się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków liścia
Apetyczna babeczkałyżeczki cukru Sos: 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku drobno posiekane 1/2 cebuli 1/2 posiekanego rozmarynu Dodatki: szynka prosciutto crudo salami Strolghino jalapeno mozzarella ser lazur kapary oliwki zielone oregano suszone rukola świeża anchois WYKONANIE: Ciasto: Przesiewamy mąkę do miski. Do oddzielnej miski wlewamy ciepłą wodę. Kruszymy drożdże i dodajemy je do wody. Solimy
OstryKęsSkładniki: 6 bułek kajzerek 6 jajek szczypiorek 4 plasterki szynki/mortadelli 4 plasterki żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona Na początku należy odkroić górną (zaokrągloną) część bułki i następnie wydrążyć środek. Szynkę i ser kroimy na cienkie paski, szatkujemy szczypiorek i wszystko dodajemy do środka bułki.Do każdej z przygotowanych bułek wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy do smaku.Piekarnik
Pudełko rozmaitościschabu :)Was również zachęcam, bo potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna i bardzo smaczna!* schab- 8 plastrów* szynka parmeńska- 8 plastrów* ser żółty- 8 plastrów* szałwia- 16 listków* cebula- 2 szt.* wino białe- 1 szklanka* przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony* oliwa do smażeniaRozbić plastry schabu na grubość około(...)cm.Przyprawić solą i pieprzem mielonym.Na każdym plastrze ułożyć ser, po 2 listki szałwii, zwinąć w rulon i następnie w szynce parmeńskiej (można spiąć wykałaczką).Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć roladki, z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.Dodać cebulę, podsmażyć jeszcze przez około 1 minutę, wlać wino, dosypać przyprawy i dusić do zredukowania się płynu (około 30 minut
Kraina Miodem Płynącajajko 50 ml oleju 200 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 5 plastrów sera żółtego 5 plastrów szynki - ja użyłam polędwicy z indyka 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka chili i odrobina suszonego lubczyku Zabieramy się do pracy :) Mąkę mieszamy z przyprawami (każdej po troszeczkę) i proszkiem do pieczenia, W drugim naczyniu ucieramy(...)jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do ciasta dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz szynkę, wyciśnięty czosnek i wszystko razem mieszamy. Wykładamy ciasto do papierowych foremek i pieczemy przez ok. 20 min w 190 stopniach. Polecam podawać te muffiny w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu - smakują wyśmienicie ;) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam
Kolejny blog o gotowaniuFigi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała(...)ręką. Świetnie współgrają z serami, orzechami czy miodowym sosem. Dziś wybrałam szybką przekąskę na słono. Nic szczególnego, bo tylko wczorajsza bułka (nic się nie marnuje), ser żółty, figi, szynka parmeńska pokrojona na julienne, trochę tymianku cytrynowego, a na koniec parę kropel miodu i oliwy extra vergine Delicato Monini. Mówię Wam, niebo w gębie! Musicie koniecznie spróbować!! Wytrawna bruschetta ze swieżymi
Mia Cucina SofietaSkładniki:600 g mięsa z szynki wieprzowej, 1 czerwona papryka, 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 ogórek konserwowy, 2 suszone grzybki, mąka do obsypania mięsa, 2 woreczki kaszy gryczanej,sól morska,pieprz czarny.Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i dusimy pod przykryciem. Dodajemy pieczarki
Aga w kuchniAniu dziękuję za przepis! zrobiłam go oczywiście trochę po swojemu...U Ciebie było ragu, a u mnie gulasz.Składniki : około 70 dag szynki z dzika 3 duże marchewki 3 czerwone cebule 4 gałązki selera naciowego 1 suszona papryczka chili pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny smalec i olej z pestek
Proste PotrawyTakie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy.Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie!UWAGA!Przepis bez laktozy!Polecam!SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 225 g* mąka kukurydziana – 110 g* suszone drożdże – 4 g* sól – 1 łyżeczka* ciepła woda – 200 ml* oliwa z oliwek – 1 łyżkaSPOSÓB
Ostra na Słodkopasty tajskiej curry, okraszony grzankami skąpanymi w oliwie z oliwek i maśle klarowanym, a zwieńczenie potrawy to aromatyczna szynka Serrano - hiszpańska szynka dojrzewająca. składniki na zupę - krem z dyni: - 1kg dyni - 2 gałązki świeżego rozmarynu (nie zastępujcie suszonym!), dodajemy tylko listki - około 3 cm korzenia imbiru (posiekać) - 2 łyżki tajskiej pasty curry - sól, pieprz - 150ml śmietanki 30% - 3 ząbki(...)ciabatę kroimy w kostkę, na rozgrzaną patelnię wlewamy masło i oliwę, mieszamy, po połączeniu się składników, dodajemy grzanki, ciągle mieszamy aż grzanki nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z patelni. Szynkę podprażamy na patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Muszę Wam powiedzieć Kochani, że ten przepis na zupę z dyni UWIELBIAM jest przepyszna, mocno kremowa i bardzo aromatyczna. Koniecznie zróbcie a będziecie często
SMYKWKUCHNIzdrowo się odżywiam :) dodatkowo fakt, że można zaszaleć z kreatywnością podczas ich przygotowywania, czyni je interesującymi :) Dzisiejszym gościem jest tzw. szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma! Czy często pojawia się na Waszym stole? Czy wiecie, że poprzez specyficzne jej suszenie ma ona tak naprawdę lekko słodkawy smak, a mimo to nie ma zbyt dużo kalorii? Wg mnie najlepiej smakuje
Kitchens Alphabetlodówce. Efekt był pyszny i wszyscy zajadali się ze smakiem Składniki: – 200 g makaronu ryżowego – 20 dag szynki wieprzowej; – 1 mała pojedyncza pierś kurczaka; – 3/4 czerwonej papryki; – 1/2 żółtej papryki; – mała garść suszonych grzybów mun; – pół puszki pędów bambusa; – 2 ząbki czosnku; – 1 duża cebula; – 1 duża marchewka
dom-agi.plTost(y?)* z żółtym serem,szynką, jajkiem sadzonym** i szczypiorkiemkeczup, ogórek, pomidor, sałata*z domowego chleba na zakwasie z suszoną żurawiną(nasza miłość z mamą, żurawina musi być obowiązkowo *.* )(chleb opieczony, a następnie usmażony z serem na patelni )** z płynnym żółtkiemMatko, ale duszno :OCzasami sama jestem na siebie zła, za.. za wszystko, własną głupotę przede wszystkim
More food, love and dreamssposób na to, jak można podać takie szparagi na obiad. Wyszło pyszne! Składniki: dwie piersi z kurczaka 4 plastry szynki parmeńskiej 15-20 szparagów sól pieprz dwie łyżki musztardy dijon dwie łyżki śmietany 12% dwie łyżki miodu Szparagi myjemy, suszymy i odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy w wodzie przez 4-6 minut. Piersi z kurczaka dzielimy na dwie części, delikatnie(...)soli i pieprzu. Piersi z kurczaka smarujemy odrobiną sosu z musztardy i miodu, układamy na niej po 4-5 szparagów i zawijamy tworząc roladki. Ponownie powstałe roladki zawijamy w szynkę parmeńską. Dno naczynia żaroodpornego polewamy resztą sosu miodowo-musztardowego. Na tym układamy roladki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut. Po tym czasie powinny być gotowe
Mango Papajapopełniamy więc błędu mówiąc o szynce drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce. Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg)- olej sezamowy- sos sojowy light- ocet ryżowy- papryka wędzona- czosnek suszony- pieprz czarny i biały mielony- kawałek siatki wedliniarskiej Umyte piersi osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozłożonej folii spożywczej nacieramy(...)nadając kształt owalny i zawijamy w folię, na której przyprawialiśmy mięso. Aby podczas dalszej obróbki zachować ładny kształt, dodatkowo - użyłam siatki wędliniarskiej, którą dostałam od zaprzyjaźnionego rzeźnika. Tak przygotowaną szynkę wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy ją do woreczka do pieczenia, usuwamy z niego powietrze i szczelnie zamykamy. Szynkę wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy
mojewypiekiinietylko