Takie kostki można przygotować samemu jeśli tylko w tym momencie pieczemy mięso.Piekłam chudą szynkę w przyprawie ziołowej, a w trakcie pieczenia wytworzył się esencjonalny sosik.Po wystudzeniu wlałam go do torebki na mrożenie kostek lodu. Przechowuję w zamrażalniku.Będę dodawać do zup, sosów, bigosu- zamiast kupnych kostek mięsnych. Pomysł znalazłam w książce J. Bator "Zamień chemię na jedzenie"Ona zaś
Proste Potrawyobraną gruszkę z wydrążonym gniazdem nasiennym. Pozostawiamy ogonki. Ogonki owijamy w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko zalewamy odrobiną śmietanki kremówki. Pieczemy w 190 stopniach C około 25-30 minut. owijamy gruszki w szynkęprzed pieczeniemmini tarty z gruszką i gorgonzolą
Bon Appetit Małgorzatykiedy w lodówce zostało trochę produktów. Szukałam sposobu na wykorzystanie resztek pieczonego schabu i szynki w Coca Coli z przepisu Nigelli. Przejrzałam lodówkę i oto co z tego wynikło. Składniki paczka makaronu penne 8-10 niedużych pieczarek wędlina (szynka, polędwica, lub reszki pieczeni – można użyć tego, co akurat jest w lodówce) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku(...)drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt gęsty trzeba dolać trochę wody z gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi nam sos, żeby
Kulinarne Inspiracjeplanie piekarnik, to pieczenie w kombiwarze wspierane było po 1. modlitwą, by nie padł do reszty przed zakupem piekarnika i po 2. pukaniem go od góry by wiatraczek szybciej się rozkręcał... 😀 Od roku wjechał do domu piekarnik parowy i powoli coraz więcej potraw ląduje w piekarniku na różne sposoby! Składniki: szynka tzw. kulka (u mnie były(...)najlepiej małe) śmietanka 18% (może być też 30%) czosnek granulowany majeranek papryka słodka kminek mielony sól pieprz 2-3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia rękaw do pieczenia Przygotowanie: Szynkę umyć i osuszyć. Ze wszystkich stron posypać przyprawami: czosnkiem, majerankiem, papryką, kminkiem, solą i zostawić w zamkniętym naczyniu na całą noc lub dłużej. Na następny dzień szynkę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiełyżka szczypiorku - 100 g sera żółtego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - sól - pieprz - majeranek - tymianek Sposób przygotowania 1. - Do miski dać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Dodać szynkę pieczarki i ser pokrojone w kostkę ,jajka szczypiorek przyprawić przyprawami wlać mleko śmietanę wszystko dobrze wymieszać przełożyć do foremek posmarowanych olejem piec 180 stopni
W królestwie smaków BeatySzybkie muffiny tym razem w wersji na słono. Doskonałe jako lekka przekąska, idealne na domową imprezę. Zamiast szynki możemy dodać salami lub podsmażony boczek. Wierzch przed pieczeniem możemy posypać pokrojoną szynką, papryką i fetą. Polecam! Muffiny wytrawne Składniki na 12 sztuk: 200g mąki pszennej 2 jajka 2/3 szklanki mleka pół szklanki oleju łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)żółtego sera 3 suszone pomidory, drobno posiekane 12 kostek sera feta Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i bazylią. W drugiej misce mieszamy mleko, olej, jajka i koncentrat pomidorowy. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Do masy dodajemy szynkę, paprykę, pomidory, mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Masę nakładamy do formy wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Wierzch
Smak mojej kuchniwyższości wędlin domowych nad kupnymi. Chociażby z tego powodu, że domowe należą do gatunku „wiem, co jem”. Z tej prostej przyczyny zachęcam do przygotowania domowej szynki. Trudno powiedzieć – gotowanej, czy pieczonej, ale o tym poniżej. Składniki: - 2kg szynki solonej- ok. 100ml octu jabłkowego- 2 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- owoc jałowca 5 szt- chilli- świeżo mielony pieprz(...)dolewam ok. 150ml wody, szczelnie zamykam, w kilku miejscach nakłuwam go i wstawiam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 185°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia, woreczek rozcinam, aby wierzch szynki się zrumienił. Po wyjęciu, przed krojeniem, należy odczekać 15-20 minut, aby soki się wchłonęły.Lubię mięso, ale bez przesady. Dlatego jeżeli mam coś zjeść, to wybieram
mojewypiekiinietylkokilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Dzień wcześniej upiec szynkę ( będzie się lepiej kroiła ) Kiełbasę można dodać pod koniec pieczenia do szynki lub usmażyć ją z cebulką na patelni. Namoczyć grzyby w niewielkiej ilości gorącej wody ( wody nie wylewać ) , a świeże przesmażyć. Kapustę kwaszoną ( poszatkowaną ) ugotować z listkiem laurowym i jałowcem
Gaździnka warzymężem zasmakowała, że przez tydzień piekliśmy ją dzień w dzień :) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 80 g sera mozzarella, 3 garście rukoli, 50 g szynki parmeńskiej, 30 g parmezanu, kilka pomidorków koktajlowych(...)niej ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Po tym czasie posypujemy pizzę szynką i pieczemy jeszcze 3 minuty. Wyciągamy pizzę z piekarnika. Posypujemy rukolą, parmezanem i układamy połówki pomidorków. Na talerzu polewamy pizzę oliwą z oliwek
Aga w kuchniziemniaczano – marchewkowe a dodatki jakie Wy wybierzecie zależą wyłącznie od Was. Składniki: na 8 porcji 700 g fileta z indyka 370 g indyka mielonego 1 małe jajko 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 50 g suszonych pomidorów w oleju ( odsączonych ) Garść suszonych grzybów leśnych Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Wykonanie: Grzyby suszone namaczamy w gorącej wodzie aby zmiękły ( najlepiej na godzinę(...)pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Równomiernie wykładamy na rozbitego fileta i zawijamy roladę. W naczyniu do pieczenia wykładamy 3 plasterki szynki. Na szynkę kładziemy roladę i ponownie szynkę. Spinami wykałaczkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 o C przez około 2 godzin. Od czasu do czasu podlewamy wodą z moczenia grzybów. Gdy rolada będzie przyrumieniona, przykrywamy ją i pieczemy już
Smaki EwySezon na szparagi w pełni, co najbardziej pasuje do szparagów chyba jajka oraz szynka szwarcwaldzka, dlatego najbardziej popularne jajka sadzone na szparagach albo szparagi pieczone w szynce :) Postanowiłem zrobić jakiś przepis z połączenia tych dwóch pierwszych produktów, jajko - źródło białka , szparag - porcja warzyw więc brakuje węgli i tłuszczu - jako źródło węglowodanów poszły młode ziemniaczki (jakoś ryże, kasze
Smacznie Pysznie Kaloryczniewstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy z papier do pieczenia i dopiekamy, aż szynka się zrumieni. Kalafior faszerowany mięsem można podać jako danie samodzielne lub, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków – na obiad… i nie tylko. Tym razem ekspozycja z przymrużeniem oka, w nastroju Halloween. Odrobina humoru w kuchni
mojewypiekiinietylkokarmelowo-goździkowo-obezwładniający, czyli stosownie nastrajający do świąt. Chałupka już ogarnięta, a dziś jedziemy na plantację choinek wybrać jakiś ładny świerk lub jodłę. Strojenie, pieczenie... plan przede mną jeszcze ambitny :)Składniki:1,5 kg szynki wieprzowej peklowanej4 średnie marchewki1/2 pora1 cebula1 mały seler1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, lekko rozgniecionych1 łyżeczka ziaren kolendry, lekko rozgniecionych1 laska cynamonu, przełamana na pół3 listki(...)szynki zdjąć siatkę, naciąć w kratkę, powbijać goździki, polać połową glazury i piec w naczyniu żaroodpornym przez 15 minut w piekarniku nagrzanym na 190°C. Następnie polać szynkę pozostałą glazurą i piec w tej samej temperaturze przez kolejne 25-35 minut, aż szynka będzie złoto-brązowa, często polewając ją sokami z formy. Wyjąć z piekarnika i odstawić na przynajmniej
Delicious Titbitszagniatamy ciasto.3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo nie przypiekł). 4. Pizzę podajemy na ciepło, z keczupem
Kuchnia domowa AniSzynka wieprzowa pieczona w otrzewnej, w niskiej temperaturze zachwyci nie jedno podniebienie. Jest delikatna, soczysta... po prostu pyszna. Warto zaprzyjaźnić się z rzeźnikiem i od czasu do czasu poprosić o otrzewną. Szynka wieprzowa, około 1,5 kg*, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku**, kilka gałązek rozmarynu**, pieprz świeżo mielony, sól, otrzewna***, 2 garści siana, 1 ząbek czosnku pokroić(...)ząbkiem czosnku. Mięso zawinąć w otrzewną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć siano. Na sianie położyć mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3,5 godziny. Podałam z puree z kukurydzy. zastawa z *najlepszy jest zwarty kawałek, ** razem powinna być garść ziół, *** można upiec szynkę bez otrzewnej, ale to nie będzie to samo:( (otrzewną można
królestwo garów