szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:461/2080)

Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 147

marchewki i żółtko, zagnieść ciasto.  Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy. Wyrobić gładkie ciasto.  Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na 10-12 godzin do wyrośnięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 118

wody, zagnieść ciasto. Dodać pestki, wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Z ciasta uformować kulę, umieścić w dużej misce, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować mlekiem, naciąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na pyszne śniadanie we dwoje 197

pozostałe płyny, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć je blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ale chała... 110

Dodać wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtko, zagnieść. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, skleić ze sobą po jednym końcu każdego wałeczka, zapleść z nich warkocz. Skleić końcówki, podwinąć oba końce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poświąteczne śniadanie - bułeczki na jogurcie 169

jajko i sól. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Trzy po trzy, czyli cytrynowe gotowanie 161

delikatnie lepić - w razie potrzeby lekko podsypać mąką w czasie wyrabiania). Z ciasta uformować kulę, umieścić w lekko natłuszczonej misce i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować wałek o średnicy 3-5 cm. Zapleść warkocz, końce podwijając pod spód. Chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka inna niż wszystkie 140

dodać resztę mleka z wodą, sól i jajko, zagnieść. Wlać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałeczek, grubszy po środku i zwężający się na końcach. Zapleść chałkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziołami pachnące pyszności 84

rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Zioła posiekać, wymieszać. Masło rozpuścić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm. Posmarować masłem, posypać ziołami. Zwinąć ciasno w rulon, następnie przeciąć go wzdłuż ostrym nożem i zapleść środkiem na zewnątrz. Przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy - chleb na maślance 176

dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Dodać zaczyn i resztę maślanki, wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować podłużny bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięty chleb posmarować wodą, głęboko naciąć po skosie w trzech miejscach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ryżem? Dlaczego nie? 146

czasie dodać resztę mleka, ryż, sól i drobno posiekaną szałwię. Zagnieść gładkie ciasto - może się lekko lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 45 minut. Na blasze z chlebem ustawić mniejsze naczynie z wodą. Piec w 200 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowa chałka - żeby było inaczej 138

mleko kokosowe, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić gładkie, nieco luźne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować wałeczek długości około 40 cm, zapleść warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe i najlepsze: brownie bazyliowo-cytrynowe 159

proszek i bazylię z cytryną, połączyć. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 30 minut bez termoobiegu. Ostudzić. Smacznego! To idealne ciasto na Walentynki. Szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo czekoladowe, zaskakujące i niesamowicie pyszne. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na piątkowy deser, ten jest idealny. I już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wieczór panieński w duńskim wydaniu. I orzechowe, kruche ciasteczka 126

orzechów laskowych 60 g cukru 125 g zimnego masła 1 jajko Mąki przesiać, wymieszać z orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, na grubość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
800. Kakaowe yorkshire puddings. 130

niego silikonowe foremki na muffinki. W między czasie przesiewamy mąkę z kakao. Dokładnie miksujemy z jajkami, stopniowo dolewając mleka. Pod koniec dodajemy sól. Wyjmujemy dobrze nagrzane foremki i szybko napełniamy je ciastem do 1/2 - 2/3 wysokości. Pieczemy ok.25min

More food, love and dreams
KOPYTKA ZIEMNIACZANE 575

miękkości ok.25 minut. Studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, jesli jej nie posiadamy możemy też użyć maszynki do mielenia mięsa. Do gładkiej masy ziemniaczanej dodajemy jajko, wsypujemy mąkę, szybko mieszamy wyrabiając ciasto. Nie wyrabiamy długo, jesli ciasto bierze się zbytnio do rąk podsypujemy jeszcze mąki. Gotowe ciasto rwiemy na mniejsze kawałki, z każdego dłońmi formujemy wałeczki na grubość palca,obtaczamy

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania