warstwą masła i zapiekamy razem z jajami. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 4 jaja, 4-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej(w zależności od wielkości plastrów), 4 suszone pomidory z oleju, 2 łyżki kaparów, miękki ser kozi, zielenina (rukola, endywia,szpinak, sałata(...)kilka rzodkiewek, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz cayenne, szczypta cukru. Przygotowanie: Foremki do muffinek posmarować olejem z pomidorów, wyłożyć plastrami szynki tworząc koszyczki. Na dnie każdego położyć posiekane pomidory i kapary, wbić jajko, posypać pokrojonym serem kozim. Zapiec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, 190 stopni, ok.15 minut). Zieleninę umyć i odsączyć, rzodkiewki pokroić na plasterki, wyłożyć
SzczyptaSmaQjedna porcje):2 placki tortilli,Żółty ser(najlepiej starty),Mozzarella,Mieszanka salat,Ketchup,Koncentrat,Cebula,Ewentualnie ziołaDodane może być tez szynka Jak przygotować?Na wyłożony na blaszce papier układamy pierwszy placek tortilli, posypujemy startym serem(według własnych preferencji). Nakładamy na to drugi placek tortilli. Następnie mieszamy koncentrat z ketchupem i możemy do tego dodać zioła. Przyprawiamy sola
Chocolate Stop Temptingmajonez), ale kiedy mamy mieć gości i chcemy coś podać do zjedzenia to warto sięgnąć po ten przepis. Makaron jaki tu użyłam to tortellini z szynką, ale dostępne są też z grzybami, serem. Tutaj możemy sobie smaki zmieniać według swoich ulubionych. Jako przyprawę moja teściowa daje sos włoski (proszek, nie rozrabia). Jednak w tym sosie jest po prostu sól
Poezja Smaków - blog kulinarnypieca. Obiad w zasadzie robi się sam ;)Składniki:makaron - dowolny ulubiony,szynka - użyłam szynki zrazowej NATURA ZMNove,duży kubek gęstej, kwaśnej śmietana,2-3 keczupu,mała łyżeczka mąki pszennej,mała cebula,2 ząbki czosnku,sól, pieprz,żółty ser,2 łyżki oleju.Celowo nie podaję dokładnych proporcji - każdy ustala je sam, według własnego smaku.Makaron ugotować(...)przez kilka minut zapiekać do lekkiego zrumienienia sera. Można włączyć termoobieg lub zwiększyć temperaturę.Podawać z sałatą, dużą ilością natki pietruszki lub tylko z keczupem :) Zapiekanka jest prosta, ale smaczna i pożywna. Bez sztucznych dodatków w postaci błyskawicznych sosów czy mieszanek przypraw naszpikowanych glutaminianem sodu. Szynka, jakiej użyłam do przygotowania zapiekanki, pochodzi z Zakładów Mięsnych
Codzienna kuchnia niecodziennajako kolacja czy obiad...uwielbiam brokuły gotowane na parze,są idealnie chrupiące i co najważniejsze nie tracą cennych witamin. Składniki: 1 średni brokuł 40 dag szynki 2-3 pomidory 1 puszka kukurydzy ser feta Sos: jogurt naturalny 2-3 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy pieprz ziołowy Składniki na sos wymieszać ze sobą,odstawić
Niespełnione zdolności kulinarneskładniki na quiche z dorszem i bakłażanem - szynka parmeńska - dorsz atlantycki - bakłażan - 4 jaja - ser mozzarella - ząbek czosnku - 5 łyżek jogurtu greckiego - masło do wysmarowania formy WYKONANIE: Naczynie do tarty smarujemy masłem, układamy plastry bakłażana, rybę kroimy w grubą kostkę, układamy. W dużej misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka z jogurtem, mozzarellą startą na tarce, solą i pieprzem. Zalewamy masą
SMYKWKUCHNImini marchewki konserwowej 1 ogórek konserwowy 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 cebula do smaku sól, biały pieprz 100 g żółtego sera Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju. Szynkę, papryki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać z skórki pokroić w kosteczkę. Pomidor pokroić w plasterki. Marchewki odsączyć z zalewy. Żółtka utrzeć(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę i całość krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać pokrojone warzywa, zrumienioną cebulkę, szynkę i lekko przemieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem wlać masę jajeczno - warzywną i na górze posypać startym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i zapiekać około 30 minut aż masa się zetnie
Ala piecze i gotujeznaczy? Weźmy przykładowo moje menu dzienne - lubię jeść, nie przywiązuję wagi do wartości odżywczych posiłków, wiecznie nie mam czasu: Śniadanie: Kajzerka z żółtym serem i ketchupem Drugie śniadanie: Kolejna kajzerka np. tym razem z szynką i majonezem Obiad: Zupa oraz 5 pierogów ruskich ze sklepu pod pracą Kolacja: Lasagne W związku z tym, że M. kończy pracę późno jemy(...)okazuje się, że: kajzerka nie jest mi niezbędna, a dobre pełnoziarniste pieczywo smakuje wybornie; żółty ser też nie musi być jedzony codziennie, bo pasta z makreli rewelacyjnie spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa
Brzuszki ŁakomczuszkiJeszcze dzisiaj rozpusta po włosku :) A już od jutra solidne przygotowaia do Wielkanocy: jaka , żurki, szynki, babki........... SKŁADNIKI: 500 g płatków lazanii Farsz I opakowanie mrożonego szpinaku ok. 500 g 1 opakowanie sera feta 1 jajko 4-5 ząbków drobno posiekanego czosnku gałko muszkatołowa sól,pieprz olej Farsz II 500 g pieczarek 20 dag gotowanej szynki 1 drobno pokrojona(...)cebula sól, pieprz olej Sos 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2-3 łyżki mozzarelli skórka lub sok z cytryny gałka muszkatołowa sól, pieprz starty żółty ser A jak to zrobić: Płatki lazanii wkładać pojedynczo do wrzącej, osolonej wody z 1 łyżką oleju, gotować al dente i łyżką cedzakową przekładać na chwilę do naczynia z zimna wodą
Kuchnia w opałachProsty i szybki przepis na beztłuszczowe i bezglutenowe babeczki z cukinii oraz z serem brie. Pyszne, delikatne. Mogą być w wersji wegetariańskiej lub upieczone w plastrach szynki długodojrzewającej lub chudego boczku. Obie wersje mega smaczne, wilgotne i puszyste. Mufiny z cukinii {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Babeczki z cukinii","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)brie Sposób przygotowania Cukinię ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Wykładamy do papilotek i pieczemy ok. 20 minut w temp. 150 st. C z termoobiegiem (180 st. bez). W przypadku użycia szynki parmeńskiej (lub innej długo dojrzewającej) plastry wędliny układamy w foremce do mufinek tak, by przykryły
Kucharzycaczarnych oliwek Pół słoiczka kaparów Garść słonecznika Połówka czerwonej cebuli 1 kulka sera mozarella lub 1 opakowanie startej Ok.50 g startej goudy 1/3 opakowania sera feta Farsz drugi (na drugą połowę pizzerinek) 3-4 plastry szynki, u mnie wędzonej Pół papryki czerwonej Ok. 150g pieczarek Pół czerwonej cebuli 50g. startej goudy 1/3 opakowania sera feta „Polewa” jajeczno – mleczna: 3 jaja(...)zalew na sicie. Następnie cebulę kroimy w piórka ( w celu pozbycia się goryczki możemy ją wcześniej sparzyć i wymoczyć we wrzątku) . Oliwki, pomidory suszone, pieczarki kroimy na pół, natomiast szynkę na ćwiartki. Paprykę i mozarellę kroimy w plastry. Goudę ścieramy na tarce. Jeśli mamy ochotę na prażony słonecznik – możemy go uprażyć na patelni z odrobiną oliwy, ja wykorzystałam słonecznik
Symfonia Smakówwłaśnie przygotowałam pizze w kształcie serduszek. Składniki: - 25 dag mąki; - 1 opakowanie suchych drożdży; - 5 łyżek oleju; - pół szklanki letniej wody; - 15 dag sera mozzarella; - Pomidory lekko podsmażane – Pudliszki - 10 dag szynki wieprzowej; - sól, pieprz, oregano, bazylia; Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i 1/4 łyżeczki soli, wymieszać. Dodać olej oraz wodę, wyrobić gładkie elastyczne ciasto i odstawić(...)uformować serduszka , ułożyć na blasze, odstawić na 15 min. W tym czasie pokroić w drobną kostkę szynkę, przyprawić solą i pieprzem i zrumienić na oleju. Gdy ciasto wyrośnie posmarować każdą pizzę pomidorami lekko podsmażonymi, posypać przyprawami, ułożyć kawałki mięsa i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego:) function load(url, callback
dom-agi.plłyżeczki czosnku w proszku Na wierzch: Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Dodatkowo: 20 dag sera żółtego ok. 10-15 dag pieczarek ok. 5 dag salami pepperoni ok. 5 dag szynki mała cebula Przygotowanie: Drożdże rozdrobnić, zasypać cukrem. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby się rozpuściły. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać(...)pieczenia. Rozprowadzić na spodzie sos. Ułożyć na nim pieczarki pokrojone w półtalarki, następnie szynkę lub salami pokrojone w grubą kostkę. Na część z szynką zawsze daję trochę cebuli pokrojonej w kostkę. Posypać całość startym serem żółtym. Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Smacznego
Fabryka pomysłówzamiast tradycyjnej jajecznicy polecam bardziej wykwintne danie: jajka w kokilkach. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Składniki: (dla dwóch osób) 2 jajka 2 plasterki szynki parmeńskiej lub szwardwaldzkiej 2 suszone pomidorki garść rukoli odrobina sera twardego typu parmezan pieprz, sól Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Smarujemy kokilki oliwą z suszonych pomidorów. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Wkładamy(...)jednym plasterku szynki do kokilek. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Na to dajemy po jednym suszonym pomidorku. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Następnie rukolę. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Wbijamy po jednym jajku i posypujemy solą, pieprzem i tartym serem. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Pieczemy 15 minut w 180 stopniach w piekarniku. Jajka w kokilkach
Pyza i Surówkadzisiaj… roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej. Składniki: - 6 kotletów schabowych- 2 jajka- mąka tortowa (do panierowania)- ½ czerwonej papryki- kawałek młodego pora- 6 plasterków sera żółtego- 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki)- 80g wiórków kokosowych- 150g sezamu- sól morska- świeżo zmielony pieprz- olej kokosowy Odcinamy nadmiar tłuszczu, część pozostawiając, aby mięso nie było za suche. Kotlety bardzo dokładnie
mojewypiekiinietylko