klasyczne ciasto kruche. Wszystkie składniki powinny być zimne. Przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i szybko siekamy nożem lub rozdrabniaczem do kruchego ciasta. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, siekamy jeszcze raz i z grudek robimy stożek z wgłębieniem w środku. Tam wbijamy żółtko i wszystko szybko wyrabiamy dłońmi. Gotowe ciasto wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Ciastka ze stempelkami na blasze(...)pieczenia. Ciasteczka z pieczątką pieczemy ok. 10 - 12 minut, aż będą złote. Gotowe ciastka studzimy na kratce. Polecam także: Ciasteczka korzenne z lukrem , Ciasteczka z mleczną czekoladą , Świąteczne pierniczki , Kruche babeczki migdałowo-morelowe Nasze urocze stempelkowe ciasteczka pięknie wyglądają nawet bez dodatkowej dekoracji ale można ozdobić je lukrem, czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Kruche ciastka z pieczątkami
Korniszonkiklasyczne ciasto kruche. Wszystkie składniki powinny być zimne. Przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i szybko siekamy nożem lub rozdrabniaczem do kruchego ciasta. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, siekamy jeszcze raz i z grudek robimy stożek z wgłębieniem w środku. Tam wbijamy żółtko i wszystko szybko wyrabiamy dłońmi. Gotowe ciasto wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Ciastka ze stempelkami na blasze(...)pieczenia. Ciasteczka z pieczątką pieczemy ok. 10 - 12 minut, aż będą złote. Gotowe ciastka studzimy na kratce. Polecam także: Ciasteczka korzenne z lukrem , Ciasteczka z mleczną czekoladą , Świąteczne pierniczki , Kruche babeczki migdałowo-morelowe Nasze urocze stempelkowe ciasteczka pięknie wyglądają nawet bez dodatkowej dekoracji ale można ozdobić je lukrem, czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Kruche ciastka z pieczątkami
Gotujemy i jemyChyba u każdego okres Świąteczny to czas rozpusty i łasuchowania. Nie może u nikogo zabraknąć słodkiej rozpusty. W tym roku oprócz pierniczków zawitają u mnie cynamonowe gwiazdeczki. Świetnie nadają się jako jadalna ozdoba choinkowa, wystarczy zrobić w nich dziurkę przed upieczeniem wykałaczką albo jak kto woli tradycyjne ciasteczka do chrupania. Porcja ok 60 sztuk Składniki: 500 g zmielonych migdałów(...)ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać tak aby powstała masa lukrowa. Odstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę. Dobrze wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 1h. Stolnicę lekko oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka wycisnąć foremką gwiazdki i łożyć
Niezły Młynekteż bożonarodzeniowej szopki ze zwierzętami. Miliony możliwości :) Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!) Pulchne, od razu miękkie, a po oblaniu czekoladą wprost obłędne w smaku! Pierniczki najlepsze (bez leżakowania) Pierniczki, które można jeść od razu i można przygotować z dziurką na sznurek - do powieszenia na choinkę lub przygotowania słodkich winietek! Jeśli wytniemy je w kształcie gwiazdek lub kwiatuszków (potrzeba kilka(...)choinkę, ale też (jak w przypadku poprzednich) możemy za ich pomocą przygotować słodkie winietki na świąteczny stół - wystarczy do sznureczka doczepić jeszcze karteczkę z imieniem :) Piernik bez leżakowania Szybki i smaczny, a co najważniejsze - możemy go upiec nawet tuż przed Świętami. Piernikowe uszka z żurawiną Oryginalne w wyglądzie i doskonałe w smaku. Jako nadzienie świetnie sprawdzą się też suszone śliwki
Kolorowy PrzepisownikChyba u każdego okres Świąteczny to czas rozpusty i łasuchowania. Nie może u nikogo zabraknąć słodkiej rozpusty. W tym roku oprócz pierniczków zawitają u mnie cynamonowe gwiazdeczki. Świetnie nadają się jako jadalna ozdoba choinkowa, wystarczy zrobić w nich dziurkę przed upieczeniem wykałaczką albo jak kto woli tradycyjne ciasteczka do chrupania. Porcja ok 60 sztuk Składniki: 500 g zmielonych migdałów(...)ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać tak aby powstała masa lukrowa. Odstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę. Dobrze wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 1h. Stolnicę lekko oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka wycisnąć foremką gwiazdki i łożyć
Niezły Młynekgwiazdką czy listkiem. Lukier zastygnie w dokładnie takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo(...)oddzielać od lukru i w tym momencie żadne zagęszczanie przez dodawanie cukru po prostu nie pomoże – lukier będzie pływał i nie zastygnie. Lukier 15-sekundowy To lukier do szybkiego wypełniania płaszczyzn bez ich wcześniejszego konturowania. Lukier rozcieńczony do takiego stanu, by rysa po ostrzu noża zasklepiła się i wypełniła w czasie 15 sekund. Sposób jego działania zobaczycie na filmie
Karo in the Kitchensoli 150 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Krem piernikowy: 100 g śmietanki kremówki 30% 30 g masła 15 g miodu 100 g lukrowanych pierniczków Uszatki Kopernik 150 g waniliowego serka homogenizowanego Pieczone śliwki: 300 g śliwek węgierek 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowan ie: Bezy: Dużą płaską blaszkę wyłożyć papierem(...)ubita na sztywno piana nie może czekać!). Bezy wstawić do nagrzanego do 130 st.C piekarnika. Piec przez około 60 minut (lub nieco dłużej). Jeśli Wasze Pavlovy podczas pieczenia za szybko się rumienią, należy obniżyć temperaturę. Zawsze to powtarzam- każdy piekarnik piecze inaczej. Czas i temperatura u każdego może się różnić. Ja na najwyższą półkę w piekarniku wsuwam jeszcze jedną płaską
Nastoletnie Wypiekaniemoim blogu mam sporo uproszczonych wersji przepisów. Te grzanki to takie bostocki, ale zrobione na szybko ze składników, które raczej mamy w domu w szafce albo możemy kupić z wyprzedzeniem i ze starej chałki. Bostock to takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane po bokach, wilgotne i pomarańczowe w środku i chrupiąco migdałowe na wierzchu. Oczywiście bostock zrobiony(...)troszkę. Poza tym w tygodniu nie mam czasu ich zrobić, bo idę do pracy, a w niedzielę wolę sobie poczytać książkę niż kręcić krem migdałowy. Zwykle robię je bez pierniczków, ale pierniczki to dobry dodatek dla osób, które lubią słodkie śniadania – poza tym można sobie nimi przytrzymywać płatki migdałów, żeby nie spadały nam na spódnice przy jedzeniu. Składniki
Ugotowane pozamiataneSmak ciastek dużo zależy od jakości miodu i masła. Dlatego przy tak niewielkiej ilości tych składników, nie zamieniajcie masła na margarynę i używajcie naturalnego miodu. Uwierzcie
IMPRESJA SMAKUświątecznym stole, co zadowoli bardzo nasze domowe odkurzacze (czytaj boksery). Odrobina kruchości w tym równie kruchym, za szybko znikającym czasie. Za szybko to wszystko przemija, za szybko ucieka. Dobrze, że przynajmniej można magiczne chwile celebrować, chociażby właśnie takimi smakołykami. Budowanie wspomnień poprzez smaki to też metoda (i powiemy Wam, że bardzo skuteczna). O znaczeniu rogalików w naszej rodzinie możesz(...)zapach i smak unoszący się przez lata i widok przygarbionego, uśmiechniętego mężczyzny, który zawijał najpiękniejsze rogaliki..." Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ . i pozostając w temacie ŚWIĄT: Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ . a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ. Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ . I... aby nic Wam nie umknęło
Wypisz WymalujObłędny, najlepszy, prosty i szybki krem piernikowy 🥰 Wczoraj na stories pokazywałam Wam jeden sklepowy krem piernikowy z tragicznym składem. No jeden wielki syrop glukozowo-fruktozowy z olejem palmowym i cukrem. No raz, nie zawsze można, of kors... Ale co gdyby tak zrobić jego domową wersję, z lepszym składem, a na dodatek dużo, dużo lepszą?! No to byłby raj. I jest(...)możesz dodać np. do owsianki, na pancakes/naleśniki, podać z pieczonym jabłkiem, wylać na sernik, dodać do drożdżówek czy zjeść prosto ze słoika. Składniki na 1 słoiczek: 100 g pierniczków np. z TEGO przepisu (ja użyłam robionych na erytrolu) 50 ml mleka lub napoju roślinnego 30-50 g masła 50 g miodu w wersji średnio słodkiej i 80 g miodu
Czarnawisienkaciastek będzie świetnym pomysłem na słodki prezent dla najbliższych. Można też ich nie dekorować, ciasteczka do kawy i herbaty smakują wspaniale bez żadnej polewy. Jeśli nie przepadacie za pierniczkami takie ciastka świąteczne mogą być świetnym pomysłem na Boże Narodzenie. Zawsze się udają, polecam, smacznego:) Przepis na kruche ciasteczka świąteczne, składniki: na 60 małych ciasteczek: 300 g mąki krupczatki (można(...)można zastąpić cukrem waniliowym) Przepis na ciasteczka świąteczne, przygotowanie: Mąkę i cukier rozetrzeć z zimnym masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Spłaszczyć i włożyć na kilka godzin do lodówki lub 20-25 minut do zamrażarki (można tez przygotować ciasto dzień wcześniej i przechować w lodówce
Lekcje w kuchniBlok czekoladowy pomarańczowo piernikowy to moja propozycja dla zapracowanych i bez czasu na proste i bardzo szybkie do przygotowania, świąteczne ciasto bez pieczenia. Blok czekoladowy to ciasto mojego dzieciństwa, już zawsze będzie mi się dobrze kojarzyć z odświętnym czasem, dlatego sama też chętnie je przygotowuję. To również ciasto, którego przygotowania uczę moje dzieci, bo naprawdę nie jest trudne. Do takiego(...)Składniki na blok czekoladowy: 1 opakowanie 500g mleka w proszku pełnotłustego 3/4 – 1 szkl cukru trzcinowego 25 dag masła lub margaryny 1/2 szkl wody 3 łyżki kakao ciemnego 10 pierniczków 150g herbatników garść żurawiny suszonej garść rodzynek 3-4 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej szczypta skórki startej z pomarańczy Jak zrobić blok czekoladowy pomarańczowo piernikowy: Zaczynamy od wrzucenia do garnka
Dorota SmakujeZnowu z moich eksperymentów wyszło coś pysznego :) Myślę, że może to być fajna propozycja na nadchodzące święta. Sernik na białkach, które zostały po zrobieniu pierniczków . Kiedy zostawały mi białka, przeważnie robiłam bezy. Czasem babki. Tym razem postanowiłam sprawdzić jak smakuje taki sernik :) Piana z białek dodaje sernikowi puszystości, dlatego pomyślałam, że warto spróbować. Dodałam też białą czekoladę, bo już(...)cieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać tylko masło i jajko, ciasto szybko i łatwo się zagniata, a w dodatku naprawdę dobrze smakuje. Jest miękkie i delikatne, idealnie nadaje się pod sernik. Składniki na ciasto: mieszanka do wypieku ciasta kruchego z Mąki Szymanowskiej
Agusiowe smakołykiGrudzień. Najbardziej magiczny miesiąc w roku. Czas pieczenia pierniczków, przygotowań świątecznych i śpiewania kolęd. A także czas świątecznego szału zakupowego i porządkowego, wiecznej debaty na temat "kto w tym roku ma zabić karpia" oraz największego problemu ludzkości pt. "jak nie przytyć w święta". Jednym słowem - szopka :D A skoro już mowa o pieczeniu pierników to przepis na ten poniżej znalazłam(...)wychodzi sporo, dlatego wyłożyłam je na dużą blachę. Jednak można je upiec w mniejszej formie, wówczas piernik wyjdzie wyższy :) Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż piernik szybko twardnieje. Składniki na dużą blachę: 150 g cukru 100 ml piwa karmelowego (Karmi) 250 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2-3 łyżeczki domowej 100 g masła
My simple kitchen