choruję i faszeruję się lekami. Podobno każda nietolerancja pokarmowa mija przy całkowitym odstawieniu, więc cierpliwie czekam i tęsknię za jajecznicą. Tymczasem podaję Wam przepis na proste, faszerowane jajka z szynką i obiecuję, że to nie ostatnie jajka na tym blogu. Składniki na 6 porcji: • 6 jajek • 12 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej • 6 łyżeczek(...)połowę, ale nie wdłuż tylko wszerz, i wyjąć żółtka. • Żółtka utrzeć z musztardą i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. • Napełnić połówki jajek masą żółtkową. • Plasterki szynki złożyć wzdłuż na pół i owinąć dookoła połówki jajka. • Jajka posypać na wierzchu dowolnymi kiełkami
To co kochamZapachniało wiosną i zazieleniło się nieśmiało w przyrodzie. W kuchni też wiosna, ale na talerzu. Zapraszam na faszerowane jajka szynką w zielonym, awokadowym sosie. Jajka i awokado dostarczą dobrej energii, a zielony kolor wprowadzi optymizm po szaro-burej zimie. Dla dbających o linię proponuję śmietanę w sosie zamienić na jogurt. Składniki: ? 4 jajka ugotowanych na twardo ? 100 g szynki gotowanej(...)kilka listków bazylii ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ugotowane jajka na twardo przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć żółtka. ? Żółtka utrzeć z musztardą, dodać drobno posiekaną szynkę, przyprawić do smaku. ? Białka nafaszerować masą szynkową. ? Awokado przekroić na pół i wydrążyć. ? Zmiksować wszystkie składniki sosu, doprawić do smaku. ? Zielony sos wylać na półmisek i poukładać na nim faszerowane
To co kochamburaczkowo czyli z dodatkiem ćwikły. Taka przekąska nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, ale też wybornie smakuje. Lekko chrzanowy smak nadzienia świetnie komponuje się z jajkiem i szynką. Polecam na różne rodzinne uroczystości jako kolorową przystawkę. Składniki: ? 6 jajek ? 6 plastrów szynki konserwowej ? 2 łyżki ćwikły ? sól do smaku ? kilka pomidorków koktajlowych ? natka pietruszki do ozdoby Wykonanie: ? Jajka ugotować(...)twardo (10 minut), obrać i przeciąć wszerz na pół. ? Wyjąć żółtka i utrzeć je z ćwikłą, doprawić do smaku solą. ? Plastry szynki pokroić wzdłuż na połowę, każdym owinąć połówkę jajka. ? Jajka nafaszerować masą buraczkową. ? Pomidorki pokroić w ćwiarki i udekorować nimi jajka
To co kochamzwykle zmodyfikowałam. Sami przyznajcie, że efekt jest niesamowity! Występuje pod różnymi nazwami: gniazdo kukułki, głuszca, jaskółki, przepiórki. Moja jest po prostu ptasim gniazdem. Składniki: – 400 g gotowanej szynki, może być konserwowa – 1 puszka kukurydzy – 100 g sera żółtego – 6 jajek kurzych – 6 jajek przepiórczych – 3 ziemniaki – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka musztardy(...)sól, pieprz do smaku – 1 szklanka oleju Wykonanie: – Ugotować jajka na twardo – kurze przez 10 minut, przepiórcze przez 5 minut, obrać ze skorupek. – Szynkę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. – Wymieszać szynkę, ser żółty i jajka kurze pokrojone w kostkę. – Doprawić majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Sałatka
To co kochamTosty z ciasta francuskiego to wspaniały przysmak śniadaniowy, który jest łatwy do przygotowania i świetnie smakuje! Robi się go z ciasta francuskiego i ulubionych dodatków. Może to być szynka, pomidory, papryka i obowiązkowo żółty ser. Rezultatem jest lekki i chrupiący tost, który może być idealnym początkiem poranka. Od pikantnych dodatków po słodsze smaki, ten przepis oferuje nieograniczone możliwości pysznego śniadania(...)zdrowe tosty z awokado i jajko po wiedeńsku. Koniecznie spróbujcie. Tosty z ciasta francuskiego składniki Tak naprawdę lista dodatków jest nieograniczona. Możecie używać dowolnych dodatków jakie lubicie. Można szynkę zamienić na salami, a żółty ser na mozzarellę. Przygotujcie tosty pod Wasz gust i smak. Jak wspomniałem na początku, wytrawne dodatki można zastąpić również czymś słodkim. Może to być brzoskwinia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Krucha, dobrze doprawiona gotowana szynka na kanapki i na świąteczny stół. Składniki: 800 g mięsa z szynki - najlepiej, żeby miała kształt kulki, 1800 ml wody, 80 g soli, łyżeczka czosnku w proszku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka pikantnej papryki, kilka ziaren ziela angielskiego, 4-5 liści laurowych Przygotowanie: Do wody dodajemy wszystkie przeprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Szynkę wkładamy w siatkę wędliniarską
Lena Gotujepropozycja na śniadanie czy kolację, może stanowić smakowity poczęstunek dla gości. składniki na 4-5 porcji 1 puszka kukurydzy ( 400 g ) 4 średnie ugotowane marchewki 250 g szynki drobiowej 1 puszka fasolki czerwonej ( 400 g ) 4-5 ogórków kiszonych 4 jajka ugotowane na twardo 5-6 łyżek majonezu 150 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach(...)czarny pieprz sól przepis Ugotowaną marchew, ogórki kiszone i szynkę kroimy w niewielką kostkę. Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. W szklanej misce umieszczamy kolejne warstwy sałatki: odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojoną marchewkę, szynkę drobiową, odsączoną z zalewy czerwoną fasolkę, ogórki kiszone oraz starte na tarce jajka, na wierzchu rozprowadzamy majonez. Całość posypujemy solą oraz
Smakowite DaniaSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm -boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz czarny 3g/kg -pieprz ziołowy 2g/kg -czosnek 4-5g/kg -gorczyca 4g/kg -woda 10% ilości miesa -jelita wp. 28/30 mm WYKONANIE Z boczku zdejmujemy skórę tniemy(...)kostkę około 3 cm, szynkę docelowo kroimy w kostkę 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie boczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mieliłem na maszynce nr.8 -szynka 1kg/ krojone w kostkę 1-2 cm -boczek bez skóry 1 kg/10 mm -indyk 1kg (tzw. mięso gulaszowe) 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz biały 1g/kg -pieprz czarny 2g/kg -chili jalapeno grys czerwone ostre 1-2g/kg osobiście dałem 1g/kg -papryka płatek mix 10g/kg -gorczyca(...)ziarno biała 4g/kg -czosnek 4g/kg -woda 10% ilości mięsa -jelita wołowe wiankowe WYKONANIE Mięso boczek i indyka kroimy w kawałki około 3-4 cm, szynkę natomiast w kostkę już docelowo 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2-3 dni. Po tym czasie mięso boczek i indyk mielimy zalecanymi siatkami, dodajemy szynkę, wodę i mieszamy następnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.hawajska pizza stała się tak kontrowersyjna i dlaczego nadal powoduje podziały. Pizza hawajska Pizza hawajska , znana również jako pizza z ananasem, to klasyczne danie na bazie sosu pomidorowego z szynką lub bekonem i ananasem. Ta wyjątkowa kombinacja smaków zapewnia wyjątkową pizzę, która istnieje od wczesnych lat 60. Pomimo swojej wieloletniej obecności w świecie jedzenia, pizza hawajska od dziesięcioleci jest jednym(...)sprzeczny z jedną z najstarszych tradycji pizzy – że dodatki powinny pasować do klasycznych kombinacji, takich jak pepperoni i grzyby, a nie być kreatywnymi miksami takimi jak ananas i szynka. Historia pizzy hawajskiej Kiedy w 1962 roku po raz pierwszy została stworzona hawajska pizza przez Sama Panopoulosa, greckiego imigranta w Kanadzie, była postrzegana jako rewolucyjna. Tradycyjnie dodatki do pizzy
ProstePesto.plPieczona szynka 😍 Pyszny kawałek, chudego, zdrowego mięsa, który po przyrządzeniu możemy podać jako danie obiadowe (z powstałych soków zrobić do niej pyszny sos) albo zjadać na zimno z chrzanem, musztardą, ćwikłą czy sosem czosnkowym. Do zrobienia mojej pieczeni użyłam szynki kulki o wadze 1.400 g. i do tej wagi podaję proporcje na solankę i marynatę. Składniki(...)pokrojony czosnek. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy mięso, by było całkowicie zanurzone. Ostawiamy w chłodne miejsce na minimum 24 h (max do 3 dni). Po tym czasie wyjmujemy szynkę z solanki, wycieramy i nacieramy przygotowaną marynatą, do której użyłam : 2 łyżki ostrej musztardy 3-4 przeciśniete przez praskę ząbki czosnku 1 łyżeczkę miodu 1 łyżeczkę słodkiej papryki
Walijskie Pichcenieświeżych drożdży 400 – 500 ml wody, letniej 2 łyżeczki soli 12 łyżek pomidorowego sosu do pizzy, tutaj przepis 400 g krewetek 1 cebula, duża pokrojonej w krążki 200 g szynki 4 duże pieczarki 1 zielona papryka 600 g sera mozzarella, startego 4 łyżeczki curry w proszku 2 łyżki suszonego oregano Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać mąkę i sól(...)ciastem folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie przygotować sos do pizzy (link do przepisu znajduje się powyżej) i pokroić cebulę, pieczarki, paprykę i szynkę. Krewetki odcedzić z zalewy lub mrożone rozmrozić. Jeśli masz zamiar piec pizzę na kamieniu nastaw piekarnik na 250ºC. Na dnie piekarnika połóż kamień. Kamień potrzebuje przynajmniej godziny aby dobrze się nagrzać
codojedzeniaCiasto francuskie, a w środku ser, szynka i trochę warzyw. Nie wiedziałam jak to nazwać, więc jest ciasto francuskie z nadzieniem. Szybkie w przygotowaniu, a jakie pyszne.... Sprawdzi się na kolację, lub jako przekąska. Smakuje na ciepło i na zimno. Pomysł nie jest mój. Wypatrzyłam to na Instagramie i musiałam wypróbować. Moje nadzienie jest trochę inne. Można(...)tego sos czosnkowy i niebo w gębie..... Spróbujcie koniecznie. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 300 g. 120 g. sera żółtego 2 garście szpinaku 3 duże plastry szynki konserwowej kilka sztuk oliwek 1/2 mniejszej cebuli czerwonej Dodatkowo: jajko do posmarowania wierzchu ciasta Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć, najlepiej od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Agusiowe smakołykiBabeczki przygotowane z pokrojonych szynki, sera, masła, mleka, mąki i jajek, a następnie pieczone. BABECZKI NA SŁONO SKŁADNIKI chuda, najlepiej dobrze wędzona szynka w ilości 90 gramów; 70 gramów dobrze rozpiekającego się twardego, żółtego sera (np. cheddar); 60 gramów masła; 180 gramów mąki pszennej; 125 ml mleka; szczypiorek lub dymka; 1-2 łyżeczki musztardy (lekko pikantna... Artykuł Babeczki na słono(...)szynką i serem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaZupa z kapusty kiszonej, gotowana na mięsie z szynki. Składniki: 600 g mięsa z szynki, 500 g kiszonej kapusty, duża marchewka, 4 duże ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, łyżka majeranku suszonego, pieprz, 2 l bulionu Przygotowanie: Szynkę dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie przez około 30-35 minut aż mięso będzie miękkie. Dodajemy starą na dużych
Lena Gotuje