szynka - 15650 przepisów (strona:186/1044)

Szynka z orzechami i warzywami w galarecie babci Basi 149

sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, To już ostatnie danie jakie przygotowałam na sylwestrowy wieczór : szynka z orzechami i warzywami w galarecie . Danie jest wykwintne i idealnie pasuje na wszelkiego rodzaju uroczystości , także na wieczór sylwestrowy,. Przygotowałam ją na przyjęcie i bardzo smakowała gościom, wiec może(...)Państwu zasmakuje . Polecam ! SKŁADNIKI : szynka konserwowa w plastrach ( 10 cm x 16 cm ) orzechy włoskie zmielone, majonez Winiary, Przygotowanie : Orzechy łączymy z majonezem ( ilość wg uznania), Wykładamy na szynkę , zawijamy i zalewamy gęstniejącą żelatyną ugotowaną na vegecie . Skład galarety: 2 płaskie łyżeczki vegety czerwonej ) na 1 litr wody 0,5 łyżeczki soli ) na 1 litr wody żelatyna bez przypraw Cykoria

Pysznosci Babci Basi
Szynka herbaciana babci Basi 277

wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam SZYNKĘ gotowaną , którą nazwałam Herbacianą , jak przeczytacie przepis , to zrozumiecie dlaczego ta nazwa. Szynka , której smak, prostota w przygotowaniu oraz brak sztucznych składników nas zadziwia. Przepis ten pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich . Składniki(...)mięsa ( ja miałam łopatkę , ale może być karczek, szynka itp. ) mieszanka smakowa zawierająca suszone warzywa i zioła ( ja dodałam majeranek i paprykę w proszku ), trochę cukru – tak podpowiedziała mi Pani w komentarzach FB Sposób przygotowania : Mięso szybko obsmażam na złocisty kolor na gorącym tłuszczu ( łyżce smalcu) lekko tylko doprawiam -posypałam papryką i majerankiem. Możemy posypać popularną mieszanką smakową zawierającą

Pysznosci Babci Basi
Jajka faszerowane szynką babci Basi 164

święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Jajko – symbol rodzącego się życia i obfitości . Składniki : 4 jajka na twardo, 2 grubsze plastry szynki, 1 łyżka majonezu, pieprz świeżo zmielony, do dekoracji wg uznania : sałata, rzodkiewka ,pomidorek, ogórek. itp. Przygotowanie ; Jajka przeciąć na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, pokrojoną w drobniutką kostkę(...)szynką oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy wg. własnego uznania. ( Ja zawsze wkładam plasterek szynki obok farszu, aby było wiadomo z czym jest masa, a poza tym efektownie wygląda. !) Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Kolorowe warstwy w galarecie babci Basi 142

blaszaną przed wyjęciem galarety musimy na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie . Warstwy robi się szybko i wg własnego uznania dobieramy warzywa , Moje składnik i : jajka, groszek z puszki Pudliszki, szynka konserwowa (ok. 30 dag ) kukurydza z puszki Pudliszki, 3 świeże marchwie, brokuły ( ja użyłam mrożone ) Warzywa : brokuł i marchew gotujemy w słono – słodkiej wodzie do miękkości . Uwaga na brokuł(...)się nie rozgotował ! Jajka gotujemy na twardo . Po ostudzeniu kroimy w ćwiartki i układamy na samym dnie foremki . Ostudzoną marchew , szynkę konserwową kroimy w kostkę. Przecedzamy groszek i kukurydzę . Kładziemy warstwami : jako , groszek, szynka konserwowa, marchew, kukurydza, brokuł. Zalewa : ( ilość zależna od wielkości formy , mi wystarczył litr zalewy ) 1 l wody, 2 płaskie łyżeczki vegety w czerwonym opakowaniu

Pysznosci Babci Basi
Frittata z szynką i serem 164

FRITTATA Z SZYNKĄ I SEREM to rodzaj zapiekanego omletu z dodatkami, w naszym przypadku z szynką, serem, cebulką i szpinakiem. Takie śniadanie jest świetnym pomyłem na rozpoczęcie dnia! Artykuł Frittata z szynką i serem pochodzi z serwisu MenMagazine

Menmagazine
Przystawka z melona 188

końca mnie przekonuje. Mdłe, niezbyt wyraźne w smaku. Jednak melon podany w ten właśnie sposób trafił w mój gust kulinarny. Składniki: ćwiartka żółtego melona 1 mozzarella 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej sos: łyżka oliwy łyżka octu balsamicznego łyżeczka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Melona obieramy i kroimy na mniejsze, podłużne kawałki. Mozzarellę kroimy w podłużne paski. To samo robimy z szynką(...)melon kładziemy ser, owijamy szynką. Łączymy za pomocą wykałaczki. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Skrapiamy przystawkę. Ilość porcji: 10 szt. Czas przygotowania: 0,30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Gulasz mięsny z dzika 141

dzika….Rzadko kiedy przyrządzam dziczyznę ale jak już wpadnie mi w ręce kawałek dziczyzny to robię to z pompą. Gulasz mięsny z dzika jest tego przykładem. Użyłam tutaj szynki z dzika. Piękne mięso o ciemnym kolorze, przypominające wołowinę. Wpadłam więc na pomysł przyrządzić gulasz z dzika podobnie jak francuski gulasz Boeuf bourguignon . Gulasz jest bardzo aromatyczny i w odróżnieniu(...)godzinie. Podałam gulasz z kopytkami . Nie wiem jak Wy ale moja rodzinka lubi gulasz mięsny z kopytkami lub innymi kluskami. Gulasz mięsny Składniki: 4-6 porcji Marynata 600 g szynki z dzika, bez kości 4 ząbki czosnku 1 cebula szczypta utartej gałki muszkatałowej 6 nasion jałowca 6 nasion czarnego pieprzu 1 laska cynamonu 2 liście laurowe 1 gałązka świeżego rozmarynu

codojedzenia
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 209

danie inspirowane kuchniami Azji. Pokrojoną wieprzowinę umieszczamy na kilka godzin w przyprawach, następnie podsmażamy i dusimy, na koniec zaś łączymy z warzywami i makaronem chińskim (vermicelli). My zwyczajowo używamy szynki lub biodrówki, ale teoretycznie można wykorzystać również inne rodzaje chudej wieprzowiny, np. łopatkę – pamiętając jednak, że na pewno mniej lub bardziej zmieni to smak dania. Polecamy dobrze przyjrzeć się użytej(...)danie przygotowujemy jako zasadniczo duszone. Wyjątkiem jest tylko szybkie podsmażenie mięsa na samym początku. Nie jest to więc „stir-fry na szybko” i musimy uzbroić się w nieco cierpliwości – szynka wieprzowa to nie filet z kurczaka i potrzebuje ok. 45 minut powolnego duszenia. Również dodanym na koniec warzywom pozwólmy podusić się spokojnie na niedużym ogniu przez 10-15 minut. Dzięki

Kulinarna Pokusa
Smaki Parmy – symbol całej Italii, czyli jak wybrać najlepszy parmezan i prosciutto 259

najmniej 24 miesiące, a ich blok waży do 40 kilogramów. Przede wszystkim właśnie od okresu dojrzewania i producenta zależy ostateczna cena sera. Obok parmezanu najsłynniejszym produktem lokalnym jest szynka parmeńska ( Prosciutto di Parma ). Ta surowa, podsuszana szynka wytwarzana jest z całych udźców wieprzowych – właśnie tych znajdujących się na wspomnianych witrynach sklepów. Receptura Prosciutto di Parma znana jest już od czasów(...)rzymskich. Mała ilość soli morskiej używana w procesie produkcji odpowiada za jej charakterystyczny słodkawy smak. Przy kupnie szynki parmeńskiej należy zwrócić uwagę na stempel korony, w który wpisane jest słowo: PARMA. Innymi endemicznymi produktami Parmy i najbliższych okolic są m.in. Coppa di Parma (mięso z karkówki wieprzowej natarte solą i ziołami, sprzedawane w charakterystycznie wiązanym jelicie), Strolghino (odmiana salami), Grana

Bon Ton Italia
Krokiety z chleba tostowego nadziewane szynką i serem 175

Krokiety z chleba tostowego nadziewane szynką i serem.  Sprawdzą się idealnie w formie przekąsek lub jako dodatek do zupy. Polecam również podanie z sosem majonezowym, czosnkowym...  Świetny pomysł na smaczną kolację.  SKŁADNIKI 1 opakowanie chleba tostowego szynka w plasterkach ser lub mozzarella w plasterkach 2 jajka bułka tarta sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wyjąć z paczki cały(...)chleb tostowy  i odciąć wszystkie skórki ( można zachować i wykorzystać np do jakiegoś nadzienia ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdą kromkę rozwałkować na plasterek. Na tak przygotowanych plastrach ułożyć plasterki szynki, odciśnietej z wody mozzarelli lub miękkiego żółtego sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zawinąć ciasno w ruloniki , obtoczyć w rozmąconym ze szczyptą soli jajku a natępnie bułce tartej. Tak przygotowane krokiety usmażyć

zielonacukinka
Sniadaniowe jajeczne muffiny 172

Takie muffinki to doskonała propozycja na efektowne śniadanko :)  Są niezwykle sycące i z pewnością dodadzą nam energii na cały dzień! Do dzieła! Składniki: (na 8 muffinek) 150 g szynki 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 16 zielonych oliwek 16 kulek mini mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe 5 jajek sól pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i pietruszką (przyprawa) masło Przygotowanie(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - w tym czasie przygotowujemy nasze danie. Szynkę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą z suszonymi pomidorami. Szynkę z cebulą przesypujemy do jajek i mieszamy. Na dnie formy do muffin wlewamy po dużej łyżce masy jajecznej. Na nią układamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz pokrojone

Taste Therapy
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 159

Szybki i prosty a równocześnie imponujący przepis na danie w restauracyjnym stylu. Delikatne mięsko ryby idealnie komponuje się z lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej oraz orzeźwiającym cytrynowym risotto. Zamiast dość grubej polędwicy z dorsza możecie użyć bardziej cienkich filetów i odpowiednio zredukować czas pieczenia lub smażenia. Danie to wyjdzie równie smaczne jeśli użyjecie filetów innej ryby np. łososia. Rybę można(...)koniec dodajemy sporą ilość parmezanu i łyżkę masła. Prosto i pysznie. SKŁADNIKI na 2 porcje DORSZ 2  kawałki polędwicy z dorsza (2 x 150 g) 2 - 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki oliwy 4 listki szałwii sól morska świeżo zmielony czarny pierz RISOTTO CYTRYNOWE 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę skórka otarta z 1 cytryny ( tylko żółta, zewnętrzna

cool and minty
SAŁATKA Z MELONEM, MOZZARELLĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 408

Pyszna, lekka i orzeźwiająca sałatka, która idealnie sprawdza się na różnego rodzaju imprezach lub rodzinnych spotkaniach np. w czasie świąt.  Soczysty melon, miękka mozzarella i suszona, pełna aromatu szynka parmeńska, to składniki, które idealnie do siebie pasują. Bazyliowe pesto i domowy krem balsamico nadają sałatce charakteru i bardzo dobrze ją uzupełniają. W sytuacji gdy nie mamy czasu na przygotowanie(...)stole. Przed przyjściem gości wystarczy skropić zielonym pesto i kremem balsamico. Opcjonalnie można posypać płatkami chili. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 1/2 melona kantalupa oczyszczonego z nasion 100 g szynki parmeńskiej 100 g małych kulek mozzarelli garść listków świeżej bazylii BAZYLIOWE PESTO / 1/2 szklanki 2 garści listków świeżej bazylii 2 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na patelni 2 łyżki tartego parmezanu

cool and minty