postanowiłam, tak też zrobiłam! Przy najbliższej okazji zaserwowałam penne mojemu Ukochanemu. Przepis znajdziecie poniżej :) Składniki: 0,5 l śmietany trójkąt sera lazur 0,5 dużej cebuli 20 dag szynki 2 garści brokułów paczka makaronu Wykonanie: Przed przystąpieniem do przyrządzania tego dania wstawcie wodę na makaron i ugotujcie penne. Ja użyłam makaronu razowego. W osobnym garnku gotujemy 2 - 3 garście różyczek(...)cebulę w piórka i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebulka się zeszkli, na patelnię dodajemy brokuły i drobno posiekaną papryczkę chilli. Opcjonalnie, jeśli lubicie, możecie również użyć pomidorów suszonych pokrojonych w paseczki (ilość wg uznania, kilka sztuk). W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietanę i pokruszony lazur, aż ser się rozpuści i masa zacznie bulgotać. Gorącą śmietanę z lazurem
Taste Of My Dayszkl bulionu drobiowego bazylia oregano papryka słodka Przygotowanie: mięso myjemy, suszymy, oprószamy solą i pieprzem. Rozbijamy. Smarujemy pesto. mozzarellę odsączamy, ścieramy na grubej tarce, mieszamy z suszonymi pomidorkami, doprawiamy szczyptą soli, bazylii i oregano. Układamy na filetach, zwijamy i smażymy ok. 10 minut na rozgrzanej oliwie Czosnek obieramy, siekamy na drobną kosteczkę, podsmażamy. Zalewamy pokrojonymi w kostkę pomidorami(...)sosem, posypujemy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i zapiekamy ok 10 minut, podajemy pokrojone w plasterki na makaronie typu tagliatelle. SMACZNEGO! P.S Roladki możemy zwinąć w szynkę parmeńską przed podsmażeniem jeśli lubicie
Luźna Kuchniabohaterami bajek, -kolorowe podkładki i serwetki, -kolorowe serwetki, -dziecięce sztućce. Forma podania posiłku Przygotowując np. proste z pozoru kanapki udekorujmy je zabawnie. Niech to nie będzie plasterek szynki czy sera położony zwyczajnie na chlebie. Wędlinę czy ser można wyciąć fantazyjnie - można wykorzystać do tego choćby foremki do wykrawania ciastek, które nadają się również do wycinania(...)sklepie słodycze nafaszerowane sztucznymi barwnikami i konserwantami zamieńmy na owoce podawane pod różną postacią. Niech to będą kolorowe sałatki owocowe, które ewentualnie można dosłodzić miodem. Wykorzystujmy suszone owoce, które możemy przygotowywać w sezonie wspólnie z dzieckiem. Atmosfera przy stole Jest to dość ważny aspekt posiłków z dzieckiem. Jeśli będziemy dręczyć
Codzienna kuchnia niecodziennaCoś szybkiego i pysznego na obiad :) Dość często jadamy drób na obiad, więc trochę wyspecjalizowałam się w przygotowywaniu różności z mięsa kurczaka. W podobny sposób można przygotować szynkę w sosie śmietanowym, tylko wiadomo, że mięso wieprzowe będzie się dłużej gotowało. A ten sos z piersią z kurczaka robi się naprawdę ekspresowo.Składniki:2 duże piersi z kurczaka(...)marchewka1 cebula1 ząbek czosnku1 kostka bulionowa drobiowa2 szklanki wody olej do smażenia2-3 łyżki śmietany 18%2-3 łyżki mąkipieprz,pieprzkilka ziarenek ziela angielskiegoliść laurowySposób przygotowania:1. Filety myjemy, suszymy i kroimy na dowolne kawałki - ja pokroiłam piersi na 6 kawałków. Obsmażamy je na patelni na rozgrzanym oleju.2. W międzyczasie siekamy obraną cebulę i czosnek, rumienimy na oleju w rondelku
Kuchnia domowa AniLubicie śniadania na słodko? Ja lubię zarówno na słodko jak i wytrawnie. Nie lubię za to monotonii, dlatego staram się żeby to nie była zwykła kanapka z szynką czy dżemem. Kiedy tylko mam czas staram się urozmaicać swoje śniadania, ale zawsze ich składnikiem musi być warzywo lub owoc. Dzisiaj polecam Wam szybki przepis na pastę śniadaniową z twarogiem. 4 składniki(...)małą miseczkę pasty): 125 g półtłustego lub tłustego twarogu (lub gładkiego naturalnego serka kanapkowego) 1,5 łyżki dżemu z rabarbaru (u mnie Łowicz) 1 łyżka dżemu malinowego 2 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: Twaróg rozgnieść dobrze widelcem. Dodać dżemy rabarbarowy i malinowy (w sezonie można rozgnieść pół szklanki świeżych malin). Wszystkie składniki wymieszać, dodać suszoną żurawinę i ponownie wymieszać
Ze smakiem i z pasjąpublikację w Tygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance(...)Pizza dietetyczna i na cienkim cieście, zapiekane gniazdka, fish&chips i 2 rodzaje ogromnych hamburgerów, które zaspokoją każdego faceta! Próbowałam kuchni niecodziennej: domowe sushi, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, pad thai po tym jak trafiłam do thai baru, krem z dyni, pesto ze świeżych pistacji i spaghetti ladacznicy, gdzie odebrałam lekcję od prostytutek o tym jak ostre
Brzuszki Łakomczuszkicebulą. Inne przepisy na pieczone mięso: łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru, z dodatkiem sosu sojowego, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw (majeranek, liść(...)cydru i przypraw typu: roztarte w moździerzu 2 ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, do tego dodałam 1 łyżeczkę pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę czosnku suszonego, 1 łyżeczkę ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę suszonego majeranku i kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Łopatka marynowała się przez 24 godziny ułożona w blaszce. Na drugi dzień
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoraz korzenny a zarazem gorzkawy i słodki smak * po zmieleniu nabiera ostrości * zaostrza apetyt i przyspiesza trawienie * można przyprawiać nim dania słodkie ale i urozmaica też smak szynki, kotletów i bitek GAŁKA MUSZKATOŁOWA * przyprawą są ususzone, szarobrązowe, owalne nasiona drzewa muszkatołowca korzennego * wykorzystuje się też okalającą je czerwoną osnówkę, nazywaną kwiatem muszkatołowym i jest pikantniejsza niż nasiona(...)niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu i suszeniu * białawy nalot świadczy o najlepszej jakości przyprawy * wanilię dodajemy do ciast, budyniów, kremów czy lodów * do napojów albo sosów deserowych tę samą całą laskę możesz wkładać do czterech razy
Magiczne Życie Martyczterech składników: kapusty, ziemniaka, pora oraz soli), ale także z powodu niekoniecznie apetycznego wyglądu. Na całe szczęście smakuje ona o niebo lepiej niż wygląda, a dodatek płatków smażonej szynki lub bekonu daje jej + 5 do epickości. Każdy Dovahkiin się skusi! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 602 kcal | 26 g białka | 27 g węglowodanów | 44 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)będą lekko zarumienione, przekładamy je do garnka.4. GOTOWANIE ZUPY (30 min)Do garnka dolewamy bulionu warzywnego lub drobiowego (jeśli nie macie, możecie dolać samej wody i np. kilka łyżek suszonej włoszczyzny – odradzamy użycie kostki rosołowej czy vegety, ale to też jakieś wyjście). Dodajemy liście laurowe, pieprz (najlepiej w całości, kilka sztuk), ziele angielskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli
Nerds KitchenPamiętam jako dziecko zaglądałam do komórki :) czy kiełbaska już doszła czy można coś skubnąć. Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić pyszną domową szynkę dojrzewającą.SKŁADNIKI: - schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g )- cukier- sól - papryka słodka- papryka ostra - czosnek grenulowany - pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA:- schab myjemy i osuszamy(...)myjemy pod wodą i ponownie osuszamy po czym obsypujemy go solą z każdej strony i ponownie wkładamy do lodówki na 24h- po tym czasie wyciągamy go z lodówki myjemy suszymy i posypujemy swoimi ulubionymi ziołami ja zrobiłam dwa kawałki jeden z pieprzem i papryka ostrą a drugi z papryka i czosnkiem. - gdy obsypaliśmy nasz schab przyprawami wkładamy
Basia w kuchnipodwajając proporcje - w większej keksówce. Dodatki, które w nim się znajdą - to również indywidualny wybór, bo w zasadzie wszystko do niego pasuje, np. pieczarki, ulubione warzywa, czy zamiast łososia - szynka. Swoje ciasto piekłam w formie z PapilArt (wykonanej z papieru o wysokiej gęstości, odpornego na wysoką temperaturę, tłuszcz i zamoczenie, od wewnątrz pokrytą powłoką silikonową), która idealnie sprawdziła się przy(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki pieprzu sól (do smaku; uważać bo łosoś jest słony; dodałam porządną szczyptę) Dodatkowo: 50g wędzonego łososia 50g żółtego sera 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 suszony pomidor 1 ząbek czosnku Wierzch: żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać olej, musztardę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być
Di gotujedokładnie mieszanka do wypieku pełnoziarnistego chleba pszenno-żytniego z suszonymi drożdżami) 150g mąki pszennej typ 550 370 ml wody (potem dolałam jeszcze ciutkę, takie jedno chlapnięcie :)) drożdże suszone (ile ich nasypałam? nie mam pojęcia takie jedno siup :) maksymalnie pół łyżeczki Do miski wsypujemy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut (nie wiem, czy wytrzymałam(...)formy na tarte wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce tym razem na 45 minut. Oczywiście nie wiem czy wytrzymałam 45 minut w międzyczasie zrobiłam szynkę w galarecie i wróciłam do chleba teraz 200 stopni na godzinę (trzeba uważać aby chleb się za bardzo nie przypalił przy takiej temperaturze i czasie pieczenia (zawsze można czymś przykryć, jednak
Brzuszki Łakomczuszkikońca, lekko rozbić tłuczkiem, założyć jedną na drugą aby tworzyły całość. Doprawić piersi z kurczaka solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, ułożyć na całej długości słupki sera rokpol, suszone pomidory w oliwie i sporo natki pietruszki, zwinąć ciasno, obłożyć listkami świeżego tymianku i ułożyć na papierze do pieczenia, zwinąć dokładnie, spiąć wykałaczkami, aby nic nie wyciekło. Rozgrzać piekarnik(...)Roladki wyszły doskonałe w smaku, były kruche i aromatyczne. Polecam! Polecam też Pikantne roladki z kurczaka Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Roladki schabowe faszerowane pastą miętową, szynką i serem Roladki drobiowe z pietruszką i serem The post Roladki z kurczaka z serem i pomidorami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasie pieczenia i o raczej kwaśnym, niż słodkim smaku. Gdyby jabłka były zbyt słodkie polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo ewentualnie octu jabłkowego. Do jabłek dodałem szklankę suszonej żurawiny. Całość przyprawiłem łyżeczką tymianku i łyżeczką rozmaryny. Dodałem 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszałem, aby wszystkie kawałki jabłek połączyły się równomiernie z żurawiną i obtoczyły się w oliwie(...)najwięcej. Kiedy tuszka perliczki była już pełna farszu pozostałą ilość owoców rozmieściłem dookoła perliczki. Perliczkę z góry przykryłem plasterkami parzonego boczku - można użyć również boczku wędzonego, lub cienko krojonej szynki. Zabieg ten ma na celu uniemożliwienie nadmiernego wysuszenia się delikatnego mięsa perliczki. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim perliczkę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym
Wyprawy kulinarnesię nie odważyłam na takie połączenie, ale do odważnych świat należy. Jeśli jednak nie w smak Wam takie wyzwania, bułki genialnie komponują się z plastrem żółtego sera lub szynki i ogórka. Pyszności!Jak pewnie zauważyliście, na moich bułeczkach niemal nie widać nacięcia. Niestety, za słabo wbiłam nóż. Mimo wszystko dzięki temu nie popękały po bokach, tylko zachowały ładny, okrągły(...)sztuk)500 g mąki pszennej7 g suchych drożdży2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru300 ml letniego mlekakarmelizowana cebulka:3 cebule50 g masła1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru2 łyżki czerwonego wina1 łyżeczka suszonego rozmarynudodatkowo:5 łyżek mlekaCebule pokroić w kosteczkę. Masło rozgrzać, wrzucić cebulę, posolić. Smażyć 3-4 minuty. Wsypać cukier, wlać wino, skarmelizować. Zdjąć z ognia, wsypać rozmaryn, wymieszać. Odstawić do całkowitego
Pożeraczka, czyli raz adobrze