rozpuszczamy w 750 ml wody (wody dodaję mniej niż w oryginalnym przepisie). Studzimy, odkładamy. Galaretkę nakładamy na owoce dopiero, gdy zacznie lekko tężeć. Jeśli zrobimy to za szybko galaretka wsiąknie w ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki. Podajemy dopiero, gdy galaretka całkowicie stężeje
Słodkie okruszkiprzekonać, że może być też coś bez czekolady. Kruche ciasteczka są idealne jako mała przekąska i co najważniejsze, wiemy co jemy. Najdłużej oczywiście czeka się na wychłodzenie ciasta, bo potem to szybko znikają z talerza ;) Składniki: kostka margaryn 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo Przygotowanie: Thermomix wszystkie składniki włożyć
Gotowanie z pasjąproste! Składniki - niepełne 3 szklanki przesianej mąki tortowej 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 250 g zimnego masła Z podanych składników szybko wyrób gładką kulę ciasta. Podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażarki na minimum godzinę. Drugą połową wylep formę do ciasta (około 25 cm x 35 cm) uprzednio wyłożoną
Z Kuchni Do Kuchniprzesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w kosteczkę zimne masło i lekko wszystko razem przesiekać nożem, następnie szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - większą ( około 60 % ) i mniejszą ( około 40 % ). Obie części ciasta uformować w kule, lekko spłaszczyć, włożyć do woreczka foliowego lub owinąć folią
Opowieści z piekarnikaMyślałam, że znany kopiec kreta jest o wiele trudniejszy w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego, jest banalnie proste! I robi się bardzo szybko! Polecam do kawki! Ciasto: 2 jajka 1 szklanka drobnego cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 3,2% 1 szklanka oleju Krem
VioletoweKucharzeniewersji smakuje pysznie :) Składniki: CIASTO: 240g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 125g masła 100g cukru pudru DODATKOWO: szklanka jagód kilka łyżek mielonych migdałów cukier puder Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie zrobić wałek, podzielić na 6 równych części, rozwałkować każdą
Cakes By Kejttyle prosty, że nie ma możliwości powstania zakalca czy innej wtopy. Bardzo dobrze się kroi. Polecam bo nie tylko pyszny w smaku ale i prosty i szybki w wykonaniu. Do ciasta używam bardzo zimnego masła, które przed dodaniem do mąki kroję w kostkę. Potem kosteczki masła palcami ścieram z pozostałymi składnikami na tradycyjną kruszonkę. Drukuj Prosty placek z jagodami window.ajaxurl
Mieszam w Garnkujuż dwa razy a na zbliżającą się Wielkanoc upiekę raz jeszcze. Słodka masa, która pysznie chrupie, aromatyczny, maślany spód. Czego chcieć więcej??? Przepis znaleziony u Liski . Szybki mazurek z migdalami ciasto: 90 g miękkiego masła 60 g drobnego cukru 1 żółtko 150 g mąki pszennej nałożenie: 60 g masła 100 g drobnego cukru 1 łyżka miodu 4 łyżki migdałów
Dzieje kuchennej Wiewiórywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis "wyszperałam" ze swoich starych zapisków. Sernik ten piekłam niejednokrotnie już jako nastolatka. Jest smaczny, szybki i prosty wykonaniu. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 2 łyżki cukru 1 jajko (lub 2 żółtaka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Masa serowa: 1 kg twarogu 2 jajka 2 budynie śmietankowe/waniliowe
Di gotujeSzparagi cały czas w natarciu ! Kupiłam wczoraj kolejną porcję i zastanawiałam się co by tu z nich zrobić, tak na szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Najprostsza tarta z zielonymi szparagami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek
Kulinarne przygody GatityCiasto z przepisu s.Anastazji. Jak zawsze udane i bardzo smaczne. Bardzo szybko znikało co mnie oczywiście bardzo cieszyło. Uwielbiam piec, gotować, kiedy wszystkim smakuje. Ciasto wygląda na bardzo pracochłonne do zrobienia, ale zapewniam Was, że robi się go bardzo szybko. Rady: Pianę ubijcie przed samym włożeniem do piekarnika. Jabłka nie powinny stać długo z cukrem, aby nie puściły zbyt dużo
O kuchni z uczuciemłyżeczka miodu 2 łyżki mleka Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę do pierników, sól, masło, miód oraz mleko, szybko wyrabiamy z nich ciasto z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( nie spłaszczamy) pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC gotowe, przechowujemy
Słodkie zapomnieniejest naprawdę szybka w przygotowaniu. Oczywiście różnią się one od tradycyjnych pączków, ale są naprawdę smaczne. Spróbujcie. A przy okazji polecam Wam także zajrzeć na podobne (szybkie) przepisy na: szybkie oponki jogurtowe , mini pączki waniliowe , faworki (na jogurcie) Składniki: 2 1/2 dojrzałego banana (średniej wielkości) 1 i 1/2 – 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie Młyny Stoisław(...)wszystko robię w misie blendera z nożami). Masa ma być gęsta, jeśli będzie zbyt rzadka dodajemy resztę mąki. W garnku rozgrzewamy olej. Sprawdzamy stan – odrobina ciasta wrzucona na tłuszcz powinna szybko wypłynąć na wierzch. Przygotowujemy dwie łyżeczki, maczamy je w oleju. Na jedną nabieramy ciasto, wkładamy w olej pomagając sobie drugą łyżeczką przy ściąganiu ciasta. Ciasta nie trzeba
Słodkie okruszkijedzenia na surowo, gotowania i pieczenia. Polecane są do sałatek, gdyż nie brązowieją tak szybko, jak inne odmiany. Jako ciekawostkę dodam, że jabłko Granny Smith było logo Apple Records, wytwórni muzycznej założonej przez członków zespołu The Beatles. Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith, to idealne Ciasto na niedzielę . Składniki na biszkopt: - 6 jaj o temperaturze pokojowej - 3 czubate(...)wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia. Rozwijamy i ostudzoną roladę oprószamy cukrem pudrem. Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Delikatne, wilgotne ciasto i słodko – kwaśna masa z jabłek i galaretki wiśniowej stanowią świetne połączenie struktur i smaków. Gorąco polecam, nie tylko na niedzielę. Smacznego. Wraz ze mną
mojewypiekiinietylkoOliwki w cieście francuskim to pomysłowa, szybka przekąska. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach i idealnie smakuje z sosem czosnkowym. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz P The post Oliwki w cieście francuskim appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeplacuszki. Podważaj placuszki i sprawdzaj czy są zrumienione, po czym odwracaj na drugą stronę do zezłocenia. Smaż na nie za mocnym ogniu, jeśli placuszki będą się zbyt szybko rumienić, w środku ciasto może być jeszcze surowe. Usmażone zdejmuj z patelni i kładź na papierowych ręcznikach dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło, np. posypane cukrem pudrem lub z ulubionym
Delicious PlaceOliwki w cieście francuskim to pomysłowa, szybka przekąska. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach i idealnie smakuje z sosem czosnkowym . Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Oliwki w cieście francuskim – Składniki: ok. 100g ciasta francuskiego ok. 24 oliwki (użyłam 12 czarnych i 12 zielonych) wykałaczki żółtko
Kulinarne PrzebojeKolejny pomysł na wykorzystanie truskawek. Sezon na truskawki prosto z ogródeczka już powoli się kończy. Bardzo polecam ten przepis, ciasto robi się bardzo szybko, łatwo, a przede wszystkim jest bardzo pyszne :) SKŁADNIKI: 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki cukru 3/4 szklanki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 200 g truskawek WYKONANIE: CIASTO: Żółtka ucieramy
Serce zamknięte w formie pysznościMając w lodówce gotowe ciasto francuskie można bardzo szybko wyczarować ciepłe przekąski czy ciasteczka. U mnie trwało to trochę dłużej bo wymyśliłam sobie, że będą miały bogate wnętrze i dodałam sobie roboty. Jednak warto było bo smak wynagrodził większy nakład pracy - chrupiące ciasto a w środku dużo pyszności. Było bardzo smacznie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzarównież połączyć pół na pół mąkę pszenną z razową. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję podstawową, choć robiłam też serową, ale niestety nie uchowało się nic do zdjęć końcowych – za szybko zniknął… Chlebek jest najsmaczniejszy pierwszego dnia, ale jest bardzo kruchy i raczej nie nadaje się do tradycyjnych kanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna(...)Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W misce wymieszać suche składniki. Dodać maślankę i całość mieszać do połączenia. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i szybko uformować kulę i lekko ją spłaszczyć. 3. Przełożyć kulę ciasta na blaszkę i nożem naciąć -dość głęboko- żeby powstały ćwiartki. Lekko obsypać mąką. 4. Piec około
UgotujmyTo.plDziś zapraszam Was na waniliowy sernik budyniowy ze słodką wisienką. U nas w domu kocha się serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto Kochają je tak samo dorośli, jak i najmłodsi domownicy. Prosty, szybki w przygotowaniu sernik (mi zawsze pomaga moja kochana córeczka). Idealny do kawy czy herbaty lub od tak dla osłody dnia. Spróbujcie i Wy. Miłego dnia Do przygotowania
Słodkie okruszkiCzasami się zdarza że chce nam się coś słodkiego a pod ręką nic nie mamy :) Polecam Wam takie oto pyszne , proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto z powidłami i pianką. Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chilijest coś co tygryski lubią najbardziej ” Delikatny puszysty i pyszny. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do miski i zagnieść szybko rękoma. Przygotowanie blaszki o wymiarach 35 x 25 – wyłożyć ją papierem do pieczenia i rozłożyć równo ciasto kruche. Przygotowanie masy serowej – Twaróg powinien być trzykrotnie zmielony. Żółtka z połową cukru utrzeć(...)sztywną pianę i dodać do masy serowej. Teraz już można delikatnie wymieszać. Wylać masę na ciasto kruche. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C, wstawić sernik do nagrzanego piekarnika i piec 65-70 minut. Jeśli zauważycie że sernik robi się za szybko przypieczony to można go przykryć folią aluminiową. Ja nie musiałam, ale uprzedzam. Zostawić w blaszce aż całkowicie ostygnie
Kuchnia Pokoleńżadnych specjalnie umiejętności. Jest tylko jeden tricky moment –ciasto po wielogodzinnym rośnięciu trzeba wyłożyć na papier do pieczenia, żeby podrosło z godzinę, w czasie, kiedy nagrzewa się piekarnik. Otóż ciasto jest bardzo wilgotne i kleiste. Jeśli masz jakieś doświadczenie z ciastem, to po wyłożeniu ciasta na podsypany mąką papier, przełóż ciasto kilka razy, zawijając boki do środka. Posyp(...)kuchennym blacie arkusz papieru do pieczenia, oprósz środek mąką. Przełóż podrośnięte ciasto z misy na oproszone mąką miejsce. Najlepiej zrobić to przy pomocy szpatułki cukierniczej – ma elastyczną, zrobioną z silikonu końcówkę, dzięki której można wyciągnąć z misy całe ciasto. Krok 3 Posyp delikatnie ciasto w wierzchu mąką. Ciasto będzie bardzo wilgotne i klejące. Spróbuj przy pomocy szpatułki uformować
Niedzielny kucharzgodzinę. Krok 4 Nastaw piekarnik na 230 stopni. Po pół godzinie wstaw do piekarnika garnek z pokrywką. Po kolejnych 30 minutach wyjmij garnek z piekarnika, odkryj i szybko wrzuć do środka ciasto razem z papierem do pieczenia. Przykryj i wstaw do piekarnika. Zachowaj szczególną ostrożność podczas tych zabiegów, bo garnek jest piekielnie gorący
Niedzielny kucharzDobry wieczór w piątek :) Częstuję pysznym ciastem bananowo-daktylowym. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia. Uda się każdemu i nie potrzeba miksera. Osoby unikające cukru mogą go pominąć, banany, daktyle i miód dają odpowiednią ilość słodkości, następnym razem upiekę je bez dodatku cukru. Akurat taką miałam recepturą. Ciasto można polać gorzką polewą czekoladową. Dodam, że wystarczy godzinka wraz
Izabelawkuchnipikantnie. Jednak jak zwykle stanęło na tym, że będę robić coś słodkiego ;) Tak więc upiekłam roladę z serem i rodzynkami. Smakuje jak sernik otulony kruchutkimi listkami ciasta. Roladę robi się szybko i jeszcze szybciej znika z talerzyków. polecam :) Do sera dodałam cukier migdałowy dzięki czemu zyskał naprawdę ciekawy smak. Zamiast niego możecie dodać 2 kropelki aromatu migdałowego lub zupełnie
Smakołyki Asidoskonała propozycja dla amatorów szarlotek i jabłeczników, szczególnie na deser lub podwieczorek. Łatwość wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i błyskawicznie znika z talerza. składniki na tortownicę 26cm 5 jajek szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 5 – 6 średnich jabłek
Smakowite DaniaŚwięta szybko minęły, ostatnie okruszki ciast juz zjedzone, a po pierniku zostało tylko wspomnienie... Ale na te typowo świąteczne smaki nie czekajcie cały rok, bo i po co tak się męczyć ? Pozostają w klimacie świątecznych smaków, proponuję Wam łatwy i szybki przepis na trufle piernikowe. Myślę, że trufle sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na sylwestrowej domówce lub innej imprezce
kolorowotorcikowoPołączenie idealne - słodki biszkopt i orzeźwiający śmietankowy krem. Do tego ciemna czekolada. Warto spróbować... Wbrew pozorom, ciasto robi się bardzo szybko i prosto. Najważniejsze, by pilnować proporcji, zwłaszcza przy biszkopcie. My używaliśmy wagi kuchennej do odmierzania produktów, jeśli takiej nie macie, postarajcie się, aby gramatura produktów, była jak najbardziej zbliżona do oryginału. Gwarantuje to, że ciasto na pewno się upiecze.i
Kuchnia od dwojgałączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem
Amatorka kuchenna