pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 100 g cukru pudru cukier waniliowy Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość
wyzwania kuchenneMocno cynamonowe, szybkie i smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego - prostokątne 1 łyżka stopionego masła 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 jajko PRZYGOTOWANIE Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy roztopionym masłem. Mieszamy w miseczce cukier z cynamonem i przyprawą piernikową i rozprowadzamy równomiernie na cieście. Zwijamy ciasto ciasno wzdłuż dłuższego brzegu
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Idealna baza do tortów a także świetna przekąska dla najmłodszych. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzienaszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe
w kuchni i w ogrodziemasę, wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną margarynę . Powoli dosypujemy mąkę. Następnie dodajemy mleko w takiej ilości aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i szybko mieszamy. Przekładamy 3/4 ciasta do tortownicy, na ciasto wykładamy mus jabłkowy i przykrywamy resztą ciasta, obsypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 45 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwięc tak jak obiecałem podaję przepis na RAZOWE PIEROŻKI Z JAGODAMI . Jest to banalnie proste i szybkie. SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (TYP 2000) 1 szklanka "białej" mąki szczypta soli 250ml letniej wody Z podanych składników zagniatamy ciasto. Krążki wycinamy np. szklanką. Z podanej porcji ciasta otrzymamy mniej-więcej 100 pierożków. Mąka zwykła jest tutaj dlatego
All My Fit LifeUwielbiam szybkie, dobre i zdrowe jedzonko... mniam Takie danie dla dwóch osób można przygotować w czasie 18 min ( czyli w czasie gotowania się makaronu) Co jest
Niezły Młynekpieczenia przesiać do miski, dodać masło i rozetrzeć. Dodać żurawinę. Zostawić trochę mleka na talerzyku, aby posmarować nim wierzch bułeczek, a resztę dolać do mieszanki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Następnie rozwałkować ciasto, aby miało grubość około 1,5 cm i wyciąć z niego szklanką lub foremką okrągłe bułeczki. Ułożyć
wyzwania kuchennewymyśliłam obwarzanki. Tak, tak dziś na śniadanko były u nas obwarzanki, niczym te tradycyjne krakowskie. Uwielbiałam je, a te co zrobiłam są prawie że zbliżone. Są dość szybkie w przygotowaniu. Ciasto drożdżowe odstawiamy tylko raz do wyrośnięcia, następnie zanurzamy obwarzanki minutkę we wrzątku i od razu do piekarnika. A dzięki tej gorącej ‚ kąpieli’ są wyjątkowo mięciutkie, takie wręcz idealne. Stwierdzam
Made By Mom And Sonmigdały, kokos(do posypania) -2 białka+ 3 łyżeczki ksylitolu rozbełtane(do posmarowania ciastek) Do miski wsypać mąkę, ksylitol, jajka, żółtka, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było za miękkie wsadzić na chwilę do lodówki na ok.15 minut). Białka roztrzepać widelcem z 3 łyżeczkami ksylitolu. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wycinać
Smaczne Zdrowestało sie, wybór padł na Tort z coca-colą. Jako że moi domownicy uwielbiają czekoladowe ciasta było wiadomo że prędzej czy później ten wypiek się musi pojawić. Ciasto jest proste, szybkie, niewymagające wielkich umiejętności. Za to przepyszne, wilgotne, słodkie, mocno czekoladowe. Normalnie bajka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszklanka maki pszennej 4 jajka Wykonanie: W rondelku zagotowujemy wodę z masłem. Na gotującą się mieszankę wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy,aby całość się nie przypaliła (ja szybko rozmieszałam mikserem). Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Takie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ( ważne, inaczej nie urosną w piekarniku ). Po tym czasie zmiksować z jajkami, ja miksowałam
Blondynka GotujeSzybkie, bardzo proste i smaczne ciasto jogurtowe ma wielu zwolenników. Tutaj w wersji z budyniem, brzoskwiniami i płatkami migdałów. W sam raz na podwieczorek. Lubię to ciasto za to, że jest takie domowe, niewyszukane a jednak bardzo smaczne.:) Zaletą ciasta jest użycie oleju zamiast masła (można wykorzystać swój ulubiony zdrowszy olej). Smak ciasta wzbogaca ugotowany budyń (można ugotować samemu
coolinarnastrefa.blogspot.comjajko Nadzienie: - 50 g cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki cynamonu - 2 białka Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami i całym jajkiem. Dodajemy przesianą mąkę i szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i z tartym cynamonem. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki prostokąt, smarujemy rozmąconymi białkami, posypujemy cynamonowym cukrem. Prostokąty zwijamy
Zainspirowana w kuchni