cieście francuskim kształty przekąsek jakie chcemy otrzymać i taki sam kawałek ciasta, tyle, że z wyciętą dziurą kładziemy na wierzchu. smarujemy jajkiem i zapiekamy w piekarniku. Robimy farsz z pokrojonej w kosteczkę szynki, opieczonej wątróbki tez pokrojonej drobniutko, przyprawiamy i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem. Dusimy chwilę wlewamy koniaku i wbijamy jajko, wsypujemy zioła. Odstawiamy, nakładamy farsz do prawie
harrisapięknie wyglądają i smakują. Naczynie do zapiekania wysmarowywać masłem, rozrzucić sałatę na dno. Delikatnie wbić kolejno po jednym jajku. Posypać solą i pieprzem. Plasterki szynki obłożyć między jajkami. Skropić śmietaną, obsypać szczypiorkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 10-13 minut, aż białko się zetnie, a żółtko będzie ciągle lejące. Trzeba cały czas pilnować, nie sugerować się
Kuchnia Pokoleńelegancko prezentują się na stole. Składniki: 5 ziemniaków 50 gr. szynki 100 gr. bekonu 50 gr. sera edamskiego sól pieprz oregano Przygotowanie: Pokroić w plasterki szynkę i bekon natomiast ziemniaki obrać z łupin. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Zrobić poziome nacięcia na ziemniakach. Powinny być na tyle głębokie, aby zmieściły się w nich plasterki bekonu i szynki(...)ziemniaki się nie rozpadły. Między plasterki ziemniaków powkładać na przemian plasterki bekonu i szynki. Przygotowane ziemniaki ułożyć na folii do pieczenia, posypać solą, pieprzem i oreganem. Folię zawinąć do góry i zagiąć brzegi tak, by ziemniaki były całe nią owinięte. Ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ziemniaczki przez 30 minut. Posyp ziemniaki
Smaczne Potrawygotowałam na wolniutkim ogniu w celu zredukowania wody.Gdy mamy sos zaczynamy szykować wszystkie dodatki do pizzy. U mnie:sery: gorgonzola, mozarella, parmezanmięso: grillowana pierś z kurczaka, szynka szwarcwaldzkarukola, szpinak liściastyNagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cieniutkie placki.Smarujemy 2 łyżkami sosu i nakładamy ulubione składniki.Pieczemy ok 15 minut pojedynczo.Ja rukolę wykładałam na upieczoną
Z butelką mleczka w tlenaczynia żaroodpornego z marynatą. Obtaczamy w niej mięso, przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc. Szynkę należy obracać co jakiś czas. Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp(...)Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 min. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 min , a potem przykrywamy ponownie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 min. Szynka jest gotowa. Możemy ją podawać na ciepło jako dodatek do obiadu, lub na zimno do chleba lub sałatek. Smacznego
Pysznosci Babci BasiPostanowiłam ostatnio, że w mojej diecie będzie więcej zdrowych lub nawet dietetycznych przepisów. Takim sposobem powstały roladki z ogórkiem kiszonym i drobiową szynką w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku. Danie jest smaczne, a na dodatek mało kaloryczne :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 150 g płatków kukurydzianych 2 ząbki czosnku zioła(...)godzinę do lodówki. Po tym czasie na każdym kawałku piersi z kurczaka układamy plasterek szynki i połówkę przeciętego wzdłuż ogórka, a następnie zwijamy. Płatki kukurydziane rozgniatamy, obtaczamy w nich roladki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Roladki możemy podać z sosem czosnkowym lub jogurtem. Smacznego
Symfonia smakowaMarzano lub Perina, u mnie znalazły się pomidory z puszki ser caciocavallo lub dla wersji delikatniejszej – ricotta- lub każdy inny jaki lubicie pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek, szynka włoska w plastrach cebula czosnek – ok. 2 ząbki coś zielonego np.bazylia papryka jaką chcecie mozzarella W misce zalać mąkę wodą i za pomocą rąk zacząć rozpuszczać w niej drożdże. Międzyczasie(...)dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto". "Podziubać" ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory. Dosmaczyć solą, pieprzem, oregano. Dołożyć szynki ,cebulę, czosnek, posypać serem. Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i zezłoci się. Podawać na ciepło lub nawet na zimno. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub listkami bazylii
Z Kuchni Do Kuchnipieprz zielenina (szczypiorek, koperek, natka pietruszki, itp.) Potrawę najlepiej szykować tuż przed podaniem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220°C. Ostrożnie oddzielić żółtka od białek (żółtka muszą zostać całe). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (szynka prosciutto lub bekon są wystarczająco słone, więc nie przesadzajmy z soleniem(...)blaszkę wyłożyć tyle porcji ubitej piany, ile mamy żółtek. Łyżką formować niewielkie dołki, w które należy włożyć żółtka. Całość wstawić do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180°C. Piec 10 minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażyć szynkę lub bekon (ma być chrupiąca/y) i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe jajka od razu serwować posypane pieprzem
Di gotujewielkości. Ja rozciągałam je od razu na arkuszu papieru do pieczenia, który następnie przełożyłam na blachę (najlepiej wcześniej rozgrzać blachę w piekarniku). Cebulę pokrój w piórka, a brukselkę w cienkie plasterki. Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Szynkę pokrój w kostkę. Ser mozzarella pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj brukselkę z połową oliwy i czosnku(...)odstaw na bok. Posmaruj pizzę oliwą z czosnkiem przy pomocy pędzelka i ułóż na niej mozzarellę. Następnie rozłóż piórka cebuli, brukselkę oraz kawałki szynki. Delikatnie posyp solą. Wstaw blachę z pizzą do piekarnika na najniższą półkę i piecz przez ok. 10 min., aż ser się ładnie roztopi. Wyjmij pizzę z piekarnika i podawaj od razu. Smacznego! *** Podoba Ci się
Chilli Czosnek i Oliwasól peklową zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Połączyć ze sobą przyprawy, czosnek przepuścić przez praskę. Całą mieszaninę dokładnie wetrzeć w zapeklowaną, osuszoną szynkę. Piec w naczyniu żaroodpornym przykrywanym z góry lub w rękawie do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 C, czas pieczenia ok. 2 do 2,5 godziny, Moja rada o którą mnie często pytacie, czyli jak sprawdzić(...)sami więc obliczacie jaki czas jest potrzebny do Waszego kawałka mięsa. Po drugie po obliczonym czasie pieczenia w najgrubszą część szynki wbijam patyk do szaszłyków, kolor soków jaki wypłyną decyduje o tym czy jeszcze zostawiam ją w piekarniku czy nie. Jeśli po nakłuciu leci jasno różowy płyn zostawiam jeszcze na dodatkowe 15-20 minut, kończę pieczenie jeśli po ponownym nakłuciu
Apetyczna babeczkaPrezydent z Prezydentową. Składniki na 2 osoby: 200 g makaronu paccheri 2 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu 4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków pinii (nie dawałam) świeżo zmielony czarny pieprz Sos dyniowy : 400 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 4 łyżki oliwy(...)solą i świeżo zmielonym pieprzem i piec 40 min. w temperaturze 170st.C - najlepiej piec dynię w naczyniu, w którym potem będziemy robić sos. Po wyjęciu z piekarnika postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody - 1 litr wody na 100g makaronu - z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu
Kuchnia Prezydentowejmielony czarny pieprz do dekoracji 2 łyżki oleju do smażenia kilka łyżek śmietany 18% do dekoracji P rzepis na chipsy z szynki parmeńskiej Cienkie plastry szynki parmeńskiej ułożyć na blaszce i piec w piekarniku, aż będą chrupiące. Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Odłożyć dwie - trzy łyżki kukurydzy - przyda się do dekoracji.. Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na plastry(...)zmiksować. Zupa dyniowa krem z kukurydzą doskonale smakuje z chipsami z szynki parmeńskiej (całymi lub pokruszonymi) i kleksem śmietany . Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Odłożyć dwie - trzy łyżki kukurydzy - przyda się do dekoracji. Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na plastry i piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez około 20 minut. Po upieczeniu przestudzić, obrać ze skóry
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzekąska szybka w wykonaniu, która mam nadzieję wszystkich zachwyci. Składniki: bułki ciabatty pomidor ser mozzarella kilka listków sałaty lodowej świeża bazylia szynka szwarcwaldzka (wędzona szynka) lub jakaś inna długodojrzewająca oliwa z oliwek czosnek Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciabatty kroimy wzdłuż i dosłownie na 2 minuty wkładamy do nagrzanego piekarnika na blachę lub na kratkę(...)pozostał aromat. Dalej układamy sałatę lodową (lub inną jeśli akurat tej nie macie w domu), pomidora, plaster mozzarelli i znowu wkładamy do piekarnika aż ser się zacznie rozpuszczać. Na patelni, na odrobinie oliwy, podsmażamy szynkę szwarcwaldzką, by była chrupiąca. Szynkę wykładamy na wierzch, dodajemy jeszcze świeżą bazylię, przykrywamy drugą częścią bułki i przekąska gotowa do spożycia
upichcicbieżącą wodą. Nastawiamy wodę i czekamy aż zacznie się gotować. Wrzucamy szparagi i odliczamy około minuty, wrzucamy główki. Czekamy kolejne 2 minuty i wyjmujemy szparagi. Szynkę rozdrabniamy na mniejsze części. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Ciasto wałkujemy i układamy na blaszce. Na to układamy ser risotta, szynkę, szparagi, ser żółte. Na sam wierzch mozzarella. Następnie sypiemy
Kolizje SmakówWitajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na rolady z indyka :)Pierwsza wersja z serkiem Almette i suszonymi pomidorami w oleju ,druga wersja z szynką i żółtym serem pieczone w piekarniku . Takie roladki nadają się jako samodzielne danie jak i na kanapki . Zapraszam :) Składniki :1 duża pierś z indykaSuszone pomidory(...)sobie wieczorem .Piec w temp 190 st około 1,5 / 2 godzin.Przed wyłożeniem rękawa z mięsem wlewam do blaszki troszkę wody wtedy wychodzi bardziej soczyste.1 pierś z indykakilka plastrów szynki kilka plastrów sera żółtegoserek almette śmietankowy3 cebule wszystkie czynności powtarzamy tak jak w roladzie z pomidorami tylko zamiast pomidorów układamy ser żółty a potem szynkę
Sama słodycz i szczypta chili