szynka - 15650 przepisów (strona:200/1044)

Faszerowane jajka w szynce 36

choruję i faszeruję się lekami. Podobno każda nietolerancja pokarmowa mija przy całkowitym odstawieniu, więc cierpliwie czekam i tęsknię za jajecznicą. Tymczasem podaję Wam przepis na proste, faszerowane jajka z szynką i obiecuję, że to nie ostatnie jajka na tym blogu. Składniki na 6 porcji: • 6  jajek • 12 plastrów  szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej • 6  łyżeczek(...)połowę, ale nie wdłuż tylko wszerz, i wyjąć żółtka. • Żółtka utrzeć z musztardą i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. • Napełnić połówki jajek masą żółtkową. • Plasterki szynki złożyć wzdłuż na pół i owinąć dookoła połówki jajka. • Jajka posypać na wierzchu dowolnymi kiełkami

To co kocham
Jajka faszerowane szynką w zielonym sosie 47

Zapachniało wiosną i zazieleniło się nieśmiało w przyrodzie. W kuchni też wiosna, ale na talerzu. Zapraszam na faszerowane jajka szynką w zielonym, awokadowym sosie. Jajka i awokado dostarczą dobrej energii, a zielony kolor wprowadzi optymizm po szaro-burej zimie. Dla dbających o linię proponuję śmietanę w sosie zamienić na jogurt. Składniki: ? 4 jajka ugotowanych na twardo ? 100 g szynki gotowanej(...)kilka listków bazylii ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ugotowane jajka na twardo przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć żółtka. ? Żółtka utrzeć z musztardą, dodać drobno posiekaną szynkę, przyprawić do smaku. ? Białka nafaszerować masą szynkową. ? Awokado przekroić na pół i wydrążyć. ? Zmiksować wszystkie składniki sosu, doprawić do smaku. ? Zielony sos wylać na półmisek i poukładać na nim faszerowane

To co kocham
Jajka faszerowane ćwikłą 39

buraczkowo czyli z dodatkiem ćwikły. Taka przekąska nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, ale też wybornie smakuje. Lekko chrzanowy smak nadzienia świetnie komponuje się z jajkiem i szynką. Polecam na różne rodzinne uroczystości jako kolorową przystawkę. Składniki: ? 6 jajek ? 6 plastrów szynki konserwowej ? 2 łyżki ćwikły ? sól do smaku ? kilka pomidorków koktajlowych ? natka pietruszki do ozdoby Wykonanie: ? Jajka ugotować(...)twardo (10 minut), obrać i przeciąć wszerz na pół. ? Wyjąć żółtka i utrzeć je z ćwikłą, doprawić do smaku solą. ? Plastry szynki pokroić wzdłuż na połowę, każdym owinąć połówkę jajka. ? Jajka nafaszerować masą buraczkową. ? Pomidorki pokroić w ćwiarki i udekorować nimi jajka

To co kocham
Sałatka „Ptasie gniazdo” 41

zwykle zmodyfikowałam. Sami przyznajcie, że efekt jest niesamowity! Występuje pod różnymi nazwami: gniazdo kukułki, głuszca, jaskółki, przepiórki. Moja jest po prostu ptasim gniazdem. Składniki: – 400 g gotowanej szynki, może być konserwowa – 1 puszka kukurydzy – 100 g sera żółtego – 6 jajek kurzych – 6 jajek przepiórczych – 3 ziemniaki – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka musztardy(...)sól, pieprz do smaku – 1 szklanka oleju   Wykonanie: – Ugotować jajka na twardo – kurze przez 10 minut, przepiórcze przez 5 minut, obrać ze skorupek. – Szynkę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. – Wymieszać szynkę, ser żółty i jajka kurze pokrojone w kostkę. – Doprawić majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Sałatka

To co kocham
Tosty z ciasta francuskiego 110

Tosty z ciasta francuskiego to wspaniały przysmak śniadaniowy, który jest łatwy do przygotowania i świetnie smakuje! Robi się go z ciasta francuskiego i ulubionych dodatków. Może to być szynka, pomidory, papryka i obowiązkowo żółty ser. Rezultatem jest lekki i chrupiący tost, który może być idealnym początkiem poranka. Od pikantnych dodatków po słodsze smaki, ten przepis oferuje nieograniczone możliwości pysznego śniadania(...)zdrowe tosty z awokado i jajko po wiedeńsku. Koniecznie spróbujcie. Tosty z ciasta francuskiego składniki Tak naprawdę lista dodatków jest nieograniczona. Możecie używać dowolnych dodatków jakie lubicie. Można szynkę zamienić na salami, a żółty ser na mozzarellę. Przygotujcie tosty pod Wasz gust i smak. Jak wspomniałem na początku, wytrawne dodatki można zastąpić również czymś słodkim. Może to być brzoskwinia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szynka gotowana - wędlina 273

Krucha, dobrze doprawiona gotowana szynka na kanapki i na świąteczny stół. Składniki: 800 g mięsa z szynki - najlepiej, żeby miała kształt kulki, 1800 ml wody, 80 g soli, łyżeczka czosnku w proszku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka pikantnej papryki, kilka ziaren ziela angielskiego, 4-5 liści laurowych Przygotowanie: Do wody dodajemy wszystkie przeprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Szynkę wkładamy w siatkę wędliniarską

Lena Gotuje
Sałatka warstwowa + film 45

propozycja na śniadanie czy kolację, może stanowić smakowity poczęstunek dla gości.     składniki na 4-5 porcji 1 puszka kukurydzy ( 400 g ) 4 średnie ugotowane marchewki 250 g szynki drobiowej 1 puszka fasolki czerwonej ( 400 g ) 4-5 ogórków kiszonych 4 jajka ugotowane na twardo 5-6 łyżek majonezu 150 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach(...)czarny pieprz sól przepis Ugotowaną marchew, ogórki kiszone i szynkę kroimy w niewielką kostkę. Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. W szklanej misce umieszczamy kolejne warstwy sałatki: odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojoną marchewkę, szynkę drobiową, odsączoną z zalewy czerwoną fasolkę, ogórki kiszone oraz starte na tarce jajka, na wierzchu rozprowadzamy majonez. Całość posypujemy solą oraz

Smakowite Dania
Kiełbasa wieprzowa SMACZNA 125

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  -szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm -boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz czarny 3g/kg -pieprz ziołowy 2g/kg -czosnek 4-5g/kg -gorczyca 4g/kg -woda 10% ilości miesa -jelita wp. 28/30 mm WYKONANIE  Z boczku zdejmujemy skórę tniemy(...)kostkę około 3 cm, szynkę docelowo kroimy w kostkę 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie boczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości.  Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
KIEŁBASA WIANKOWA -wieprzowo drobiowa 48

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE   Mieliłem na maszynce nr.8  -szynka 1kg/ krojone w kostkę 1-2 cm -boczek bez skóry 1 kg/10 mm -indyk 1kg  (tzw. mięso gulaszowe) 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz biały 1g/kg -pieprz czarny 2g/kg -chili jalapeno grys czerwone ostre 1-2g/kg osobiście dałem 1g/kg -papryka płatek mix 10g/kg -gorczyca(...)ziarno biała 4g/kg -czosnek 4g/kg -woda 10% ilości mięsa -jelita wołowe wiankowe WYKONANIE    Mięso boczek i indyka kroimy w kawałki około 3-4 cm, szynkę natomiast w kostkę już docelowo 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2-3 dni. Po tym czasie mięso boczek i indyk mielimy zalecanymi siatkami, dodajemy szynkę, wodę i mieszamy następnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pizza hawajska. Dlaczego wywołuje kontrowersje? 90

hawajska pizza stała się tak kontrowersyjna i dlaczego nadal powoduje podziały. Pizza hawajska Pizza hawajska , znana również jako pizza z ananasem, to klasyczne danie na bazie sosu pomidorowego z szynką lub bekonem i ananasem. Ta wyjątkowa kombinacja smaków zapewnia wyjątkową pizzę, która istnieje od wczesnych lat 60. Pomimo swojej wieloletniej obecności w świecie jedzenia, pizza hawajska od dziesięcioleci jest jednym(...)sprzeczny z jedną z najstarszych tradycji pizzy – że dodatki powinny pasować do klasycznych kombinacji, takich jak pepperoni i grzyby, a nie być kreatywnymi miksami takimi jak ananas i szynka.  Historia pizzy hawajskiej Kiedy w 1962 roku po raz pierwszy została stworzona hawajska pizza przez Sama Panopoulosa, greckiego imigranta w Kanadzie, była postrzegana jako rewolucyjna. Tradycyjnie dodatki do pizzy

ProstePesto.pl
SZYNKA PIECZONA W PIEKARNIKU 125

Pieczona szynka 😍 Pyszny kawałek, chudego, zdrowego mięsa, który po przyrządzeniu możemy podać jako danie obiadowe (z powstałych soków zrobić do niej pyszny sos) albo zjadać na zimno z chrzanem, musztardą, ćwikłą czy sosem czosnkowym.  Do zrobienia mojej pieczeni  użyłam szynki kulki o wadze 1.400 g. i do tej wagi podaję proporcje na solankę i marynatę.  Składniki(...)pokrojony czosnek. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy mięso, by było całkowicie zanurzone. Ostawiamy w chłodne miejsce na minimum 24 h (max do 3 dni).  Po tym czasie wyjmujemy szynkę z solanki, wycieramy i nacieramy przygotowaną marynatą,  do której użyłam : 2 łyżki ostrej musztardy 3-4 przeciśniete przez praskę ząbki czosnku 1 łyżeczkę miodu 1 łyżeczkę słodkiej papryki

Walijskie Pichcenie
Jedzenie na weekend 162

świeżych drożdży 400 – 500 ml wody, letniej 2 łyżeczki soli 12 łyżek pomidorowego sosu do pizzy, tutaj przepis 400 g krewetek 1 cebula, duża pokrojonej w krążki 200 g szynki 4 duże pieczarki 1 zielona papryka 600 g sera mozzarella, startego 4 łyżeczki curry w proszku 2 łyżki suszonego oregano Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać mąkę i sól(...)ciastem folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie przygotować sos do pizzy (link do przepisu znajduje się powyżej) i pokroić cebulę, pieczarki, paprykę i szynkę. Krewetki odcedzić z zalewy lub mrożone rozmrozić. Jeśli masz zamiar piec pizzę na kamieniu nastaw piekarnik na 250ºC. Na dnie piekarnika połóż kamień. Kamień potrzebuje przynajmniej godziny aby dobrze się nagrzać

codojedzenia
Ciasto francuskie z nadzieniem. 52

Ciasto francuskie, a w środku ser, szynka i trochę warzyw.  Nie wiedziałam jak to nazwać, więc jest ciasto francuskie z nadzieniem.  Szybkie w przygotowaniu, a jakie pyszne.... Sprawdzi się na kolację, lub jako przekąska. Smakuje na ciepło i na zimno. Pomysł nie jest mój. Wypatrzyłam to na Instagramie i musiałam wypróbować.  Moje nadzienie jest trochę inne. Można(...)tego sos czosnkowy i niebo w gębie..... Spróbujcie koniecznie.  Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 300 g. 120 g. sera żółtego  2 garście szpinaku 3 duże plastry szynki konserwowej kilka sztuk oliwek 1/2 mniejszej cebuli czerwonej Dodatkowo: jajko do posmarowania wierzchu ciasta  Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć, najlepiej od razu na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia

Agusiowe smakołyki
Babeczki na słono z szynką i serem 47

Babeczki przygotowane z pokrojonych szynki, sera, masła, mleka, mąki i jajek, a następnie pieczone. BABECZKI NA SŁONO SKŁADNIKI chuda, najlepiej dobrze wędzona szynka w ilości 90 gramów; 70 gramów dobrze rozpiekającego się twardego, żółtego sera (np. cheddar); 60 gramów masła; 180 gramów mąki pszennej; 125 ml mleka; szczypiorek lub dymka; 1-2 łyżeczki musztardy (lekko pikantna... Artykuł Babeczki na słono(...)szynką i serem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Zupa kapuśniak na szynce 46

Zupa z kapusty kiszonej, gotowana na mięsie z szynki.  Składniki: 600 g mięsa z szynki, 500 g kiszonej kapusty, duża marchewka, 4 duże ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, łyżka majeranku suszonego, pieprz, 2 l bulionu Przygotowanie: Szynkę dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie przez około 30-35 minut aż mięso będzie miękkie. Dodajemy starą na dużych

Lena Gotuje