella kulka, 125 g (1 op.) rukola, 2-3 garści (u mnie duuużo, uwielbiam ) oregano, 1 łyżka oliwa
iMadzik.plgrzanki to prawdziwa bomba smakowa. Łączą w sobie słony smak sera i szynki długodojrzewającej oraz słodkiej żurawiny i miodu, a do tego jeszcze aromatu świeżego tymianku. Wypróbujcie. Fajnie sprawdzą się na domowy wieczór andrzejkowy 😁 Składniki: bagietka ser camembert naturalny konfitura z żurawiny szynka prosciutto crudo świeży tymianek płynny miód oliwa z oliwek Sposób przygotowania(...)zapiec do lekkiego zrumienienia w piekarniku. 2. Na podpieczone grzanki wyłożyć plasterki sera, ponownie podpiec, aż ser się rozpuści. 3. Na ser wyłożyć trochę konfitury żurawinowej, kawałek szynki, posypać świeżym tymiankiem oraz skropić płynnym miodem. 4. Od razu podawać. Smacznego! Źródło: kuchniawmoimdomu
Kuchnia domowa AniZielona rolada ze szpinaku z pieczarkami, serem buratta, szynką. Świetnie sprawdzi się na świątecznym i imprezowy stole, ale także jako przekąska na co dzień. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem), 250 g serka kanapkowego ze szczypiorkiem, 250 g pieczarek, kulka sera burrata, 4-5 plasterków szynki konserwowej, 2 małe ząbki czosnku, 3 jajka L, sól, pieprz, łyżeczka masła(...)Podsmażamy na łyżce masła do odparowania nadmiaru wody. Dodajemy ser, rozdrabiamy mieszamy z pieczarkami. Ciasto szpinakowe delikatnie rozwijamy, zdejmujemy papier do pieczenia. Smarujemy serkiem kanapkowym ze szczypiorkiem, układamy plastry szynki, wykładamy pieczarki z serem, rozprowadzamy po cieście, a następnie zwijamy w rulon. Zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy na grube plastry przed podaniem
Lena GotujePrzepis na szybką przekąskę lub na małą kolację dla dwojga. Szybka w przygotowaniu pinsa z dodatkiem sera burrata, suszonymi pomidorami, szynką, oliwkami, całość podana ze świażą rukolą i soczystymi pomidorami. Składniki: 1 gotowa pinsa (w mnie pełnoziarnista), 1 kulka sera burrata, 50 g suszonych pomidorów w oleju, kilka oliwek, 2 cienkie plasterki cebulki, 4 duże plastry szynki lub 8 mniejszych(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy passatą pomidorową, posypujemy bazylią. Ser dzielimy na mniejsze kawałki układamy na cieście. Następnie odsączone z oleju suszone pomidory, oliwki, cebulę, szynkę zwiniętą w rulon. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, układamy rukolę, plastry pomidora i kroimy na kawałki. Możemy podać np z sosem czosnkowym
Lena Gotujekanapkami piętrowymi". Składniki można dowolnie sobie dobrać, a ja wam pokazuję jaką wersję robię najczęściej. Składniki: 3 kromki chleba tostowego dowolna sałata pomidor ser żółty, polecam cheddar szynka majonez Sposób przygotowania: 1. Tosty zapiec w tosterze. 2. Składać kanapkę według kolejności: tost posmarowany cienko majonezem, liść sałaty, 1 plaster sera, 1 plaster szynki, 1 plaster pomidora, tost(...)posmarowany z obu stron majonezem, i znowu 1 plaster pomidora, 1 plaster szynki, 1 plaster sera, sałata, tost posmarowany majonezem od wewnętrznej strony. 3. Gotową kanapkę przekroić na pół po przekątnej. Spiąć wykałaczkami i podawać solo lub z frytkami. Smacznego
Kuchnia domowa Anifiga ogórek kiszony Propozycja 3 serek wiejski 2 kromeczki bułki bezglutenowe śliwki węgierki pomidor orzechy nerkowce Propozycja 4 bułka bezglutenowa z odrobiną pasty twarożkowo – jarmużowej ( przepis tutaj ) i pieczona szynką ( przepis tutaj ) migdały borówki plaster papryki pomarańczowej (dzieć sam wybierał kolor i potem bardzo chętnie jadł) różyczka surowego kalafiora do chrupania gorzka czekolada Propozycja 5 – dwa wafle ryżowe ( z brązowego(...)ryżu) – ciastko owsiane śliwkowe – serduszka wycięte z 2 plasterków żółtego sera – pomidorki koktajlowe – winogrona – woda Propozycja 6 – banan z dedykacją (która była niespodzianką ) – 2 zawijaski (zrolowany plaster szynki a na nim zrolowany plasterek żółtego sera) – maliny – kilka mini krakersów bezglutenowych Propozycja 7 – koreczki ( wycięte foremką do ciastek kwiatki z chleba bezglutenowego posmarowanego masłem, żółtego sera, pieczonej piersi indyka – przepis tutaj
Dorota SmakujeLiczbę poszczególnych produktów możesz dostosować do preferencji własnych i Twoich gości, nie zapominając jednak o odpowiednim urozmaiceniu kompozycji i jej obfitym wyglądzie. Możesz np. wybrać 4 rodzaje sera, 2 szynki oraz dodatki według własnych preferencji. Jakie wędliny wybrać? Deska serów i wędlin nie istniałaby bez odpowiednio dobranych wyrobów z mięsa. Powinny znaleźć się na niej zarówno szynki o delikatnym smaku(...)szynka , jak również produkty ostrzejsze, takie jak pikantne salami czy włoskie prosciutto . Ciekawym urozmaiceniem będą małe kiełbaski chorizo, kiełbasy suszone bądź kabanosy. Jeżeli natomiast chcesz wprowadzić polski akcent, wybierz pokrojoną w plasterki kiełbasę wędzoną, np. wiejską. Najlepsze rodzaje serów do deski Kolejnym istotnym na desce produktem są sery. Wskazane, by różniły się one smakiem, konsystencją oraz krajem pochodzenia. Weź
RozdomowionaPyszne, szybkie w przygotowaniu małe roladki z serkiem kanapkowym, jajkiem, pieczarkami. Super przekąska na co dzień, a także na imprezowym stole. Sprawdź też przepis na roladki z szynką i serem oraz ziemniaczki w boczku . Składniki: 9 plasterków szynki konserwowej (po 13g każdy), 100 g serka kanapkowego ze szczypiorkiem, 3 duże pieczarki, 2 jajka, sól, pieprz, pół pęczku szczypiorku pół łyżeczki(...)drobną kostkę. Podsmażamy na oliwy do miękkości. Szczypiorek drobno siekamy. Jajka rozdrabniamy np. za pomocą widelca, dodajemy pieczarki, szczypiorek, serek, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Na każdy plaster szynki nakładamy farsz, zwijamy w rulon
Lena Gotuje