migdałami i mascarpone. Okazuje się, że ten serek nadaje się do ciastek doskonale Czas leci szybko, już tydzień grudnia za nami. Nie wiem, kiedy to się stało! Jutro planuję upiec moje ulubione pierniczki z cukrem kokosowym – są lepsze, kiedy trochę poleżą. Do tych prostych ciastek z migdałami
FitkotDeser budyniowy - szybki, smaczny i zdrowy. Przygotowując deser użyłam kilku zdrowszych zamienników. Zamiast białego cukru dodałam cukier kokosowy. Tradycyjne pierniczki zastąpiłam ich zdrową, domową wersją - przepis TUTAJ W budyniowy deser mimo wszystko trochę białego cukru się wkradło, ale są to zdecydowanie ilości minimalne. Zdrowy umiar przede wszystkim i cukier nikomu nie zaszkodzi. Do deseru wykorzystałam jagody w żelu marki Devaldano
kolorowotorcikowodomieszką delikatnego mroźnego srebra i turkusu. Do zobaczenia na naszych instastories TUTAJ. Koniec wstępu przechodzimy do przepisów Był już piernik i pierniczki, był makowiec ( a nawet dwa) , były ciasteczka, był eggnog to może ktoś ma ochotę przygotować takie szybkie ciasto? Ostatnio znalazłem świetny przepis na spód do ciasta: chrupiący, czekoladowy, delikatnie słodki. Do tego kolejna warstwa z malin. Możecie użyć
PaleoLifeprzepisu. Dzięki niemu upieczenie pyszny miękki piernik, który genialnie pachnie i genialnie smakuje, a robi się go naprawdę bardzo szybko. Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta: – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe(...)stron pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Szybki piernik – najlepszy pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plPRZYRZĄDZENIA: Wszystko razem wsypujemy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wałujemy podsypując odrobiną mąki. Wycinamy pierniczki. Układamy na blasze ( blacha z piekarnika AMICA posiada nieprzywierającą powłokę, przez co nie musimy jej dodatkowo pokrywać papierem do pieczenia ). Wkładamy do błyskawicznie nagrzanego ( dzięki funkcji szybkiego nagrzewania ) do 175C piekarnika / z termoobiegiem i pieczemy ok. 8-10 minut. Ps. wielkim plusem jest
Ostra na SłodkoPo raz pierwszy nadziewane pierniczki upiekłam na Boże Narodzenie w ubiegłym roku i od razu zakochałam się w ich smaku. Ciasto przygotowałam z mojego starego przepisu
babka w formieCoraz bliżej święta a święta kojarzą mi się maślanymi, chrupiącymi, rozpływającymi się w buzi ciasteczkami :) Polecam moje zestawienie sprawdzonych ciasteczek :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldBardzo smaczne, mocno bakaliowe pierniki , mięciutkie, od razu nadają się do jedzenia. Pierniki norymberskie zwykle piecze się na okrągłych waflach ale można wafle pominąć i upiec
babka w formiePyszne, puszyste pierniki idealne dla zapominalskich. Pierniczki są miękkie już po upieczeniu. Przechowywane w metalowym pojemniku, spowodują, że pierniki będą miękkie przez cały czas. Do tego są szybkie w przygotowaniu i pięknie utrzymują kształt. Składniki (na 15 pierników ok.10cm): - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki cukru - 1 łyżka kakao - 150g miodu - 1 jajko - 40g masła - 1/2 łyżeczki amoniaku(...)dodać jajko, mąkę, amoniak, proszek do pieczenia, kakao. Wyrobić ciasto o konsystencji plasteliny. Ciasto schłodzić min 2h w lodówce (najlepiej na całą noc). Ciasto rozwałkować ok. 3 mm. Wycinać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez ok 10-11 minut (nie dłużej, bo pierniki będą twarde). Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego
CookYourselfczekoladowe Ciastka kruche przez maszynkę Pierniki z koglem-moglem i alkoholem Miękkie pierniczki na drożdżach Potworne ciasteczka ze słoika Miękkie pierniczki świąteczne INNE WYPIEKI: Ciasto kokosowe z chałwą Ciasto miodownik Piernikowy keks na konfiturze Ciasto kokosowe z alkoholem Szybki jabłecznik Piernikowy murzynek z lukrem Ciasto z makiem i serem Ciasto Pani Walewska Ciasto Twarogowe poduszki Ciasto delicja Makowiec
W Moim Magicznym DomuCoraz bliżej do świąt. Mam wrażenie, że dopiero piekłam makowce i pierniczki, a teraz już czas na jajka, babki i mazurki. Ale jak to mówią, podobno szczęśliwym tylko czas szybko mija. :). Chyba się do nich zaliczam hi hi :) Żurek zawsze gości na moim świątecznym stole. Można go podać w chlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha
O kuchni z uczuciempiernikowego ciasta. Wyglądały jak kolorowe bąbeczki na moich choinkach. Ale to nie wszystko. Kulki zbożowe cudownie strzelały pod zębami przy jedzeniu - to co lubię najbardziej! Na miękkich pierniczkach takie chrupiące czekoladowe kuleczki zbożowe - to jest to! Zapewne nie raz jeszcze po nie sięgnę. Choinki zbożowe 1/2 szklanki miodu 125g masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 jaja(...)cukrem i przyprawą do pierników. Przestudź masę.Wszystkie pozostałe składniki sypkie wymieszaj. Dodaj do ostudzonej masy i zagnieć szybko ciasto. Oprósz wierzch mąką - odstaw do lodówki najlepiej najlepiej na kilka dni. Z rozwałkowanych na około 0,5cm placków wykrawaj choinki. Piecz pierniczki na wysmarowanych tłuszczem blaszkach ok.10 minut w temperaturze około 160oC. Dekoruj choinki polewą czekoladową, posyp kuleczkami zbożowymi
Gotuj Sam!białko 1 szklanka cukru pudru odrobina aromatu cytrynowego do smaku Sposób przygotowania: Pierniczki: Mąkę przesiać do miski dodać cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli i białego pieprzu, pokrojone na małe kawałeczki dość miękkie masło, miód, dodać jajko i żółtko, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto, uformować w kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut
Wanilia i KardamonNa zdrowe śniadanie polecam domową granolę z jogurtem naturalnym i owocami. Dziś zaproponuję granolę o smaku piernikowym - moim ulubionym :) Smacznego! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldLebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają mąkę migdałową, czyli zmielone migdały oraz mają wspaniały cytrynowy aromat. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, ale trzeba pilnować, by za bardzo się nie przypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde(...)kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego można upiec je na ostatnią chwilę... Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki migdałowej
Kuchnia MagdaLenyLebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają mąkę migdałową, czyli zmielone migdały oraz mają wspaniały cytrynowy aromat. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, ale trzeba pilnować, by za bardzo się nie przypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde(...)kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego można upiec je na ostatnią chwilę... Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki migdałowej
Kuchnia MagdaLeny