Smaczna i efektowna przystawka na świąteczne śniadanie. Twarożek z warzywami i jajkiem w nieco innym wydaniu. 700 g sera twarogowego mielonego plasterki szynki konserwowej 4 jajka 100 ml słodkiej śmietanki 30% 5 dużych rzodkiewek połowa ogórka zielonego łyżka chrznu sól pieprz 2 solidne łyżki żelatyny Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Żelatynę zalać jedną trzecią szklanki zimnej wody(...)pozostawić do napęcznienia, następnie lekko podgrzać aż będzie płynna. Foremkę wyłożyć folią spożywczą Szynkę pokroić wzdłuż dłuższego boku na paski o grubości jednego cm. Tak przygotowaną szynką wyłożyć dno i boki foremki. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w drobną kosteczkę. Do twarogu dodać warzywa, chrzan i śmietankę, całość dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Następnie do lejącej żelatyny dodać
Andzia Pichcipączki, żurki, pierogi, itd. Nie wiem czy jest kompletna, jeżeli chodzi o kuchnię polską, dla mnie jest póki co wystarczająca. I to właśnie w niej znalazłam przepis na pieczoną szynkę, która jest inspiracją do dzisiejszego posta. Na początku chciałam zrobić właśnie szynkę, ale że jesteśmy jednak większymi fanami schabu, stanęło na schabie. Wszystko praktycznie zrobiłam według zaleceń, schab wyszedł przepyszny(...)kroić za wcześnie, wszystkie soki z niego wypłyną i wyparują. Podobne przepisy: Pieczony schab Rolada z indyka Schab pieczony w mleku Pieczona pierś z indyka do kanapek Pieczona szynka Schab pieczony z morelami Artykuł Schab pieczony w migdałowej skorupce pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyrękawie do pieczenia. To istotne, ponieważ pierś z indyka jest chuda i w innym wypadku by się wysuszyła podczas obróbki. Na blogu znajdziesz również inne przepisy na domową wędlinę: Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Pieczona karkówka (w rękawie) Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami Pieczona biodrówka na kanapki Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa
Kulinarne przygody Gatitystole. Przygotowanie tej wielkanocnej przystawki jest bardzo proste i wbrew pozorom szybkie. Moja wersja tortu kanapkowego to tylko propozycja przygotowania, możecie tutaj dowolnie wybierać składniki jakie wykorzystacie. Możecie użyć szynki, albo łososia. Paprykę i ogórki, albo pomidorowy i rzodkiewkę. Oczywiście ważnym elementem tego tortu są jajka gotowane na twardo, w końcu Święta Wielkanocne to święta jajeczne. Na moim blogu znajdziesz(...)warstw. 2 opakowania serka mieszam z dwoma łyżkami majonezu oraz 1 łyżką chrzanu. Smarujemy pierwsze kromki pieczywa przygotowanym serkiem i układamy na spodzie tortownicy. Następnie układamy na nich plasterki szynki. Kolejne kromki pieczywa smarujemy serkiem z majonezem i chrzanem i układamy na szynce. Na pieczywie kładziemy pokrojone w plasterki 4 jajka i kilka pokrojonych w plasterki rzodkiewek. Posypujemy je odrobiną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyjęcie lub zwykłą rodzinną kolacje. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a składniki są ogólnodostępne, więc każdy spokojnie sobie z nią poradzi. Polecam! Składniki: 1 brokuł 20dkg szynki konserwowej 20dkg żółtego sera np gouda 4-5 jajek ok 10 cm pora (jasna część) 1 czerwona papryka 1 szklanka kukurydzy konserwowej pół pęczka natki pietruszki 4-5 łyżek majonezu(...)wody wrzucamy brokuła i gotujemy przez 5 minut *** *** Następnie odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę *** *** Pora dokładnie myjemy i drobno siekamy *** *** Szynkę i ser żółty kroimy w niewielką kostkę *** *** Paprykę kroimy w małą kosteczkę, kukurydzę odsączamy z zalewy, a pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki oprócz brokuła przekładamy do miski. Dodajemy majonez *** *** Całość
Blog z ApetytemPuszysty spód, ulubione dodatki jak papryka, szynka, cebula i pyszna "pizza" z patelni gotowa. Składniki: na patelnię 28 cm 5 jajek L, łyżka majonezu, 300 g sera Gouda + ok 50g pół cebuli, pół papryki, 100 g szynki konserwowej, 2 kabanosy, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, 2 łyżki masła Przygotowanie: Paprykę i cebulę kroimy w kostkę - podsmażamy przez kilka chwil(...)delikatnie zmiękły - zdejmujemy z patelni. Kabanosa kroimy w plastry, część szynki w małą kostkę a część zostawiamy w całych plastrach Ser ścieramy na tartce. 300 g mieszamy razem z jajkami i majonezem - dodajemy dużą szczyptę soli. Na patelnię dodajemy masło, a następnie wylewamy masę jajeczną - ważne, żeby patelnia była bardzo dobrze rozgrzana. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około
Lena GotujeZapiekanka to zawsze szybki obiad. A szczególnie taka sycąca! Makaron, szynka, ser żółty, suszone pomidorki i śmietana to był bardzo dobry wybór. Lubimy zapiekanki! Składniki: ? 400 g makaronu muszelki ? 300 g szynki w kawałku ? 200 g sera żółtego w kostce ? kilka suszonych pomidorów ? 2 łyżki oliwy ? 200 g kwaśnej śmietany 12% ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, przelać ciepłą wodą i wrzucić do garnka, w którym się gotował. ? Do makaronu dodać olej, szynkę pokrojoną w kostkę, pomidory suszone pokrojone, ser żółty starty na tarce i wymieszać. ? Dodać śmietanę, natkę pietruszki i przyprawić. ? Przełożyć do żaroodpornego naczynia. ? Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut. ? Podawać
To co kochamwarstwowej nie dość, że widać co jemy, to jeszcze jest to apetyczne i estetyczne. Składniki: ? 1 słoiczek selera konserwowego ? 1 średni por ? 2 jabłka ? 1 puszka kukurydzy ? 200 g szynki konserwowej ? 4 jajka ? 10 łyżek majonezu ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Pora pokroić na cienkie plasterki, zalać gorącą wodą i odstawić na 3 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą. ? Jajka(...)ugotować, obrać i pokroić w kostkę. ? Odcedzić seler i kukurydzę. ? Szynkę pokroić w drobną kosteczkę. ? Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Sałatkę układać od dołu w kolejności: 1. seler konserwowy 2. kukurydza 3. szynka 4. jabłka 5. jajka 6. por ? Każdą warstwę posmarować dwiema łyżkami majonezu. ? Wierzch sałatki posypać solą i pieprzem. Sałatka jest najlepsza jeśli poleży parę godzin
To co kochamRoladki z niespodzianką w środku – banan owinięty szynką. Pysznie i szybko czyli to, co lubię! Składniki na 8 roladek: ? 4 piersi z kurczaka ? 4 banany ? 8 plastrów szynki wędzonej ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia Wykonanie: ? Każdą pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na 2 plastry. ? Plaster filetu włożyć do woreczka foliowego i rozbić(...)drugiej strony. ? Posypać solą i pieprzem z każdej strony. ? Banany obrać i przekroić każdy na 2 połówki z długości, skropić sokiem z cytryny. ? Każdą połówkę banana owinąć plastrem szynki, położyć na rozbitym filecie i zwinąć w roladkę. Spiąć roladki wykałaczką. ? Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. ? Podlać 1/2 szklanki wody, przykryć i poddusić
To co kochamjuż ostatnie danie z dynią w roli głównej w tym roku. Danie, którego inspiracją była zawartość lodówki czyli puree ziemniaczane z poprzedniego dnia, resztki szynki i sera żółtego, a także białka. Wyszło całkiem nieźle i smacznie. Składniki: ? 1 szklanka puree z dyni ? 2 szklanki puree z ziemniaków ? 3 białka ? 200 g szynki ? 150 g sera żółtego ? sól, pieprz do smaku(...)łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: ? Wymieszać dynię z ziemniakami, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. ? Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser na grubej tarce. ? Białka ubić na sztywno i wymieszać z pozostałymi składnikami. ? Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć masę ziemniaczaną. ? Piec 30 minut w temp. 200 st.C.{jcomments
To co kochammała cukinia ? 1 cebula ? 4 listki szałwii ? świeży tymianek ? 4 łyżki oliwy ? 1/2 łodygi selera naciowego i natka selera ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 8 plastrów szynki typu parmeńska Wykonanie: ? Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki. ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone szparagi, cukinię, i również podsmażyć(...)wody. ? Gotować ok. 15 minut. Czubki szparagów wyjąć wcześniej do dekoracji, aby zbytnio się nie rozgotowały. ? Zupę zmiksować, wlać śmietankę i wymieszać, ? Na szpatułki drewniane nabić zwiniętą w różę szynkę i czubki szparagów. ? Podawać zupę z szaszłykiem z szynki, posypaną natką selera
To co kocham