szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:11/235)

Szynka wieprzowa z siatki faszerowana jabłkami 178

Szynka pieczona z piekarnika - nie trzeba się wiele napracować, by podać na obiad kawałek pysznego pieczystego. Mięso robi się samo, a podać możesz na ciepło lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Jako urozmaicenie proponuję naszpikowanie mięsa farszem jabłkowo- cebulowym. Doda pieczeni miłego, bardzo smacznego aromatu. Mięso z nadzieniem możesz zawiązać sznurkiem kuchennym lub dużo łatwiej - po prostu(...)siatce. Po upieczeniu pokrojone plastry są ładne i równe. Zdecydowanie ułatwia krojenie i dodatkowo wygląda bardzo estetycznie. Odgrzewać najlepiej pokrojone w plastry w sosie. Składniki: 1.200 g mięsa od szynki 1,5-2 kwaśne jabłka (boskop, antonówka) 1 cebula 8 świeżych listków szałwi sól, pieprz 250 ml bulionu warzywnego listek laurowy i ziele angielskie - opcjonalnie 3 łyżki oleju Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Melon w szynce 113

wzdłuż (ja do tego używam nożyczek) i owijamy nimi cząstki melona, na całej długości. Ponieważ zabrakło mi szynki serrano pozostałe kawałki melona zwyczajnie zawinęłam w duże, cienkie plastry szynki pieczonej. Gotowe porcje układamy na kratce, lekko skrapiamy olejem sezamowym (lub arachidowym)  i zapiekamy w piekarniku lub na grillu, ok.  15 minut w temp. 190°C. Podajemy gorące.Przystawka(...)kolacja, jak kto woli. Słodycz melona przełamana słonym smakiem szynki, to nowe i ciekawe doznanie  kulinarne. Melon  w szynce podany z sosem tzatziki, to danie proste,  szybkie i smaczne. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Melon w szynce appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Świąteczna szynka glazurowana miodem 233

około 2 godziny.  Przygotowujemy glazurę - karmelizujemy cukier, dodajemy miód i wino. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Ugotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, szpikujemy goździkami i zalewamy glazurą. Pieczemy szynkę pod przykryciem w 200 stopniach przez godzinę. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by szyneczka się zarumieniła. Smacznego! Przepis  (z moimi małymi zmianami)  pochodzi z książki

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczeń ognista zamiast wędliny 143

Pieczeń ognista okazała się strzałem w 10. Dlatego, że takiej moi goście jeszcze nie jedli. A teraz ją dosłownie pochłaniali. I znów trafiony wybór. Jeśli lubicie pikantne potrawy to zachęcam Was do zrobienia takiej wędliny i życzę SMACZNEGO! Krys Polecam inne mięsa, które przygotowałam jako domową wędlinę: Szynka pieczona w rękawie Boczek rolowany pieczony w folii Pieczeń cielęca

Kuchnia u Krysi
Naleśniki gryczane z szynką z indyka i wiosennymi warzywami 1093

sztuk): 2 jajka  1 szklanka mąki gryczanej 1,5 szklanki wody pół łyżeczki soli łyżka oleju rzepakowego plus łyżeczka do wysmarowania patelni (najlepiej teflonowej)   szynka pieczona z indyka (12 plasterków) rzodkiewka dymka sałata masłowa   do podania: jogurt naturalny z ulubionymi ziołami (czosnek, koperek, szczypiorek, rzeżucha itp.)   Przygotowanie: Jajka, mąkę, sól i wodę wymieszać. Usmażyć(...)naleśników na patelni teflonowej. Warzywa umyć, rzodkiewkę (u mnie podłużna) przekroić wzdłuż na ćwiartki. Na każdym naleśniku ułożyć szynkę oraz warzywa - dymkę układamy w całości. Zawinąć w rolki i pokroić wedle uznania - albo w małe rolki - na jeden gryz, albo na pół jako wrapy. Podawać z jogurtem naturalnym doprawionym ulubionymi ziołami

Kulinarne Inspiracje
dziczyzna 135

karczek z dzika   schab z dzika z grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika   pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie   żeberka z dzika w jałowcu    żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika

królestwo garów
Szynka w Więzach Marynowana w Miodzie czyli ostatni świateczny post retrospektywny 229

perspektywie ma się pieczenie Czekoladowego Chleba (i to nie w samotności ale w wirtualnej kuchennej przestrzeni z wspólpiekarkami!), ślub dawno niewidzianego kolegi w dniu jutrzejszym oraz wspomnienie pieczonej szynki. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szynka w doskonałej marynacie 172

Przepis na marynatę, którą podaję doskonale nadaje się do pieczenia wszelakich mięs, a tak naprawdę jest marynatą do wędzenia drobiu. Zarówno do pieczenia , jak i wędzenia sprawdza się wspaniale. SKŁADNIKI: 2-3 łyżeczki słodkiej papryki 7-10 ziaren ziela  angielskiego 3-4 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka miodu sól peklowania 1-2  torebki 3/4 szklanki(...)majeranku woda mineralna niegazowana ok. 1-2 l. ok. 1,5 kg.dowolnego mięsa (karkówka, pierś z indyka,szynka, schab) WYKONANIE  Mięso w takiej marynacie powinno leżeć 12 godzin. Szynkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok.30 min. Następnie zmniejszamy do 180 st i pieczemy jeszcze godzinę. Pod koniec pieczenia odkrywamy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Szynka w miodowej glazurze 147

Pieczona szynka w miodowo-balsamicznej glazurze świetnie się sprawdza zarówno jako danie obiadowe jak również na zimno jako wędlina do pieczywa. Doskonale wpisuje się w trend „wiem co jem” i zdecydowanie wygrywa ze sklepowymi wędlinami. Ma delikatnie słodkawy posmak i wyraźny aromat majeranku. Składniki: 1kg szynki sól ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki majeranku Glazura: 4 łyżki miodu(...)sól, czarny pieprz i majeranek łączymy tworząc marynatę. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na 2-3h. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy mięso przez około

Pyry na Gaz
Restauracja Malinowy Anioł w Zielonkach 157

soboty. Dodatkowo są dania specjalne dostępne także w wybrane dni.  Krewetki smażone na maśle czosnkowym z dodatkiem białego wina, podane z zieloną natką pietruszki i grzanką z pieca. Tak dobre, że zamówiliśmy przy obu wizytach. Proste, ale doskonałe. Pstrąg z Doliny Będkowskiej w boczku wędzony dymem. Ryba była świeża i soczysta, przesiąknięta aromatem boczku i dymu. Płatki z indyka(...)grzybami leśnymi i cebulką, duszone w sosie z białego wina i śmietany, gnocchi, mieszanka sałat z sosem vinegrette. Mięso delikatne, sos faktycznie z grzybków, a nie pieczarek. Bardzo dobre. Szynka pieczona w całości z pieca podana z sosem grzybowym, żurawiną, frytkami i sałatką z ogórków kiszonych. Niedzielna specjalność. Pyszne. Wygląda imponująco. Plastry wołowiny duszone w czerwonym winie z szalotką

Karola gotuje
Schab pieczony w niskiej temperaturze 449

ostatnio smakosze mięs byli troszkę zaniedbywani, ale taka jest specyfika letniego menu, je się lekko z dużą ilością warzyw i owoców. Ale już nadrabiam zaległości. Proponuję Wam przygotować Schab pieczony w niskiej temperaturze. Dzisiaj został rozkrojony ‪#‎schab marynowany od niedzieli do piątku, który następnie został upieczony przez 120 minut w niskiej temperaturze 100 stopni, Schab jest delikatny, kruchy(...)kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki: ok. 1,5 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z królika 156

Kuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy(...)Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo  komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej

To co kocham
SOS PIECZENIOWY 115

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 1 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: sok pozostały z pieczenia mięsa - u mnie 80 ml, 1/2 szklanki wody, 1/3 kostki bulionowej, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina wody. Przygotowanie: Sok pozostały z mięsa przelewam do garnka, wlewam wodę(...)dobrze rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Wlewam szybko i energicznie mieszam do czasu zgęstnienia sosu.  Powstały sos doprawiam do smaku solą i pieprzem, przelewam przez sito. Przepis na szynkę pieczoną ze zdjęcia

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania