porcji: 450g makaronu np. świderki, penne 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku 250g szynki 300g pieczarek Opakowanie 500g passaty pomidorowej (przecieru) 100g serka śmietankowego (np. almette, Twój smak puszysty) 10 dag startego sera żółtego Szczypta cukru 1 łyżeczka oregano sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Ugotować makaron zgodnie(...)przelej przecier pomidorowy. Dodaj serek śmietankowy, szczyptę cukru, oregano i pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron, podsmażone warzywa z szynką i sos. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem żółtym. Piec. Ok. 15-20 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwbić surowe jajko. Taka domowa pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki: spód na pizzę kukurydza z puszki pieczarki cebula pomidory suszona bazylia szynka lub boczek wędzony jajko sól, pieprz starty żółty ser Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Następnie dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć na średnim ogniu(...)pomidorowy (sosem nie smarować brzegów pizzy!). Dodać pieczarki z cebulą, kukurydzę z puszki (bez zalewy), pokrojony w kostkę boczek (lub szynkę), a na sam środek wbić surowe jajko, które delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko posypać startym żółtym serem (pomijająć jajko!). Piec około 15 minut w 180°C. Nie bójcie się przez ten czas jajko na pewno się zetnie. Podawać
Ugotowaćłyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 łyżki kefiru 25g drożdży 2/3 szklaki wody opcjonalnie 1/2 łyżeczki oregano dodatki: sos pomidorowy około 150-200 g szynki 200-250 g mozzarelli Przygotowanie : Przygotowujemy zaczyn: do rondelka wlewamy wodę w temperaturze pokojowej, wkruszamy drożdże oraz dodajemy około 1/2 szklanki mąki (powinna powstać konsystencja gęstej śmietany), mieszamy i odstawiamy(...)spiec tylko lekko podpiec - wyciągamy spód i odwracamy do góry nogami (podpieczona część ma być górą) Nakładamy sos pomidorowy, rozdrobniony ser (wkładamy ser do rozdrabniacza na około 7-10 sekund), pokrojoną w kosteczkę szynkę. Pizzę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ciasta i roztopienia sera
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinajlepsze Parmigiano Reggiano mają co najmniej 24 miesiące, a ich blok waży do 40 kilogramów. Przede wszystkim właśnie od okresu dojrzewania i producenta zależy ostateczna cena sera. Obok parmezanu najsłynniejszym produktem lokalnym jest szynka parmeńska ( Prosciutto di Parma ). Ta surowa, podsuszana szynka wytwarzana jest z całych udźców wieprzowych – właśnie tych znajdujących się na wspomnianych witrynach sklepów. Receptura Prosciutto di Parma(...)charakterystyczny słodkawy smak. Przy kupnie szynki parmeńskiej należy zwrócić uwagę na stempel korony, w który wpisane jest słowo: PARMA. Innymi endemicznymi produktami Parmy i najbliższych okolic są m.in. Coppa di Parma (mięso z karkówki wieprzowej natarte solą i ziołami, sprzedawane w charakterystycznie wiązanym jelicie), Strolghino (odmiana salami), Grana padano (ser dojrzewający, twardy – obok Parmigiano Reggiano jeden z najpopularniejszych we Włoszech
Bon Ton ItaliaPyszne cukinie, które zawsze się udają SKŁADNIKI: Cukinia cebula szynka lub boczek papryka czosnek jajko sól pieprz kolendra suszona kurkuma ser do wyboru: mozzarella, żółty, parmezan zioła: bazylia, rozmaryn olej kokosowy Cukinie należy wydrążyć i nie wyrzucać miąższu. W rondlu rozgrzać olej wrzucić pokrojoną cebulkę, zeszklić, dodać pokrojoną (wydrążoną) cukinię, szynkę,paprykę, przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć, przyprawić. Po wyłączeniu palnika
harrisazapraszam na przepis. Kotlety mielone inaczej Składniki: 450 g mielonej szynki wieprzowej 1 mała cebula czerwona 1/3 szklanki bułki tartej ¼ szklanki tartego sera tupu parmezan (np. Corregio) 1 jajko około 7-8 plasterków szynki dojrzewającej (no. Serrano) około 7 pomidorów suszonych 3 średnie pieczarki świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki
Mania GotowaniaMiałam chęć na knedle. Miały być z owocami, ale po namyśle uznałam, że tym razem wytrawne będą lepsze - zero cukru ! No i szpinak wszyscy lubimy. Ponieważ
Stare Garyrukoli2 - 3 łyżki oliwy z oliwek ( możemy użyć oliwy z pomidorów)2 łyżki tartego parmezanufarsz:6 pomidorów suszonych (z oliwy)50 g żółtego sera ( użyłam cheddara)sólpieprzok 100 - 150 g szynki suszona, typu parmeńskiego, cienkie plastry, do obłożenia polędwiczkiprzygotowaniePolędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek mięsa nie do końca(...)przygotowanym płacie mięsa rozłożyć równomiernie: najpierw warstwę pasty z rukoli ( 1/2), posypać tartym serem (całość), posiekane mięso, reszta pasty z rukoli. Na końcu, pośrodku mięsa (równolegle do dłuższego boku ) ułożyć pasek z suszonych pomidorów. Zwinąć całość w roladę, obłożyć szynką. Plastry szynki układać wzdłuż rolady, tak aby wystawały poza koniec mięsa. Wystającymi kawałkami zabezpieczamy boki rolady. Całość
Stare Garypieczenia 4-5 łyżek śmietany 12 % szczypta soli szczypta cukru Dodatki: keczup 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1-2 plastry świeżego ananasa 20 dag wędliny (szynka, polędwica, ulubiona kiełbasa) 30-40 dag sera żółtego 1 budyń waniliowy 2-3 brzoskwinie z zalewy Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na godzinkę by wyrosło. Ważne
Kuchnia po mojemuwykonania użyć również piersi z kurczaka. Rolady po grecku Składniki: 2 grubsze plastry schabu 4 plastry sera feta 5 plastrów bakłażana 1/3 cebuli 10 czarnych oliwek 1/3 papryki żółtej lub czerwonej 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka sosu sojowego pieprz, sól oliwa z oliwek Przygotowanie(...)bakłażan zmiękną, a cebula się zaszkli. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na kotlety schabowe nakładamy podsmażonego z papryką i cebulą bakłażana, dwa plasterki sera feta oraz kilka oliwek. Zwijamy dość ciasno, owijamy dokładnie szynką i spinamy wykałaczkami aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Przekładamy roladki. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku
Mania Gotowaniapół szklanki ciepłej (letniej) wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli (lub ciut więcej, mało solę) Dodatki: Kilka plastrów salami lub szynki ½ małej czerwonej cebuli Kilka pieczarek 1 łyżka oleju 5 dag startego sera żółtego Sos pomidorowy: 70 ml przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) – kilka łyżek sól, pieprz do smaku bazylia i oregano do smaku Przygotowanie: W miseczce rozkruszyć(...)patelni Sos pomidorowy: 70 ml przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) – kilka łyżek sól, pieprz do smaku bazylia i oregano do smaku Dodatki: Kilka plastrów szynki lub salami Kilka marynowanych papryczek jalapeno ½ małej czerwonej cebuli 5 dag startego sera żółtego Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem, gdyby ciasto było za suche dodać więcej wody, gdyby było za mokre podsypać mąką
Fabryka pomysłówjesień, właśnie taki powinien być cały październik ciepły i słoneczny. Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba,no może jeszcze Ich - braci Golców! Składniki 150g sera twarogowego 0,5 czerwonej papryki 1 kabanos 2 plastry szynki 0,5 czerwonej cebuli 1 średniej wielkości pomidor kilka zielonych oliwek 3 jajka 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół(...)prowansalskich Sposób Paprykę, pomidora, cebulę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół, szynkę w paseczki, kabanosa na mniejsze części. Pokrojone wrzucamy do miski, dodajemy pokruszony biały ser, wbijamy 3 jajka, przyprawiamy, dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na natłuszczona oliwą patelnię, podsmażamy na małym ogniu, po paru minutach wkładamy do piekarnika, trzymamy do momentu ścięcia wierzchu. Słuchając
Kuchenne aromatyLasagne , które jadłam setki razy w różnych regionach i..każde było inne i cudownie pyszne i soczyste! Lasagne to – prostokatne płaty makaronu + ragu bolognese + sos beszamelowy + ser tarty Na Sycylii wzbogacane dodatkowo szynką i groszkiem oraz jajem na twardo. W Rzymie serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki- podam tyle(...)użyłam w moim przepisie mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g. Sos pomidorowy 1 litr puszka pomidorów w zalewie 400 g cebula- 3 szt. średnie marchewka- 4 sztuki duże malutka główka czosnku przypawy od Skworcu zamiast soli- kuchmistrz oraz suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim oliwa z oliwek pieprz seler naciowy
Z Kuchni Do Kuchniktóre lubię i które ładnie się topią. Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki 100 g gorgonzoli kilkanaście liści mięty (dałam odmianę omszoną) kilka plastrów sera typu mozzarella pieprz Formę wykładamy papierem do pieczenia, a potem ciastem francuskim, pamiętając o wykonaniu rantów. Przygotowujemy nadzienie: Pory dobrze opłukać i pokroić(...)półtalarki. Rozdrobnić szynkę. Szparagi opłukać i przełamać. Twardsze części pokroić na drobne kawałki, miękkie części - na grubsze kawałki. Zostawić w całości główki szparagów. Wymieszać pory z szynką i szparagami. Wyłożyć na ciasto. W palcach porwać na kawałki liście mięty i posypać nimi tartę. Rozdrobnić gorgonzolę i układać na tarcie w miarę równomiernie. Całość posypać zmielonym pieprzem. Na wierzchu ułożyć plastry
Weekendy w domu i ogrodziepyszną kolacją lub mieć coś niebanalnego do przekąszenia dla niezapowiedzianych gości. Zapiekane bagietki Składniki: 2 półbagietki ćwiartka czerwonej papryki ząbek czosnku 2-3 plasterki sera 1 łyżka kukurydzy z puszki 50g wędliny (szynki, kiełbasy) kawałek brokułów 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% sól pieprz ulubione zioła Bagietki ściąć z góry i wydrążyć miękisz. Wędlinę, ser i paprykę pokroić
Obiad gotowy