kroimy na mniejsze kawałki. Prosciutto crudo kroimy w kostkę. Szpinak myjemy, płuczemy i dobrze osuszamy. Na rozgrzanej patelni na małym ogniu rozpuszczamy ser gorgonzola z dodatkiem mleka. Dodajemy pokrojoną szynkę i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy ok. 2-3 minut, często mieszając. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem. Wszystko
La grande e la piccola cuocaszklanki ugotowanego makaronu kokardki około 7 czarnych oliwek 1 mala cebulka czerwona 1 papryka konserwowa firmy Orzech 3 jajka ugotowane na dwardo 4 plasterki szynki pokrojone w kostkę lub paseczki 1 ser camembert 1 słoik mieszanki warzywnej firmy Orzech ( marchewka, kukurydza, groszek) do smaku sól morska Cenos pieprz do smaku 1 łyżeczka musztardy 2/3 łyżki majonezu
Sama słodycz i szczypta chiliKlasyka na polskim stole w każde Święta i spotkania rodzinne - warzywna sałatka z majonezem. Znam różne wersje - z szynką i jabłkiem czy z dodatkiem żółtego sera - jednak na Święta zawsze robię wersję klasyczną. Składniki: 4 marchewki 1 duży seler 4 pietruszki 6 jajek 6 dużych ziemniaków 8 ogórków kiszonych puszka groszku puszka kukurydzy musztarda sarepska majonez sól pieprz Sałatkę
Gotowanie i blogowaniejaki rodzaj pieczywa wybierzecie. Ilość poszczególnych składników - to również Wasz indywidualny wybór. (2 kanapki) 2 bułki lub 4 kromki chleba 4 plastry wędzonego boczku (może być szynka) 1 jajko (*) 2 pieczarki 40g żółtego sera Dodatkowo: ulubiony sos (ja użyłam tatarskiego od Develey ) W kromkach chleba/bułek zrobić wgłębienia (**) (tak jak na poniższych zdjęciach). Na dwóch kromkach kolejno ułożyć
Di gotujeSkładniki: 300 g makaron świderki 1 czerwona papryka 100 g fasolki szparagowej mrożonka bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchewka) 250 g wędliny (szynka,kiełbasa) 1 cebula 250 g żółtego sera 1 szklanka śmietany 18% 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Paprykę, wędliny i cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę gotujemy w wodzie, odcedzamy
magiczna kuchnia Kasilodówce;) ) ja dałam: 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 4 małe serdelki drobiowe (drobinki) pokrojone w kostkę i podsmażone na teflonowej patelnie trochę startego sera żółtego chudego świetnie pasowałaby zamiast serdelków szynka drobiowa, oraz pieczarki Sposób przygotowania: Składniki na bułkę mieszamy razem i odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie przygotowujemy resztę produktów tzw. wkładkę ;) pokrojone składniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwarzyw nie tylko jako dodatek do obiadu. Szparagi na śniadanie? Dlaczego nie? To danie pokochałam od pierwszego kęsa. Zapieczone w piekarniku jajka z dodatkiem zielonych szparagów, sera feta i kurek w koszyczku z szynki szwarcwaldzkiej - czyli połączenie tego co na śniadanie lubimy najbardziej
Milion Smakówdrożdży 125 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko farsz: ananas z puszki pokrojony w kostkę (opcjonalnie świeży) szynka pokrojona w plastry 150 g startego sera żółtego parmezan do posypania po delikatnym ostudzeniu opcjonalnie zioła i przyprawy do smaku sos: przecier pomidorowy bądź ketchup łagodny Przygotowanie: Do letniego mleka dodajemy drożdże i cukier
KreatywnePinyszybko, a efekt jest naprawdę wspaniały. Chleb jest mięciutki, cudownie pachnie miodem. Dość słodki - do dżemu w sam raz. Ale mi na przykład z żółtym serem też bardzo smakował. A nawet z szynką nie jest zły. Jeśli więc nie macie nic przeciwko słodkawemu pieczywu - spróbujcie upiec sobie właśnie ten chleb na sobotnie śniadanie. Albo niedzielne - wedle odgórnych zaleceń.Chleb
Pożeraczka, czyli raz adobrzepesto. Prosty pomysł, wykonanie też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na chlebek jest cieniutko pokrojona szynka wędzona, równie bardzo smakuje z wędzonym serem, niezależnie czy jest to ser biały czy żółty.Niestety więcej możliwości nie udało się wypróbować, bo chlebek zniknął, a współkonsumentka stwierdziła, iz chlebek smakuje Włochami... Tego
Grahamka, weka i kajzerkapodzielić na dwie części.[ja po lekkim podsmażeniu przewróciłam na drugą stronę].Posmarować ciasto po wierzchu keczupem i majonezem, położyć plasterki szynki, pomidorów i inne dodatki wedle uznania. Posypać serem.Przykryć patelnię i smażyć przez kilka minut, aż ser się roztopi. Jeśli ciasto nie jest jeszcze gotowe a ser już się porządnie stopił, można zwiększyć ogień na kilka sekund
Moje domowe kucharzeniemacie pomysłu na szybką kolację? A może nie wiecie co zrobić z czerstwymi bułkami? Wystarczy zajrzeć do lodówki, znaleźć tam jakąś wędlinę, szynkę albo a najlepiej salami, dodać starty ser, trochę śmietany, majonezu i mamy pyszne, chrupiące, zapiekane bułeczki idealne an kolację dla całej rodziny. Dodam, ze podałam takie bułeczki na kolacje dziewczynkom w urodziny córki i okazało się
Bernika - moj kulinarny pamietnikkieliszek". Roladki z szynki konserwowej trzeba przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ składniki muszą się przegryźć - warunek konieczny, żeby faktycznie dobrze smakowały. ROLADKI Z SZYNKI KONSERWOWEJ 20 plastrów szynki konserwowej ok. 30 dkg tartego żółtego sera majonez czosnek Żółty ser trzeba zetrzeć na tarce jarzynowej (ale lepiej jak jest drobniejsza niż moja), chyba, że gotowy tarty kupicie. Do sera trzeba przecisnąć czosnek
Co w głowie piszczyMoże nie jest to przykład najchudszego śniadania, jednak na pewno sycące i zapewniające ładunek energii przez cały dzień. Na jedną patelenkę wrzucamy: plaster szynki, jajko, kilka plasterków pomidora, parówkę faszerowaną serem żółtym - tyle. Całość powinna być gotowa równocześnie, dodatkowo troszkę białka czyli twarożku i bułeczka z płatkami owsianymi.Całość możemy obsypać koperkiem. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiłyżka soli 1/2 łyżeczki cukru Sos: 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku drobno posiekane 1/2 cebuli 1/2 posiekanego rozmarynu Dodatki: szynka prosciutto crudo salami Strolghino jalapeno mozzarella ser lazur kapary oliwki zielone oregano suszone rukola świeża anchois WYKONANIE: Ciasto: Przesiewamy mąkę do miski. Do oddzielnej miski wlewamy ciepłą wodę. Kruszymy drożdże i dodajemy
OstryKęsjajka 1 łyżka cebulowej zupy francuskiej w proszku szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g pieczarek 2 łyżki masła 200 g szynki gotowanej pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 300 g sera chudego białego sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zmiksować mikserem,odstawić ciasto(...)Pieczarki umyć pokroić drobno w kosteczkę . Masło roztopić na patelni włożyć pokrojone pieczarki i dusić 7-8 minut. Szynkę kroimy w kostkę ,czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę ,natkę pietruszki drobno posiekać . Do miski przełożyć ser rozgnieść widelcem wlać śmietanę , dodać uduszone i przestudzone pieczarki oraz resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem wg uznania Przełożenie
Wanilia i KardamonPolecamy klasyczne tosty, które potrafi przygotować każdy:) 25 min 4 tosty składniki: 8 kromek chleba tostowego masło 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 4 kawałki szynki (nam najbardziej smakuje konserwowa) 8 kawałków żółtego sera sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie ketchup majonez wykonanie: Pieczarki kroimy w paski, a cebulkę w piórka. Dusimy razem na łyżce masła lub oliwy przez
Ania i Marcin gotująbardzo smaczne, z chrupiącą skórką i z mięciutkim środkiem... Składniki: 500 g ziemniaków 120 g szynki drobno pokrojonej 100 g bułki tartej 130 ml gęstej śmietany (18%) 1 jajko gałązki natki pietruszki 2 łyżki startego na tarce sera żółtego odrobina startej gałki muszkatołowej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie(...)miski wsypałam ok. 70 g bułki tartej (resztę zostawiłam), wbiłam jajko i wlałam śmietanę. Dodałam ser, oprószyłam świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na wierzch wsypałam posiekaną natkę pietruszki Wymieszałam, dodałam szynkę i ziemniaki. Doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam. Uformowałam dłońmi okrągłe racuszki. Obtoczyłam w bułce
Kuchnia u Krysiwody 2 łyżki oliwy 3-4 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu ) 20o g sera (najlepiej mozzarelli) 1/2 puszki ananasów 100 g szynki konserwowej opcjonalnie kukurydza konserwowa Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę. Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita(...)placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy. Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a następnie resztą pokrojonych składników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni (według Tomka 220, ja piekłam swoją w 180 i też się dobrze upiekła, wszystko zależy piekarnika
Bon appetit mon amieomlet na śniadanie ;) Składniki: 2 jajka szczypta sol, pieprzu, słodkiej/ostrej papryki 2 łyżki serka wiejskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego kilka plastrów papryki opcjonalnie szynka z indyka/kurczaka (jak ktoś ma;) ) Sposób przygotowania: Do jajek dodajemy ser, przyprawy, koncentrat wszystko miksujemy omlet wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnie, a na wierzch wykładamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz szynkę smażymy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSmak delikatny, lekko "morski" w tle. Czarny makaron w sosie śmietanowym Składniki: opakowanie czarnego makaronu 200 ml śmietanki 30% szynka a'la parmeńska (kilka plasterków) 1/2 puszki kukurydzy 2 garści rukoli parmezan (do posypania) gałka muszkatołowa sól, pierz opcjonalnie ser brie do sosu Czarny makaron w sosie śmietanowym(...)Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy kukurydzę, porwaną na kawałki szynkę i rukolę. Podgrzewamy chwilkę i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy wrzucić pokrojony w kosteczkę ser brie. Gdy makaron jest ugotowany wrzucamy go do sosu na patelnię lub podajemy na talerzach nakładając sos na środek
Pyza i Surówkaudało mi się wybrać składniki, z której powstał prezentowany przepis. Składniki na 6 porcji: 750 g makaronu świderki 100 g szynki lub kiełbasy żywieckiej 450 g warzyw: marchewka, brokuł, papryka, kukurydza itp. 1 śmietana 18% 200g 15 dag sera żółtego Gałka muszkatołowa Rozmaryn Słodka papryka 1 jajko Sól, pieprz olej Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Warzywa(...)szynkę podsmażyć na oleju z solą i pieprzem (dałam też do nich saszetkę z biedronkowych warzyw po włosku- opcjonalnie). Sos: wymieszać ze sobą śmietanę, jajko i połowę startego sera żółtego. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i papryką słodką. Ugotowany makaron wymieszać z sosem i warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem wierzch i zapiekać
Fabryka pomysłówpracy-pyszne również jako zakąska na imprezy-musicie spróbować koniecznie.... Składniki: 310g mąki 160 g masła lub margaryny 5 jajek sól,pieprz, 150 g sera żółtego 25 dag boczku wędzonego 20 dag szynki konserwowej 25-30 dag pieczarek 1 por(biała część) ok 3-4 łyżek oleju 200g śmietany 30 % Przygotowanie: z mąki ,masła,2 jajek,sporej szczypty soli(...)jeszcze chwilę przesmażamy ,odkładamy do miski,następnie kroimy w kosteczkę boczek i przesmażamy i dajemy do pieczarek,szyneczkę kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek i boczku,ser tarkujemy na tarce,ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty,nakłuwamy widelcem,na to dajemy nasz farsz,zalewamy zmiksowanymi 3-rzema jajkami ze śmietaną i solą i pieprzem,posypujemy
Swojskie jedzonkocztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki) płatki chili (jeśli lubimy) 1 mały(...)dwie części. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu
Poezja smakurazie to danie będzie w centrum mojego świątecznego stołu. A Wy jakie macie pomysły??? SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe (0,5kg. każda) 10 dag. sera pleśniowego u mnie Gorgonzola 1 średnia cebula boczek surowy i szynka szwardzwaldzka w plastrach pieprz zielony w zalewie 1 śmietana słodka 30% 2-3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy do marynaty: sól, pieprz, chili(...)polędwiczki tniemy na szerokość boczku lub szynki i owijamy, ponownie smażymy na patelni grillowej, na drugiej patelni przygotowujemy sos: łyżka masła klarowanego, drobno posiekana cebula-szklimy, dodajemy polędwiczki smażymy razem około 10-15 min., dodajemy kieliszek wytrawnego białego wina lub łyżkę, dwie octu winnego-smażymy do odparowania, wyjmujemy na chwilę polędwiczki, kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu
Kuchnia Beatydanie, zdecydowałam je reaktywować :) Jak postanowiłam, tak też zrobiłam! Przy najbliższej okazji zaserwowałam penne mojemu Ukochanemu. Przepis znajdziecie poniżej :) Składniki: 0,5 l śmietany trójkąt sera lazur 0,5 dużej cebuli 20 dag szynki 2 garści brokułów paczka makaronu Wykonanie: Przed przystąpieniem do przyrządzania tego dania wstawcie wodę na makaron i ugotujcie penne. Ja użyłam makaronu razowego. W osobnym garnku(...)drobno posiekaną papryczkę chilli. Opcjonalnie, jeśli lubicie, możecie również użyć pomidorów suszonych pokrojonych w paseczki (ilość wg uznania, kilka sztuk). W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietanę i pokruszony lazur, aż ser się rozpuści i masa zacznie bulgotać. Gorącą śmietanę z lazurem przekładamy do składników na patelnię, a następnie dodajemy makaron, całość mieszamy i gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu. Penne
Taste Of My DaySezon cytrusowy w pełni więc przygotowaliśmy z nich sałatkę. Składniki 4 pomarańcze 1 czerwony grejpfrut limonka 4 mandarynki 200 g sera koziego (roladka) sok z 1 cytryny sól kilka czarnych oliwek bez pestek 8 plasterków szynki serrano oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz mała czerwona cebula Przygotowanie Obrałem cebulę, pokroiłem w cienkie piórka, posoliłem i skropiłem sokiem(...)zmacerowania. Mandarynki, pomarańcze, grejpfrut i limonkę obrałem ze skórki , pokroiłem na bardzo cienkie plasterki. Ułożyłem na półmisku warstwowo. Ser drobno pokruszyłem , posypałem nim owoce. Na wierzchu ułożyłem przekrojone na pół oliwki, osączoną marynowana cebulę oraz porwane na kawałki plastry szynki. Wszystko skropiłem oliwą z oliwek, oprószyłem świeżo zmielonym pieprzem
R'n'G Kitchenpodwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyńcze (najlepiej jak największe) oliwa truflowa świeżozmielony pieprz sól morska 300g mrożonego szpinaku w liściach 100g sera feta 3 ząbki czosnku 2 łyżki tartego parmezanu kilka plasterków ulubionej szynki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią(...)oliwą truflową z obu stron. Szpinak rozmrażamy i wrzucamy na patelnię, następnie dodajemy rozkruszony ser feta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą, na koniec doprawiamy świeżozmielonym pieprzem. Gotową masę rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, na masie układamy plasterki szynki i zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy
DefinicjaSmaku