Normal 0 21 Ser żółty gouda –60 dag Szynka drobiowa – 40 dag Ogórek kiszony – 2 szt Kukurydza –1 puszka Sól Pieprz Majonez Normal 0 21 Ser, wędlinę i ogórki pokroić w kosteczkę, dodać odsączoną kukurydze, majonez sól, pieprz i dobrze wymieszać, wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę
Camilla w kuchniJeszcze jakiś czas temu zawsze jadłam omleta na słodko. Wydawało mi się, że omlet na słono będzie niedobry i nawet nie chciałam
KuchniaWeDwoje.plgości :) SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane na twardo mocny wywar z herbaty (ja użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku) 2 rzodkiewki 2 plasterki szynki majonez (ja dałam zamiast majonezu sos czosnkowy ze słoika Winiary) szczypiorek ewentualnie ser żółty 1. Z jajek odciąć ok 1/3 ich wysokości z szerszej strony. Z odciętej części wyjąć żółtka a białka wrzucić do herbaty(...)zmieściło się do środka więcej farszu. 3. Żółtka i białka zmiażdżyć widelcem. Rzodkiewki i szynkę bardzo drobno pokroić. 4. Przygotować farsz z żółtek, wydrążonych białek, szynki, rzodkiewek, szczypiorku, majonezu i ewentualnie sera żółtego. 5. Farszem nadziać jajka, ułożyć na talerzu obciętą częścią do dołu. Przykryć zabarwionymi na brązowo kapelusikami. Jak widać na zdjęciu, herbata barwi tylko wierzchnią warstwę jajka, przy
Kto ugości moich gości?garnków, woków i rondelków. Do Woll`a jeszcze wrócę, a teraz przejdę do przepisu. Składniki: 2 niewielkie filety z kurczaka ok. 6 plasterków szynki parmeńskiej 3 ząbki czosnku 2 garści świeżego szpinaku 1/3 kostki sera feta świeżo zmielona sól ( u mnie różowa himalajska ) świeżo zmielony pieprz czarny kawałeczek masła Wykonanie: Oczywiście filety umyłam pod zimną bieżącą wodą i osuszyłam. Szpinak(...)smażyłam. Gotowy szpinak wyłożyłam do miski, dodałam ser feta, odrobinę pieprzu i wszystko razem wymieszałam przy pomocy widelca. Szczeliny w filetach wypełniłam szpinakiem z serem i ułożyłam na porozkładanych plastrach szynki parmeńskiej, którymi owinęłam całego fileta. Na rozgrzanej patelni już bez dodawania żadnego tłuszczu obsmażyłam z każdej strony, a następnie zostawiając je na patelni włożyłam
Blondynka Gotujezwykle znalazłam u Siostry Anastazji (123 sałatki i surówki). I bardzo mi posmakowała. W oryginale dodajemy dwie usmażone piersi z kurczaka, które ja zastąpiłam kilkoma plastrami szynki Składniki: 5 jaj 30 dag żółtego sera 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki groszku konserwowego 5-6 plastrów szynki 3 łyżki chrzanu 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu sól pieprz
Bea(u)ty kitchentakim sosie smakują wybornie. Sos robiony na bazie sosu beszamelowego nabiera zupełnie innego smaku dzięki serowi. Najlepszy jest ser grueyer i parmezan, ale można użyć innego. Ja dodałem parmigiano reggiano. Składniki 8 szt białej cykorii 8 szt plastrów szynki gotowanej 1 łyżka masła pół szklanki wody Sos : 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 żółtka(...)wywarem powstałym z duszenia cykorii. Jak sos zgęstniał, doprawiłem solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodałem żółtka i wymieszałem. Cykorię owinąłem plastrami szynki, spiąłem wykałaczkami. Tak przygotowane cykorie ułożyłem w żaroodpornej formie, zalałem sosem, posypałem serem. Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut, aż szynka się zrumieniła
R'n'G Kitchenprzygotowanie jest bardzo proste. Poniższa rolada świetnie smakuje z chlebem bądź podana jako samodzielna przekąska. Składniki: 0,4 kg sera żółtego w kawałku*, np. goudy 2 serki topione o smaku śmietankowym (200 g) 4 jajka kilka plasterków szynki konserwowej kilka liści sałaty, np. masłowej 1/2 kostki masła (100 g) sól, pieprz szczypiorek *najlepiej kupić ser zapakowany w oryginalną(...)stopniowo dodawać serek topiony. Utrzeć na puszystą masę. Na sam koniec do masy dodać posiekane jajka, szczypiorek. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Ser żółty posmarować odrobiną pasty jajecznej. Następnie ułożyć plasterki szynki, wyłożyć pozostały farsz jajeczny, równomiernie rozsmarować, a na sam koniec dodać liście zielonej sałaty. Za pomocą dłoni zrolować roladę (zwijać od szerszego boku). Gotowa rolada musi
Ugotowaćtrzcinowy 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 5 łyżek wina ryżowego, bądź zamiennie: sherry, nalewka babuni, w ostateczności i woda będzie w porządku garść orzechów włoskich Opcjonalnie: szynka parmeńska kilka kawałków sera gorgonzola Wykonanie: Masło ziołowe: Rozpuszczam na wolnym ogniu kostkę masła, dodaję do niego suszony czosnek niedźwiedzi i czubrycę zieloną. Odstawiam aż stężeje i przechowuję w lodówce. Dla mnie(...)powstałym sosem przekładamy do brytfanki. Szparagi zielone: Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Dokładnie myjemy (szczególnie główki szparagów) pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Dwa szparagi zawijamy w plaster szynki parmeńskiej. Wersja opcjonalna. Można pominąć, albo zawijać każdy szparag w jeden plaster szynki. Łączymy całość: Na spód naczynia do zapiekania wykładamy fenkuł wraz z sosem. Na fenkuł delikatnie kładziemy cykorię
gutfutprzepis jest bardzo prosty, smaczny i szybki . Składniki: 2 średnie ziemniaki (, 450 gr) 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki 110 gr tarty ser mozzarella 8 plastrów - 225 gr szynki olej do smażenia (użyłam oliwy z oliwek) tutaj Sól szczypta gałki muszkatołowej do ciasta: 1 jajko 3/4 szklanki (110 g) z mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek(...)masa będzie gładka. .Teraz dodajemy resztę mleka i mieszamy . Ziemniaki przepuścić przez praskę ,gdy jeszcze gorące Pozostawić do ostudzenia kilka minut. Dodać ser i pokrojona drobno pietruszkę. Mieszać łyżką do połączenia składników Na każdy plasterek szynki, dodać około 2 łyżek farszu ,zawinąć w rulon. Rozgrzać olej do smażenia w dużej patelni na średnim ogniu. Delikatnie każdy rulonik zamaczać w cieście
w mojej kuchniskładnikami w mojej kuchni. Składniki: (na 12 szt) ok. 70 g komosy ryżowej 150 ml wody 2 jajka 2 białka 70 g startego sera 1 duży ogórek konserwowy 1 czerwona papryka dowolna szynka pokrojona w drobną kostkę ok.50 g tymianek do przybrania sól pieprz szczypta(...)kurkumy Wykonanie: 1. Komosę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego odparowania płynu (15-20 min) 2. Ogórek, paprykę oraz szynkę kroimy w bardzo drobną kostkę 3. Ser ścieramy na drobnych oczkach. 5. Po ugotowaniu komosy wszystkie składniki łączymy i mieszamy ze sobą doprawiając solą świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą kurkumy
vaniliowoczekoladowasystematycznie przybywać, znajdziecie również w dedykowanej na stronie zakładce: Menu na okazje wszelakie:) Menu na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi Propozycja I Francuskie paluchy z serem i oliwkami Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDzisiaj ugotowałam makaron z brokułami. Pełny gar pysznego makaronu, w kremowym sosie. Sos do makaronu przyrządziłam z ulubionymi serami. Oprócz brokułów dodałam również pieczarki i szynkę. Makaron doprawiłam oregano i rozmarynem. Gotowe! Praktycznie i szybko. Makaron z brokułami to pyszne danie na kolację. Resztki swobodnie można zapakować w lunchbox do pracy. Makaron z sosem i brokułami Składniki(...)pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku po ½ łyżeczce suszonego oregano i rozmarynu 1 łyżka świeżego oregano 250 g gotowanej szynki 1 łyżka oleju Sos do makaronu 250 ml śmietanki lub mleka 250 g mascarpone 250 g żółtego sera, dojrzałego sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy dijon Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Przełóż do garnka. Brokuły
codojedzeniaTakie bułki możemy z powodzeniem zabrać na majowy piknik, jako przekąskę. Zazwyczaj podaję je obficie polane keczupem. SKŁADNIKI: 4 bułki kajzerki, 200g pieczarek, 150g Szynki z Wędzarni Hańderek , 1 cebula, 1 pomidor, 60g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie, PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na oliwie podsmażam pieczarki razem(...)Szynkę kroję w paski. Pomidora kroję w półplasterki. Z bułeczek odkrawam wierzchołki. Usuwam wnętrze bułeczek robiąc wgłębienia. 3. Wgłębienia w bułeczkach wypełniam podsmażonymi pieczarkami, szynką i pomidorem. Oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ser żółty kroję w paski. Ser układam na wierzchu bułeczek. Bułeczki zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasikasza jaglana i lekka sałatka lub mizeria. Zapraszam :) Składniki: duży filet z indyka bez polędwiczki 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1/2 opakowania sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 1 opakowanie szynki parmeńskiej/serrano (suszona szynka krojona w cienkie plastry) Szpinak podsmażyć na oliwie, aż woda odparuje. Doprawić przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz solą. Pomidory wyciągnąć(...)pokruszyć. Filet rozłożyć na desce i przykryć woreczkiem foliowym. Roztłuc delikatnie tłuczkiem, uważając, aby nie podziurawić mięsa. Na połowie mięsa ułożyć szpinak, paski pomidorów i ser. Zawinąć roladę po dłuższym boku, obłożyć ciasno plastrami szynki i spiąć wykałaczkami. Dla pewności można owinąć mięso ciasno nitką. Odstawić mięso na 2 godziny. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem z pomidorów. Ułożyć mięso, podlać winem
Chocolate Muffin Blogsosem czosnkowym. Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju na nadzienie: 250 g szynki 1 duża cebula 200 d żółtego sera pieprz czarny na panierkę: 2 jajka mąka bułka tarta Składniki ciasta wymieszać na gładko i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie: cebulę posiekać i zeszklić(...)łyżce oleju. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą. Doprawić mocno pieprzem. Wystudzić i dodać ser starty na tarce, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym rozłożyć porcję nadzienia i złożyć w koperty. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia