Mięciutkie i aromatyczne, które bardzo szybko znikają i takie, które trzeba robić po raz drugi, bo już do świąt nie doczekają. Co to? To pierniczki doskonałe! Składniki: 900g mąki pszennej 1 szkl. cukru 8 żółtek 3 białka 1 szkl. śmietany 12% lub jogurtu naturalnego 2 łyżeczki sody 3 łyżki kakao
Pysznie & Piękniepolska | Rodzaj dania: ciastka Ciasteczka korzenne z lukrem to pyszne, miękkie słodkości, które w sytuacji podbramkowej mogą zastąpić tradycyjne pierniczki. Ciasteczka korzenne pieczemy na blasze, a następnie wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek. Ten sposób przygotowania ciastek jest szybki i prosty, a dodatkowo jest świetną zabawą dla dzieci. Gotowe wypieki są miękkie i puszyste, a cały dom pachnie świętami
Gotujemy i jemypolska | Rodzaj dania: ciastka Ciasteczka korzenne z lukrem to pyszne, miękkie słodkości, które w sytuacji podbramkowej mogą zastąpić tradycyjne pierniczki. Ciasteczka korzenne pieczemy na blasze, a następnie wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek. Ten sposób przygotowania ciastek jest szybki i prosty, a dodatkowo jest świetną zabawą dla dzieci. Gotowe wypieki są miękkie i puszyste, a cały dom pachnie świętami
Korniszonkiświęta to bakalie, jak bakalie to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do upieczenia tego pysznego keksu. Jest lekki, delikatny, lekko wilgotny. I gwarantuję, że szybko zniknie. Drugą propozycja na wykorzystanie białek to obłędne Kokosanki klik. Składniki: 150 ml białek szczypta soli 1,5 szkl mąki pszennej
Ala piecze i gotujeNie piekłam jeszcze przedświątecznych pierniczków, ale za to powstał nowy przepis na kruche ciasteczka cynamonowe z płatkami owsianymi Bardzo proste
Fitkotpolecam pyszne kruche ciasteczka. Obłędne w smaku i cudownie pachnące. Wiem, że nie każdy lubi i nie każdy piecze pierniczki, a takie ciasteczka to doskonałe rozwiązanie. Pachnące wanilią i pomarańczą, chrupiące od orzechów. Długo zachowują świeżość, ale zapewniam, że szybko zostaną zjedzone. Idealne z filiżanką ulubionej kawy, herbaty czy kubkiem mleka czy kakao. Polecam upiec, bo warto :) Potrzebujemy
IzabelawkuchniZachęcona wcześniejszymi udanymi przepisami z wykorzystaniem pierniczków spróbowałam zrobić pankejki na ich bazie – wyszyły przepyszne! Miękkie, puszyste, z wyczuwalnym smakiem piernika. Przygotowanie jest bardzo proste
Via Gustotylko nie moje lukrowane guziczki..." Święta zbliżają się niebezpiecznie szybko, czas na ich przygotowania zaczyna nieubłagalnie topnieje, a tutaj jeszcze tyle rzeczy zaprząta nam głowę. Na szczęście już upieczone pierniczki czekają w puszce na lukrową dekorację. Dlaczego lukier królewski, a nie zwykły na bazie cukru pudru i wody? Otóż ten królewski wykorzystujący ubite białka jest trwalszy, szybciej zastyga, nie kruszy
Słodki KompromisŚwięta tuż tuż...uwielbiam ten przedświąteczny klimat. Zapach cynamonu i goździków w kuchni. Góry pierniczków czekające na ozdobienie. Lista wypieków powiększająca się z dnia na dzień. Lubię to całe przedświąteczne napięcie. Dzisiaj, częstuję Was szybkim piernikowym ciastem z budyniem. Co prawda, nie jest to ten tradycyjny - staropolski (przepis tutaj ), bo ten potrzebuje czasu i jest już na niego trochę
CookYourselfDziś mam propozycję na świąteczne słodkości dla wszystkich tych co nie mają cierpliwości do wykrawania pierniczków, a także dla tych, którzy nie nastawili ciasta na piernik staropolski dojrzewający , a mieliby ochotę mieć na swoim stole szybkie ciasto właśnie z piernikiem w tle. Oto pyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny keks piernikowy. Można go upiec na ostatnią chwilę
Kulinarne przygody Gatityświątecznym okresie wprost uwielbiam! Choć kiedyś nawet go nie znałam :) takie muffinki to obok tradycyjnych pierników i pierniczków ciekawa alternatywa - podzielne, takie w sam raz na jeden raz :) Jak każde muffinki w przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Gdyby tak wziąć od razu podwójną, a nawet potrójną porcję to w czasie pieczenia każdej z nich możemy sobie robić coś
Kolorowy PrzepisownikITKA LUKRUJE? 1. Na wystudzonym pierniczku rozsmarowuję jeden z kolorów lukru królewskiego. 2. Pokrywam całą powierzchnie pierniczka. 3. Na wierzchu robię kleksa z lukru innego koloru. 4. Za pomocą wykałaczki wierzchni kleks lukru delikatnie, pojedynczymi i szybkimi ruchami rozprowadzam na powierzchni pierwszego lukru tak, aby uzyskać efekt takich wzorków / pazurków. Pozostawiam na 2h, aby całkowicie stwardniało
W kuchni Karmel-itkichoinki. Ach, choinka! Gdyby to był mój wybór, już pyszniłaby się w moim pokoju gościnnym. Jednak bliscy szybko ukrócili moje zapędy, śmiejąc się, że byłabym szybsza od centrów handlowych. Ale to już tak niedługo! Zaledwie 21 dni magicznego czasu, śnieżnych dni, zapachu pierniczków i gorącej czekolady... Mam nadzieję, że te Święta będą jak za "starych" czasów, gdy wszyscy zbieraliśmy się(...)Narodzenia bez moich bliskich, bo to właśnie dzięki nim, gdziekolwiek jestem, czuję się jak w domu. Moim pierwszym przepisem w tegorocznym świątecznym oczekiwaniu jest SOS ŻURAWINOWY. Bardzo prosty i szybki. Na pewno przyda Wam się w wielu bożonarodzeniowych potrawach. Jest pyszny z mięsem, ostatnio przyrządziłam go z kurczakiem- był wyśmienity! Pamiętajcie tylko, jeśli będziecie chcieli wmieszać go w wieloskładnikowy
Gotowanie to kochanieużywam takich 2-3 dniowych jak nie zostaną zjedzone. W wersji mega szybkiej pokruszyć ciasteczka i wyłożyć do papilotek lub foremek silikonowych. Opcjonalnie można też dodać pokruszone orzechy. Przygotować domową polewę czekoladową lub rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę minimum 81%. Następnie łyżeczką polewać pierniczki w każdej foremce. Całość wstawić do lodówki by czekolada zastygła. W wersji ciut dłuższej ciasteczka
Ola la LCHF