bardzo dobry początek dnia. Przedstawiamy propozycje na śniadanie inne niż klasyczne czyli jajecznica zapiekana. Składniki: 7 jajek 5 łyżek mąki 2 łyżki mleka 15 dkg. sera sól pieprz 2 pomidory 10 plasterków szynki 5 łyżek posiekanego szczypiorku trochę masła do posmarowania formy Przygotowanie: Jajka umyć, rozbić i wymieszać dokładnie w oddzielnej miseczce. Przyprawić solą, pieprzem, dodać trochę mleka i starkowany(...)żółty ser a następnie wymieszać . Jeśli masa stanie się zbyt gęsta możemy dodać jeszcze trochę mleka. Pomidory dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki. Formę wysmarować masłem, wyłożyć dno cienkimi plastrami szynki na nią położyć pokrojone pomidory, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć wlać na nią masę
Smaczne PotrawySkładniki:300 gram mąki orkiszowej typ 20001/4 kostki drożdży3/4 szklanki mlekałyżka cukru trzcinowego nierafinowanegosól2 łyżki oliwy z oliwek1 pomidor2 ząbki czosnkuświeża bazylia1/2 cebuli15 czarnych oliwek2 kule sera mozzarella5-6 plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżka sambal oelekpieprzoreganoZ drożdży, cukru, mleka, mąki, łyżki oliwy z oliwek oraz szczypty soli zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy lnianą
Mango Papajateż polecam spróbować go w takiej wersji. Składniki: 4-5 łodyg selera naciowego 1 puszka kukurydzy konserwowej ananas z puszki (4-5 plastrów) 15-20 dag sera żółtego 15-20 dag wędliny np. szynka konserwowa 2 łyżki majonezu sól, pieprz Kukurydzę dobrze odcedzić z zalewy. Ser żółty, wędlinę i ananasa pokroić w kostkę. Selera naciowego pokroić w dość cienkie paseczki
talerz przyjemnościzapiekanka, lekka, dietetyczna i szybka:) Polecam. Przepis pochodzi z "Przyślij przepis!", a autorką jest A.Wojciechowska. Składniki: 400 g kalafiora; 400 g brokułów; 150 g szynki (lub innej wędliny); 2 średnie marchewki; 150 g żółtego sera; 2 jajka; sól, pieprz; Wykonanie: Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy(...)mieszamy z jajkami oraz solą i pieprzem (przyprawiamy dość pikantnie). Warzywa delikatnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy masą serowo-jajeczną i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 0 C, aż ser się zrumieni. Zapikanka lepiej smakuje, gdy warzywa są lekko półtwarde, bo wtedy zachowują swój smak. Amatorom bardziej pikantnych doznań smakowych Pani
In my kitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pizzerinki w formie zakręconych ślimaczków. Możemy do nich użyć dowolnego nadzienia. U mnie z szynką, salami, pieczarkami oraz żółtym serem. Są pyszne i rozchodzą się w tempie ekspresowym, więc warto przygotować podwójną porcję Świetna przekąska na imprezę lub wieczorną kolacje. Pizzerinki podałam z domowym ketchupem
Marta GotujePOZNANIU SALON TATUAŻU GDZIE TERMINY I CENA MNIE NIE ZABIJE? Składniki (porcja): opakowanie makaronu shirataki typu spaghetti jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego około 80g szynki drobiowej ząbek czosnku 3 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki około 2-3 łyżek posiekanej pietruszki sól morska oraz świeżo mielony pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Szynkę podsmażamy(...)szynki dodajemy na patelnię makaron, smażymy co jakiś czas mieszając przez około 5 minut ściągamy patelnię na chwilę z ognia i cały czas mieszając dodajemy pomału miks jogurtowy wstawiamy patelnię z powrotem na mały ogień i cały czas mieszając (żeby sos się nie zważył) smażymy makaron, aż sos zgęstnieje na sam koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser oraz pietruszkę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczka oliwy z oliwek ( 5 g.) kilkanaście małych pieczarek ( 120g.) 2 dymki (40g) 0.5 szkl.wywaru warzywnego (100ml.) 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( 20g). sól,pieprz, 1 plasterek szynki wieprzowej ( 50 g.) 1 łyżka startego sera żółtego light(30g) Szczypta oregano ************************************************* Pieczarki płuczemy,obieramy,kroimy lub ścieramy na tarce,smażymy na oliwie wraz z posiekaną dymką,dodać szynkę pokrojoną w paski
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżka smalcu 1 jajko szczypta proszku do pieczenia pół łyżeczki soli nadzienie 2 grube na 1 cm plastry szynki włoskiej Hańderek 1 bakłażan 300 ml śmietany 18% 2 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki olej do smażenia 1 łyżka sera parmezan lub mozzarella Ciasto zagniatamy (powinno być dość twarde, wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki(...)Szynkę kroimy w kosteczkę. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st, podpiekamy spód tarty przez ok 15 min. Na podpieczonym spodzie układamy bakłażan, następnie posypujemy szynką i polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami, posypujemy serem i pieczemy ok 25 min w temp 180 st Tartę podajemy z sałatką lub salsą. Szynka Włoska Hańderek do tarty jest doskonałym dodatkiem. Polecam wędliny
Gotowanie jest łatwepoczątku. Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła lub margaryny 250 ml mleka 30 g wędzonej szynki 2 cebule 300 g szpinaku (najlepiej świeżego) 3 jajka 150 g potartego sera 2 łyżki skrobi (może być mączka ziemniaczana) gałka muszkatołowa olej do smażenia sól i pieprz Szynkę można śmiało zastąpić wędzonym boczkiem. Przygotowanie: Mąkę, proszek(...)przygotowany przed chwilą farsz. Pozostałe mleko (125 ml), jajka i skrobię razem dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Należy uważać z solą, ponieważ szynka często jest bardzo słona. Uzyskaną masę wylewamy równomiernie na tartę. Posypujemy serem i pieczemy w temperaturze 200’C (termoobieg 180’C) Przez około 30 minut. ..Smacznego
KasiaiKrzysiu.plbędzie pulchniejsze w wypieku. Po tym czasie odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pizza hawajska 3 plastry szynki pół puszki ananasa sos pomidorowy ( 3-4 łyżki ) ser żółty tarty- 150 g przyprawy: oregano, bazylia , tymianek Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną cześc ciasta rozciągamy na blaszce kwadratowej, rozprowadzamy sos pomidorowy po cieście. Rozkładamy(...)składniki tj . szynkę pokrojoną na małe kawałki, ananasa pokrojonego w małe kostki. Na wierzch sypiemy ser żółty i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp. 150 C w termoobiegu.Pizza "Warzywko " brokuły( użyłam mrożonych - podgotowałam je ok.3 minut we wrzątku fasolka zielona( tak samo jak brokuły) kukurydza z puszki sos pomidorowy ( 3-4 łyżki ) ser żóły starty -150 g przyprawy
Słodkości i nie tylkowędliny 2 plasterki sera żółtego sól pieprz Wykonanie: Ser biały rozgnieść widelcem, dodać jogurt, szczypiorek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstały farsz zawinąć w szynkę, którą owinąć cienkim paseczkiem żółtego sera, pod który wsuwamy cienki plasterek ogórka. Powstałe "mini naleśniczki" układamy na talerzu, całość obsypujemy roszponką. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujekukurydzy – mała lub pół zwykłejPrzyprawa do pizzy – ja miałam prymat (może tez być mieszanka przypraw: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek) Mozzarella – 1 mała kulka, ewentualnie starty ser żółtyKetchup pikantny – ja użyłam pudliszki5 plasterków szynki np. polędwica sopocka Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie rozłożyć, ponacinać po bokach paski długości około(...)pasie, czyli na środku smarujemy ciasto ketchupem. Posypujemy je przyprawa do pizzy. 3. Na cieście wykładamy kukurydze, na to szynkę, a na końcu kładziemy pokrojoną mozzarelle, ewentualnie posypujemy serem żółtym. 4. Paski na przemian sklejamy ze sobą, tworząc taką plecionkę, coś a’la warkocz
Fabryka pomysłówłyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 szklanka wody Dodatkowo: Keczup do smarowania 150 g pieczarek 100 g szynki wiśniowej 150 g żółtego sera Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki możemy posiekać lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól
VioletoweKucharzeniewspaniałe uczucie cieszyć się tym widokiem. SKŁADNIKI: 5-6 ubitych kotletów drobiowych(można użyć wieprzowych) 20 dag. parzonej wędzonej szynki lub boczku 1-2 cebule pokrojone w piórka 10cm. białej części pora pokrojonego w krążki 10 dag. sera tartego na grubych oczkach lub krojonego w kostkę 2-3 rozkłóconego jajka bułka tarta mąka masło klarowane przyprawa do wieprzowiny przyprawa włoska(...)smażymy na maśle klarowanym, dodajemy cebulę i por, posypujemy przyprawą włoską, kotlety kładziemy na wysmarowanej masłem folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym. na upieczone kotlety kładziemy usmażoną szynkę z warzywami, polewamy rozkłóconym jajkiem, posypujemy serem żółtym, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni, pieczemy do rozpuszczenia sera
Kuchnia Beaty