Pierwszy raz robiłam pierniczki nadziewane i cóż mi pozostało napisać. Już ich nie ma. Zjedzone i to bardzo szybko. Wyszły mięciutkie, czekoladowe, i dużo nadzienia. Takie moje pierniczenie. Pierniczki: 120 g naturalnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 70 g masła 350g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka gorzkiego kakao 60 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka
wesoła kuchniaPyszne, mięciutkie, pachnące... takie właśnie są pierniczki alpejskie ;) Robi je się bardzo szybko i są bardzo proste w wykonaniu, dobrze jednak jak ciasto odpocznie 24 godziny i wtedy można już je piec :) Składniki: 0,5 kg mąki pszennej, 4 żółtka, 2 białka jaja, 170 g miodu, 3/4 szklanki cukru, 120 g masła, 2 łyżki kakao, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
Aga w kuchniproste do przygotowania ciasteczka możecie przygotować jako alternatywę dla świątecznych pierniczków - równie aromatyczne a przy tym szybkie i zdrowe, dzięki sporej ilości orzechów, razowej mące czy nasionom chia. Idealnie kruche pozostają świeże przez wiele dni. Zamknięte w puszce umilały mi pracę przez niemal tydzień
Milion SmakówŚwiąteczny deser last minute :) Mega prosty i szybki w przygotowaniu przekładaniec na bazie pierniczków i twarogu. Smakuje obłędnie :) To także idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru domowych pierniczków. Polecam serdecznie. Przy okazji życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia. Składniki: ok. 300-400 g pierniczków 6-8 łyżek likieru Amaretto 1 kg gładkiego, mielonego twarogu (z wiaderka
Domowa Cookierenka AgiWłaśnie przed chwilą skończyłam piec wspaniałe pachnące pierniczki. To kolejny przepis z przepisów z wycinków z gazet. Pierniczki nie są trudne w wykonaniu, szybko się je robi. Początkowo są twarde ale zamknięte w pudełku szybko miękną. Nadają się też jako ozdoba na choinkę. Z podanego przepisu wyszły mi 4 duże blachy pierników. Składniki: 2 i ½ szklanki mąki pszennej
Na słodko lub wytrawnieMając niewiele czasu na wypieki, bo w końcu Święta się zbliżają, więc linia produkująca nieskończone ilości pierniczków działa nieustannie, można przygotować bardzo szybko śliczne i banalnie proste w wykonaniu ciasteczka. W spiżarni mam sporo kleiku ryżowego, w końcu jest to ostatnio ulubione pożywienie mojego półrocznego syna ;) Dlatego testowałam ciasteczka składające się głównie z kleiku ryżowego ;)Znikają jeszcze szybciej
Lawendowe Niebopiekliśmy pierniczki i w ten oto sposób mogę się z Wami podzielić przepisem, który spełni oczekiwania każdego z Was! Nie ma świąt bez pierniczków prawda? :D Pierniczki z tego przepisu są aromatyczne, szybko miękną, a dekorowanie to sama przyjemność i chwila na odstresowanie :-). Przepis w niewielkim stopniu zmodyfikowałam poprzez dodatek kakao. Mam nadzieję, że pochwalicie się zdjęciami swoich dzieł :-). Zapraszam
Pora coś zjeśćPierniczki, pierniczki lukrowane, pierniczki w czekoladzie czy inne wariacje na temat tego wypieku to coś, co pojawić się musi w grudniu i to wielokrotnie! Oczywiście na święta to już obowiązkowo. Wiem, że nie każdy ma czas na upieczenie klasycznych pierniczków, które wymagają leżakowania, ale mam dziś przepis na wspaniałe pierniczki piaskowe tak zwane last minute. Pierniczki piaskowe są bardzo łatwe(...)naprawdę szybkie do przygotowania nie trzeba wałkować ciasta i wykrawać niezliczonych zastępów ciasteczek w formie reniferów, gwiazdek czy choinek. Ciasto może wyrobić za nas mikser, a naszym zadaniem będzie uformowanie kuleczek z ciasta. Opcjonalnie pozostaje nam udekorowanie ciastek białą czekoladą i siekaną żurawiną oraz kandyzowanym imbirem. Pierniczki piaskowe nazywałam piaskowymi, ponieważ zaraz po upieczeniu mają dosłownie piaskową bardzo delikatną konsystencję
SprawdzonaKuchnia.plmiseczek przekładamy porcje lukru, dodajemy barwnik i mieszamy. Barwnik żelowy fajnie się sprawdzi, bo łatwo go wymieszać z lukrem i go nie rozrzedza. 4. Dekorujemy pierniczki / ciasteczka / wypieki. Lukier królewski ładnie i dość szybko zastyga. 5. Lukier można przechowywać nie dłużej niż 48 godzin. Wystarczy miskę z lukrem przykryć wilgotną ściereczką i trzymać w chłodnym miejscu. Udanej zabawy! Polukrowane
Kuchnia domowa AniLebkuchen to rozpływające się w ustach, pachnące korzennymi przyprawami pierniki. Możecie je przygotować nawet tydzień przed świętami i będziecie pewni, że na wigilijny stół podacie przepyszne, miękkie pierniczki. Lebkuchen – niemieckie pierniczki Lebkuchen to moje odkrycie sprzed kilku lat. Nie wyobrażam sobie Świąt bez nich. Ten miodowo-orzechowo-korzenny smak jest po prostu nie do podrobienia! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU(...)jest piernik. Co zrobić, żeby pierniczki zmiękły? Ze względu na dużą zawartość miodu i oleiste orzechy, przy niewielkiej ilości skrobi, lebkuchen stają się miękkie bardzo szybko po upieczeniu. Jeśli obawiacie się jednak, że Wasze pierniczki nie będą idealnie mięciutkie do Świąt, mam dla Was sprawdzony, niezawodny sposób, żeby pierniki zmiękły. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na Święta znajdziesz w zakładce
Na-talerzu.plszprycy lub zwykłego pędzelka dekorujemy przestudzone pierniczki. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny. Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały). Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego! A tu jeszcze jeden, sprawdzony od lat, pyszny pomysł
Moje Kuchenne Rewelacjeświeżej mięty pałką blendera zmiksować tyle, aby mięta się rozdrobniła, następnie mikserem miksować z 5 minut, tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć pierniczki, każdy skropić np. łyżeczką z herbatą, szybko wyłożyć na pierniki sernik i łyżką przycisnąć do dna umyte truskawki pokroić na plastry i rozłożyć na serniku delikatnie je wciskając w sernik galaretkę poziomkową(...)wylać na truskawki i schować do lodówki na kilka godzin sernik przełożyć na talerz i kroić porcje - sernik jest aromatycznie miętowy, pięknie miętą pachnie i z truskawkami i z pierniczkami smakuje wyjatkowo i warto taki sernik zrobić.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj tak na szybko ;) Dzisiaj tak na szybko, się do Was odzywam.. bo czas gna.. a ja Wam chcę przypomnieć o dwóch przepisach, które już czas zrobić żeby na świąteczny grudniowy czas były ;) na początek przepis na Chorizo – tak proste do zrobienia a tak pyszne – przepis znajdziesz TU . Nasze już wisi(...)przepis TU No i jeszcze coś słodkiego :) czyli przepis który mam znowu zamiar wprowadzić w życie to przepis na przepyszne pierniczki – które na święta będzie jak znalazł :) – przepis TU Dzisiaj tak na szybko
Kuchnia na wzgórzuPierniczki z tego przepisu są na prawdę szybkie, i to potrójnie: ciasto szybko się robi, jest elastyczne i przyjemne w obróbce (nada się świetnie dla dzieci), po drugie - nie trzeba czekać, aż zmiękną bo są gotowe od razu do jedzenia, a po trzecie - znikają w za skakująco szybkim t em pie :) SKŁADNIKI: (na ok 40-50 pierników) 2 duże(...)mąki (to zależy m.in. od gęstości miodu), ale nie za dużo, żeby nie wyszło twarde. 3 . Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, podsypując je odrobiną mąki. Wycinać kształty pierniczków, układać je na papierze do pieczenia i piec ok 8-10 minut w 180*C. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować. CHOINKI Z PIERNICZKÓW: Na jedną choinkę potrzebujemy
Kto ugości moich gości?bloga, czyli od Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Świąteczne pierniczki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg) 4 pełne łyżki miodu lipowego 200 g cukru pudru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo wyjątkowy sernik; bardzo świąteczny:) Delikatny i niezwykle smaczny. Szybki, gotowany, nie ma mowy, żeby się nie udał. Do nadziania użyłam domowych pierniczków wykonanych z ciasta dojrzewającego, nadziewanych powidłem śliwkowym. Oczywiście można wykorzystać również pierniczki kupione, w czekoladzie lub bez, ważne, żeby były mięciutkie. Do wykonania tego sernika zainspirował mnie ten przepis . składniki: ciasto: 350 g mąki pszennej łyżeczka proszku(...)jajka 100 g masła 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl cukru 1/2 szkl mleka 2 budynie waniliowe ponadto: pierniczki nadziewane cukier puder Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, posiekać, następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na pół, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, upiec dwa jednakowe, cienkie
6niebo