dodatkowo związałam całość bawełnianą nitką , aby zapobiec zsuwaniu się szynki w czasie pieczenia.) Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Perliczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skroplić oliwą. Na dno naczynia wlać 1/2 szklanki białego wina i całość wstawić do piekarnika. Piec 45 minut kilkukrotnie polewając winnym sosem spod pieczeni. DODATKOWO: W czasie gdy perliczka się piecze przygotować "szaszłyki(...)jabłkowe. Jabłko obrać i pokroić na cząstki. Pomiędzy dwie części jabłka wkładać 1-2 suszone śliwki, całość owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Po 45 minutach pieczenia dookoła perliczki ułożyć szaszłyki jabłkowe. Ponownie wszystko polać sosem spod pieczeni(jeśli jest zbyt mało dolać 1/4 szklanki wina lub gorącej wody). Piec 30-40 minut polewając od czasu
Smaczne Zdrowepieprzem. 2. Pierś kroimy w plastry. Wkładamy do marynaty i zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. 3. Wszystkie składniki przelewamy do naczynia. Na wierzch wykładamy pokrojoną w paski szynkę. 4. Pieczemy pod przykryciem około 30 minut w 200 stopniach. Podajemy z rzeżuchą i natką pietruszki. Smacznego! Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: jogurt , kurczak , na szybko , seler naciowy , szynka
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyRoladki są ekspresowe do zrobienia, nawet jak goście już w progu. Ładnie wyglądają i szybko znikają z talerza. Goście z pewnością będą zadowoleni a domownicy również
Ala piecze i gotujejedną lub dwie śliwki (w zależności od wielkości polędwicy) i szczelnie zawijamy. Roladki owijamy w plasterek szynki parmeńskiej i układamy na blaszce. Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 10-15 min. Im mniejsze roladki tym krócej. Można podawać z sosem z sera camembert lub solo na przekąskę. Polędwiczki
Pyza i Surówkazeszło, bo książki już dawno nie mam, a co za tym idzie - tamtego przepisu też. Jednak nic straconego, bo osobiście uważam, że żeberka dużo lepiej zachowują się w pieczeniu niż szynka. Dobrałam przyprawy, zostawiłam mięso na noc w marynacie, podsmażyłam i włożyłam do piekarnika z dodatkiem Coli. Efekt przekroczył moje najśmielsze oczekiwania. Mięso wyszło niezwykle brązowe. Karmel zawarty w Coli
Poezja Smaków - blog kulinarnywiększych placuszków) 1 jajko 1/4 szkl mleka 1/4 szkl wody 2 łyżki oleju* 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag szynki 4 łyżki kukurydzy kawałek papryki czerwonej 1 mozzarella (można zastąpić 10-15 dag sera żółtego) + ewentualnie pieczarki, cebula itp. * jeśli zamierzamy smażyć normalnie na tłuszczu to pomijamy olej w cieście(...)smażę bez tłuszczu lub na kilku kroplach oleju więc go dodaję podobnie jak do naleśników 1. Jajko, mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia roztrzepać razem na gładkie ciasto. 2. Szynkę, paprykę i mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do ciasta, dokładnie rozmieszać. 2. Patelnię natłuścić lekko pędzelkiem silikonowym (lub rozgrzać olej jeśli będziemy normalnie smażyć na tłuszczu). Nakładać
Kto ugości moich gości?Dziś polecam znaną sałatkę caprese lecz podaną w oryginalny sposób z pieczonymi pomidorkami oraz szynką parmeńską. Składniki na 2 porcje : 10 pomidorków koktajlowych 5 plastrów szynki parmeńskiej 2 sztuki mozzarelli ( po 125 g każda) około 20 liści bazylii 10 czarnych oliwek bez pestek świeżo zmielony zielony pieprz oliwa ocet balsamiczny Piekarnik rozgrzać do 200 stopni(...)Pomidorki umyć i osuszyć. Plastry szynki przekroić wzdłuż na długie wąskie paski. Każdy pomidorek owinąć paskiem szynki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą posypać pieprzem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. Na talerzu ułożyć bazylię, a na nią delikatnie rozerwaną mozzarellę, upieczone pomidorki oraz oliwki. Wszystko skropić oliwą, octem balsamicznym oraz doprawić zielonym
Zabawa smakiemMówi się, że „przypadki chodzą po ludziach”. U mnie przypadek porządził ostatnio w kuchni, a dokładnie, namieszał trochę podczas pieczenia wędliny domowej. I tak wyszła… najlepsza szynka drobiowa. Składniki na 2 szynki: - piersi drobiowe - ok.1,2 kg (wykroiłam z 2 dużych kurczaków) - sól morska - świeżo zmielony pieprz czarny Składniki marynaty: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki musztardy Dijon(...)lodówki. Wyjmujemy na godzinę przed pieczeniem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego skropionego olejem, polewamy połową marynaty z woreczka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 135º C i pieczemy przez 40 minut (po 20 minutach szynki obracamy i polewamy pozostałą częścią marynaty), pieczemy kolejne 20 minut. Ponownie obracamy i polewmy marynatą z naczynia, jednocześnie zwiększamy temperaturę do 180º C. Dopiekamy przez kolejne
mojewypiekiinietylkojeszcze chwilę podsmażaj. Następnie do garnka dorzuć pokrojoną dynię i zalej bulionem. Gotuj około 45 minut. Na koniec zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Serwuj z jogurtem greckim oraz pieczonymi plasterkami szynki
wysmienityGalareta bardzo ładnie się prezentuje, jest smaczna i delikatna w smaku. Możemy przyrządzić ją na różne uroczystości rodzinne lub święta Wielkanocne. Składniki: 1 litr chudego rosołu 300 gram szynki 4 jajka ugotowane na twardo 2 marchewki z rosołu 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle Pół pęczka natki pietruszki 10 łyżeczek żelatyny Skworcu Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielką ilością(...)odstawiamy na kilka minut żeby napęczniałą. Rosół zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, odstawiamy do ostudzenia. Obrane jajka kroimy na połowę, układamy na dnie formy sylikonowej do pieczenia babki. Szynkę i ugotowane marchewki kroimy w kostkę, kukurydzę z groszkiem odcedzamy z zalewy, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, układamy w formie na jajkach, zalewamy tężejącym rosołem
Bajeczna Kuchniadodatkowo - użyłam siatki wędliniarskiej, którą dostałam od zaprzyjaźnionego rzeźnika. Tak przygotowaną szynkę wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy ją do woreczka do pieczenia, usuwamy z niego powietrze i szczelnie zamykamy. Szynkę wkładamy do garnka(...)zimną wodą i gotujemy, pod przykryciem przez 40 minut, od chwili zagotowania wody. Po ugotowaniu zostawiamy w tej wodzie do całkowitego ustudzenia. Sam pomysł na ugotowanie szynki – w woreczku do pieczenia - wzięłam od Aleex (przepis na najdelikatniejszy schab – też robiłam i polecam). W tak przyrządzonej szynce drobiowej jest na pewno 100% szynki. Jest pyszna, soczysta i aromatyczna. Dodatkową
mojewypiekiinietylkodomowe wędliny,był już schab pieczony w niskiej temperaturze i okazał się genialny(znajdziecie go tutaj ),a teraz kolej na szynkę-przepis jest o tyle inny ,że nie peklujemy go przez kilka dni tylko 24 godz w marynacie-szyneczka wyszła mokra i niezwykle soczysta-pychotka.... polecam gorąco.... Składniki: szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka(...)nieco głębiej niż środek szynki ,nie przykrywałam jej pokrywką. Piekłam 3 godz ,aż osiągnęła 68 stopni na termometrze jak nie macie termometru to spokojnie pieczcie tyle samo -jeśli szynka ma 1-1,2 kg,jeśli więcej to dodajcie jeszcze 30 min dla pewności. ostudźcie szyneczkę i do lodówki,najlepiej kroić ją po kilku godzinach Smacznego
Swojskie jedzonkoSzynkowar nadal w użytku. Szynka wieprzowa z "kulki" peklowana kilka dni w zalewie i gotowana w szynkowarze. Jest pyszna, krucha o delikatnym smaku i aromacie. Składniki
Ala piecze i gotujesztuk): 1 jajko 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki ketchupu 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka plasterków szynki drobiowej 1/2 czerwonej papryki ok. 100 g pieczarek przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (Kamis), szczypta wędzonej papryki Wykonanie: Paprykę(...)kostkę. Ketchup wymieszać ze szklanką wody. Do miski wbić jako i je roztrzepać, dodać oliwę oraz wodę z ketchupem i wymieszać. Następnie wrzucić podsmażone warzywa, szynkę oraz wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać przyprawy. Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników. Przekładać do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych) do 2/3 wysokości. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym
Healthy food explorerPolędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele pysznych sposobów, dzisiaj przygotowałam je pieczone w szynce parmeńskiej i szałwii oraz sosem balsamicznym. Mięso podałam z cykorią, chipsami z ziemniaków i pikantnymi jabłkami. SKŁADNIKI: 300 g polędwiczek wieprzowych 10 g szynki parmeńskiej w plastrach sól, pieprz, czosnek, papryka ostra do smaku świeża szałwia świeży tymianek(...)PRZYGOTOWANIE : Polędwiczki myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, obkładamy liśćmi szałwii i zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Następnie obsmażamy na maśle klarownym z każdej strony kilka minut. Na patelnię dodajemy szałwię i tymianek, polewamy mięso masłem i ziołami. Polędwiczkę odkładamy na talerz aby odpoczęła. Na patelnię na której smażyło się mięso wlewamy 100 ml buliony, 1 łyżkę octu balsamicznego, dodajemy
Kulinarne Fantazje Marioli