plasterki boczku wędzonego surowego*, 1 połówka orzecha włoskiego Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Ponacinać od ogonka na cztery nie docinając do końca. Figę obwinąć szynką, spiąć wykałaczką. Do środka włożyć ser, polać octem i posypać pokrojonym orzechem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13 minut. zastawa
królestwo garówktóż z nas nie ma ochoty zjeść czegoś ciepłego przed wyjściem na mróz :) Składniki na jedną porcję: 1 kajzerka 1 jajko 1-2 plasterki szynki Pół garści mrożonej papryki lub ½ świeżej 1 plaster sera żółtego Opcjonalnie szczypiorek Sól Pieprz Masło Opcjonalnie ulubione zioła Przygotowanie: Z bułki wyciąć miseczkę. Na patelni roztopić masło. Podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę
Fabryka pomysłówsmakują wyśmienicie. Z tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięamerykańską Młynów Stoisław 250 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży kilka pieczarek duża cebula kilka plasterków szynki sos pomidorowy suszona bazylia 2 szklanki startego żółtego sera Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, suche drożdże i mieszamy.Następnie dodajemy ciepła wodę i olej, zagniatamy ciasto.Gdy odchodzi już od reki przekładamy(...)chcecie wielkość pizzerek, ja robiłam wielkości małego talerzyka. Ciasto delikatnie rozpłaszczamy następnie smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, oprószamy bazylią i układamy pokrojoną szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, oprószamy solą i pieprzem, wierzch posypujemy startym żółtym serem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na zloty kolor, moje pizzerki piekły się około
Sama słodycz i szczypta chilidroga wyparowują podczas gotowania), użyłam białego wytrawnego wina, dzięki czemu zupka zyskała jeszcze bogatszy aromat. Chrupiąca bagietka z czosnkowym masełkiem i rozpływającym się serem genialnie komponują się z całością. No i zupełna niespodzianka to dodatek szynki parmeńskiej, lekko podsmażonej na chrupko. Przełamuje ona lekko monotonny smak i nadaje wyrazistości. Nie wiem czy każdemu ta zupa przypadnie do gustu, bo jest(...)warzywnego, według uznania) 800 g cebuli 3 pełne łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina wytrawnego 150 g szynki parmeńskiej DODATKOWO: bagietka 50 g masła 1 duży ząbek czosnku sól starty ser żółty (najlepiej o ostrym smaku) WYKONANIE: Cebule obierz z łusek, każdą przekrój na pół i pokrój na piórka. W garnku z grubym
Słodko-Słony Świat IlonySakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1 h 4 składniki: ciasto francuskie 2 opakowania szpinaku 100 g sera feta 200 g serka typu Philadelphia 2 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz, czerwona papryka, suszona bazylia, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce
Ania i Marcin gotująchlebki* nadziane mozzarellą, szynką i pieczarkami, smażone w skorupce podane z keczupem, pomidorki koktajlowe***chleb w jajku, obtoczony w bułce tartej/kaszy mannej smażony na maśle** z własnego ogródka :D onomnom <3Pomysł zaczerpnięty z Włoch, kiedy to w hotelu na lunch podali nam właśnie takie tosty w panierce nadziane serem. Pomysł trochę uzdrowiony bo smażony na mniejszej ilości tłuszczów
More food, love and dreamspieprzem. Na małym ogniu rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła. Wlewamy jajka, kiedy spód zacznie się ścinać posypuje całość startą mozzarellą, układam połówki pomidorków koktajlowych, kawałki szynki, rozkładam rukolę i posypuję jeszcze odrobiną sera. Kiedy z góry jajka są już ścięte, a z dołu omlet jest delikatnie zrumieniony, całość przekładam na talerz i dekoruję rukola, szynką i pomidorkami. Smaczne, szybkie
Plate of JoyTarta z szynką... Może pięknie nie wygląda, ale smakuje obłędnie. Może być na śniadanie, na obiad czy kolację. Tarta z szynką, a co ważne... ze składników, które zawsze są w lodówce. Pomysł na wyzbycie się resztek wędlin czy sera ;) Ciasto: 175 g mąki pszennej 85 g masła 2 łyżki wody szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto(...)minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, schłodzone ciasto pieczemy przez 15 minut. Farsz: 5 jajek 20 dkg szynki 2 średnie cebule 1 łyżka oliwy 25 g masła 25 g mąki 300 ml mleka 2 łyżeczki musztardy starty ser do posypania wierzchu sól, pieprz ja dodałam jeszcze pół puszki kukurydzy bo się ostała ;) 2 jajka gotujemy na twardo
Pelusiowa KuchniaPyszna propozycja na niedzielny obiad🙂 Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 5 plasterków szynki parmeńskiej 2-4 suszone pomidory gruby plaster sera żółtego sól, pieprz ognista mieszana przypraw (młynek) Sposób przygotowania: … Czytaj dalej Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej
czarrna od kuchnitartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem chorizo z pomidorkami koktajlowymi chorizo z krewetkami krewetki w szynce serrano małże zapiekane pierożki z rukola i pieczarkami pączki z oliwkami chipsy
królestwo garówJest drugim pod względem wielkości produkcji hodowlanym gatunkiem ryb na świecie. Kupiona przeze mnie tilapia pochodziła z polskiej hodowli. Moje filety z tilapii upiekłem przykryte szynką parmeńską. Pod koniec dodałem mozzarellę - ten ser rozpuszcza się zbyt szybko, by wstawić go do piekarnika na dłużej niż kilka minut. Gotową rybę podałem z brokułem upieczonym pod imbirowym beszamelem. Do piekarnika trzeba(...)naczynia lub blachę. Posypać świeżo zmielonym pieprzem cytrynowym i przykryć szynką. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie na rybę położyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać ziołami prowansalskimi i wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze tylko 3-4 minuty - do czasu, aż ser się rozpuści, ale nie zacznie spływać
W SMAKmąki 20 gram drożdży 1/2 szklanki letniej wody łyżka oleju Sos koncentrat pomidorowy bazylia czosnek sól pieprz Ponad to 3 plastry szynki łososiowej pomidorki koktajlowe czarne oliwki ser mozzarella Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy wodę. Na koniec kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z miski
KuukBuukNasz omlet podany z bułeczkami z masłem. Składniki podane dla 2 omletów: 8 jajek sól oraz pieprz 10 plasterków szynki ( ja użyłem polędwicy) 100 ml mleka ( 50 ml na jeden omlet) 6 plasterków żółtego sera ( 3 na jedne omlet) 2 cebule 3 łyżeczki masła ( 2 po jednej na omlet oraz(...)latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Cebulkę oraz szynkę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła aż cebulka zmięknie. W miseczkę wbijamy 4 jajka dodajemy mleko, ser żółty pokrojony w kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem i ubijamy ręcznie ( widelcem lub trzepaczką) do jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnie
Sprawdzone przepisy kulinarne