Peklowanie wędliny to sztuka którą może opanować każdy. Ja swoich proporcji nauczyłam się z biegiem lat.. Testowałam wiele przypraw i wiem, że prostota w smaku jest najważniejsza. Pamiętajmy, aby nie zabić samego smaku mięsa. Tutaj liczy się delikatność a nie nachalność aromatów. Kolejną sztuką jest parzenie wędliny. W moim rodzinnym domu na każde święta Mama wyjmowała szynkę z pekli(...)minimum 3 dobach. Najsmaczniejsze będzie po 5-6 dobach. Karkówkę możemy obwiązać sznurkiem, aby delikatnie ją ukształtować. W dużym garze ( tak, aby mięso mogło pływać ) gotujemy wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek wkładamy peklowany karczek ( temperatura wody się obniża ). Skręcamy moc ognia, odkrywamy i pilnujemy aby ponownie nie wrzało. Woda ma delikatnie pykać wokół baleronu. Każdy kilogram mięsa parzymy
kawawszklancemiarę możliwości dość często. To doskonały wynalazek, by przygotować dobre i zdrowe wędliny. Dzisiaj szynka z udźca indyka i piersi drobiowych z kawałkami czosnku. Polecam. SKŁADNIKI 1 udziec z indyka duży 1 podwójna pierś drobiowa 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka soli peklowanej 1/2 szklanki wody 2 łyżki przyprawy do drobiu ziele angielskie 3 ziarenka, liść laurowy 5 ząbków czosnku(...)wlewamy wodę. Mieszamy długo, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa. Napełniamy woreczek i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy. Trzymamy w chłodnym miejscu ok. 8 godzin. Gotujemy 1,5 godziny ( mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni. Studzimy tak ok 5 godzin i gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie EwyNie ma jak pyszna domowa wędzona szyneczka. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu no i musimy mieć potem gdzie to mięsko uwędzić. Taką szyneczkę
Monia miesza i gotujedrobiowej wędlinki, nie znajdziecie w sklepieDrobiowa szynka z szynkowaru SKŁADNIKI:piersi z kurczaka -1,5 kgmajeranek - 3 łyżkisól peklowana - 3 łyżeczkiżelatyna -3 łyżeczkiczosnek -3 ząbkipieprz biały do smakuPRZYGOTOWANIE:Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, ręcznikiem papierowym. Następnie mięso pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, przez praskę. Dodać do mięsa majeranek, sól peklowaną , pieprz i żelatynę, dokładnie wymieszać. Piersi(...)sprężyną, zamknąć . Szynkowar odstawić do lodówki najlepiej na całą dobę. Po tym czasie, szynkowar wstawić do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa. Parzyć wędlinę w 80 stop, nie gotować, przez 100 minut. Następnie wyjąć szynkowar z wody, schłodzić go pod strumieniem zimnej wody, odstawić szynkowar na następne 12 godzin, schłodzić w lodówce
Kuchnia Danusiwieprzowiny ( szynka, schab ) 1 kg boczku 1 kg wołowiny ( karkówka ) 1 łyżki soli peklującej + 1 łyżeczka Sól Pieprz 6 ząbków czosnku 100 ml wody Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki ( do zmielenia ), odkładamy ok ½ kg ładnych kawałków i kroimy je na kostkę ok. 2 cm ( wkładamy do oddzielnej miski. Mięso zasypujemy solą peklującą do jednej miski 1 łyżkę do drugiej 1łyżeczkę(...)można sprawdzić jaki smak będzie miała kiełbasa, gdy weźmiemy masę, zrobimy małego kotleta i usmażymy go na patelni ). Wyrobioną masę wkładamy do słoików, ugniatamy tak aby pozbyć się powietrza. Gotujemy zamknięte słoiki przez 2 godziny. Po wystudzeniu jest gotowa. SMACZNEGO
Smaki EwyDomowa mielonka to poezja, do tego ogóreczki i ciepły chlebek. Smakuje bosko, od teraz będę robić częściej takie słoikowe mięsiwa na kanapki. Pierwszy słoik został zjedzony
Gotowanie i blogowaniepieprzu. Całość gotujemy 15 minut, na koniec wrzucamy majeranek i studzimy. Do ostudzonej solanki, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Z nogi wieprzowej wykrajamy foremne szynki,o masie około jednego kilograma (z jednej świńskiej nogi powinniśmy uzyskać pięć szynek) . Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zalewamy szynki peklówką, tak aby w całości(...)własne wędzonki i na koniec uzyskać wyrób, który będzie sfałszowany, podobnie jak te w sklepie. Tak więc pamiętajmy, strzykawka jest potrzebna lekarzowi a uczciwa szynka, musi stracić na wadze, podczas peklowania i wędzenia, około 30% swojej początkowej masy. Za to później, możemy spokojnie raczyć się jej smakiem i przechowywać ją miesiącami. Opisany powyżej sposób peklowania należy
Miód i pieprzU nas w domu na Święta nigdy nie kupujemy gotowych wędlin.Wspólnie z Mamą wszystko robimy same, nawet białą kiełbasę . Smak niepowtarzalny, a użyte przyprawy
Gosia gotujeczyli kilkudniowego peklowania. Potem ptak wymaga wielu godzin doglądania i nasączania od środka wielką pipetą. Przygotowuje się go w całości przy użyciu najróżniejszych technik, które często są męską specjalnością. Do indyka przygotowuje się nadzienie, tradycyjnie na bazie chleba. Dla tych, którzy nie lubią indyka, bo są i tacy (jak np. ja), przygotowuje się spiralnie pociętą szynkę w miodowej zaprawie, często(...)mrożonej żurawiny 1 czubata łyżka świeżej, zmielonej skórki pomarańczowej Zebrać razem wszystkie składniki. Wymyć żurawinę w zimnej wodzie. W rondlu zagotować wodę z sokiem pomarańczowym, dodać cukier i gotować dopóki się nie roztopi. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową do rondla z wrzącą cieczą, po kilku minutach wrzenia zredukować temperaturę, dodać miód i gotować na średnim ogniu do czasu kiedy żurawina
Jem więc Jestemczyli kilkudniowego peklowania. Potem ptak wymaga wielu godzin doglądania i nasączania od środka wielką pipetą. Przygotowuje się go w całości przy użyciu najróżniejszych technik, które często są męską specjalnością. Do indyka przygotowuje się nadzienie, tradycyjnie na bazie chleba. Dla tych, którzy nie lubią indyka, bo są i tacy (jak np. ja), przygotowuje się spiralnie pociętą szynkę w miodowej zaprawie, często(...)mrożonej żurawiny 1 czubata łyżka świeżej, zmielonej skórki pomarańczowej Zebrać razem wszystkie składniki. Wymyć żurawinę w zimnej wodzie. W rondlu zagotować wodę z sokiem pomarańczowym, dodać cukier i gotować dopóki się nie roztopi. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową do rondla z wrzącą cieczą, po kilku minutach wrzenia zredukować temperaturę, dodać miód i gotować na średnim ogniu do czasu kiedy żurawina
Jem więc Jestemniektórych stronach można znaleźć zdjęcie potrawy, która ni z gruszki ni z pietruszki nie pasuje do żadnego przepisu. Dokładnie sprawdzałam. Przykład: Peklowany udziec wieprzowy, a obok zdjęcie upieczonych golonek. Z kością. A w przepisie "2 1/2 kg tylnej szynki wieprzowej bez kości , ze skórą". Inny przykład, również na zdjęciach: Kurczak nadziewany kaszą jęczmienną. Obok zdjęcie zrazów, najpewniej wołowych, sądząc(...)gdzie na szybko tylko przejrzałam, na pewno będę mieć więcej pomysłów na obiady i inne dania. Jednym z pierwszych przepisów, które chcę wykorzystać, są pomysły na domowe wędliny, szczególnie gotowany schab i konserwę słoikową. Przy czym schab zamierzam zastąpić filetem z kurczaka lub indyka, aby i mąż miał co jeść. Już nie mogę się doczekać, mniam. :) Najciekawsze przepisy na pewno
Anioszek w kuchniOstry sos chili – jeden z najpopularniejszych przepisów październikaPaździernik był kolejnym bardzo udanym dla nas miesiącem. Dziesiątki tysięcy odsłon i tysiące unikalnych użytkowników – to miłe
Jakugotujesz.plOstry sos chili Postanowiliśmy powrócić do starego zwyczaju prezentowania najpopularniejszych przepisów z zeszłego miesiąca. Za nami pierwszy miesiąc 2016 roku. W co klikaliście najchętniej? Miejsce 1
Jakugotujesz.plschab 300 g łopatka 800 g podgardle 400 g słonina 300 gram Przyprawy: peklosól 10g sól 15 gram pieprz biały 1 g pieprz czarny 1
Gotowanie jest łatweSprawdź inne wyszukiwania: