szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:7/158)

PIECZONA PERLICZKA 235

łyżeczką majeranku. Farszem napełnić tusze ptaka.  Perliczkę posmarować lekko oliwą i obłożyć plastrami szynki(UWAGA-ja dodatkowo związałam całość bawełnianą nitką , aby zapobiec zsuwaniu się szynki w czasie pieczenia.) Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Perliczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skroplić oliwą. Na dno naczynia wlać 1/2 szklanki białego wina i całość wstawić do piekarnika. Piec 45 minut(...)DODATKOWO: W czasie gdy perliczka się piecze przygotować "szaszłyki" jabłkowe. Jabłko obrać i pokroić na cząstki. Pomiędzy dwie części jabłka wkładać 1-2 suszone śliwki, całość owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką.  Po 45 minutach pieczenia dookoła perliczki ułożyć szaszłyki jabłkowe. Ponownie wszystko polać sosem spod pieczeni(jeśli jest zbyt mało dolać 1/4 szklanki wina lub gorącej wody

Smaczne Zdrowe
SZYNKA W COLI wg NIGELLI 130

Szynkę włóżcie do garnka, dodajcie obraną i przekrojoną cebulę i zalejcie colą. Gotujcie około 2,5 godziny od chwili zagotowania- trochę ponad godzinę na kilogram mięsa. Rozgrzejcie piekarnik do 240 st. Szynkę wyciągnijcie z garnka, pozwólcie jej trochę ostygnąć (możecie również poczekać do następnego dnia). Mięso natnijcie w kratkę, powtykajcie gozdziki. Posmarujcie szynkę delikatnie, uważając aby nie powypadały gozdziki, melasą

OliveandThyme
pieczarki faszerowane konserwową szynką, zapieczone z ryżem i żółtym serem 182

gotujemy, uważając by się nie rozkleił. Pieczarki myjemy, delikatnie wykręcamy z ich kapeluszy nóżki, smarujemy z obu stron oliwą, lekko solimy i wstawmy na dziesięć minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Szynkę kroimy w drobną kostkę . W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oliwy, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i ją szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy, posiekany czosnek(...)zawartość rondla do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Teraz do każdej pieczarki  nakładamy odłożony wcześniej farsz z szynki. Grzyby układamy na warstwie ryżu i całość  wkładamy na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch każdej pieczarki  układamy żółty ser pokrojony plastry. Gotowe

Miód i pieprz
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 165

Świeży tymianek i lawenda Miód akacjowy i oliwa extra vergine Delicato Monini Zaczynamy od pokrojenia szynki na cienkie paseczki i podsmażenia jej na patelni z odrobiną oliwy extra vergine Delicato Monini, tak aby stały się lekko chrupiące. Osiem kromeczek bułki lekko podpiekamy w piekarniku (u mnie mikrofalówka z funkcją Crisp(...)podpieczoną bułkę kładziemy plasterki serka i znów do pieca na chwilę. Gdy serek się lekko stopi, kładziemy ćwiartki fig i podpiekamy jeszcze moment. Wyjmujemy bruschette z piekarnika, dodajemy chrupiące plasterki szynki, skrapiamy miodem i oliwą extra vergine Monini i posypujemy listkami tymianku i lawendą. Do tego koniecznie zimne prosecco, bo szyneczka jest słonawa i już możemy prosić gości do stołu

Mia Cucina Sofieta
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską 246

dwie śliwki (w zależności od wielkości polędwicy) i szczelnie zawijamy. Roladki owijamy w plasterek szynki parmeńskiej i układamy na blaszce.  Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 10-15 min. Im mniejsze roladki tym krócej. Można podawać z sosem z sera camembert lub solo na przekąskę. Polędwiczki z suszonymi

Pyza i Surówka
szynka peklowana długo pieczona - sposób na domową wędlinę 368

pamiętając o tym aby każdego dnia,  przełożyć mięso. Zapeklowaną szynkę wyjmujemy z kamionki, lekko płuczemy, układamy na desce i wiążemy ją mocnym sznurkiem ( koniecznie z naturalnego włókna), lub wkładamy w siatkę wędliniarską. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego(...)stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez dwie godziny. Następnie zwiększamy temperaturę o  dziesięć stopni (do 85 stopni)  i trzymamy w piekarniku kolejne trzydzieści minut. Szynkę wyjmujemy, studzimy przez kilka godzin ( najlepiej pozostawić ją na dwanaście godzin) i serwujemy jako dodatek do ulubionego pieczywa

Miód i pieprz
Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej 191

efektywną wiosenną przekąskę lub śniadaniowy dodatek do jajka na miękko :) Świetnie sprawdzi się również z szynką szwarcwaldzką lub cienko pokrojonym boczkiem. Składniki: pęczek szparagów plastry szynki parmeńskiej oliwa z oliwek pieprz - ewentualnie Piekarnik nastawić na 180 stopni C.  Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce.  Każdy owinąć plastrem szynki, ułożyć w naczyniu do zapiekania i ewentualnie oprószyć pieprzem. Skropić

wyzwania kuchenne
Pizza hawajska 110

miejsce. Ma podwoić swoją obiętość.W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera/malaksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Mozzarellę kroimy w podłużne paski, szynkę i ananasa w kostkę. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wybrany przez nas kształt (ja wybrałam prostokąt). Na bokach pizzy układamy kawałki mozzarelli, a następnie zawijamy ją w ciasto(...)tworząc zaokrąglony brzeg.Środek pizzy smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy następnie szynkę, ananasa oraz ser żółty. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na +/- 20 minut. Smacznego!!!Źródło: "Radość gotowania" opracowanie zbiorowe

W mojej holenderskiej kuchni
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 175

się do pichcenia, a Wam szybko przedstawiam kolejną propozycję na imprezową przekąskę! Składniki: - 1 arkusz ciasta francuskiego lub 300g domowego - 200g koncentratu pomidorowego - 150g mozzarelli (wiórki) - 100g szynki parmeńskiej (lub Serrano, szwarcwaldzkiej) Piekarnik nastawiamy na 210 stopni. Arkusz rozwijamy i na całości rozprowadzamy koncentrat. Następnie kładziemy plastry szynki obok siebie, by na siebie nie nachodziły, a całość posypujemy mozzarellą. Rozwinięty

Be Fit Be Strong
Tarta z papryką igołomską, szynką i szpinakiem 145

igołomskie. Nie macie? Mogą być każde-czerwone, zielone , żółte. czerwona cebula sól himalajska różowa  do smaku pieprz ziołowy pomidory z puszki krojone śmietanka 36% mozzarella trochę szynki pokrojonej w kostkę Rozgrzewamy piekarnik na 180-190 stopni. Głęboką patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, szynkę,po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Dosmaczamy solą(...)spora ilością tartej mozzarelli. Wykładamy na ciasto.Możemy posypać szczypiorkiem. Przed włożeniem do pieca, posypujemy jeszcze mozzarellą. Pieczemy góra dół, około 30-40 minut. Wszystko zależy od piekarnika. Sprawdzajcie. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Tilapia pod szynką i mozzarellą 134

produkcji hodowlanym gatunkiem ryb na świecie.  Kupiona przeze mnie tilapia pochodziła z polskiej hodowli. Moje filety z tilapii upiekłem przykryte szynką parmeńską. Pod koniec dodałem mozzarellę - ten ser rozpuszcza się zbyt szybko, by wstawić go do piekarnika na dłużej niż kilka minut. Gotową rybę podałem z brokułem upieczonym pod imbirowym beszamelem. Do piekarnika trzeba wstawić go wcześniej - musi zapiekać(...)sól pieprz cytrynowy zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Filety umyć, natrzeć solą  i wyłożyć do żaroodpornego naczynia lub blachę. Posypać świeżo zmielonym pieprzem cytrynowym i przykryć szynką. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie na rybę położyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać ziołami prowansalskimi i wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze tylko

W SMAK
Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym 350

prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc) 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach 50 ml nalewki z orzechów włoskich (np. Soplica) – można zamienić na koniak, brandy, whisky 1 jajko garść orzechów włoskich 200g śmietany kremówki (najlepiej(...)wystarczy w kilku miejscach jeszcze ja nakłuć widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową, układamy odsączone i osuszone plastry gruszki. Układamy plastry szynki, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Francuską tartę z szynką, gruszkami i serem pleśniowym podajemy na ciepło. Podobne przepisy Tarta z porzeczkami z kremem

Pociąg Do Kuchni
Frittata z szynką i serem 226

małą patelnię: 3 jajka 3 plastry szynki np. parmeńska 50 g sera np. mozarella, żółty pomidorki koktajlowe  bazylia sól, pieprz łyżka masła łyżka mleka Piekarnik nastawić na 180 stopni C.  Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki a ser zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać szynkę i również podsmażyć. Jajka wbić(...)widelcem, dodać mleko, i połowę startego sera. Doprawić solą i pieprzem. Wylać masę jajeczną na patelnię z szynką i cebulą, zmniejszyć ogień. Dodać połówki pomidorków i całość posypać resztą sera. Smażyć całość przez 2-3 minuty, a następnie wstawić patelnię do piekarnika i zapiekać około 10 minut, aż masa całkowicie się zetnie. Wyjąć i udekorować listkami świeżej bazylii

wyzwania kuchenne
Mielone zapiekane w szynce parmeńskiej 121

Witajcie po weekendzie :-). W tamtym tygodniu oglądałam chyba powtórkę programu Ugotowani i jeden pan zawijał tak mi się wydawało mięso mielone w szynkę parmeńską. Jak nie było to mięso mielone, to ja takie zawinęłam i zapiekłam w piekarniku. Powiem Wam, że fajnie smakuje, tak inaczej. U mnie z ziemniaczkami i ogórkami, które nie zdążyły znaleźć się na talerzu :-). Miłego poniedziałku(...)Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy dokładnie. Łyżką nabieramy porcje i formujemy w rękach owalne kotleciki. Następnie każdy zawijamy w plasterek szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kotleciki pieczemy około 35 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-). Smacznego

kruche babeczki