dziś kolejny przepis! SKŁADNIKI: 7 rozbitych plastrów schabu (grubość około 1cm.) przyprawa do wieprzowiny ketchup sól, pieprz FARSZ: 7-8 śliwek suszonych 1/2 małej papryki czerwonej około 10dag. boczku wędzonego około 10 dag. szynki wędzonej 1 mała cebula czerwona 7-8 małych korniszonów w zalewie pomidorowej (myślę, że ogórki konserwowe też będą ok) WYKONANIE: składniki farszu mielimy
Kuchnia BeatyDzisiaj Betty raczy nas swoimi przysmakami... Składniki; Pół opakowania rukoli Parę plasterków szynki parmeńskiej 10 pieczarek pokrojonych na plasterki usmażonych szybko na maśle 8 suszonych pomidorów w oliwie Parmezan w płatkach Wykonanie; Wszystko ułożyć warstwowo ( pieczarki mają być ciepłe) polać oliwą z oliwek lekko posypać świeżo zmielonym pieprzem delikatnie przemieszać
LEjDISjakimś czasie pieczarki i jakiś czas smażyć całość. Po posmarowaniu pizzy sosem pomidorowym, posypać ją gotowymi pieczarkami z cebulą, na to położyć salami, szynkę i posypać kukurydzą. Na koniec oprószyć wszystko niewielką ilością sera i suszonym oregano, włożyć do piekarnika. Moja rodzina lubi jak na pizzy jest dużo sera, więc gdzieś około 7 minut przed końcem pieczenia, wyjmuję pizzę
Passions hobbies lifezakresie kolorów jak i konsystencji . Verrines wytrawne – trzy propozycje. 1.Na dnie szklaneczki ułożyć listki selera naciowego i następnie... kawałeczki szynki konserwowej plasterki selera naciowego +sok z cytryny +sól, pieprz paski pomidorów suszonych łyżeczka kawioru czerwonego plasterek cytryny lub łyżeczka sosu czosnkowego. 2.Układamy w górę warstwami
Kulinarny karnet Christopherasię ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych 8 plastrów marcepana-10dag 8 daktyli raczej świeżych 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej 1 jajko roztrzepane Arkusze ciasta filo poskładać po dwa, czyli otrzymamy cztery ,podwójne. Podzielić na 16 prostokątów. Każdą śliwkę owinąć kawałkiem
Kulinarny karnet Christopheraplasterków pomidoraświeża bazyliaprzyprawy: sól morska z ziołami, pieprz kolorowy, suszona bazylia, zioła prowansalskie, koperekmasło - do smażeniaPrzygotowanie:Bułkę kroimy na małe kanapki, smarujemy masłem i posypujemy ziołami, układamy na rozgrzanej patelni. Przewracamy na drugą stronę i smarujemy masłem oraz posypujemy przyprawami. Zdejmujemy z patelni, gdy mamy gotowe chrupiące grzanki :)Plasterki szynki podsmażamy na niewielkiej ilości masła, z obu stron
Lawendowe Niebołwia jest odporna na mróz.Zastosownie:Liście lub młode pędy powinno zebrać się przed kwitnieniem.Swieże lub suszone ziele nadaje się do przyprawiania kotletów baranich i wieprzowych,wątróbki,węgorza,omletów,potrawy znanej jako "santiboccca a`la romana" (sznycel cielęcy z szynką),które zyskują charakterystyczny smak właśnie dzięki szałwii.Ma jednak lekko gorzkawy smak,dlatego należy uzywać jej oszczędnie,gdyż(...)occie,oleju lub galaretkach owocowych.Zamrażanie nie jest konieczne,ponieważ szałwię można zbierać przez cały rok.Warto jednak zebrać część liści z szałwii zimującej w ogrodzie i usyszyć je. Suszona szałwia może być przechowywana do 3 lat w szczelnym pojemniku.Na pewno przydada się nie raz gdy nadejdzie fala wzmożonych przeziębień,zacznie drapać nas w gardle i będzie chciała dopaść
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domowym cieście i żadna mi nie smakuje tak, jak właśnie taka - na lekko puszystym spodzie. Ostatnio wymyśliliśmy naszą "włoską" pizzę z wyłącznie włoskimi akcentami w postaci takich składników jak: szynka parmeńska, mozzarella czy gorgonzola. Kolorystycznie też wszystko się zgadza - Italia pełną gębą :) zatem życzymy smacznego :) Składniki na ciasto(...)jajko, 1/2 łyżeczki soli, Składniki na sos pomidorowy: 1/2 puszki pomidorów, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 mały ząbek czosnku, sól, suszone oregano i bazylia, Pomidory miksujemy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. ...a na wierzch: 100 g szynki parmeńskiej, 100 g sera gorgonzola, 2 op. mozzarelli (2 duże kulki),100 g czarnych oliwek (pokrojone w plasterki), świeża bazylia i tymianek
Delicious Titbitsrzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się często używać go w mojej kuchni zarówno do wypieków jak i dań wytrawnych.” Składniki: 1kg mięsa wieprzowego na szynkę(kulka) 2 l wody 70 g soli do peklowania 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 łyżek oleju(...)żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym.Do miski wlać 5 łyżek oleju rzepakowego. Dodać pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem oraz pomijając imbir dodać przyprawy z zestawu ( jeśli chcemy by szynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. Włożyć do rękawa
Ala piecze i gotujesałacie lodowej z szynką parmeńską, fetą i pestkami dyni Składniki: 1 sałata lodowa 100 gram szynki parmeńskiej 125 gram fety 2 pomidory 1 szt ogórek 50 gram pestek dyni sos (2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + ulubione suszone zioła) Sałatę myjemy, rwiemy na kawałeczki przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (lub przekrojone(...)pół pomidorki koktajlowe), pokrojony w kostkę ser, szynkę parmeńską pokrojoną w wąskie paski, całość mieszamy z przygotowanym sosem, posypujemy ziarnami dyni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka suszonego chrzanu w płatkach ( opcjonalnie) 1 łyżka mąki sol, pieprz sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa. W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, pokruszone liście laurowe, gorczyce, lubczyk, majeranek, oraz olej(...)patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty i osuszone mięso z łopatki. Kotlety z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy suszone płatki chrzanu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim dwie łyżki tartego chrzanu. Do przesmażonego delikatnie chrzany
Miód i pieprzkokilce (po upieczeniu nasze zapiekane jajo można z łatwością wyciągnąć z kokilki). Kurki myjemy w zimnej wodzie, suszymy. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło i smażymy kurki przez 1-2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Na dno kokilki, w której jest już szynka wrzucamy kurki, wbijamy po dwa jaja na kokilkę, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Mango Papajaktórzy lubią grilować przepis na pyszną Karkówkę i Kaszankę z grilla. Zdjęcia potraw wieczorkiem. SKŁADNIKI: kilka plastrów karkówki cienka kaszanka szynka lub boczek wędzony cebula olej trochę półwytrawnego czerwonego wina przyprawy: przyprawa do karkówki, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, majeranek inne wg. upodobań MARYNATA DO MIĘSA: kilka łyżek oleju przyprawy 2-3 łyżki wina wymieszać(...)marynaty, przynajmniej na 3 godz. Kaszankę przygotowujemy chwilę przed grilowaniem. Obieramy z jelita i kładziemy na wysmarowanym kawałku folii aluminiowej, następnie obkładamy kaszankę pokrojoną w piórka cebulą i paseczkami szynki lub boczku. Zawijamy luźno w folię, którą z góry nakłuwamy i gotowe. Karkówkę grillujemy do miękkości na tacce, kaszankę około 30 min. na dobrze rozgrzanym grillu
Kuchnia BeatyCzarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym (Włochy) Składniki: 350g makaronu spaghetti 50 g szynki włoskiej dojrzewającej np. prosciutto 50 g boczku (w cieniutkich plasterkach) około 10 czarnych oliwek 6-7 pieczarek 2 garści rukoli 6 suszonych pomidorów 1/3 zielonej części dymki 50 g parmezanu lub mozzarelli Sos: 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu(...)małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, cukrem i ziołami. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente.Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.Szynkę i boczek podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Mają być chrupiące. Na tej samej patelni
Mania Gotowaniadzisiaj trochę inny. Zaintrygowała mnie, bardzo zróżnicowana kompozycja dodatków smakowych. Inspiracją tego dania był przepis Anny Petryna [TUTAJ] Składniki: 1 kg szynka wieprzowa 10 dag boczek wędzony 2 cebule 20 dag pieczarki 10 dag suszone śliwki 4 łyżki cebulki perłowe w zalewie 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tymianek 1 łyżeczka posiekanego imbiru 150 ml wino czerwone Kadarka
Kulinarny karnet Christophera