zdecydujecie radzę zacząć robić już teraz ;) Składniki: na ciasto: takie same jak w TYM PRZEPISIE na farsz: 1 cebula 400-500g sera chudego białego Emilka sól, pieprz do smaku na skwarki: 100-200g szynki z indyka/kurczaka jogurt naturalny do polania Sposób przygotowania: Cebule kroimy w drobną kostkę lub mielimy w blenderze wrzucamy ją na teflonową rozgrzaną patelnie(...)wody, żeby się nie spaliła usmażoną cebulę dodajemy do sera i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku ciasto na pierogi robimy tak jak w przepisie na pierogi ze śliwkami i lepimy ;) pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na małym ogniu 5-6 minut od wypłynięcia szynkę kroimy w kostkę i wrzucamy na teflonową patelnie, smażymy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmaki 1 1/2 dag drożdży 1/2 łyzeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oleju Składniki na farsz: koncentrat pomidorowy 3 cebule 20dag sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 6 pieczarek 4 plastry szynki drobiowej 10 dag kiełbasy podwawelskiej sos słodko - kwaśny przyprawa do pizzy Przygotowanie: Ciasto : Mąkę przesiać przez sito dodać olej, sól i rozpuszczone drożdże(...)Ciasto wyrobić tak, żeby odchodziło od ręki. Farsz: cebulkę pokroić w piórka delikatnie posolić i wygnieść żeby była miękka. pieczarki umyć pokroić w plastry , podsmażyć na patelni kiełbaskę pokroić ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Wykonanie: Ciasto dość cienko rozwałkować wykroić kółka ( ja je wykroiłam miseczką o średnicy 13 cm ) Ułożyć na blasze, posmarować koncentratem pomidorowym lub sosem słodko - kwaśnym
Darcia w kuchniPrzygotowanie obiadu zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu, a zaspokoi naprawdę wielki głód :) Proporcja na dwie osoby: - opakowanie mrożonego brokuła* - 4 plasterki szynki** - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - 3/4 szklanki mleka - duża garść topliwego żółtego sera - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki soku z cytryny - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu - sól do smaku - po ok. 100 gr ulubionego makaronu na osobę(...)wodzie po brokule gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szynkę siekamy na paseczki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wędlinę. Podsmażamy. Oprószamy wszystko mąką delikatnie zasmażając. Rozprowadzamy mlekiem i mieszając zagotowujemy do zgęstnienia sosu. Zmniejszamy ogień, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, ser, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Do sosu dodajmy brokuły i makaron. Delikatnie
kawawszklanceCZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: Około 1,5 kg zi emniaków, 20 dag żółtego sera, 2 średnie pomidory, 20 dag pieczarek, pęczek szczypiorku, około 10 plastrów szynki wiejskiej (lub innej), duża śmietana 18% (330 ml), 2 jajka, 2 łyżki masła, sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołow a, rozmaryn. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję(...)osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry. Pieczarki i szynkę siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, siekam i osączam nieco na sitku. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę ze śmietaną, jajkami i pomidorami. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Dokładnie mieszam. Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków
JejKuchniakolację. Tak naprawdę nic więcej nie potrzeba. Składniki: 1 nieduża cukinia 2 pomidory 1 cebula 200 g mielonego mięsa (u mnie szynka wieprzowa) sól, pieprz tymianek, bazylia, oregano olej garść tartego żółtego sera Wykonanie: Cebulę siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i smażymy razem. Pomidory możemy obrać ze skórki (ja tego nie robię
Sto kolorów kuchniostry smak mojej sałatce. Jest pysznie! Składniki: garść umytej rukoli 3 jaja jeden pomidor (o dziwnej nazwie, nie pamiętam hihi) 100 gram koziego sera trochę kiełków rzodkiewki, taka mała garstka 2-3 plasterki szynki prosciutto łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy limonki sól pieprz Rukolę kładziemy na dwa talerze, jaja gotujemy
Mango Papajaobaw, możecie użyć też zwykłego makaronu - np. penne. Składniki: 300g makaronu 100g masła 250g pieczarek 200g szynki wędzonej 100g szynki typu parma 200ml śmietanki 30% 50ml wody (opcjonalnie) 6 plasterków sera gouda szczypta soli Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, gdy wystygnie układamy na nim plasterki żółtego sera. Na patelni rozpuszczamy(...)pieczarek 50ml wody, przykrywamy patelnię i dusimy około 10 minut. Usmażone posypujemy szczyptą soli. Wlewamy na patelnię śmietankę, łączymy z pieczarkami i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia. Szynki kroimy na plasterki, układamy je na warstwie serowej. Całość zalewamy sosem pieczarkowym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut od momentu, gdy piekarnik rozgrzeje się
Gotowanie i blogowaniePozostał mi ostatni kawałek oscypka. Wcześniejsze wykorzystałam jako element przekąski na desce serów, przystawkę na ciepło i pyszny deser z gruszką w roli głównej.Przyszła pora na danie obiadowe. Pomyślałam, że chyba najwygodniej będzie go włożyć w środek jakiegoś mięska. Tym razem wybór padł na sznycle wieprzowe. Z rzeczy(...)dostępnych w lodówce ukręciłam też pyszny sosik:) Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1/2 oscypka (nie zważyłam go) 5 łyżeczek musztrady 35g serka topionego(2 trójkąty) 2 plastry topionego sera Capresi z pieprzem 4 suszone grzybki cebula 2 ząbki czosnku mąka do panierki oliwa z oliwek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaporcje): 1/2 główki sałaty lodowej 6-7 szparagów zielonych 4-5 suszonych pomidorów z oleju 1 cebula dymka kilka plastrów boczku surowego lub surowej, wędzonej szynki 5 łyżek świeżego, wyłuskanego groszku 30-40 gram sera feta 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki oleju pistacjowego świeżo zmielony pieprz 7-8 liści botwiny Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję i kroję w plastry(...)szparagi i liście botwiny na minutę. Po tym czasie odcedzam warzywa i przelewam zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Na suchej patelni smażę pokrojony w paski boczek lub wędzoną szynkę, do momentu aż mięso stanie się chrupiące. Pomidory kroję w paski, dymkę w krążki, fetę w kostkę, sałatę rwę na mniejsze części. Na dnie miski kładę porwaną sałatę, wrzucam pokrojone
Mango PapajaSkładniki: 125g ryżu, 10 niedużych ogórków konserwowych, 75g szynki gotowanej ( kilka plasterków ), 200-250g startego sera żółtego, puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), 1 świeża żółta papryka, 1 świeża czerwona papryka, szczypiorek, 6-8 czubatych łyżek majonezu ( rozdzielić na dwie części ), 4 łyżki ketchupu pikantnego, sól, pieprz. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikiświeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Nadzienie: 4 łyżki keczupu Oregano 10 plastrów wędliny (szynki drobiowej) 10 dużych pieczarek 200 g żółtego sera 1/2 główki brokułu Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i solą. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy na gładkie jednolite
VioletoweKucharzenieurozmaicą Wasz posiłek. Zapiekane kajzerki - przepis: Z bułek odcinamy górę i wydrążamy łyżką środek. Na dno wkładamy plaster pomidora, następnie cebulę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i wbijamy jajko. Wierz posypujemy startym żółtym serem, szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Bułki pieczemy w 180 st. C przez ok. 15-20 minut. Smacznego! Post Zapiekane kajzerki pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 300-400 g makaronu wstążki (najlepiej domowy, przepis tutaj ) 100 g serka topionego (np. kremowego, z pieczarkami lub szynką) 100 g masła 200 g śmietany kremówki ser do posypania np. grana padano lub inny sól, pieprz zielona pietruszka opcjonalnie: ząbek czosnku wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym rondelku podgrzewamy masło oraz serek topiony
Domowy Smak JedzeniaSzybki, prosty i niesamowicie aromatyczny chleb. Dodatek wysmażonej na chrupko szalotki dodaje mu delikatnego cebulowego aromatu i lekkiej słodyczy. Niezastąpiony do wędlin, np. domowej szynki, pasuje świetnie także to żółtych i białych serów. Cebulki obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na małym ogniu na klarowanym maśle do czasu, aż szalotki zmiękną, zrobią się przeźroczyste i widocznie przyrumienione. Mieszamy cebulę przy smażeniu
Karo in the Kitchenselerem Składniki: mały słoiczek selera konserwowego (ok 1 duża garść) 2 jajka na twardo 3 duże ogórki konserwowe 1 duża garść pokrojonego w kostkę sera żółtego 1 duża garść pokrojonej w kostkę szynki 1 mała puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie duże składniki pokroić w średnią kostkę, seler i kukurydzę odsączyć. Wrzucić do miski i razem
Tagebuch po polsku