Puszysty spód, ulubione dodatki jak papryka, szynka, cebula i pyszna "pizza" z patelni gotowa. Składniki: na patelnię 28 cm 5 jajek L, łyżka majonezu, 300 g sera Gouda + ok 50g pół cebuli, pół papryki, 100 g szynki konserwowej, 2 kabanosy, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, 2 łyżki masła Przygotowanie: Paprykę i cebulę kroimy w kostkę - podsmażamy przez kilka chwil(...)delikatnie zmiękły - zdejmujemy z patelni. Kabanosa kroimy w plastry, część szynki w małą kostkę a część zostawiamy w całych plastrach Ser ścieramy na tartce. 300 g mieszamy razem z jajkami i majonezem - dodajemy dużą szczyptę soli. Na patelnię dodajemy masło, a następnie wylewamy masę jajeczną - ważne, żeby patelnia była bardzo dobrze rozgrzana. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około
Lena GotujeZapiekanka to zawsze szybki obiad. A szczególnie taka sycąca! Makaron, szynka, ser żółty, suszone pomidorki i śmietana to był bardzo dobry wybór. Lubimy zapiekanki! Składniki: ? 400 g makaronu muszelki ? 300 g szynki w kawałku ? 200 g sera żółtego w kostce ? kilka suszonych pomidorów ? 2 łyżki oliwy ? 200 g kwaśnej śmietany 12% ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, przelać ciepłą wodą i wrzucić do garnka, w którym się gotował. ? Do makaronu dodać olej, szynkę pokrojoną w kostkę, pomidory suszone pokrojone, ser żółty starty na tarce i wymieszać. ? Dodać śmietanę, natkę pietruszki i przyprawić. ? Przełożyć do żaroodpornego naczynia. ? Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut. ? Podawać
To co kochamwarstwowej nie dość, że widać co jemy, to jeszcze jest to apetyczne i estetyczne. Składniki: ? 1 słoiczek selera konserwowego ? 1 średni por ? 2 jabłka ? 1 puszka kukurydzy ? 200 g szynki konserwowej ? 4 jajka ? 10 łyżek majonezu ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Pora pokroić na cienkie plasterki, zalać gorącą wodą i odstawić na 3 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą. ? Jajka(...)ugotować, obrać i pokroić w kostkę. ? Odcedzić seler i kukurydzę. ? Szynkę pokroić w drobną kosteczkę. ? Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Sałatkę układać od dołu w kolejności: 1. seler konserwowy 2. kukurydza 3. szynka 4. jabłka 5. jajka 6. por ? Każdą warstwę posmarować dwiema łyżkami majonezu. ? Wierzch sałatki posypać solą i pieprzem. Sałatka jest najlepsza jeśli poleży parę godzin
To co kochamRoladki z niespodzianką w środku – banan owinięty szynką. Pysznie i szybko czyli to, co lubię! Składniki na 8 roladek: ? 4 piersi z kurczaka ? 4 banany ? 8 plastrów szynki wędzonej ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia Wykonanie: ? Każdą pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na 2 plastry. ? Plaster filetu włożyć do woreczka foliowego i rozbić(...)drugiej strony. ? Posypać solą i pieprzem z każdej strony. ? Banany obrać i przekroić każdy na 2 połówki z długości, skropić sokiem z cytryny. ? Każdą połówkę banana owinąć plastrem szynki, położyć na rozbitym filecie i zwinąć w roladkę. Spiąć roladki wykałaczką. ? Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. ? Podlać 1/2 szklanki wody, przykryć i poddusić
To co kochamjuż ostatnie danie z dynią w roli głównej w tym roku. Danie, którego inspiracją była zawartość lodówki czyli puree ziemniaczane z poprzedniego dnia, resztki szynki i sera żółtego, a także białka. Wyszło całkiem nieźle i smacznie. Składniki: ? 1 szklanka puree z dyni ? 2 szklanki puree z ziemniaków ? 3 białka ? 200 g szynki ? 150 g sera żółtego ? sól, pieprz do smaku(...)łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: ? Wymieszać dynię z ziemniakami, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. ? Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser na grubej tarce. ? Białka ubić na sztywno i wymieszać z pozostałymi składnikami. ? Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć masę ziemniaczaną. ? Piec 30 minut w temp. 200 st.C.{jcomments
To co kochammała cukinia ? 1 cebula ? 4 listki szałwii ? świeży tymianek ? 4 łyżki oliwy ? 1/2 łodygi selera naciowego i natka selera ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 8 plastrów szynki typu parmeńska Wykonanie: ? Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki. ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone szparagi, cukinię, i również podsmażyć(...)wody. ? Gotować ok. 15 minut. Czubki szparagów wyjąć wcześniej do dekoracji, aby zbytnio się nie rozgotowały. ? Zupę zmiksować, wlać śmietankę i wymieszać, ? Na szpatułki drewniane nabić zwiniętą w różę szynkę i czubki szparagów. ? Podawać zupę z szaszłykiem z szynki, posypaną natką selera
To co kochamchoruję i faszeruję się lekami. Podobno każda nietolerancja pokarmowa mija przy całkowitym odstawieniu, więc cierpliwie czekam i tęsknię za jajecznicą. Tymczasem podaję Wam przepis na proste, faszerowane jajka z szynką i obiecuję, że to nie ostatnie jajka na tym blogu. Składniki na 6 porcji: • 6 jajek • 12 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej • 6 łyżeczek(...)połowę, ale nie wdłuż tylko wszerz, i wyjąć żółtka. • Żółtka utrzeć z musztardą i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. • Napełnić połówki jajek masą żółtkową. • Plasterki szynki złożyć wzdłuż na pół i owinąć dookoła połówki jajka. • Jajka posypać na wierzchu dowolnymi kiełkami
To co kochamZapachniało wiosną i zazieleniło się nieśmiało w przyrodzie. W kuchni też wiosna, ale na talerzu. Zapraszam na faszerowane jajka szynką w zielonym, awokadowym sosie. Jajka i awokado dostarczą dobrej energii, a zielony kolor wprowadzi optymizm po szaro-burej zimie. Dla dbających o linię proponuję śmietanę w sosie zamienić na jogurt. Składniki: ? 4 jajka ugotowanych na twardo ? 100 g szynki gotowanej(...)kilka listków bazylii ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ugotowane jajka na twardo przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć żółtka. ? Żółtka utrzeć z musztardą, dodać drobno posiekaną szynkę, przyprawić do smaku. ? Białka nafaszerować masą szynkową. ? Awokado przekroić na pół i wydrążyć. ? Zmiksować wszystkie składniki sosu, doprawić do smaku. ? Zielony sos wylać na półmisek i poukładać na nim faszerowane
To co kochamburaczkowo czyli z dodatkiem ćwikły. Taka przekąska nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, ale też wybornie smakuje. Lekko chrzanowy smak nadzienia świetnie komponuje się z jajkiem i szynką. Polecam na różne rodzinne uroczystości jako kolorową przystawkę. Składniki: ? 6 jajek ? 6 plastrów szynki konserwowej ? 2 łyżki ćwikły ? sól do smaku ? kilka pomidorków koktajlowych ? natka pietruszki do ozdoby Wykonanie: ? Jajka ugotować(...)twardo (10 minut), obrać i przeciąć wszerz na pół. ? Wyjąć żółtka i utrzeć je z ćwikłą, doprawić do smaku solą. ? Plastry szynki pokroić wzdłuż na połowę, każdym owinąć połówkę jajka. ? Jajka nafaszerować masą buraczkową. ? Pomidorki pokroić w ćwiarki i udekorować nimi jajka
To co kochamzwykle zmodyfikowałam. Sami przyznajcie, że efekt jest niesamowity! Występuje pod różnymi nazwami: gniazdo kukułki, głuszca, jaskółki, przepiórki. Moja jest po prostu ptasim gniazdem. Składniki: – 400 g gotowanej szynki, może być konserwowa – 1 puszka kukurydzy – 100 g sera żółtego – 6 jajek kurzych – 6 jajek przepiórczych – 3 ziemniaki – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka musztardy(...)sól, pieprz do smaku – 1 szklanka oleju Wykonanie: – Ugotować jajka na twardo – kurze przez 10 minut, przepiórcze przez 5 minut, obrać ze skorupek. – Szynkę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. – Wymieszać szynkę, ser żółty i jajka kurze pokrojone w kostkę. – Doprawić majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Sałatka
To co kochamTosty z ciasta francuskiego to wspaniały przysmak śniadaniowy, który jest łatwy do przygotowania i świetnie smakuje! Robi się go z ciasta francuskiego i ulubionych dodatków. Może to być szynka, pomidory, papryka i obowiązkowo żółty ser. Rezultatem jest lekki i chrupiący tost, który może być idealnym początkiem poranka. Od pikantnych dodatków po słodsze smaki, ten przepis oferuje nieograniczone możliwości pysznego śniadania(...)zdrowe tosty z awokado i jajko po wiedeńsku. Koniecznie spróbujcie. Tosty z ciasta francuskiego składniki Tak naprawdę lista dodatków jest nieograniczona. Możecie używać dowolnych dodatków jakie lubicie. Można szynkę zamienić na salami, a żółty ser na mozzarellę. Przygotujcie tosty pod Wasz gust i smak. Jak wspomniałem na początku, wytrawne dodatki można zastąpić również czymś słodkim. Może to być brzoskwinia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!