drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 cm kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej
Mania Gotowaniaserem i oliwkami Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBarszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)barszcz2 duże buraki1 duża marchewka1 duża pietruszkakawałek porakawałek selera1 opalona na ogniu cebula2 - 3 ząbki czosnku1 - 2 liście laurowe2 - 3 ziarenka ziela angielskiego6 - 8 ziarenek pieprzu100 g suszonych grzybów1 łyżeczka majerankuszczypta cukrusok z cytrynysól. pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek
W kuchni Katiemoim przepisie mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g. Sos pomidorowy 1 litr puszka pomidorów w zalewie 400 g cebula- 3 szt. średnie marchewka- 4 sztuki duże malutka główka czosnku przypawy od Skworcu zamiast soli- kuchmistrz oraz suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim oliwa z oliwek pieprz seler naciowy powinno
Z Kuchni Do Kuchnirodzaje roladek,dwa różne smaki. MOCZYMY JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY.Do wykonania roladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów.- jedna marchewka, pół małego selera- pół papryki czerwonej- musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE- szynka parmeńska-15 PLASTRÓW- 150 g sera żółtego wędzonego- wykałaczki- olej do smażeniaSchab, jeżeli
Pasje JolkiSkładniki:10 kg łopatki/szynki wieprzowej 1,5 kg łopatki/ szynki wołowej 3 kg boczku ( jeżeli boczek jest bardzo chudy dodać ok 1 kg słoniny)15 g pieprzu czarnego w ziarenkach5 g kolendry5 g gorczycy8 g ziela angielskiego5 liści laurowychkilka listków suszonej miętyok 400 g soli peklującej/ do smakudodatkowo 20 m jelita Przygotowanie:Boczek oskórować
Niezły Młynekświetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki, sera. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli morskiej Kamis 8 g drożdży suszonych 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki oliwy z oliwek (do posmarowania
Ala piecze i gotujeMięso gotowane na parze jest bardzo soczyste a cały tłuszcz z niej wypłynął. czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa. Możemy przygotować również szynkę
Bon Appetit Małgorzatysmażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. . Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy starty ser i mieszamy. Teraz przygotowujemy papryki: myjemy je, suszymy i ścinamy im "kapelusze", wydrążamy z nasion. Środek papryki solimy i pieprzymy
Bon Appetit Małgorzatyzapiekamy w piekarnikuNa takie danie naszło mnie znienacka :) pełna improwizacja, która zaspokoiła moje podniebienie :)Składniki na 2 porcje2 duże, grube pory4 parówki (u mnie z szynki, 93% mięsa)2 duże pomidory (lub 4 średnie)200 g masła - będziemy go klarować2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny4 łyżki białego, wytrawnego wina2 łyżki kwaśnej śmietany(...)parówkę i przykrywamy drugą częścią pora. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu, następnie układamy faszerowany pory, układamy na nich plastry pomidorów, oraz plastry żółtego sera. wszystko zalewamy sosem, posypujemy suszonymi ziołami i pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut. klarujemy masłotrzepiemy żółtka na parzedo środka porów wkładamy parówkipo upieczeniu
Bon Appetit Małgorzatylecz jada jędrną i chrupiącą. Myślę, że warto jest się przyjrzeć śródziemnomorskim zwyczajom i przenieść je do naszych domów. W moim zagościła przepyszna sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i aromatyzowaną cebulką. Przepis na dole posta, a wcześniej moje fasolowo-szparagowe opowieści. Fasolka szparagowa po śródziemnomorsku...Choć fasola nie jest typowym warzywem śródziemnomorskim - pochodzi z Ameryki(...)migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto, że fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w różnych daniach/połączeniach smakowych tradycyjnie zarezerwowanych dla szparagów, np. pakuneczki z fasolki owinięte boczkiem lub szynką parmeńską. P.s. Korzystałam z książki Clifford A. Wright "Mediterranean
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki 4 kg mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki---lub mieszane 1 litr rosołu 5-6 ząbków czosnku (jeśli wolicie łagodniejszy smak, dodajcie 3-4 ząbki) płaska łyżeczka pieprzu cayenne płaska łyżeczka pieprzu czarnego 8 - 9 dag soli kamiennej niejodowanej płaska łyżka majeranku, płaska łyżka suszonego tymianku lub ziół prowansalskich 2 płaskie łyżki słodkiej papryki 4 liście laurowe
w mojej kuchnisłodyczami... Ich widok, szczególnie w takichokolicznościach, wcale mnie nie dziwi. A następnie długie godziny spędzone w kuchni. Baby rosnące w piekarniku,baranki z masła już czekające w lodówce, jajka, szynki w galarecie, sostatarski już gotów, kiełbasy co nie miara... Ach! Co dom, to inna zastawastołu, bynajmniej w każdym bogata i wielce urozmaicona...Dziś zapraszam Was na kolejną propozycję pochodzącą(...)służy jako bazatłuszczowa. Przez jego dodatek, nie wzbogacamy ciasta żadną oliwączy roztopionym masłem. Poza tym, należy do grupy ciast ekspresowychi banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki
W kuchni Karmel-itkipropozycja jest taka…Zapiekane cebule – składniki:4 cebuleok. 100 g szynki (ja dodałam parmeńskiej ale jakakolwiek inna też się sprawdzi)garść ciemnych oliwekmała bułka namoczona w mlekuzioła prowansalskie, sól, pieprz, paprykaok. 30 g parmezanu2 łyżki serka kremowego3-5 łyżek startego sera żółtego1 jajkorozmaryn suszony lub rozdrobniony świeży Cebule obieram i gotuję w osolonej wodzie
UgotujmyTo.plsolą i pieprzem .Wlać wino. Dodać pokrojoną drobno szynkę wiejską i cebulkę. Wymieszać. Przygotować torebkę z pergaminu i napełnić grzybami. Włożyć na 7 minut do nagrzanego piekarnika i pozwolić im „dojść” . Torebki położyć na talerzach i zaraz podać. Grzyby można przetwarzać na wiele sposobów, dusić, smażyć, marynować i suszyć. Ponieważ są ciężkostrawne dzieciom
Kulinarny karnet Christophera