Pyszne, miękkie pierniczki bez glutenu i bez cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym. W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne
Mała Cukierenkatygodniach przyszedł czas na podjęcie próby :) Przepis oryginalny zmodyfikowałam, gdyż nie bardzo "kręciły mnie" pierniczki, którymi w oryginale pokryta jest góra ciasta. Posypałam je w zamian płatkami migdałów. A teraz moje odczucia co do efektu końcowego :) Ciasto robi się szybko, muffinkowym sposobem: składniki sypkie do sypkich, mokre do mokrych. Niestety ciasto po upieczeniu jest bardzo zbite
Walijskie Pichceniemamy na to za dużo czasu. W książce znajdziemy pod koniec każdego opowiadania fajny przepis na pierniczki, babeczki, domowa gorąca czekolada, seromakowiec oraz świąteczny drink i herbata z miłością. Dzięki nim możemy poczuć świąteczną magię. Książka jest bardzo wciągająca, czyta się ją szybko. Przepisy proste, ciekawe, każdy może je przygotować. Opowiadania idealne dla czytelniczek, które lubię historie bardziej pikantne
kruche babeczkibardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Po drugie robi się je bardzo szybko, a po trzecie jest pyszne, wilgotne, puszyste i to już ostatni moment na to, żeby upiec coś z dyni, zanim rzucimy się w wir robienia pierniczków 😄. Mam nadzieję, że Was przekonałam ! Korzenne ciasto dyniowe z orzechami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje
Kulinarne przygody GatityPierniczki ‘last minute’ – zrobione nawet na dzień przed świętami będą pysznym punktem słodkiego stołu. Te pierniki od razu po upieczeniu są miękkie, pachnące i obłędnie puszyste! Robi się je szybko, ale i tak samo szybko znikają – są przepyszne – ja nie potrafiłam się powstrzymać i gdy tylko lukier zastygł pożarłam ich pięć, popijając kubkiem ciepłego mleka. No przecież kucharce też coś(...)kilka porcji. Każdą porcję po kolei wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na placki około 7mm do 1 centymetra wysokości i wycinamy wzory – nie silcie się w wypadku tych pierniczków na wymyślne kształty, ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Tu najlepiej sprawdzą się bardzo proste, geometryczne foremki – okrąg, kwadrat, gwiazda czy serce. Wycięte pierniki przekładamy na papier do pieczenia, z zachowaniem
Karo in the KitchenPierniczki na Święta gotowe? :) U mnie zamiast klasycznych pierniczków powstały piernikowe pralinki. Są za to klasycznie w zdrowej wersji, bez dodatku białego cukru. Wyszły pyszne, korzenne, lekko słodkie. W wykonaniu są dziecinnie proste i bardzo szybkie. Proponuję dodać do nich pokruszone orzeszki żeby dodać chrupiący element 😊 Będą perfekcyjne. PIERNIKOWE PRALINY Z podanych składników wyszło 10 pralinek Czas przygotowania
HealthyCreationsWszyscy pieką pierniczki, a ja przekornie proponuję ciasteczka maślane;) Jakoś nigdy nie byłam fanem piernikowych smaków, za to maślane pyszności uwielbiam od zawsze. Przepis ten jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, można je dosłownie zrobić 30 minut razem z pieczeniem! Skorzystałam z przepisu Ani Starmach , i jak zwykle nie zawiodłam się na jej recepturze. Moje ciasteczka nie wyszły
karmelowyKorzenny, aromatyczny piernik na ciemnym, karmelowym piwie. Miękki, wilgotny, pięknie wyrasta. Obficie udekorowany polewą czekoladową. łatwy i szybki do zrobienia. Chyba już bardziej i lepiej nie
Domowa cukiernia Ewyzwykłym ciastem weekendowym 😊 No i nie trzeba czekać dwóch tygodniu aż zmięknie... Łatwy i szybki w wykonaniu, słodzony wyłącznie miodem. Można go wzbogacić bakaliami. A jeśli się zeschnie w oczekiwaniu na skonsumowanie można go pokroić w kostkę, polać czekoladą i będą pierniczki... Składniki (na małą blaszkę): 225 g mąki bezglutenowej - można użyć gotowej mieszanki lub zrobić własną mieszankę
Ze smakiem bez glutenuPrzy pieczeniu ciasteczek i pierniczków zawsze zostają mi białka. Ja się tym za bardzo nie martwię bo zawsze jest okazja. żeby upiec kokosanki. A, że kokos uwielbiam to kokosanki po upieczeniu szybko znikają. Dostałam paczkę z produktami Kresto i BackMit do przetestowania. Do kokosanek użyłam oczywiście kokosu Kresto. Składniki: 4 białka 250 g kokosu Kresto 200 g cukru Przygotowanie
Ala piecze i gotujePiernik z powidłami był na moim świątecznym stole jednym z ciast, po które najczęściej wszyscy sięgali. Stwierdziliśmy nawet, że struktura i smak tego piernika przypomina smak
Kuchcik gotujeKoniecznie muszę Wam przypomnieć i ten przepis. Zaraz po świątecznych pierniczkach ucieszy wszystkie dzieci – te małe i te duże… Małe, zaraz zobaczycie dlaczego… Duże, bo ciasto jest bardzo proste – bardziej murzynek niż brownie, robi się je łatwo i szybko. Samo dekorowanie to już tylko czysta przyjemność! Efekt końcowy powala i robi wrażenie, choć całość jest naprawdę
Garniec MagalieW mojej kuchni ostatnio zapachniało przyprawami korzennymi, a to za sprawą pierniczków toruńskich i przypraw korzennych. Jednym kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak kto powiedział
Ana Mari's worldŚwięta, Święta... I po Świętach. Jak mawia Tatuś. Tyle czekania, tyle pracy, a mijają tak szybko... I patrzę na moją choinkę, ciągle w pełni sił, i myślę o tym, że już zaraz trzeba ją będzie rozbierać. A ja się nią nawet nacieszyć nie zdążyłam! Na szczęście, w zgodzie z polską tradycją, mogę ją zatrzymać jeszcze przynajmniej przez tydzień. Uff...Święta(...)zewnątrz, mięciutkie w środku, podane z bitą śmietaną i karmelizowanymi figami... Niebo, mówię Wam! Przepis niebawem.Póki co jednak, zostaniemy jeszcze w świątecznych klimatach - mam kilka zaległych przepisów na pierniczki i inne takie... Wiem, że teraz już nikomu się nie przydadzą, ale może za rok ktoś z nich skorzysta...? Tak więc mam dla Was zupełnie wyjątkowe, pierniczkowe choinki. Wyglądają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzęsto w natłoku świątecznych zadań nie mamy czasu na wszystko. Te ciasteczka wyczarujemy szybko z ciasta francuskiego. A przyjemności chrupania co nie miara! Co nam trzeba? opakowanie ciasta francuskiego foremka gwiazdka kakao słodkie masa: 100g dżemu śliwkowego (może być inny) +10 pokruszonych pierniczków (dowolnych) + pół łyżeczki cynamonu. Mieszamy dokładnie Robimy! Ciasto rozwijamy i posypujemy kakao po całości. Lekko wałkiem wgniatamy
LatosiowydomListopad. Przedwczoraj upiekłam pierwsze pierniczki. Szaleństwo przedświąteczne? Raczej nie. To szybciej sentyment do korzennych wypieków, które o tej porze smakują najlepiej. I napełniają dom niesamowitym zapachem :) A dla Was mam dzisiaj przepis na szybką babkę drożdżową. Przepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z magazynu "Moje Smaki Życia" nr 11/2016. Dodałam od siebie lukier na bazie kawy i cynamonu, ale możecie babkę
My simple kitchen