Fantastyczne w smaku i bardzo szybkie w wykonaniu pączki. Na pewno nie raz powtórzę smażenie. A przepis na nie znalazłam u Aguzji . Składniki: 3 duże banany
Czerwień i błękitPrzepiękny zapach unosi się w całym domu podczas pieczenia tych ciasteczek. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Nie wymagają leżakowania - są gotowe do zjedzenia od razu
Domowa cukiernia EwyOstatnio na blogu sporo słodkości. Ciasta, pierniczki, desery... Dziś zapraszam Was na zdrowe śniadanie. Pyszna owsianka chia z naturalną słodyczą melasy i owoców, to wspaniały początek
Słodkie okruszkiwarto kruszyć landrynek zbyt mocno, gdyż ich drobinki tworzą na pierniczkach nieładne plamki, a większe kawałki i tak rozpuszczają się bez problemu. Jeśli chcemy umieścić pierniczki na choince, nie zapominamy o wycięciu w nich dziurek – bardzo dobrze do tego celu nadaje się słomka do napojów. Pieczemy na papierze(...)powstałe z landrynek szybki zastygną. drukuj przepis Dobrej zabawy! Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli robimy to z przyjaciółmi, a w tle gra świąteczna muzyka :) Artykuł Pierniczki z witrażykiem na ostatnią
Patchworkpiekarnika czekamy moment, aż powstałe z landrynek szybki zastygną. drukuj przepis Dobrej zabawy! Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli robimy to z przyjaciółmi, a w tle gra świąteczna muzyka :) Artykuł Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę pochodzi z serwisu Patchwork
PatchworkOstatnio poszukiwałam przepisu na takie cieniutkie pierniczki ala Ikea i znalazłam przepis na moim ulubionym blogu Kasi Guzik: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/11/Najlepsze-Pierniczki-przepis-na-swiateczne.html Przetestowałam ten przepis lekko modyfikując go. Jest prosty szybki i smaczny, gorąco polecam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldminut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. Z Decoradą Delecta jest to nie tylko dziecinnie proste ale i zdrowe , gdyż Decorada jest naturalnie bez chemii. Szybko, zdrowo i świątecznie. Spróbujcie sami razem z dziećmi. Ich malutkie łapki świetnie radzą sobie z posypkami czy rodzynkami
Z Kuchni Do KuchniJutro Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki
Domowa Cookierenka Agipochwali - w galerii ]..zapraszam także do wspólnego pieczenia . . Popularna dziesiątka listopada: Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Rogale"marcinskie" Orzeszki z masą z mleka w proszku Kinder pingui Gulasz z piersi kurczaka Sałatka z czerwonych buraków Mięso wekowane Pierniczki
Moje domowe kucharzenieprzygotowania przed świętami? Mam dla Was wyjątkowo pyszny przepis na miękkie pierniczki nadziane marmoladą, które możecie przygotować nawet dzień przed Wigilią. Jeżeli tylko macie ochotę zapraszam na Grube Pierniczki z marmoladą :)"Składniki:2 jajka200 g cukruok 110 g miodu50 g masła600 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody2 łyżeczki przyprawy do piernika1/4 łyżeczki imbirułyżeczka cynamonuSposób przygotowania:Cukier wsypać do miski(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dosypać do masy jajecznej i szybko zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na cztery części a następnie przełożyć do torebek foliowych i wstawić na noc do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać foremkami pierniczki. Na każdym kawałku ułożyć 1/4 łyżeczki marmolady i przykrywać drugą.Wstawić do piekarnika
Słodkie PrzyjemnościMiękkie, rozpływające się w ustach pierniczki z dodatkiem miodu, masła i jogurtu naturalnego. Dobre od razu po upieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie wymagają leżakowania. Najlepiej upiec je 1-2 dni przed świętami lub wcześniej i do czasu podania przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoiku lub plastikowym pudełku. Są szybkie i bardzo proste do zrobienia
cool and mintyOstatnio zainteresowały mnie, pierniczki z dodatkiem drożdży. Sporo jest tego w internecie. Trochę poczytałam i postanowiłam wypróbować. Bo dlaczego nie? Upiekłam i powiem Wam, że są całkiem fajne. Robi się je szybko i są od razu mięciutkie. Jeśli ktoś nie ma czasu i robi na ostatnią chwilę. To bardzo polecam :) Składniki: 500 g. mąki 3/4 szklanka cukru pudru 1 łyżka(...)się kleić, przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Można od razu zagniata na stolnicy, ale mikserem jest szybciej i łatwiej :) Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni, 8-10 minut. Ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo od razu po wyciągnięciu z piekarnika
Agusiowe smakołykikażdym razie dla mnie - miłośnika wszystkiego co bez polewy i bez lukru - te pierniczki to strzał w dziesiątkę! Przepis cytuję za autorką. Składniki: (na ok.120 małych pierniczków) 25 dkg ugotowanych ziemniaków (surowych - obranych ok. 30 dkg) 25 dkg miodu 15 dkg cukru 12,5 dkg masła 45 dkg mąki tortowej i trochę do podsypania 3 łyżeczki przyprawy do piernika(...)miodową i wyrobić ciasto.Dobrze się wyrabia -można troszkę podsypać mąki.Nie trzeba wyrabiać długo - szybko jest jednolite. Ciasto nie klei się do blatu i nie trzeba w czasie wałkowania podsypywać mąką.Wałkować przez folię spożywczą lub aluminiową na grubość ok.5 mm i wykrawać pierniczki. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni C.Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Ułożyć ciastka na blaszkach
Walijskie PichcenieJuż długi czas zbierałam się za zrobienie cake pops, ale bałam się że to mega trudne. Co się okazało? Są one mega proste i efektowne. Dzieci
Ana Mari's worldZostało mi trochę ciasta z pierniczków (przepis tutaj) i pomyślałam, że szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak
Ana Mari's worldprzez 15 minut. Jeśli będziemy je piekli zbyt długo, stwardnieją. Po wyjęciu z piekarnika powinny zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki studzimy na kratce.Do miseczki wsypujemy cukier puder, skrapiamy go sokiem z cytryny i rozcieramy, Dodajemy łyżkę wody i dalej rozcieramy. Lukier nie może(...)odrobinę wody.Pierniczki moczymy w lukrze i układamy na kratce do wysuszenia. Gdy lukier całkowicie zastygnie, ciasteczka chowamy do puszki. Na początku lebkuchen będą twarde, aby szybko zmiękły, do puszki należy włożyć kawałek jabłka. Dla aromatu jabłko można posypać cynamonem i wbić w nie goździki
Kulinarne przygody Gatity