Ciasto na pizzę to połowa (jak nie więcej) sukcesu na idealną pizzę. Według mnie najlepsze ciasto na pizzę to lekko chrupiąca skorupka z delikatnym, puszystym i
Słodka StronaPost Greckie gołąbki z kaszą jęczmienną i fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojewyszła nam taka trochę lżejsza lazania :)Składniki:- 1 opakowanie makaronu lazania- 40 dag pieczarek- 1 czerwona papryka- 1 żółta papryka- 40 dag szynki- 1 puszka kukurydzy- 2 cebule- 25 dag startego żółtego sera- keczup- sól i pieprzPrzygotowanie:Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Pieczarki i cebule obieramy, kroimy w plasterki i blanszujemy. Z papryk usuwamy miąższ, kroimy
Zainspirowana w kuchniryżu na risottokieliszek białego wina ząbek czosnkuokoło 6-8 pieczarek1 duża papryka do risotto2 papryki do nadziewania20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię)1 szalotka szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie z puszki)15 dag parmezanu (ewentualnie żółty ser typu gouda)szklanka bulionu warzywnegołyżka oliwyWykonanie: do rondla wlać oliwę. Podsmażyć na złoto lekko zgnieciony ząbek czosnku(...)pieczarki. Zalać lampką wina i smażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. . Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy starty ser i mieszamy. Teraz przygotowujemy papryki: myjemy je, suszymy i ścinamy im "kapelusze", wydrążamy z nasion
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka
Luźna Kuchniakanapki (które są moim głównym posiłkiem, chyba od tygodnia), na puszysty omlet. SKŁADNIKI: 2 jajka 2-3 plasterki sera z niebieską pleśnią 1 szalotka garść kurek masło sól pieprz zielona pietruszka 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej A jak to zrobić: Kurki oczyścić, umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w drobną(...)podsmażone grzyby i pokrojony w kostkę ser. Podczas smażenia ciągle zagarniać widelcem masę jajeczną od brzegów patelni do środka, pomoże to w równomiernym usmażeniu się omleta. Gdy omlet będzie już dobrze odchodził od patelni, energicznym ruchem przewrócić go na drugą stronę na około minutkę. Podawać na chipsach z szynki (wystarczy ją podsmażyć z dwóch stron), ze świeżą natką
Kuchnia w opałachkuchni włoskiej – pyszny makaron z suszonymi pomidorami i prosciutto w sosie serowo-śmietanowym Składniki: - 200 g makaronu tagliatelle - 90g szynki prosciutto - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 6 pomidorów suszonych - 160 g śmietanki 18% - 50 g sera pleśniowego - pół pęczka natki pietruszki - 2 łyżki masła - listki rukoli - pieprz, sól Porcja dla 2 osób. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy(...)pomidory pocięte w paski i chwilę smażymy. Następnie dodajemy śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Jak ser zacznie się rozpuszczać a sos zacznie gęstnieć dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sos doprawiamy do smaku i dodajemy pocięte w paski prosciutto. Solą doprawiamy sos delikatnie ponieważ sama szynka jest już słona. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron przekładamy
Kuchenne Wariacjesię również na imprezowym stole. Nadzienie możemy dowolnie modyfikować w zależności od tego co aktualnie mamy w lodówce. Roladki: 200g szynki konserwowej w plasterkach 100g suchej kaszy jaglanej 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku puszka kukurydzy 1/2 kostki sera feta 4 kawałki papryki w occie 4 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego sól, pieprz Galareta: 1 litr bulionu warzywnego 5 łyżeczek żelatyny(...)kroimy w kostkę. 3. Szczypiorek, ser feta i paprykę drobno kroimy. Kukurydzę odcedzamy. 4. Kaszę, jajka, ser feta, szczypior, paprykę, kukurydzę i jogurt/majonez mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. 1-2 łyżki przygotowanego farszu wykładamy na każdy plasterek szynki i zwijamy w roladki. Układamy w naczyniu. 6. Przygotowujemy galaretę: do gorącego bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy
Szefowa kuchninaleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka, 1/2 szklanki wody, pomidor (najlepiej malinowy), łyżka oleju, sól, 1/2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 30 dag pieczarek, 30 dag tartego sera żółtego, 10 dag wędliny, duża śmietana (u mnie 12%), rozmaryn, oregano, sól, bazylia, ostra papryka, 2 większe cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej +odrobina wody. Dodatkowo: kilka(...)mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu). Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę oraz cebulę w kostce (z dodatkiem przypraw). Śmietanę łączę z 1/2 sera, dodaję do farszu, mieszam. Kiedy ser się rozpuści, zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Naleśniki wypełniam
JejKuchniaposmarowałam sosem pomidorowym, a jedynie posypałam dwoma rodzajami sera. Powinnam się tu jednak trochę bardziej postarać i więcej uwagi poświęcić równomiernemu rozłożeniu sera. Następnym razem będzie lepiej, obiecuję :) W lodówce miałam jeszcze kilka plastrów szynki parmeńskiej. Wobec tego i ona znalazła się na mojej pizzy. Wszelkie zamienniki dozwolone. No i najważniejszy składnik tego tygodnia - jajko! "Posadzone" na szczycie ;) Pizza(...)miesiąc. Składniki: Ciasto 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Na wierzch: ser mozzarella ser cheddar ulubiona wędlina 3-4 jajka szczypiorek Wykonanie: Z drożdży, wody i cukru przygotować rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięty rozczyn, oliwę. Wyrobić ciasto
zadanie-gotowaniełyżek mleka – 1 opakowanie proszku do pieczenia – sól, pieprz, zioła prowansalskie, czarnuszka – 75 g startego sera – 75 g papryki pokrojonej w kostkę (możecie dać inne warzywa np. suszone pomidory itp) – 75 g salami lub szynki (ja pominęłam) Mąkę wraz z proszkiem, serkie, olejem oraz mlekiem umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do otrzymania jednolitej konsystencji
Szybko Tanio Smacznienafaszerujemy. Mój przepis zakłada porcję dla dwóch osób. PO PIERWSZE - ZAKUPY: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki prosciutto połowa cytryny zioła prowansalskie sól pieprz 3 papryki pół szklanki kuskus pół szklanki kukurydzy 1 pomidor 1/3 sera feta garść czarnych oliwek natka pietruszki sól. pieprz 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka masła ząbek czosnku pieprz cayenne sól(...)pieprzem, ziołami. Każdy kawałek zawijamy w szynkę i skrapiamy cytryną. Wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotujemy farsz do nadziewania papryki. Przepis na Faszerowane papryki podpatrzyłam w książce "Pyszne 25" Ani Starmach. Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy na pięć minut. Następnie solimy i pieprzymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, ser feta, kukurydzę, oliwki i posiekaną pietruszkę
Mój Smak na Życiełyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody Wierzch: 2 łyżki sosu słodkie chilli 4 plastry chudej szynki 7 pieczarek 4 łyżki kukurydzy 1 duża kulka mozzarelli Kilka plastrów cukinii 5 pomidorków koktajlowych 100 g żółtego sera(...)Ciasto przekładamy na dużą blaszkę. Wierzch smarujemy sosem, układamy szynkę pokrojoną w paseczki, plastry pieczarek, odsączoną kukurydzę, plastry mozzarelli i cukinii oraz pomidorki koktajlowe. Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 12-15 minut (funkcja z termoobiegiem). Pod koniec wierzch obsypujemy startym żółtym serem
VioletoweKucharzenieczasu smażenia przechowywać w lodówce. Świetnym uzupełnieniem może być prosta i szybka SAŁATKA RYŻOWA SKŁADNIKI / 4 porcje ROLADKI 2 pojedyncze piersi kurczaka ( 2x200 g) 6 plasterków szynki parmeńskiej 80 g koziego serka w roladce skórka otarta z 1/2 cytryny ( tylko żółta zewnętrzna część) 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku starty na tarce(...)roztopione masło z czosnkiem oraz skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy i powstałą pastą nacieramy przygotowane wcześniej filety. Na każdym filecie kładziemy kawałeczki sera i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę ciasno owijamy w plaster szynki parmeńskiej. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, wkładamy roladki z kurczaka i smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut
cool and mintypuszka kukurydzy; 0,5 opakowania marchewki mrożonej w kostce (ja użyłam z Hortexu); 20 dkg szynki konserwowej; 1 puszka fasoli czerwonej; 4 ogórki konserwowe; 4 jajka ugotowane na twaedo; nieduży por (biała część); 200 ml majonezu; 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego; 15 dkg sera żółtego (starty na tarce); natka zielonej pietruszki; Wykonanie: Majonez wymieszać ze śmietaną(...)warstwy od dołu; - cebulka; - kukurydza; Posmarowałam trochę majonezem; - ugotowana i ostudzona marchewka; - szynka pokrojona w paseczki; I znowu posmarowałam majonezem; - czerwona fasola; - ogórek pokrojony w półplasterki; I znowu majonez; - jajka pokrojone w kosteczkę; - por pokrojony w piórka; I znowu dałam już cały pozostały majonez; - starty żółty ser; - posiekana natka pietruszki
In my kitchen