szynka z serem - 2864 przepisów (strona:106/191)

kotlety mielone z szynki z serem lazur... 172

sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, ser 1 opakowanie/lazur, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba szynkę świeżą zmielić do miski na sitku do mielonego mięsa, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, jajko, papryki, kucharka, tartą bułkę, bułkę odciśniętą z mleka

W Mojej Kuchni Lubię
Frittata zapiekana 111

jajek, 1 ząbek czosnku, cebula, 150 – 200 g szynki gotowanej, łyżka tymianku świeżego, 1/2 łyżeczki płatków chilli, sól, oliwa, 15 pomidorków koktajlowych w oliwie , 60 g sera cheddar, Do miski wrzucić tymianek, wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę soli, chilli i dokładnie rozbełtać. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie ( używam oliwę z pomidorków) około 5 minut. Dodać rozgnieciony ząbek(...)naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Posypać startym serem ( ja użyłam cheddara z szałwią). Gdy nie mamy pomidorków koktajlowych w oliwie można użyć świeże pomidorki. Należy je wtedy dodać do cebuli razem z szynką.   zastawa

królestwo garów
Szynka z paprykami w serowym sosie 123

Rozpływające się w ustach mięso z wyraźnym posmakiem przyprawy do gyrosa. Do tego ostre papryki i kremowy delikatny sos. Danie podane z ryżem smakuje wyśmienicie! 500 g szynki wieprzowej 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 0,5 łyżeczki przyprawy do kebabu 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 czerwona papryka 1 zielona(...)Ryż Masło do naczynia Koperek do posypania Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej (z czubkiem) 2 szklanki zimnego mleka 50 g twardego żółtego sera 2 łyżki soku z cytryny Sól Pieprz Szynkę kroimy na mniejsze kawałki (małe bitki). Wszystkie przyprawiamy przyprawą do gyrosa, kebabu, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką. Mięso mieszamy z sosem sojowym. Wszystkie kawałki obsmażamy

VioletoweKucharzenie
Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 226

pochmurne, szare i deszczowe dni! Pozytywny zastrzyk energii, polecam! :) Składniki: Sałatka: pół opakowania mieszanki sałat z rukolą (całe opakowanie ma 150g) słoiczek suszonych pomidorów ser camembert 3/4 opakowania tortellini trzykolorowego z szynką ( do kupienia w Biedronce) bazylia ( nieduża garść świeżej lub płaska łyżka suszonej) kilka łyżek ziaren słonecznika Sos*: 6 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego ząbek czosnku(...)ziarna słonecznika. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki i mieszamy. Na wierzchu układamy ser camemebert pokrojony na mniejsze kawałki. GOTOWE! :) Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami 342

mięsem mielonym i warzywami         Składniki: 300 g makaronu rurki olej lub oliwa 1 ząbek czosnku ½ cebuli 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki 300 ml przecieru pomidorowego 250 g startego sera mozzarella 6 plastrów salami 8 pieczarek garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki

Mania Gotowania
Faszerowane kajzerki 123

Składniki: (na 2 porcje) 2 kajzerki 4 pomidory koktajlowe 3 pieczarki 2 plasterki szynki 4-5 plasterków cukini świeża natka pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 20 g żółtego sera odrobina masła 50 ml śmietany 36% Przygotowane: 1. Od kajzerek odciąć fragment na długość kilku centymetrów tak by powstał w nich otwór. 2. Wydrążyć miąższ z bułki by zrobić kieszeń(...)Usmażyć pieczarki i cukinie na odrobinie masła, pod koniec dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. 2. Następnie dodać pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy. 3. Zdjąć z ognia warzywa i dodać śmietanę, 4. Całość posypać tartym serem i natką pietruszki. Wszystko razem wymieszać. 5.Gotowy farsz nakładać do kieszonek kajzerkowych. Smacznego

KreatywnePiny
Najlepsza Domowa Pizza 406

drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)ok. 100 ml sosu pomidorowegooregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: dowolne składniki na pizze (np. pieczarki, szynka, boczek, salami, oliwki itp.) Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody(...)pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie wykładamy ulubione składniki i posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą (jeżeli chcemy, aby składniki były lepiej widoczne na pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego składniki). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni

Słodka Strona
Pizza ze szparagami 188

cukru 2 łyżki oliwy sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka pomidorów przecier pomidorowy sól, pieprz, papryka ostra dodatki: boczek w plastrach szynka białe szparagi zielone oliwki cukinia żółty ser oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże(...)oraz łyżki cukru. Kroimy na pół. Cukinie kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy z obu stron plastry cukinii doprawiając je solą, pieprzem czarnym oraz tymiankiem. Szynkę i boczek kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Ciasto rozwałkować, ponakłuwać gęsto widelcem. Posmarować cienko sosem i ułożyć dodatki. Piec około 12-15 minut w 230 stopniach

Pyry na Gaz
Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami 364

piersi indyka (na ok. 8 porcji) : 1 pierś z indyka o wadze ok. 1 kg 2 ząbki czosnku 100 g świeżych liści szpinaku baby 150 g szynki dojrzewającej (parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) 250 g sera ricotta 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju (zalewy nie wylewamy) pieprz cytrynowy (mieszanka przypraw) szczypta gałki muszkatołowej sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)pieprzem cytrynowym. Na połowie piersi rozkładamy przestudzony szpinak. Wykładamy na to serek ricotta. Posypujemy ricottę pieprzem cytrynowym i wykładamy suszone pomidory. Pomagając sobie folią zwijamy roladę. Obok układamy plastry szynki dojrzewającej (tak jak na zdjęciu niżej) i toczymy roladę (pomagając sobie folią) w drugą stronę tak, aby szynka otuliła całą roladę. Roladę przekładamy na blachę do pieczenia. Jeśli pieczemy ziemniaki

Poezja smaku
ZAPIEKANKA GYROS 140

dzieci wręcz nie mogą się doczekać kiedy ją zjedzą. Smaczna, szybka w przygotowaniu, z mięsem lub szynką. Dzisiaj dodałam polędwicę zamiast mięsa kurczaka, akurat został mi spory kawałek, oraz tradycyjnie kukurydzę, paprykę i świeży ogórek. Zapieczona z sosem beszamelowym i serem. Polecam(...)praskę oraz część startego sera. Mieszamy aż ser się rozpuści.                                                                PRZYGOTOWANIE :  Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. odcedzamy.  Szynkę lub mięso kroimy w małą kostkę, podpiekamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Spaghetti bolognese 199

pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron ze swoimi racjami wojskowymi. Carbonarę sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese) To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się(...)czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku parmezan 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 mała marchewka 40 g świeżo tartego sera typu parmezan lub peccorino Przygotowanie: Mięso ponownie mielimy, na patelni podsmażamy szynkę, cebulę. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy mięso. w trakcie podsmażania dodajemy czosnek, następnie marchewkę i pozostawiamy aby wszystkie smaki się połączyły

Luźna Kuchnia
Spaghetti ze szparagów 172

mini danie, które bardzo przypadło mi do gustu , proste i w miarę szybkie w przygotowaniu :) składniki pęczek zielonych szparagów 5 plastrów szynki prowansalskiej 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek  łyżeczka masła ser cheddar kilka listków bazylii sól, pieprz Szparagi myjemy i obieramy , odłamujemy zdrewniałe końce i odcinamy główki.  Następnie za pomocą obieraczki julienne szparagi dzielimy(...)paseczki.  Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę.  Gdy szynka się przyrumieni, dodajemy masło i wrzucamy szparagi wraz z główkami,  dusimy ok 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerz , na wierzch ścieramy odrobinę sera i ozdabiamy bazylią. Smacznego ! K:* Przepis znalazłam na kwestia smaku tam zaprezentowany jest z pesto bazyliowym

Cukier&Puder
Piersi kurze nadziewane w sosie pomidorowym 188

oliwek i szybko obsmażyć plasterki bakłażana, posypać bakłażana mieszanką ziół suszonych. Na przygotowanej piersi kurczaka rozłożyć plasterki bakłażana i sera mozzarella lub inny. Można ser ominąć. Złożyć pierś kurczaka i obwinąć plasterkiem szynki parmeńskiej. Za pomocą wykałaczek zabezpieczyć, żeby się nie otworzyły a farsz nie uciekł Na tej samej patelni na której smażyły się bakłażany dodać następną łyżkę oliwy

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti a’la carbonara 181

Prawdziwa włoska Carbonara nie zawiera śmietanki oraz posiada starty parmezan.  Ja natomiast swoją przygotowuję bardziej pod studencką kieszeń, tzn. zawiera zwykły ser żółty. Boczek  z kolei możecie zastąpić szynką (ja nie przepadam za nim, więc inne wędliny często wchodzą w grę). Taka też smakuje wszystkim domownikom i na stałe weszła do naszego menu. Nie wiem, co jest(...)makaronu spaghetti 15 dag chudego wędzonego boczku 1 jajko 3 żółtka 200ml śmietanki 30% Sól Pieprz Szczypta rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki startego sera żółtego + 4 łyżki do posypania (starłam kawałek ok 10-12 dag) Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente wg instrukcji na opakowaniu. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, czosnek

Fabryka pomysłów