szynka z serem - 2864 przepisów (strona:93/191)

Jajecznica zapiekana 126

bardzo dobry początek dnia. Przedstawiamy propozycje na śniadanie inne niż klasyczne czyli jajecznica zapiekana. Składniki: 7 jajek 5 łyżek mąki 2 łyżki mleka 15 dkg. sera sól pieprz 2 pomidory 10 plasterków szynki 5 łyżek posiekanego szczypiorku trochę masła do posmarowania formy Przygotowanie: Jajka umyć, rozbić i wymieszać dokładnie w oddzielnej miseczce. Przyprawić solą, pieprzem, dodać trochę mleka i starkowany(...)żółty ser a następnie wymieszać . Jeśli masa stanie się zbyt gęsta możemy dodać jeszcze trochę mleka. Pomidory dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki. Formę wysmarować masłem, wyłożyć dno cienkimi plastrami szynki na nią położyć pokrojone pomidory, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć wlać na nią masę

Smaczne Potrawy
Orkiszowa pizza z szynką parmeńską, oliwkami i podwójną mozzarellą 105

Składniki:300 gram mąki orkiszowej typ 20001/4 kostki drożdży3/4 szklanki mlekałyżka cukru trzcinowego nierafinowanegosól2 łyżki oliwy z oliwek1 pomidor2 ząbki czosnkuświeża bazylia1/2 cebuli15 czarnych oliwek2 kule sera mozzarella5-6 plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżka sambal oelekpieprzoreganoZ drożdży, cukru, mleka, mąki, łyżki oliwy z oliwek oraz szczypty soli zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy lnianą

Mango Papaja
Sałatka z selerem naciowym 157

też polecam spróbować go w takiej wersji. Składniki: 4-5 łodyg selera naciowego 1 puszka kukurydzy konserwowej ananas z puszki (4-5 plastrów) 15-20 dag sera żółtego 15-20 dag wędliny np. szynka konserwowa 2 łyżki majonezu sól, pieprz Kukurydzę dobrze odcedzić z zalewy. Ser żółty, wędlinę i ananasa pokroić w kostkę. Selera naciowego pokroić w dość cienkie paseczki

talerz przyjemności
Kalafior i brokuły zapiekane z szynką 242

zapiekanka, lekka, dietetyczna i szybka:) Polecam. Przepis pochodzi z "Przyślij przepis!", a autorką jest A.Wojciechowska. Składniki: 400 g kalafiora; 400 g brokułów; 150 g szynki (lub innej wędliny); 2 średnie marchewki; 150 g żółtego sera; 2 jajka; sól, pieprz; Wykonanie: Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy(...)mieszamy z jajkami oraz solą i pieprzem (przyprawiamy dość pikantnie). Warzywa delikatnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy masą serowo-jajeczną i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 0 C, aż ser się zrumieni. Zapikanka lepiej smakuje, gdy warzywa są lekko półtwarde, bo wtedy zachowują swój smak. Amatorom bardziej pikantnych doznań smakowych Pani

In my kitchen
Zakręcone pizzerinki 229

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pizzerinki w formie zakręconych ślimaczków. Możemy do nich użyć dowolnego nadzienia. U mnie z szynką, salami, pieczarkami oraz żółtym serem. Są pyszne i rozchodzą się w tempie ekspresowym, więc warto przygotować podwójną porcję Świetna przekąska na imprezę lub wieczorną kolacje. Pizzerinki podałam z domowym ketchupem

Marta Gotuje
Dietetyczne carbonara z makaronem Shirataki 178

POZNANIU SALON TATUAŻU GDZIE TERMINY I CENA MNIE NIE ZABIJE? Składniki (porcja): opakowanie makaronu shirataki typu spaghetti jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego około 80g szynki drobiowej ząbek czosnku 3 plastry   sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki około 2-3 łyżek posiekanej pietruszki sól morska oraz świeżo mielony pieprz wg. smaku  Sposób przygotowania: Szynkę podsmażamy(...)szynki dodajemy na patelnię makaron, smażymy co jakiś czas mieszając przez około 5 minut ściągamy patelnię na chwilę z ognia i cały czas mieszając dodajemy pomału miks jogurtowy wstawiamy patelnię z powrotem na mały ogień i cały czas mieszając (żeby sos się nie zważył) smażymy makaron, aż sos zgęstnieje na sam koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser oraz pietruszkę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
MAKARON Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI NA GORĄCO 205

łyżeczka oliwy z oliwek ( 5 g.) kilkanaście małych pieczarek ( 120g.) 2 dymki (40g) 0.5 szkl.wywaru warzywnego (100ml.) 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( 20g). sól,pieprz, 1 plasterek szynki wieprzowej ( 50 g.) 1 łyżka startego sera żółtego light(30g) Szczypta oregano  ************************************************* Pieczarki płuczemy,obieramy,kroimy lub ścieramy na tarce,smażymy na oliwie wraz z posiekaną dymką,dodać szynkę pokrojoną w paski

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta z szynką włoską i bakłażanem na grahamkowym cieście 124

łyżka smalcu 1 jajko szczypta proszku do pieczenia pół łyżeczki soli nadzienie 2 grube na 1 cm plastry szynki włoskiej Hańderek 1 bakłażan 300 ml śmietany 18% 2 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki olej do smażenia 1 łyżka sera parmezan lub mozzarella Ciasto zagniatamy (powinno być dość twarde, wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki(...)Szynkę kroimy w kosteczkę. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st, podpiekamy spód tarty przez ok 15 min. Na podpieczonym spodzie układamy bakłażan, następnie posypujemy szynką i polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami, posypujemy serem i pieczemy ok 25 min w temp 180 st Tartę podajemy z sałatką lub salsą. Szynka Włoska Hańderek do tarty jest doskonałym dodatkiem. Polecam wędliny

Gotowanie jest łatwe
Szybka tarta ze szpinakiem i wędzoną szynką 246

początku. Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła lub margaryny 250 ml mleka 30 g wędzonej szynki 2 cebule 300 g szpinaku (najlepiej świeżego) 3 jajka 150 g potartego sera 2 łyżki skrobi (może być mączka ziemniaczana) gałka muszkatołowa olej do smażenia sól i pieprz Szynkę można śmiało zastąpić wędzonym boczkiem. Przygotowanie: Mąkę, proszek(...)przygotowany przed chwilą farsz. Pozostałe mleko (125 ml), jajka i skrobię razem dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Należy uważać z solą, ponieważ szynka często jest bardzo słona. Uzyskaną masę wylewamy równomiernie na tartę. Posypujemy serem i pieczemy w temperaturze 200’C (termoobieg 180’C) Przez około 30 minut. ..Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Pizza "Warzywko " i "Hawajska" 155

będzie pulchniejsze w wypieku. Po tym czasie odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.  Pizza hawajska 3 plastry szynki pół puszki ananasa sos  pomidorowy ( 3-4 łyżki ) ser żółty tarty- 150 g przyprawy: oregano, bazylia , tymianek Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną cześc ciasta rozciągamy na blaszce kwadratowej, rozprowadzamy sos pomidorowy po cieście. Rozkładamy(...)składniki tj . szynkę pokrojoną na małe kawałki, ananasa pokrojonego w małe kostki. Na wierzch sypiemy ser żółty i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp. 150 C w termoobiegu.Pizza "Warzywko " brokuły( użyłam mrożonych - podgotowałam je ok.3 minut we wrzątku fasolka zielona( tak samo jak brokuły) kukurydza z puszki sos pomidorowy ( 3-4 łyżki ) ser żóły starty -150 g przyprawy

Słodkości i nie tylko
Ruloniki z twarogiem 121

wędliny 2 plasterki sera żółtego sól pieprz Wykonanie: Ser biały rozgnieść widelcem, dodać jogurt, szczypiorek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstały farsz zawinąć w szynkę, którą owinąć cienkim paseczkiem żółtego sera, pod który wsuwamy cienki plasterek ogórka. Powstałe "mini naleśniczki" układamy na talerzu, całość obsypujemy roszponką. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Francuska plecionka 165

kukurydzy – mała lub pół zwykłejPrzyprawa do pizzy – ja miałam prymat (może tez być mieszanka przypraw: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek) Mozzarella – 1 mała kulka, ewentualnie starty ser żółtyKetchup pikantny – ja użyłam pudliszki5 plasterków szynki np. polędwica sopocka Przygotowanie: 1.       Ciasto francuskie rozłożyć, ponacinać po bokach paski długości około(...)pasie, czyli na środku smarujemy ciasto ketchupem. Posypujemy je przyprawa do pizzy. 3.       Na cieście wykładamy kukurydze, na to szynkę, a na końcu kładziemy pokrojoną mozzarelle, ewentualnie posypujemy serem żółtym. 4.       Paski na przemian sklejamy ze sobą, tworząc taką plecionkę, coś a’la warkocz

Fabryka pomysłów
Pizza do odrywania 272

łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 szklanka wody Dodatkowo:  Keczup do smarowania 150 g pieczarek 100 g szynki wiśniowej 150 g żółtego sera Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki możemy posiekać lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól

VioletoweKucharzenie
Schabowe na bogato. 144

wspaniałe uczucie cieszyć się tym widokiem. SKŁADNIKI: 5-6 ubitych kotletów drobiowych(można użyć wieprzowych) 20 dag. parzonej wędzonej szynki lub boczku 1-2 cebule pokrojone w piórka 10cm. białej części pora pokrojonego w krążki 10 dag. sera tartego na grubych oczkach lub krojonego w kostkę 2-3 rozkłóconego jajka bułka tarta mąka masło klarowane przyprawa do wieprzowiny przyprawa włoska(...)smażymy na maśle klarowanym, dodajemy cebulę i por, posypujemy przyprawą włoską, kotlety kładziemy na wysmarowanej masłem folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym. na upieczone kotlety kładziemy usmażoną szynkę z warzywami, polewamy rozkłóconym jajkiem, posypujemy serem żółtym, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni, pieczemy do rozpuszczenia sera

Kuchnia Beaty