oliwek- 1 łyżeczka soli- 1/2 łyżeczki cukruDo obłożenia pizzy:- kulka mozzarelli- 150 g szynki- puszka ananasa- 150 g sera żółtegoSos pomidorowy*:- 2 ząbki czosnku- 1 puszka pomidorów (dobrze odsączonych, masa wyjściowa 400 gram)- 2 łyżki oliwy z oliwek- 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżeczka suszonej bazylii* sos pomidorowy idealnie nadaje się również do spaghettiZ podanych(...)minut w ciepłe miejsce. Ma podwoić swoją obiętość.W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera/malaksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Mozzarellę kroimy w podłużne paski, szynkę i ananasa w kostkę. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wybrany przez nas kształt (ja wybrałam prostokąt). Na bokach pizzy układamy kawałki mozzarelli, a następnie zawijamy
W mojej holenderskiej kuchniBywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa
ClauditteMissCookingSkładniki: 300 g mąki łyżeczka suszonych drożdży 100 ml ciepłego mleka szczypta gałki muszkatołowej i tymianku kilka kropel sosu sojowego cebula kilka plasterków salami i szynki konserwowej 3 jajka parmezan Przygotowanie: Mąkę z szczyptą tymianku i gałki muszkatołowej przesiać do miski, wsypać drożdże i wlać mleko. Zagnieść, a miskę położyć na garnku z gorącą wodą
Gaździnka warzyPolecam dla przełamania nudy na talerzu. Pomidorki w mięsnym płaszczyku SKŁADNIKI: (na około 14 klopsików) 500g mięsa mielonego z szynki 14 pomidorków koktajlowych (tyle sztuk ile pulpecików) jajko ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka bułki tartej łyżeczka suszonego oregano ¾ szklanki nasion słonecznika 4 kawałki suszonych pomidorów sól czarny pieprz bułka tarta do obtoczenia masło klarowane
Pyry na GazNa Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje
W kuchennym oknie Ewymoje kolejne podejście do domowej wędliny i szynkowara. Wieprzowa prasowanka doprawiona suszonymi ziołami będzie idealnie pasować do kanapek na śniadanie, kolację czy do pracy. No i wiemy co jemy bo sklepowe szynki to sami wiecie jakie są - przeważnie wszystkie smakują tak samo i są nafaszerowane nie wiadomo czym a mięsa w nich często dziwnie mało...Zobacz też przepis
Smaczna Pyzaparmeńską Składniki: 250 g makaronu pene lub świderki około 70 g włoskiego salami 80 g szynki dojrzewającej (np. serrano) 2 garści rukoli 60 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 6-7 pomidorków koktajlowych około 10-12 czarnych oliwek Pesto: 12 suszonych pomidorów w oleju 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 35 g świeżo(...)Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki przekładamy do blendera. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania. Miksujemy na gładką pastę. Makaron gotujemy al dente. Salami kroimy w kostkę, szynkę w paski. Smażymy do momentu aż szynka i salami się zarumienią. Pomidory i oliwki kroimy na połówki. Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukole, szynkę, salami, oliwki, pomidory
Mania Gotowaniapółkwaśnej, dlatego płuczę połowę jej objętości. Składniki (na duży garnek): 2 kg kwaszonej kapusty 250 g wieprzowiny od szynki 250 g chudej wołowiny 400 g dobrej, suchej kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego mały słoik koncentratu pomidorowego sól i pieprz
W SMAKZapraszam :) Składniki : 400 g makaronu Fusilli Fabijańscy około 1 kg szynki 3 marchewki 2 cebule kawałek pora 1/2 puszki groszku 2 małe papryki czerwone 30 dag pieczarek 1 mała papryczka chilli suszona Vegeta 2 łyżki czosnku granulowanego 2/3 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki papryki czerwonej Wykonanie : Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę
Sama słodycz i szczypta chiliośmiornice, krewetki wszelkich rozmiarów i gatunków, a także wędliny, z których Hiszpania jest szczególnie dumna, jak chociażby słynna szynka jamon iberico. Serwowane są tu także specjały kuchni hiszpańskiej, których nie znajdzie się w innych krajach, jak np. hueva, czyli suszona ikra mugila. Wszystkiego, co jest sprzedawane w tutejszych halach, można skosztować na miejscu. W upalne letnie, południe możemy
Pyry na GazKrzysztof Jaracz Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka , szynka surowa ) Fot. Kszysztof Jaracz 80 dkg świeżej słoniny 3 dkg soli peklowej 5 dkg cukru 5-6 ząbków czosnku 1/2 łyżki suszonego majeranku pieprz mielony sól Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno posiekać. Zmielone mięso, słoninę , pokrojony czosnek, cukier oraz sól peklową
Przepisy i porady kulinarneblue. Ostatnio wszystkim smakowało, może tym razem będzie tak samo? A Wy, macie ochotę na taką Lasagne?"Składniki:mięso mielone z szynki 1 kg3 ząbki czosnku1 mała cebulapół łyżeczki majeranku1,5 łyżeczki oreganopół łyżeczki ziół prowansalskichpół łyżeczki suszonej bazyliisól, pieprzsos pomidorowy 200 mldodatkowo:ser pleśniowy typu blue 100 grukola 300 gser edamski 350 gsos beszamelowy : 3 łyżki masła
Słodkie Przyjemnościwłasnoręcznie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny. Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 3 osób): 500 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 szklanka bulionu Pasta Vindaloo: 2 łyżki gorczycy 1 łyżka kminu rzymskiego 1 mała suszona papryczka chilli 1 1/2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek wina ryżowego lub octu winnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka
Tajskie smakikolejną, szybką propozycję mini roladek z placków tortilli:) Roladki z tortilli Składniki: placki tortilli (użyłam gotowych z suszonymi pomidorami i bazylią, przepis na samodzielne wykonanie tradycyjnych placków znajdziecie TUTAJ) chudy twaróg ( lub feta light) serek śmietankowy (np.ziołowy) plastry szynki z indyka papryka konserwowa rukola (lub inna zieleninka;) Sery połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać, następnie rozłożyć warstwę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKiedyś nawet nie wyobrażałam sobie śniadania bez porządnej jajecznicy z pomidorem czy szynką i cebulą albo grzanek francuskich. I cały czas mam na to ochotę, ale tylko w weekendy ;) Od pewnego czasu śniadanie to zdecydowanie najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zazwyczaj składa się z owsianki, której kiedyś nienawidziłam. Taaak, może niektórym z Was wydawać się, że wieje nudą. Nie wieje(...)jesteśmy kreatywni, wykorzystujemy sezonowe owoce i bawimy się smakami ;) Dziś gwoździem programu jest... suszone mango, które zdecydowanie stało się moją ukochaną przekąską i dodatkiem. Smak dojrzałego owocu nie ma nic wspólnego z jego suszoną alternatywą, która jest dość słodka, ale po przegryzieniu miesza się to z bliżej niezidentyfikowanym, kwaśnym smakiem. Pyszności! Zapraszam na owsiankę na podkręcenie
Kitchens Alphabet