wielkimi krokami i wszędzie królują Bożonarodzeniowe wypieki, postanowiłam także podzielić się z Wami moją inspiracją. Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami. Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Idealna kiedy świąteczne wypieki musicie wykonać na ostatnią chwilę. Polecam!! Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymi Składniki: Ciasto
Mania GotowaniaKruche gwiazdki piernikowe to propozycja doskonała dla wszystkich, którzy wolą pierniczki cienkie i chrupiące. Te gwiazdki są delikatne, bardzo smaczne i szybkie Z jednej porcji wyjdzie około 80 sztuk malutkich pierniczków o średnicy około 4 cm. Przepis dostałam od pani Kasi G., bardzo dziękuję Składniki: 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżka cynamonu
Słodki sentymentKruche gwiazdki piernikowe to propozycja doskonała dla wszystkich, którzy wolą pierniczki cienkie i chrupiące. Te gwiazdki są delikatne, bardzo smaczne i szybkie Z jednej porcji wyjdzie około 80 sztuk malutkich pierniczków o średnicy około 4 cm. Przepis dostałam od pani Kasi G., bardzo dziękuję Składniki: 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżka cynamonu
Słodki sentymentgrubość około 5 mm. Następnie foremkami wycinamy kształty pierniczków i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W pieczeniu pierniczki urosną, więc zachowujemy między nimi lekki odstęp. Pierniczki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte pierniczki dekorujemy według uznania. Przechowujemy je w szczelnym opakowaniu(...)Jeśli lukier będzie za rzadki, można dodać trochę cukru pudru, jeśli za gęsty dodajemy odrobinę wody. Gotowym lukrem ozdabiamy pierniczki. Dla mnie zapach pierniczków jest to zapach świąt nr 1 w święta! Jedyną wadą pierniczków jest to, że bardzo szybko, w niewyjaśnionych okolicznościach znikają. Zostają tylko okruszki… . Smacznego
Projekty ze smakiemFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Pierniczki to konieczność na Bożonarodzeniowym stole. Zobacz jak łatwo i szybko można zrobić te przepyszne świąteczne ciasteczka. The post Łatwe pierniczki Bożonarodzeniowe appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeykaszy jaglanej: Pasztet z pestek dyni: Łosoś w galarecie: Indyk pieczonyw całości z nadzieniem z warzyw: Sałatka jarzynowa, nasza ulubiona: Świąteczne słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny i pyszny piernik: Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa
Smaczne Zdrowetemu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek. Serdecznie je polecam, żeby na stole było urozmaicenie i nie gościły na nim tylko i wyłącznie pierniczki ;). Są bardzo chrupiące i szybko znikają ze stołu. Owsiane ciasteczka Składniki: 2,5 kubka płatków owsianych 3/4 kubka rozpuszczonej margaryny 2 jajka 1 kubek cukru 340 g mąki pszennej
Kulinarne przygody GatityRobiłam tę pierniczki z myślą o ich ozdobieniu i powieszeniu na choinkę ale za szybko znikają i będę musiała zrobić kolejną partię. Te pierniczki stają się miękkie szybciej niż te z poprzedniego przepisu ale trzeba je przechowywać w wilgotnych warunkach. Można dorzucić do pojemnika kawałek jabłka. Są dobrym pomysłem na mały symboliczny świąteczny podarunek. składniki pół kostki miękkiej margaryny
cukrem pudrem posypaneostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień. Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych pierniczków, pochłania jednak nadawanie ciasteczkom kształtu, ale podejrzewam, że dla większości osób, jak i dla mnie, to czysta przyjemność. Wartości odżywcze na 100g to 435kcal
peanutbuttermonsterpierwsze pierniczki zostały dzisiaj upieczone i udekorowane... :) W tym roku jakoś nie szalałam specjalnie z dekorowaniem. W ruch poszły kolorowe posypki i zwykły lukier. Szybko i sprawnie, popijając herbatkę, cała porcja pierniczków nabrała kolorów... :) Jak co miesiąc także i w grudniu nie mogło zabraknąć naszego wyzwania :) Tematem w tym miesiącu były przekąski imprezowe. Ja postanowiłam przygotować prostą i smaczną sałatkę
My simple kitchenDziecinnie proste, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, takie właśnie są te pyszne pierniczki last minut z lukrem. To idealny przepis dla spóźnialskich, zapracowanych i dla tych, którzy w ostatniej chwili przypomną sobie, że przecież trzeba upiec pierniczki na święta. Ciasto nie wymaga leżakowania ani dojrzewania, można je zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Bez wałkowania, bez wykrawania, w parę minut
Kulinarne przygody GatityPrzepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją ale bardzo szybko stają się kruche i delikatne
babka w formieporadzę... Takich małych pyszności nigdy za wiele :) Mam dla Was i pełnowymiarowy piernik, ale wszystko w swoim czasie. Ciasteczka z tego przepisu są proste i szybkie do wykonania. Należą raczej do miękkich pierniczków, lecz z czasem twardnieją, więc trzeba zjeść je w ciągu max. 4-5 dni. Polecam też: ~ Pierniczki drożdżowe ~ Pierniczki z przepisu mojej Babci PIERNICZKI przepis autorski
chili & sugarDziś zapraszam Was na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka o smaku pierniczków. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Wspaniałe również do zabrania ze sobą na spacer. U nas dziś piękna pogoda, słoneczko, aż żal siedzieć w domu Polecam Wam te pyszne ciasteczka. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę (nie licząc chłodzenia w lodówce, ale to też tylko 30 minut). Spróbujcie(...)całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce (masło warto posiekać nożem). Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
Słodkie okruszki