dodajemy do ziemniaków I dodajemy ok 0,5 łyżeczki pieprzu. Dusimy na pure. Farsz gotowy. Wykonanie pierogów :) Wszystkie składniki do miski- miksujemy robotem do całkowitego połączenia. Prawda że szybko I przyjemnie ? :) Ciasto rozwałkowujemy na desce lub na blacie. Grubość ciasta zależy od naszych upodobań. Podczas wałkowania podsypujemy odrobiną mąki by się nie przyklejało. Wycinamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy
Smaki EdytyUwielbiam ten przepis – głównie za jego wszechstronność. Bo tak naprawdę tylko od nas samych zależy jakie składniki tutaj dodamy. Z poniższego przepisu możemy przygotować ciasto
Szybko Tanio Smacznieweekend. Spontaniczny pomysł urósł niespodziewanie, jak pieczołowicie zagnieciony chleb. Oby pachniał i smakował równie wspaniale. Wszystko zmienia się tak szybko . Czekasz na wiosnę, a za oknem wita Cię kolejna śnieżyca. Pieczesz ciasto, które ma "wiedzieć o wiośnie" (klik) , a gdy wykładasz go na stół, zima rozsiada się wszędzie wokół. Skrajności. Nieprzewidziane. Niechciane(...)Wiosenna Łąka. Skoro prawdziwa wiosna jest skrajnie daleko, takie ciasto musi być odpowiednio blisko. A może jednak wiosna nas zaskoczy...? Wszystko zmienia się tak szybko, oby tylko na dobre! ODWRÓCONE CIASTO Z MATCHA I CZERWONYMI POMARAŃCZAMI Orange & matcha upside-down cake / piekłam z połowy porcji w formie o średnicy 20 cm/ Zakochałam się w strukturze tego ciasta
KUCHARNIAPrzepis wydaje się być długi, ale naprawdę szybko się go robi, z pomocom drugiej, bliskiej nam osoby pójdzie jeszcze szybciej, a i coś dla dzieci też się znajdzie, tak że cała rodzinka może przygotować tego murzynka ;) a jak ktoś już bardzo, ale to bardzo nie lubi długich przepisów, bo nie lubi i już, to może zrezygnować z niektórych etapów(...)przez około 35-40 minut Na tym etapie możemy już poprzestać i po wystygnięciu ciasta polać je polewą i już zajadać, ale...możemy je także szybko i smacznie nadziać ;) 5. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 6. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i schładzamy w lodowatej wodzie. 6. W wysokim naczyniu, ubijamy 200 ml śmietanki (100 do sera
Gotowanie...to proste !Pyszne ciasto, które robi się szybko, prosto i w dodatku bez użycia piekarnika? Tak, to możliwe! Takim właśnie ciastem jest napoleonka. W oryginalnym przepisie przygotowuje się ciasto francuskie, w wersji bez pieczenia wystarczy trochę herbatników lub krakersów, dla złamania słodkości śmietanowego kremu. Do naszego ciacha dodatkowo użyliśmy gotowej masy korówkowej oraz odrobiny soli, dzięki czemu powstał słony karmel(...)soli zależy od naszych indywidualnych preferencji oraz smaku krakersów. Kiedy zawartość garnka zacznie wrzeć wlewamy do niego budyniową mieszankę i energicznie mieszamy, do zgęstnienia całości. Nastąpi to dość szybko. Mieszamy do momentu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Wyłączamy krem. Do formy z krakersami i kajmakiem wlewamy ostrożnie gorącą masę budyniową i rozprowadzamy równomiernie. Od razu przykrywamy warstwą
Kuchnia od dwojgaSzybkie, pyszne i orzeźwiające ciasto czyli jabłecznik z bitą śmietaną. Jego charakterystyczną stroną jest galaretkowa masa z jabłkami. Szybki i łatwy do przygotowania, sprawdzi się na każdą okazję. Jabłecznik można przygotować na biszkopcie lub w szybszej wersji biszkopt można zastąpić biszkopcikami. Składniki : paczka okrągłych biszkoptów 3 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 0,5 l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru(...)miękkości, Do ugotowanych jabłek dodać galaretki i dobrze wymieszać (nie gotować), pozostawić do ostygnięcia, Na dno formy wyłożyć biszkopty, jeden koło drugiego, Ostygniętą masę jabłkową przełożyć na biszkopty, ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby galaretka zgęstniała (najlepiej na noc), Śmietankę ubić na sztywno dodać cukier puder i delikatnie wymieszać, wyłożyć na masę jabłkową, Ciasto oprószyć mieszanką kakao
tyfranboxzakwasie, z domową białą kiełbasą Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa – od podstaw Domowa mielonka(...)waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Sernik turecki – na jogurcie, z morelami Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Klasyczny creme brulee Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenPyszne proste ciasto na deser i do kawy.Bardzo szybko się robi i bardzo szybko znika z talerza.Znakomite dla dzieci i dorosłych.Ciasto wyróżnia bardzo puszysta i lekka pianka a jako nadzienie pyszne rurki z nadzieniem.Przepis znalazłam na stronie knurr.pl.Polecam tam zajrzeć-fajne przepisy :). Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI paczka herbatników ok.250g rurki z kremem ok.260g 1/2 l śmietanki 30% 2 galaretki
Mała w garnku mieszaRabarbar pozostaje nieco kwaśny i wspaniale ożywia całość. I choć ciasto nie wygląda specjalnie reprezentacyjnie, wynagradza wszystko smakiem. W dodatku jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze jest rabarbar. Odwrócone ciasto z rabarbarem i białą czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 200 g rabarbaru 200 g cukru 100 g miękkiego masła(...)formie. Następnie odpiąć obręcz, na wierzchu położyć talerz i całość odwrócić. Zdjąć dno tortownicy i delikatnie odkleić papier tak, żeby rabarbar został na cieście. Ostudzić całkowicie. Smacznego! Ciacho smakowało naprawdę dobrze, i znikało zaskakująco szybko. Ponieważ wyciągnęłam je z piekarnika, jak już było ciemno, na szybko pstryknęłam fotki z nadzieją, że nazajutrz będę miała szansę na zrobienie kolejnych zdjęć. Kiedy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMąki typu 500-550-650 mają dużo więcej glutenu, który tutaj nie jest nam niezbędny – kiedy używałam ich wcześniej, upieczony naleśnik po wyjęciu z piekarnika bardzo szybko opadał a wilgotne, miękkie fragmenty ciasta ściągały się jak guma – właśnie z powodu glutenu. Gdy piekarnik i patelnie w nim już rozgrzane, bez wyjmowania ich do każdej wlewamy po łyżce oleju kokosowego(...)poruszając patelniami (pamiętając o grubych ochronnych rękawicach!) rozprowadzamy go szybko po dnie. Wlewamy do każdej patelni po połowie ciasta i zamykamy piekarnik. Od tego momentu piekarnika nie wolno otwierać – pieczemy dutch baby przez 18-20 minut w 200-210⁰C z termoobiegiem. Urosną wysoko i dosłownie wyskoczą nad patelnię. Patrzcie tylko, czy po 16 minutach za bardzo się nie przypiekają
Karo in the KitchenSzybkie, proste rogaliki dla każdego. Oczywiście najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, ale spokojnie można jej jeść jeszcze kilka dni. Rogaliki można nadziać również dżemem, powidłami lub nutellą. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki szklanka kwaśnej śmietany 18% kostka masła Nadzienie z twarogu (opcjonalnie): 0,5 kg twarogu (nie mielonego) 5 żółtek 1 danio lub śmietana (opcjonalnie, zależy od suchości
IMPRESJA SMAKUmoim dzieciom posmakowały, że wszystkie pozjadały. Z pozostałego ciasta za pomocą kieliszka krążki powycinałam i po usmażeniu cukrem pudrem posypałam. Takie malusie, słodkie pączusie, tylko z ciasta się wycina, a jak szybko się je wcina :) , na jeden lub dwa razy się je smakuje i kolejnego czwartku wyczekuje. Składniki: 200 g mleka, 50 g drożdży, 70 g cukru, szczypta(...)marmoladą, zlepiamy, formułujemy kulki i smażmy na rozgrzanym oleju. Temperaturę oleju ustawiamy podczas smażenia pierwszego, jednego pączka. Nie może być za wysoka ponieważ pączki szybko się przypieką, a w środku będą surowe. Pączusie. Z ciasta za pomocą kieliszka wycinamy małe krążki i smażymy na głębokim oleju. Pączki przekładamy na papierowy ręcznik i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moniki SmakołykiFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Jak myślimy o przystawkach na imprezę warto by dany przepis był łatwy, szybki i smaczny. Więc oto mamy dla was kolejną pyszną opcję! Parówki w cieście francuskim. The post Parówki w cieście francuskim appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyNazywa się poduszkowiec. Ciasto składa się z kakaowego ciasta i masy serowej, którą wyciska się na ciasto tworząc kratkę. Podczas pieczenia ciast w okienkach wyrasta tworząc poduszki. Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo, polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI *Przepis na dużą blaszkę k 25x35cm CIASTO KAKAOWE -6 jajek -1 szklanka cukru -1,5 szkl mąki -3 płaskie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOrzechy i jabłka to niewątpliwie wspaniałe połączenie. W ubiegłym roku piekłam właśnie to ciasto. Robi się dość szybko, można go spokojnie zrobić 2 dni wcześniej, by kruche placki zmiękły. Składniki: Ciasto: 35 dag mąki 25 dag masła / margaryny 12 dag cukru 2 łyżki kwaśniej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 żółte galaretki Masa
Kuchnia domowa Ani