cukru sól i pieprz do smaku łyżka oliwy z oliwek do smażenia Dodatki do pizzy: czerwona cebula camembert parmezan szynka prowansalska Sos Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie ,następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów. Doprawić i wymieszać całość(...)tłuszczem, następnie wyłożyć ciasto. Uformować z niego okrąg o grubości ok. 1 cm. Podpiec w piekarniku przez ok. 30-35 minut. Po wstępnym pieczeniu rozsmarować na cieście sos, wysypać starty ser, wyłożyć szynką , camembertem i cebulą. Na koniec posypać całość parmezanem i raz jeszcze wstawić do piekarnika na ok. 5 minut - składniki się podgrzeją, a ser rozpuści
Cukier&Puderpolędwiczki wieprzowej ( u mnie jedna, przekrojona na pół) listki z 2 gałązek świeżej szałwii ok 40 g cheddara - lub więcej 4 plasterki prosciutto lub innej szynki podsuszanej sól, pieprz oliwa przygotowanie Włączyć w piekarniku opcję grill. Rozgrzać na maksymalnym ustawieniu. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ok 3x3 cm, zalać wodą, osolić, gotować do miękkości. W międzyczasie umyte(...)rozłożyć równomiernie, posypać resztą sera. Na ziemniakach ułożyć mięso. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika pod rozgrzany grill i zapiekać ok 10 minut. W połowie pieczenia przewrócić mięso. Po 10 minutach dodać kawałki podsuszanej szynki, posypać wszystko szałwią i wstawić pod grill jeszcze na 2 minuty. Wyjąć, dać mięsu odpocząć przez 2-3 minuty, pokroić w plastry i nakładać
Stare Garyłyżki ketchupu 1-2 ząbków czosnku łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku Blacha do pieczenia Papier do pieczenia Nastawiam piekarnik na około 180-200 stopni. Przygotowuję sobie składniki, czyli: Kroję pomidory pieczarki w plastry. Cebulę na piórka, a szynkę w kostkę. Ser ścieram na grubym oczku. Sos: Czosnek przeciskam przez praskę i składniki na sos mieszam ze sobą
Justa próbuje gotowaćstaram się wymyślać różne smaki by je urozmaicać i by znowu było coś innego. Chociaż przy każdym eksperymencie jest trochę obaw jak to wyjdzie. Ale tym razem wyszło pysznie. Szynka delikatna i łagodna w smaku za to panierka pikantna. Składniki: 1 kg schabu b/k Zalewa: 1 l wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1,5 łyżeczki(...)osuszyć ręcznikiem. Panierkę wymieszać z olejem i rozłożyć równomiernie na górze i po bokach schabu. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 100 stopni i piec 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć pozostawiając schab tak długo aż będzie zimny. Najlepiej piec wieczorem i zostawić na całą noc w piekarniku. W trakcie pieczenia schabu nie odwracamy
Ala piecze i gotujedyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam na niejeden jesienny obiad! WIĘCEJ 13. PIECZONE MARCHEWKI Z KOMOSĄ RYŻOWĄ! Pewnego wieczora coś mnie tchnęło i postanowiłam upiec sobie marchewki, zazwyczaj robię to wiosną, kiedy młode marcheweczki pieczone
SMYKWKUCHNIrodzinny obiad. Można przygotować je dzień wcześniej a w dniu podania upiec w piekarniku. Mięso pieczone w folii jest soczyste, nie wysuszone. Polecam, są naprawdę pyszne a ich piękny zapach roznosi się po całym mieszkaniu :) 4 filety z kurczaka 8 plastrów szynki wędzonej lub gotowanej zioła prowansalskie sól, pieprz czosnek granulowany Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy wzdłuż(...)płaty i lekko rozbijamy tłuczkiem. Filety oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem. Od strony, którą zawiniemy do środka posypujemy ziołami i układamy plaster szynki. Zwijamy roladki i zawijamy je w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Na 10 minut przed wyjęciem usuwamy folię jeśli chcemy aby się trochę przyrumieniły. Takie pakieciki można przygotować dzień
Smakołyki AsiPowału Hańderek , 1 cebula czerwona, 1 pomidor, 2 ogórki kiszone, olej, sól, pieprz. Sos musztardowy : 1 łyżka musztardy, ½ łyżki majonezu, szczypta kurkumy, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę kroję w paski. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam olejem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 5-7 minut. 2. Kapustę pekińską drobno kroję, solę i odstawiam na 10 minut(...)plastry. 3. Sos: Musztardę mieszam z majonezem oraz kurkumą. 4. Pitty podgrzewam w mikrofalówce. Przekrawam w poziomie na pół. Do środka nakładam kapustę pekińską, cebulę, pomidora, ogórka oraz podpieczoną szynkę. Całość polewam sosem musztardowym, składam i podaję
Tradycyjna kuchnia Kasisuszonych pomidorów z zalewy Wykonanie: Ser w folii gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Roztopiony ser rozwałkować na papierze do pieczenia na równy prostokąt o grubości ok. 5 mm. Ułożyć na serze plastry szynki i kawałki suszony pomidorów. Całość zwiną ciasno w roladę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez kilka godzin w lodówce
zadanie-gotowanieszynka dojrzewająca ser camembert 1 jajko czarny sezam do posypania Ciasto rancuskie pokrój na trójkąty, posmaryj cienko pesto, ułóż na wierzchu szynkę i camembert pokrojonego w plasterki. Zwiń ciasno w rogalik, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. ( z termoobiegiem 200 st.). Artykuł Rogaliki z pesto, szynką i camembertem pochodzi
Pieguskowa KuchniaSkładniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO PRZEPISU 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda) 200 g mozzarelli 6 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie serrano) 6 świeżych fig dwie garści rukoli oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od przygotowania ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU . W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem(...)plackiem. Gotowe pizze pozostawiam na około 15 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły. Upieczone posypujemy rukolą, pociętymi na ósemki figami i porwaną na mniejsze kawałki szynką. Najlepszymi dodatkami są oczywiście ketchup, dip czosnkowy i oliwa z oliwek. Smacznego Artykuł Pizza z figami, rukolą
PatiGotujeśrednicy około 40 cm, lub jedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki na farsz: 25 dag sera żółtego mozzarella 25 dag sera gołda 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek 2 duże cebule mieszanka przypraw do potraw włoskich Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą(...)pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą i szynką, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut
Kocham Czekoladępieczeń – jasne mięso wycięte tuż przy żebrach, z kością żebrową lub bez, z niewielką ilością tłuszczu. Dla mnie tą częścią, która świetnie nadaje się na kotlety – jest bardziej tłusta, ale też częściej używana, lepiej ukrwiona i dodatkowo ma fragmenty ciemnego mięsa z szynki i polędwicy – jest schab tylny. I taki polecam Wam na te marynowane i pieczone kotlety(...)zjecie wieczorem. Przed pieczeniem wyjmujemy je odpowiednio wcześniej z lodówki żeby zdążyły się ogrzać. Piekarnik rozgrzewamy do 190⁰C, góra-dół, bez termoobiegu. Naczynie z kotletami wkładamy na środkową półkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 35-55 minut (czas dobieramy w zależności od ich grubości – u mnie kotlety „na dwa palce” piekły się równo 43 minuty
Karo in the KitchenSzrenicy w pobliżu wyciągu można naprawdę dobrze zjeść. Tradycją jest,że zawsze tam jem ziemniaki pieczone z różnymi sosami i dodatkami. Postanowiłam ten smak przenieś do domu. Polecam SKŁADNIKI: kilka równej wielkości ziemniaków 15 dag. sera śmietankowego 4 plastry boczku 4 plastry szynki 2 cebulki szalotki 150 ml kwaśnej śmietany 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sucha cebulka(...)masło sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki wyszorować, zawinąć w folie aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na blaszce, piec do miękkości około ser,śmietanę dobrze wymieszać, dodać drobno posiekaną 1 szalotkę, sól i pieprz do smaku(pierwszy dodatek), szynkę i boczek kroimy drobno w kostkę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, masło i smażymy na złoty kolor(drugi dodatek), czosnek obieramy
Kuchnia Beatymąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody FARSZ: kozi ser 1 opakowanie (może być twarożkowy, może być a'la camembert) mi w udziale przypadł twarożkowy :) szynka dojrzewająca (może być prosciutto, ja jednak najbardziej lubię hiszpańską) 3-4 figi 2-3 łyżki śmietany 18% jajkoWysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą(...)dodajemy śmietanę, jajko. Całość mieszamy. Gdy spód do tarty jest gotowy, wylewamy masę i układamy na niej pokrojone w ćwiartki figi oraz szynkę.Wstawiamy na piekarnika "na oko" po 15 min warto przyjrzeć się tarcie.Nie powinna piec się dłużej niż 30min.Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiskładników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm, lub jedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek 2 duże cebule kawałki kurczaka z rosołu mieszanka przypraw do potraw włoskich Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia(...)pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą i szynką, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut
Kocham Czekoladę