Święta blisko, więc pieczyste na pewno się przyda. Na moim blogu kilka przepisów na szynki pieczone, wędzone i z szynkowaru. SZYNKA ROLOWANA SZYNKA DROBIOWA Z CZOSNKIEM SZYNKA PEKLOWANA PIECZONA SZYNKA DROBIOWA DOMOWA SZYNECZKA Z SZYNKOWARU ROLADA SCHABOWA MIELONKA DOMOWA SZYNKI WĘDZONE SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie Ewynadaje się grill. Musimy jednak pamiętać, że przygotowując szynkę na grillu musimy utrzymywać niską temperaturę, piec ją metodą pośrednią i pilnować aby jej nie wysuszyć. Najlepszą metodą grillowania szynki jest pieczenie jej na rożnie z użyciem tacki ociekowej. Najważniejszą częścią przygotowywania szynki na grillu jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności. Pamiętajmy aby szynki nie umieszczać na grillu bezpośrednio nad źródłem ciepła (bezpośrednio(...)temperaturze 120 stopni – może powodować gorzkie przypalenia na skórze szynki). Wracając do samej szynki. Szynkę możemy kupić surową albo gotowaną. Istnieje kilka metod przygotowania szynki. Tradycyjną metodą jest pieczenie surowej szynki w 180 stopniach przez 10-15 minut na każde ½ kg szynki. Natomiast w przypadku gdy mamy szynkę gotowaną to pieczenie najlepiej zacząć od wyższej temperatury. Następnie przechodząc do niższej
naRuszcieszynkowara Schab wędzony dymem w płynie Szynka z indyka z szynkowara Mielonka dojrzewająca a la salami Ziołowy schab z pończochy Domowa szynka z szynkowara Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa(...)dodatkowo, raz na jakiś czas, polewać je powstałym podczas pieczenia sosem, zapobiegnie to wysuszeniu się mięsa. Nie będę Was dalej przekonywać nad wyższością wędliny upieczony czy przygotowanej w domu, nad tą którą kupujemy w sklepie. Zapraszam Was po prostu po przepis na pyszną pieczeń w miodowo-musztardowej marynacie. Pieczona biodrówka Czas przygotowania: 2 godziny + czas marynowania Składniki
Kulinarne przygody Gatitymożecie wykorzystać również do innych rodzajów mięs. Idealnie pasuje zarówno do wołowiny, kurczaka czy cielęciny.Czas przygotowania: 90 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 26,00 złSKŁADNIKI do przygotowania szynki pieczonej:500 g szynki wieprzowejświeży rozmaryn2 ząbki czosnku3 liście lauroweczerwona papryka mielona3 łyżki oliwpieprzsólSKŁADNIKI na sos z kurkami:200 g świeżych kurek1 łyżka masła klarowanego50 g świeżego masła200 ml śmietany(...)białego wina1 cebula czerwonaświeży rozmarynnatka pietruszkipieprzsólPRZYGOTOWANIE pieczonej szynki:Szynkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Doprawiamy czerwoną papryką, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę. Przyprawy wcieramy w mięso. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięsie układamy liście laurowe i gałązki rozmarynu.Szynk
kulinarnyJasię w listopadzie :) Więc zapraszamy na pieczoną szynkę. Szynka wyszła rewelacyjna, bez dwóch zdań. Kilka razy robiliśmy jakieś wędliny, ale myślę, że ta jest najlepsza z dotychczasowych. A przy okazji najprostsza chyba w zrobieniu. Bo nie trzeba mozolnie przygotowywać mieszanki przypraw do wędliny. Użyliśmy gotowej mieszanki o nazwie "Solanka do szynek - tradycyjna mieszanka do peklowania mięsa". Dostaliśmy(...)mogę je polecać. Naprawdę zapraszam was do zapoznania się z przyprawową ofertą Dobrej Kiełbasy ( tutaj ). Niedługo pokażemy wam jak można wykorzystać inne ich mieszanki, a tymczasem zapraszamy na pieczoną szynkę. 1,5 kg szynki 2 l wody 280 g solanki do szynek od Dobrej Kiełbasy Sprawa jest prosta: solankę rozpuszczamy w wodzie i wkładamy do środka szynkę. Trzeba
Marder&Marder ManufactureWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszną i kruchą szynkę pieczoną w rękawie. Tak przygotowana szynka jest o wiele smaczniejsza niż taka sklepowa, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania szynki będziemy potrzebować: około 1,5 kg szynki przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej (można użyć zwykłej papryki słodkiej) 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cząbru(...)razie z drugiej strony, tylko skręcam tak żeby mogło dostawać się do środka powietrze i odkładam szynkę do lodówki do zamarynowania na około 12 godzin. Po 12 godzinach - pieczenie szynki w rękawie: Drugą stronę rękawa spinam i wykałaczką nakłuwam rękaw od góry w kilku miejscach. Rękaw z szynką możemy włożyć do naczynia żaroodpornego lub ułożyć na blasze. Szynkę wstawiam
Uwaga Babcia Gotujeniej, dzięki czemu pozostaje ono soczyste. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tej metody i przygotowania własnej świątecznej szynki, która nawet po tygodniu będzie wyglądała jak dopiero co przyrządzona". Pieczona szynka świąteczna (przepis własny) Składniki: 1,5kg surowej szynki wieprzowej bez skóry i tłuszczu 3 łyżki sklarowanego masła Zalewa: 50g soli 1/2 łyżeczki saletry potasowej 2 liście laurowe 3 rozgniecione(...)wówczas pryskać tłuszcz podczas obsmażania). Osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Rozgrzać na głębokiej patelni masło i obsmażyć szynkę na rumiano z każdej strony. Płaskie naczynie, w którym będziemy piec szynkę wstawić do piekarnika na środkową półkę. Włączyć termoobieg i nagrzać piekarnik do 80°C. Ułożyć szynkę na nagrzanym naczyniu i piec z włączonym termoobiegiem w temp
Wiem co jemstopniach z termoobiegiem. Przygotować sos . W rondelku podgrzać 1 szkl sosu z pieczenia szynki i dolać do niego wody - sos jest bardzo słony. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną 30% i wlać do rondelka, wymieszać i zagotować do zgęstnienia. Na 0,5 litra sosu z pieczeni należy użyć 1 czubatą łyżkę mąki i ok 100 ml śmietany. Jeśli(...)chrzanu chcemy uzyskać można dodać go trochę więcej lub mniej. Należy jednak pamiętać, że chrzan w zetknięciu z wysoką temperaturą, a w szczególności po przegotowaniu, traci swoją ostrość. Plastry szynki podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Sos najlepiej przelać do sosjerki, tak, aby każdy sam sobie zaordynował odpowiednią ilość. Smacznego
Ze smakiem bez glutenudrugim, lepiej je powciskać obok siebie bo przy pieczeniu i tak troszkę się skurczą). Na mięso wyłożyć podduszone i osolone warzywa. 4. Keczup, majonez i musztardę wymieszać. Posmarować dokładnie wierzch warzyw. 5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C (góra-dół) na ok 1h 15 minut (czas pieczenia zależy od grubości mięsa, najlepiej sprawdzać jego miękkość). Gdyby wierzch zaczął(...)mięso "odpoczęło". Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab po cygańsku Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Kto ugości moich gości?zrobić to dopiero przy podgrzewaniu) Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Kto ugości moich gości?łez i zapewne, znając swojego pecha, z gracją runęła na ziemię zahaczając obcasem o coś, o co teoretycznie zahaczyć się nie da. No dobra, ale miał być przepis. SZYNKA PIECZONA Składniki: - 1,5 kilograma szynki - 100 gram wędzonego boczku - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - vegeta (Nie wiem, jak długo już obiecuję, że wstawię przepis na domową vegetę(...)kładziemy na szynce plastry cebuli. Całość odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny. Po 1 godzinie odwracamy mięso na drugą stronę. Po zakończeniu pieczenia szynka musi odpocząć pod folią aluminiową (20-30 minut), aby nie straciła soczystości. Mięso spożywane od razu po wyjęciu z piekarnika będzie oddawało soki zamiast zamknąć je w sobie. Wieprzowina
Życie zamknięte w smakuKrólewska pieczeń” szynka szpikowana warzywami i majonezem Szynka to dość tani kawałek mięsa , jednak bardzo zdradliwy . Nieumiejętnie przyrządzona potrafi zrazić do siebie nie jednego ,osiągając smak i strukturę jak garść świeżych wiórów tartacznych .Kiedy jednak podejdziemy do wieprzka z sercem i czułością ..otrzymamy soczysty i aromatyczny kawałek mięsa , można się pokusić że będzie to wtedy jedna z lepszych części(...)dostał kawałki mięsa i warzyw . Osobiście uważam ,że przy takim połączeniu ziemniaków i innych warzyw z mięsem można zaserwować to danie na obiad solo Smacznego ! Artykuł „Królewska pieczeń” szynka szpikowana warzywami i majonezem pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDzisiaj polecam przepis na pyszną pieczoną szynkę. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 70ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę obwiązuję dookoła sznurkiem. Czosnek przeciskam przez(...)mięso. Dokładnie nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 3. Szynkę razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję na końcach. Mięso układam na blaszce. Szynkę piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiDZIEŃ 1 Śniadanie Jajecznica ze szczypiorkiem z szynką pieczoną Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego Składniki: 2 jajka szczypiorek 10 g 2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 2 plastry szynki pieczonej Naturrino masło 10 g sól, świeżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szynkę. Dodajemy jajka, przyprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu(...)DZIEŃ 2 Śniadanie Jajko sadzone na toście z szynką Naturrino Składniki: 2 jajka 2 tosty pełnoziarniste świeże masło 10 g 2 plastry szynki Naturrino sól, świeżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy szynkę. Obsmażamy tost na tym samym maśle (w ten sposób pieczywo wchłonie z patelni smak szynki i masła) do uzyskania złotego koloru. Następnie smażymy jajko
karmelowys.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PIECZONA SZYNKA Składniki: - około 1 kilograma szynki (najlepiej - kulka) - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 4 łyżki tymianku - 2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu - 4-5 ząbków czosnku - kilka plastrów wędzonej szynki(...)Nacieramy opłukaną i osuszoną szynkę z każdej strony. Owijamy wędzonką. Wkładamy do naczynia, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu szynki z lodówki pozwalamy jej osiągnąć temperaturę pokojową i pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 1 godzinę do 1,5 (1 godzina na każdy kilogram). Niezależnie od tego, czy jemy szynkę na zimno
Życie zamknięte w smaku