jest ona bardzo wyczuwalna (też nie jestem wielką fanką tego alkoholu). Zapraszam do innych słodkich przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka: – szybki przepis na piernik – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 60 minut
nietylkopasta.plteż nie mieliście w tym roku czasu zrobić pierniczków? Ja nie zdążyłam! Nic straconego, zawsze można upiec to proste, szybkie i obłędnie pyszne brownie bez mąki ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 5 jajek 200 gram bezglutenowej gorzkiej czekolady 100 gram masła 50 gram cukru trzcinowego 2 łyżki miodu gryczanego 3 łyżki domowej przyprawy korzennej ( TU znajdziecie przepis
Quinoa Raz!Bardzo szybki i prosty - najprostszy przepis na lukier do ozdabiania ciast, pączków, pierniczków, drożdżówek i wszystkiego, co nam się spodoba. Na bazie (tylko) cukru i wody, świetny dla alergików. Można dodać do niego soku z cytryny do smaku, ale i bez niego też jest bardzo dobry. Lukier na pierniku staropolskim 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePiekę już po raz piąty te pierniczki, ale zdjęcie udało się zrobić dopiero teraz, kiedy zrobiłam ciasto z podwójnej porcji. Wcześniej znikały zbyt szybko, ponieważ są przepyszne i prawie wcale nie różnią się smakiem od tych tradycyjnych. Synek udekorował je wg swojej wybujałej fantazji i dziś kilka z nich udało się zawiesić na choince Jeśli lubicie pierniczki i chcecie zrobić
Smaki Arminenakładamy drugi kwadracik, dociskając brzegi, tak, aby marmolada nie wypływała na zewnątrz. Następnie wyciskamy za pomocą foremki kształt - ja zrobiłam kółeczka. W ten sposób powstają przepyszne, miękkie i wilgotne pierniczki z niespodzianką! :) Na koniec dekorujemy je polewą czekoladową. Składniki na polewę: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1-2 łyżki cukru pudru 1 olejek waniliowy 2-3 łyżki miodu 3 łyżki(...)rozpuszczoną czekoladę. Cały czas mieszamy, aż do otrzymania gładkiej, lśniącej glazury (można użyć blendera, by przyspieszyć proces łączenia się składników). Polewa lubi dość szybko zastygać, więc można ją podgrzać do ponownego rozpuszczenia i otrzymania właściwej konsystencji. Pierniczki nabijamy na wykałaczkę, zanurzamy w glazurze czekoladowej i dekorujemy! :) Tadam! Teraz czekamy aż czekolada stwardnieje i dajemy piernikom czas, aby zmiękły! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dlaczego? Po pierwsze - uwielbiam! Po drugie - robi się je szybko, prosto, no i zawsze wychodzą. Zrobiłam więc małe czyszczenie lodówki: reszta mleka skondensowanego; całość wyszła za mało słodka, dodałam więc miodu (bardzo świątecznie); reszta kremówki, ostatnie trzy jajka. Z zamrażarki wyciągnęłam żurawinę, a na spód i do kruszonki dałam pierniczków. Masę serową wzbogaciłam tonką, ale jeśli jej nie macie, wanilia(...)chrupiącą, pierniczkową kruszonką nie pozwoliła zbyt szybko oderwać się od talerzyków... W pewnym momencie nawet zaczęłam żałować, że nie przygotowałam tego ciasta w większej formie! Bo co to te osiemnaście centymetrów dla całej bandy łakomczuchów...? Sernik z tonką, żurawiną i pierniczkową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 130 g pierniczków czekoladowych 40 g masła masa serowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednym z przyjemniejszych zajęć rodzinnych jest zdobienie świątecznych pierniczków. No tak, ale żeby było co zdobić najpierw należy ciasteczka upiec. Od kilku lat do pieczenia bożonarodzeniowych pierniczków wykorzystujemy przepis na szwajcarskie ciasteczka leckerli, pochodzą z Bazyleii i są pieczone w całości, dopiero po upieczeniu kroi się je na rodzaj prostokątnych batoników. My wałkujemy je trochę cieniej(...)mleku. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piekę ok. 10 minut. Trzeba pilnować, żeby nie spalić pierniczków, jest w nich dużo słodyczy, a ta łatwo się przypala. Zdejmuję gorące ciastka delikatnie na papier, dość szybko stygną i robią się twarde jak kamyki. Skosztować można tylko cieplutkie. Mniam! A potem czekamy. Po kilku tygodniach zrozumiemy na co. Oczywiście
I tu będę miała takie teprzygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. A przyprawa do piernika sprawi, że już dziś poczujecie zbliżające się święta Nasze ukochane małe miękkie pierniczki bez których nie wyobrażam sobie świąt i jesienno-zimowych chwil I oczywiście… piernik Prosty, szybkie, dosłownie rozpływający się w ustach Przepis znajdziecie tutaj (klik) Przygotowując się do wypieków nie zapomnijcie zajrzeć na stronę Makowski Kredens
Słodkie okruszkiwszystkie moje porady nie uprzedzajcie się, że lukrowanie jest trudne i nie zrobicie tego sami. Ja podjęłam to wyzwanie, poczytałam, posłuchałam fantastycznego live Igi Sarzyńskiej mistrzyni pierniczków i stworzyłam te pierniczki w 3 wieczory. Już drugiego i trzeciego wieczoru moje dzieła były naprawdę przyzwoite, nadal nie są idealne ale to nie o to chodzi. Mają Was cieszyć, mają być super(...)wykałaczka lub patyczek do szaszłyków , wtedy kiedy linia się wykrzywi, nie pójdzie tak jak chcecie możecie jeszcze dokonać bardzo szybkiej korekty Wzory: nie ukrywajmy, większość z nas nie ma zdolności na tyle, aby samodzielnie z głowy wymyślać wzory na pierniczki. Tu mam dla Was podpowiedź, zainspirujcie się tym, co już ktoś stworzył. Mój patent to wydrukowanie na domowej drukarce kilku
nietylkopasta.plSzybki piernik z powidłami śliwkowymi to idealna propozycja na świąteczne ciasto, które można przygotować na ostatnią chwilę lub nawet kilka dni wcześniej, ponieważ idealnie się przechowuję
Di gotujezabawa, której zwłaszcza teraz nie można odmówić dzieciom, bo właśnie w tym okresie, choć tak jak dziś za oknem piękne słońce, przed świętami, pierniczki to must have! Ale ja mam dla Was dziś coś niewiarygodnie szybkiego i pysznego. Ciasteczka składające się z zaledwie 3 składników, do których przygotowania nie musisz rezerwować połowy dnia, a efekt jest naprawdę oszałamiający. Zapraszam
MamaOskarkaKolejny przepis na szybkie świąteczne wypieki. Brakuje Wam czasu? A może chcecie teraz już upiec pierniczki, aby skruszały na święta? Koniecznie upieczcie brukowce. Pyszne są, zaraz po upieczeniu twardawe i aromatyczne ( z kubkiem czarnej kawy idealne.) Świetnie się przechowują, kruszeją i rozpływają się w ustach. Możecie nadziać je marmoladą jeśli lubicie. Przepis na dwie blachy małych
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKilka dni temu wybrałam się na jednodniową, szybką wycieczkę do Torunia. Oczywiście celem wycieczki było przede wszystkim jedzenie – zarówno pierniczki, jak i dobry obiad na mieście. Szukając restauracji w sieci, pojawiło się bardzo dużo, różnorakich propozycji, włącznie z pierogarnią czy restauracją kuchni kreolskiej. Znajomi także polecili kilka miejsc. Nic natomiast mi nie odpowiadało, ponieważ szukałam zarówno miejsca przystępnego cenowo
Kuchnia BazyliiDziś zapraszam Was na jeden z nich. Pierniczkowy deser warstwowy, jak przystało na taką słodkość przygotowuje się szybko i prosto. A potem równie szybko zjada. Odrobina słodkiej rozpusty w ciągu dnia Spróbujcie. Składniki: około 8 pierniczków (bez czekolady i lukru)* około 5 łyżeczek dżemu pomarańczowego korzennego Stovit (ilość zależy od wielkości szklanki) bita śmietana kostka czekolady ulubiona kolorowa posypka
Słodkie okruszkiirytowały mnie pierwsze choinki, światełka i propozycje prezentów. Dla mnie to trochę odbiera urok i magiczność tych świąt, za wcześnie za dużo, za szybko. W grudniu to już zupełnie co innego, powoli daję się ponieść pierniczkom pojawiającym się niemal na każdym blogu, mikołajom, choinkom i innym cudeńkom. Tak to jest właściwy czas i właśnie zainspirowana tym szaleństwem wymyśliłam placuszki piernikowe
Cynamonowe szczęście