twarde i mało plastyczne) - ocieplone ciasto należy podzielić na trzy części i przygotować trzy duże placki, lub tak jak ja podzielić na dwie równe części, jedną zostawić do wykonania pierniczków, drugą podzielić na trzy kawałki i rozwałkować na placki o grubości około 1cm i wymiarach formy, w której będą pieczone (u mnie szeroka keksówka 25,5x12,5cm) - placki należy piec(...)przed świętami (lub przed spożyciem) piernik udekorować polewą czekoladową - piernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie był zbyt zimny (polewa na nim może zbyt szybko zastygać) - orzechy włoskie dość drobno posiekać - w miseczce w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę - czekoladę mleczną i gorzką posiekać na mniejsze kawałki - miskę z gorącą śmietanką zdjąć na blat, dodać do niej czekoladę, odstawić
Smakołyki BerenikiEkspresowe miękkie pierniki o kokosowym smaku. Przygotowanie:30 minut Koszt: tanie Wreszcie nadszedł dzień przez wielu oczekiwany, czyli święta! Choć śniegu za oknem niestety zero
zdrowo i aktywnieEkspresowe miękkie pierniki o kokosowym smaku. Przygotowanie:30 minut Koszt: tanie Wreszcie nadszedł dzień przez wielu oczekiwany, czyli święta! Choć śniegu za oknem niestety zero
Zdrowie i pysznie na talerzuWtedy sobie spokojnie kręcimy, palcami dociskamy ciasto i mamy nad wszystkim kontrolę i w ten sposób możemy zużyć całe ciasto bez strat. Z maszynką elektryczną będzie gorzej, chodzi za szybko, nie można ciasta dociskać palcami, dociskanie popychaczem nie odnosi skutku i mamy duże straty ciasta, dlatego warto zdobyć taką starą maszynkę, ja swoją pożyczyłam od mamy. Do przepisu dołączony jest(...)Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. 6. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez 13-15 minut z termoobiegiem. Te ciasteczka, w odróżnieniu od pierniczków, lubią być dobrze przypieczone, tak konkretnie zarumienione, wtedy są smaczniejsze, pilnujmy czasu pieczenia, ale tez uważajmy nie nie okazały się niedopieczone. To są najsmaczniejsze ciasteczka pod słońcem. Serdecznie polecam :-) Zapraszam
Kawa z mlekiemCiasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Początek listopada to jest najlepszy czas na nastawienie ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Przepis jest szybki i prosty. Jedynym problemem może okazać się znalezienie odpowiedniego miejsca na czas dojrzewania. Ciasto powinno dojrzewać w chłodnym miejscu, czyli najlepiej w lodówce albo w chłodnej piwnicy. Przepis na ciasto pochodzi z Moje Wypieki , został przetestowany przez bardzo, bardzo wiele osób. Jeżeli receptura(...)albo przekładamy do słoja lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 – 6 tygodni. Po tym czasie możemy już zacząć piec piernik staropolski i pierniczki
Tajemnice Smakuprzepisy na domową pizzę, frytki dietetyczne, hamburgera light, spring rollsy, zdrowe batony itd. Proste jak drut - czyli w miarę szybko i smacznie. Rozdział w którym znajdziemy przepisy na szybkie dania, takie po których będziemy syci i z których będziemy zadowoleni czyli : np. szarlotka na skróty, makaron aglio-olio, pasta pomodoro, najszybsza sałatka świata, zupa krem z zielonego groszku itd. Wyższa(...)Święta, święta i po świętach - znajdziemy tutaj przepisy na: gęsina na św. Marcina, śledź w oleju lnianym, śledź w cieście piwnym, pierogi wigilijne, ćwikła, gruszki wigilijne, skórka pomarańczowa, pierniczki świąteczne itd. Dziękuję, nie marnuję - czyli jak wykorzystać i nie marnować, wyrzucać jedzenia. Przepisy jakie tu znajdziemy to: grzanki winogronowe, lane kluski, omlet z białek, smażone banany, koktajl bananowy, powidła śliwkowe
kruche babeczkiPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatityroku staram się odnaleźć idealne ciasteczka, które nadadzą się na zastępstwo dla pierniczków, które w moim domu raz, że nie mają fanów, a dwa, na które moja mama jest uczulona (cynamon). Chciałam, żeby oddawały świąteczny nastrój i zimowe słodkości. Oto pierwsza opcja. Żurawina i migdały. Yumy! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej grubości plastry i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (trzeba śledzić postępy, bo szybko robią się rumiane) do zezłocenia. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupieprz z Sumatry, z Penangu. Pieprz należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, najlepiej w suchym i zaciemnionym miejscu. Najlepiej kupować pieprz w ziarnach i mielić bezpośrednio przed użyciem, gdyż mielony szybko wietrzeje. Pieprz Zastosowanie pieprzu w kuchni Pieprz biały Pieprz cayenne Pieprz czarny Pieprz zielony Zupy zupy czyste i jasne zupy podprawiane zupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskie bulion(...)plastry bakłażana i cukinii, dynia duszona, orka Inne potrawy koktajle dania z ryżem jako przyprawa do r prawie wszystkich warzyw masło pieprzowe, biały ser Desery, wypieki pierniczki pieprzowe Uwagi Kupować zawsze całe ziarna pieprzu. W razie potrzeby zmielić w młynku do pieprzu. Używać bardzo oszczędnie ponieważ jest bardzo ostry. Pieprz cayenne to suszona zmielona papryka chili
Pomysłowa kuchniaDzisiaj zapraszam na pyszne i szybkie do przygotowania piernikowe tiramisu. Kto powiedział, że tiramisu musi być jedynie na biszkoptach? Spróbujcie wariantu na piernikach! Smak pierników idealnie współgra z kawą i amaretto a całość tworzy doskonałą bazę dla kremu z mascarpone. A smak? Rewelacja! Jeśli mogłabym coś zmienić, to jedynie dodałabym tutaj maliny, których nie udało mi się niestety dzisiaj kupić(...)byłoby deseru Deser warto zrobić dzień wcześniej lub co najmniej kilka godzin przed jego pałaszowaniem. Kilkugodzinny pobyt w lodówce jest niezbędny do przegryzienia się smaków deseru i przesiąknięcia pierniczków smakiem kawy. Przepis bierze udział w konkursie „ Przepis na Kopernika – Piernikowy Konkurs Kulinarny „. Powiem prawdę, marzę aby ponownie odwiedzić miasto pierników, bo nie byłam tam dobrych kilka
Mieszam w GarnkuZostało mi wczoraj zarzucone, że słoik po pierniczkach stoi pusty, a trufle czekoladowe się skończyły. Trudno mi było z tym polemizować. Fakty mówiły same za siebie. By się zrehabilitować postanowiłam upiec czekoladowe ciastka z waniliowym aromatem. Przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson KUCHNIA. Przepisy z serca domu.Ciastka są duże - średnica około 8cm. Wyszło mi ich 20, piekłam(...)ciasteczek na blachę. Piec 15-20 minut aż brzegi się zarumienią. Nie przejmujcie się, kiedy wyjęte z piekarnika ciastka wydają się miękkie. Dajcie im kilka minut, by ostygły, szybko stwardnieją
W kuchni wieczoremjestem zwolennikiem szukania świątecznego klimatu już w listopadzie, ale czas tak szybko leci, że nie lubię zostawiać kupowania prezentów na ostatnią chwilę i staram się robić to jak najwcześniej. Mikołajki już za 3 tygodnie, więc powoli zaczęłam rozglądać się za upominkami dla bliskich. Przy okazji pomyślałam, że podzielę się z Wami kulinarnymi pomysłami na prezenty. To zestawienie mniej lub bardziej(...)kawy – 499,90 zł Garnek żeliwny – 1099 zł Dla najmłodszych: Fartuszek – 39 zł Wykrawacze do ciastek – 32,50 zł Kubek – 19 zł Foremki pierniczki – 29 zł Książka kucharska – 29,90 zł Artykuł Mikołajkowy prezentownik dla wielbicieli gotowania pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwięc podczas pieczenia mieszkanie pachniało ciemnym piwem, skórką pomarańczową i fenkułem. Miałam namiastkę Świąt - zrobiło się nastrojowo i świątecznie :) Nazwa chleba uzmysłowiła mi, że najwyższy czas nastawić ciasto na pierniczki, które od lat robię z ciasta dojrzewającego . Składniki (na 2 bochenki) : podaję za Guciem – klik! Starter około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 150ml/90g mąki pszennej (dałam(...)przykryć folią i pozostawić na 30 min. Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Przygotować masę na piwną skórkę: rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Ciasto chlebowe podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki. Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić
Weekendy w domu i ogrodziesię od porad, jak nie przytyć w Święta, jakie magiczne sposoby stosować, reklam na zaparcia/rozwolnienie/zgagę/”uczucie ciężkości” (niepotrzebne skreślić). Strony i blogi są zawalone przepisami na „fit” pierniczki, serniczki, panierki i inne wynalazki. Po Świętach za to mamy ciąg dalszy reklam na zaparcia/rozwolnienie/zgagę/”uczucie ciężkości” (niepotrzebne skreślić), a na stronach i blogach pojawią się porady, jak „zrzucić” nabrane(...)jedzeniem i piciem, szczególnie procentów, to polecam zastosowanie diety łatwostrawnej (może być z ograniczeniem tłuszczu, acz nie musi). Warto też ruszyć się, choćby na spacer, a sami zobaczycie, jak szybko wszystko wróci do normy Bez paniki więc, Kochani PS. Mówimy tutaj o 3 dniach Świąt Bożego Narodzenia, lub 2 dniach biesiadowania wielkanocnego. Jeśli jednak Wasze „święta” trwają
Kate's Kitchen