szynka suszona - 500 przepisów (strona:21/34)

Schab w ziołach z szynkowara 332

efekt aromatycznie zniewalający. To moja pierwsza szynka z szynkowara i na pewno nie ostatnia, gdyż po oswojeniu się z szynkowarem, pomysły same będą cisnąć się do głowy. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Składniki na schab w ziołach -880 g schabu półtorej łyżeczki  PEKLOSMACZKA 2 łyżeczki ŻELATYNY WIEPRZOWEJ 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedziwedzim i szczypiorkiem(...)lodówki. Na drugi dzień przełóż do foremki, załóż sprężynę i zaczep zgodnie z instrukcją. Dno garnka wyłóż ścierką kuchenną. Zalej wrzątkiem aż do górnego poziomu i zacznij delikatnie gotować szynkę. Nie musi bulgotać i raczej nie powinna, gdyż nie należy dopuścić, aby gotująca woda dostała się do foremki. Musi spokojnie pyrkać na gazie. Od momentu zagotowania wody - 65 minut. Następnie

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka brokułowa 572

Idealnie pasuje do pieczonych mięs czy kanapki z wędlinką :). Można ją modyfikować dodając np. szynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka, koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej

NA MOIM TALERZU
Szaszłyki wieprzowe w marynacie miodowo - ziołowej 159

Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja używam polędwiczki lub szynki) 2 cebule  2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku  2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka bazylii suszonej 1 łyżka kolendry suszonej 1 łyżka tymianku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

Niezły Młynek
Schab dojrzewający (schab surowy suszony) 391

dojrzewające wędliny: szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto albo nasza polska wędzona polędwica np. sopocka. Tak przygotowana wędlina jest zdrowa, bez konserwantów, wspomagaczy, jest pyszna. Schab przygotowałam na Boże Narodzenie, przecież święta nie mogą się obyć bez domowych wędlin, czy domowej białej kiełbasy. Jak pisałam już wcześniej suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy wędlinę suszyć w suchym miejscu(...)zawinięty w gazę na haczykach od weków zaczepiony o drążek.  ten schab dojrzewał 2 tyg., ale już po 4 dniach suszenia schab nadaje się do konsumpcji.  Schab należy kroić bardzo cieniutko jest wtedy idealny. Schab dojrzewający (schab surowy suszony): 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej 2 łyżki suszonego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 2955

Podsuszany surowy schab, to jedna moich ulubionych domowych wędlin. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga dużo pracy, jedynie jest czasochłonne, ponieważ marynowanie, a potem 

Kulinarne przygody Gatity
Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto 186

Minimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest to klasyczna rzymska pizza bianca, jednak jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej(...)mascarpone4 szalotki150 g prosciutto1 łyżka oliwy z oliwekrozmaryn (suszony)świeżo mielony biały pieprzgałka muszkatołowa Szparagi obrać i ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo. Ostudzić. Przygotować sos: mascarpone wymieszać z oliwą z oliwek, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Szalotki pokroić w paseczki, zaś szynkę prosciutto porwać na kawałki.Każdą porcję ciasta rozwałkować bardzo cienko

Food Square
Marynowana, pieczona szyneczka 140

składniki* ok. 1,5 kg surowej szynki wieprzowejmarynata* 1/2 opakowania soli peklowej* kilka liści laurowych* ziarna jałowca* ziele angielskie* kilka ząbków czosnkuprzyprawy do mięsa* czosnek , granulowany* przyprawa do pieczeni wieprzowej* mielona papryka słodka* czosnek niedźwiedzi* suszone pomidory bez skórki* tymianekSposób wykonaniaUmyć osuszyć, natrzeć solą peklową, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziarenkami ziela angielskiego, rozgniecionego jałowca i liśćmi laurowymi, umieścić

Mix smaku
Żurek według Blondynki :) 157

prezentuje moją własną wersję żurku - zapraszam!Składniki na wielki garnek: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 20 dag boczku wędzonego 5 małych lasek kiełbasy połowa główki czosnku 1 kostka bulionowa warzywna lub włoszczyzna,na której przygotowujemy własny wywar 2 łyżeczki startego chrzanu majeranek suszony pieprz sól 1 butelka zakwasu do żurku kilka listków laurowych kilkanaście ziarenek ziela angielskiego Dodatkowo

Blondynka Gotuje
Domowe hot - dogi 137

pewno smakują lepiej niż z budki. Jeszcze muszę zrobić suszoną cebulkę - widziałam z firmy Prymat ale coś do mnie nie przemawia - i wtedy będą takie same jak z typowej budki z jedzeniem.        Składniki : * bułki do hot-dogów  * parówki najlepiej z szynki * kapusta pekińska * pomidor * ogórek konserwowy  * cebula czerwona * majonez * ketchup Przygotowanie : Bułki podgrzewam

Magiczne Życie Marty
Pizza na grubym cieście 176

podzielić. Oczywiście dodatki to rzecz indywidualna, u mnie dużo sera, szynka pomidory i domowy sos :) Do tego świeże zioła i ananas. A jakie Wy macie ulubione składniki? "Składniki na ciasto:300g mąki30 g drożdży3 łyżki oliwy z oliwek3/4 szklanki ciepłego mleka0,5 łyżeczki soli,0,5 łyżeczki cukrułyżeczka suszonego oreganoDrożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać

Słodkie Przyjemności
Paluchy drożdżowe z szynką i serem 249

najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu:   Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów:- 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta- 7 g suszonych drożdży- 300 ml ciepłej wody(...)części.  Z każdej części ciasta wałkujemy owalny placek, który w jednej części nacinamy równolegle nie przecinając ich do końca, na drugiej części ciasta układamy plaster sera i szynki. Paluch zwijamy dosyć ciasno, zaczynając od części z serem i szynką, tak aby nacięcia znalazły się na górze palucha, jednocześnie końcówki podwijamy pod spód, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Paluchy drożdżowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Włoskie śniadanie 337

pełnić rolę obiadu.Składniki:omlet 4 jajka150ml mleka45g kiełbasy podwawelskiej (wyobraźcie to sobie z boczkiem lub szynką)1/4 małej cebuli1 ząbek czosnku2 garście tartego sera (u mnie gouda) łyżeczka masła do podsmażenia cebuli i kiełbasysos1/4 małej cebuli2 ząbki czosnkupuszka pomidorówszczypta rozmarynułyżka suszonej bazylii150ml  wywaru z warzyw pół łyżeczki masła do podsmażenia cebuli i czosnku dodatkiświeże pieczywoSposób

W kuchni wieczorem
Bułki drożdżowe faszerowane 230

Farsz dajemy w takiej ilości jak lubimy.  Przygotowałam już wcześniej  roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Bułki drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki na kolację. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju, pasta paprykowa ser żółty kiełbasa salami- ok. 16 plastrów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziołowy, pieczony karczek z ćwikłą 350

sklepowych szynek wolę pieczony karczek w domowych warunkach. Do niego dodaję dużo ziół. A takie mięsko idealnie smakuje z ćwikłą :)Składniki na pieczony karczek:Karczek około 2 kg1,5 główki czosnku ząbki czosnkuZioła suszone: majeranek, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca, kolendra, rozmaryn, jałowiec, tymianekpieprz, sól4 Liście laurowePół szklanki olejuMięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć

Bon Appetit Małgorzaty
Domowa karkówka pieczona 165

smaku 12 ziaren jałowiec 2 łyżki olej 1 łyżka zioła prowansalskie suszone PRZYGOTOWANIE: Rozetrzeć w młynku sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem. Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco i posypać zmieloną mieszanką od wewnętrznej strony. Zwinąć mięso w ciasny rulon, włożyć w siatkę do szynki, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach. Włożyć do rękawa do pieczenia

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania