było warto :) Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik. UWAGA! Ja nie mam piekarnika ;p ale mikrofalówkę z funkcją opiekacza. Nie jest siłaczką, nagrzewa się tylko do 200'C a i tak nie zdarzyło mi się niczego przypalić, więc dostosujcie temperaturę do swoich urządzeń ;) W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz szynkę. Doglądamy i mieszamy, aby nam się nie przypaliło :) Rozkładamy ciasto(...)miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone lub starte sery, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto smarujemy pesto, nakładamy na to masę serową, a następnie szynkę z porem. Dekorujemy je szparagami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Ja potrzebowałam 20min. :) Nieskomplikowane, za to na pewno robiące wrażenie na gościach :) idealne na specjalne okazje lub umilenie sobie ponurego dnia :) Smacznego
Kitchens Alphabettwarde, ale już prawie dojrzałe.... Czekoladę zetrzeć na tarce. w miejsce pestki ułożyć czekoladę. Plasterki szynki przeciąć wzdłuż na pół. Zawinąć morelę w półplasterek szynki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut. * na jedną morele liczymy jeden plasterek szynki zastawa
królestwo garówpieczenia i umieszczamy płat ciasta. wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15 minut w temp. 200C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Rozsmarowujemy na nim pastę. Układamy pomidory pokrojone w plastry, różyczki szynki parmeńskiej. Mozarellę pokrojoną w plastry. Całość solimy, oprószamy pieprzem i oregano oraz skrapiamy oliwą. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 5 minut, tylko
Podróż w kulinariadziałania i rozbudzające wyobraźnię. Możecie zastąpić pewne składniki i skomponować własne „arcydzieło”. 30 min składniki: 2 bułki 2 jajka 100 ml mleka majonez plasterek szynki serek topiony Hochland ogórek konserwowy szczypiorek sól, pieprz wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 185 st. W bułce drążymy dziurę i maczamy ją z każdej strony w mleku, by lekko nasiąknęła (dzięki temu wolniej się przypiecze) Wkładamy(...)niej „smakołyki”, a więc trochę szynki, trochę serka, pokrojony w kostkę ogórek, pół łyżeczki majonezu. Na wierzch wbijamy jajko. Pieczemy przez 20 min. Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz posypujemy szczypiorkiem. Jajko jest idealne wtedy, kiedy nie zetnie się w pełni. Jeśli wolicie bardziej zwięzłe zostawcie danie w piekarniku odrobinę dłużej. SMACZNEGO
Ania i Marcin gotująOdrobina włoskich klimatów na talerzu, czyli pizza- na cienkim cieście, z klasycznymi dla Włoch składnikami: rozpływającej się w ustach mozzarelli, chrupiącej szynki parmeńskiej, soczystymi pomidorami oraz świeżą bazylią. Oprócz dobrego ciasta drożdżowego oraz smacznych składników, tajemnicą dobrej pizzy jest również sos, który w tym wypadku nie bazuje na pomidorach, a na... kremowym serku! Użyłam serek Arla Apetina o smaku 'pomidorów(...)tarta mozzarella- około 50 g * bazylia- 1/2 doniczki Na wyrośniętym cieście wyłożyć warstwę sosu, posypać tartą mozzarellą, dodać pomidorki koktajlowe, plastry szynki parmeńskiej złożonej w 'kwiaty' i piec około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać świeżą bazylią. Smacznego! :) * dosłownie szczypta, ponieważ serek jest odpowiednio doprawiony, a i szynka też jest dosyć słona! Przepis bierze udział w akcji 'Codziennie
Kraina Miodem PłynącaWcieramy sól gruboziarnistą i zalewamy winem oraz oliwą. Naczynie z szynką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, przekładamy szynkę z winem, oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 2 godziny. Po godzinie pieczenia ściągamy górna pokrywę i pozwalamy aby mięso się zrumieniło. Należy je równomiernie polewać sosem, który
Apetyczna babeczkamiękkiego masła W misce łączymy masło z jednym żółtkiem i dodajemy pokrojone w drobną kostkę ser i szynkę. Powstałą pastą z masła, sera i szynki smarujemy kanapki. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Szybko Tanio Smaczniepieczarek wyparuje (10-15 minut). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Bagietki kroimy wzdłuż na pół i smarujemy masłem. Kładziemy pokrojoną w kostkę/paseczki szynkę, na to wykładamy pieczarki z cebulą i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut, aż ser się rozpuści. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUwyjmujemy z wody i przelewamy bardzo zimną wodą. Szparagi owijamy szynka (po dwa na jeden plaster), następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie smażymy jajko sadzone na maśle. Szparagi w szynce wykładamy na talerz, na szparagach układamy jajko, posypujemy je odrobiną pieprzu, posypujemy płatkami parmezanu
Cook&LoveKokilki nasmarować masłem. Ułożyć na dnie plaster szynki, a na nim plaster sera. Następnie wbić delikatnie jajko i ułożyć na nim pomidorki pokrojone na połówki. Doprawić pieprzem, solą i posypać szczypiorkiem. Włożyć kokilki do większej formy i napełnić ją wodą, tak aby sięgała do połowy kokilek. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, aż białko się zetnie. Podawać
wyzwania kuchenneWyrabiamy na jednolitą masę. Równomiernie wykładamy na rozbitego fileta i zawijamy roladę. W naczyniu do pieczenia wykładamy 3 plasterki szynki. Na szynkę kładziemy roladę i ponownie szynkę. Spinami wykałaczkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 o C przez około 2 godzin. Od czasu do czasu podlewamy wodą z moczenia grzybów. Gdy rolada będzie przyrumieniona, przykrywamy ją i pieczemy już
Smaki Ewypapierem, zachowując odstępy, bo bułeczki jeszcze wyrosną. Każdą bułeczkę posmarować oliwą z oliwek, sosem pomidorowym, posypać sporą ilością żółtego sera, dodać kawałki boczku lub szynki. Posypać bułeczki oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aż ser się zrumieni, a bułeczki porządnie wyrosną. Wyjąć z piekarnika, podawać na ciepło lub na zimno
Kulinarne Inspiracjeprzepis Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, a następnie wkładamy na ok. 2-3 minuty do gorącej wody. Po wyjęciu- osuszamy i szparagi owijamy szynką parmeńską. Układamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 12 minut. Smacznego! Post Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niewielkie części. Blat posypać kaszą manną, wyłożyć ciasto, rozciągnąć na kaszce, rozwałkować wierzch również posypując kaszą. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Wierzch cienko posmarować sosem. Rozłożyć kawałki szynki, sery i szparagi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 20 minut
6nieboSkładniki: 150 g mąki (pół na pół tortowa i krupczatka) 1 jajko 75 g margaryny 1/2 łyżeczki soli 1 pęczek zielonych szparagów 8-10 plasterków szynki
czarrna od kuchni