Składniki na ciasto-trzy średnie pizze:300 gr mąki ok 120 ml oliwyok 120-150 ml wodyplaska łyżeczka soliskładniki na obłożenie:3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki passatypieczarki, szynka, cebula, pomidory, oliwki, ser starty Wykonanie: ugniatamy ciasto. Ciasto nie powinno być ani za twarde, ani za miękkie. Dzielimy na trzy części.Rozwałkujemy na kształt pizzy.Pasatte mieszamy z koncentratem - doprawiamy
Smaki Edytyręką, po takie których musimy się naszukać. :) Na pewno książka to dobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe na słono
Brzuszki ŁakomczuszkiWschód słońca nad Idaho :) Przepis na to danie znalazłam na blogu Gimme some oven. Zauroczyłam się i nazwą i potrawą.Pozmieniałam składniki na ciut mniej kaloryczne
Przepisy AleksandryW naszej rodzinie zawsze celebrowaliśmy niedzielne śniadania, które często były jednym z dwóch wspólnych posiłków w tygodniu. Teraz rodzina rozpierzchła się po świecie, więc tylko kilka
Przepisy Aleksandrywybrałam sałatkę z dodatkiem fety. A podałam ją w wydrążonych połówkach awokado. Zapraszam na przepis. U mnie na cztery porcje. Składniki :* 2 dojrzałe awokado* 25 dag domowego sera feta* kilka plasterków szynki* pomidor* 1/4 główki sałaty lodowej* 2 kawałki papryki konserwowej* rzeżucha * 3 łyżki oliwy z oliwek* sok z połowy cytryny* pieprz kolorowy mielony , czubryca zielona* szczypta cukru Przygotowanie :Delikatnie
Magiczne Życie MartyZapraszam na czonkowe tosty, które bardzo często robimy w sezonie jesienno-zimowym. Na śniadanko czy na kolację bardzo smaczne i zdrowe:)składniki:1 chleb tostowy (22
Monia miesza i gotujetego jeszcze lepiej smakuje. Można ją przygotować, jako przystawkę na "proszony obiad". Myślę, że zadowoli nawet najbardziej wybrednych gości ;) SKŁADNIKI: 1 bagietka czosnkowa 1 ser camembert z orzechami 4-5 plasterków szynki Prosciutto rukola świeża figa oliwa A jak to zrobić: Bagietkę pokroić na kromki i podsmażyć na patelni delikatnie wysmarowanej oliwą. Kromki przewrócić na drugą stronę, na każdą(...)położyć plaster sera, przykryć pokrywką. Gdy ser zrobi się w środku lekko płynny, ściągnąć kromki z patelni. Ułożyć na wierzchu szynkę, po kilka listków rukoli i plastry figi. Bruschettę podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachteż można wykorzystać sałatę rzymską. Ps. żółty ser dowolny Składniki 2 główki sałaty rzymskiej 4 plastry gotowanej szynki 4 łyżki majonezu 2 jajka ugotowane na twardo strąk czerwonej papryki ogórek cebula sól pieprz pół szklanki grubo startego żółtego sera świeży tymianek Przygotowanie Sałatę umyłem, osuszyłem, rozdzieliłem liście. Na każdym liściu ułożyłem przycięty plaster szynki, który posmarowałem majonezem
R'n'G Kitchenogórek konserwowy lub kiszony 1/2 pomidora 3 plastry sera żółtego przyprawy:sól, pieprz, trochę vegety, i przyprawa kamisa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. WYKONANIE: szynkę, kiełbasę, ogórki kroimy na cienkie paski, mieszamy, ser żółty i pomidory kroimy w drobną kostkę, jajka roztrzepać, ale nie ubijać, połączyć jajko z "farszem" , ser zostawiamy do posypania, wyparzyć kokilki, posmarować cieniutko oliwą
Kuchnia Beatypodwójna pierś z kurczaka 20dag. wędzonej szynki 1 duża papryka czerwona 1 ogórek zielony 3 ogórki kiszone 1 cebula 2 woreczki ryżu 5 jaj 10 dag. sera żółtego WYKONANIE: pierś z kurczaka z szynką i cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na maśle, ryż ugotować jajka, ogórki, paprykę pokroić w drobną kostkę ser żółty zetrzeć na tarce wszystkie produkty
Kuchnia Beatypieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczka chili w proszku sól (do smaku; uważać bo oliwki są słone; dodałam porządną szczyptę) Dodatkowo: 50g żółtego sera 50g salami (może być szynka) 10 oliwek Calamata Jumbo z pestką 1 cebula (mała) 2 suszone pomidory 1/3 pęczku szczypiorku Wierzch: plastry salami do dekoracji żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem
Di gotujejajkołyżka pszennej mąkikilka plastrów szynki, wędzonego łososia albo boczkuser typu feta albo zwykły twarożek2 łyżki jogurtu naturalnegokilka pomidorków koktajlowychszczypiorekpęczek koperku1 czerwona cebulasól świeżo zmielony kolorowy pieprzolej do smażeniaZiemniaki tradycyjnie ścieramy na tarce, dodajemy do nich jajko oraz mąkę. Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem (nie możemy przesadzić z solą ponieważ ser feta jest słony). Smażymy(...)tłuszczu). Jeśli placuszki są niekształtne to można wyciąć z nich kółeczka przy pomocy kieliszków - ja tak zrobiłam. Ser typu feta mieszamy z jogurtem oraz pieprzem i z drobno posiekanym koperkiem. Nakładamy po kleksie na kółko ziemniaczane, dodajemy cienki plasterek szynki, ćwiartkę pomidorka, krążek cebuli, szczypiorek oraz zdobimy koperkiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Bon Appetit Małgorzatypieczenia trochę farszu wypłynie ale to tylko wzbogaci smak potrawy Roladki z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej 2 pojedyncze piersi z kurczaka szynka parmeńska ok. dwóch opakowań 2 serki topione z ziołami (hochland w złotku) kilka plasterków sera żółtego czerwona cebula Marynata 4 łyżki musztardy rosyjskiej 2 łyżeczki oregano 6 ząbków czosnku- przeciśniętych przez praskę do czosnku sól,pieprz,masło(...)małe kawałki ale takie mają być. Jedną stronę kotlecików opruszamy odrobiną soli i pieprzu drugą natomiast smarujemy marynatą - dość grubo. Każdy kotlet kładziemy na plaster szynki parmeńskiej na kotlet pasek zóltego sera, 0,5cm-1cm. serka topionego i kawałek czerwonej cebuli, zwijamy całość w zgrabną roladkę. Roladki panierujemy najpierw w mące co pozwoli na uszczelnienie środka( mocno ściskamy
Kubki smakupisała ( mam 15 min. do wyjścia), tylko zaproszę Was tu wszystko po kolei jest tam opisane. Tymczasem przygotujcie: Składniki: pieczarki ok 40 dag szynkę gotowaną w kawałku 30 dag ser żółty twardy 35 dag oliwki 2 białe części pora oliwę przyprawy Sposób przyrządzenia: Por, pieczarki dokładnie oczyścić, wypłukać, przemyć. Pokroić w małe(...)części i smażyć na oliwie ok. 10 min. W międzyczasie szynkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do smażonych warzyw. Przykryć i dusić ok. 7 min. Na sam koniec dodać starty ser, poczekać aż się rozpuści. Farsz doprawić ulubionymi przyprawami. Na każdy naleśnik posypać pokrojone oliwki, dodać po jednej łyżce farszu. Złożyć, jeść na gorąco :-) Smacznego
pieprzny smaczekkostki świeżych drożdży (25g) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru szczypta soli zioła prowansalskie bazylia oregano farsz: 5-6 plastrów szynki oliwki kukurydza konserwowa pomidory z puszki (sos zostawiamy do posmarowania ciasta) zioła prowansalskie 200g sera żółtego Sos Kielecki czosnkowy firmy WSP SPOŁEM Ketchup extra Kielecki łagodny firmy WSP SPOŁEM Sposób wykonania: Świeże drożdże pokruszyć do miski, posypać(...)podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Wierzch ciasta smarujemy sosem z pomidorów i na połówce ciasta układamy pomidory, posypujemy ziołami, kładziemy szynkę, oliwki, kukurydzę i posypujemy startym serem żółtym. Zlepiamy ciasto na kształt pieroga. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy ziołami. Pieczemy w 200 stopniach C przez 15-20 minut. Podajemy z ketchupem lub sosem
Prosto i Smacznie z Anetą